Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - STANGLIK 4

2018.08.18

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

OMLÓS SÓS RÚD
Hozzávalók - A tésztához:
40 dkg liszt, 20 dkg margarin, 1 dkg só, tejföl vagy tej
A díszítéshez:
tojás, reszelt sajt, köménymag

Elkészítése:
A hozzávalókat összegyúrjuk, majd 3 - 4 órát pihentetjük lefóliázva, hűtőben. Félujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, felvert tojással megkenjük, kemény sajtot reszelünk rá, és köménymaggal is megszórhatjuk. Derelyevágóval 10 cm hosszúságú, 1.5 cm széles csíkokra vágjuk, tepsibe rakjuk, és előmelegített sütőben, közepes lángon kisütjük.

PAPRIKÁS-KÖMÉNYES STANGLI
Hozzávalók kb. 12-14 db-hoz:
35 dkg finomliszt, 1 dkg friss élesztő, 1 mokkáskanál cukor, 1 1/2 dl langyos tej, 1 púpozott teáskanál piros fűszerpaprika, 1 teáskanál köménymag, 1 csapott teáskanál só

Az élesztőt és a cukrot 1/2 dl langyos tejben simára Elkészítése: keverjük, majd felfuttatjuk. Ezután a lisztet összedolgozzuk a felfutott élesztővel, a megmaradt tejjel és az összes fűszerrel. Sima tésztává gyúrva lisztezett tálba rakjuk, tetejét is belisztezzük, majd konyharuhával letakarva eredeti térfogatához képest a duplájára kelesztjük. Ezután a tésztát lisztezett deszkán ismét átgyúrjuk. 12-14 részre osztjuk, és stanglikká formázzuk. A tetejüket vízzel lekenjük, és az előmelegített, forró sütőben közepes lángon megsütjük.

SAJTOS RÚD
Elkészítése:
16 dkg finomlisztet, 18 dkg reszelt sajtot, 12 dkg vajat, 3 tojássárgáját, 1 kávéskanál sót és 1 evőkanál tejfölt összegyúrunk, kétszer nyújtjuk - közben hajtogatjuk, mint a vajas tésztát -, és hideg helyen 1 - 2 órát pihentetjük.
Ezután 1/2 cm vastagra nyújtjuk, és tepsibe rakjuk. Összekeverjük 1 tojássárgáját 1 evőkanál tejföllel, és az egész tésztát bekenjük vele. Reszelt sajtot összevegyítünk egy kevés pirospaprikával, meghintjük vele a tésztát, majd a tepsin egyenlő hosszúságú rudacskákra vágjuk. Középmeleg sütőben, rózsaszínűre sütjük.

 

 

Forrás:
sütemények, sósak - stanglik 4
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.