Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - A BÉLESEK

2016.02.28

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

ALMÁS BÉLES 01.
Elkészítése:
Réteslisztből tejföllel, 1 tojással, kevés rummal és langyos sós vízzel rétestészta keménységű tésztát készítünk. Vékonyra kinyújtjuk, és a közepére teszünk a liszttel egyenlő súlyú megtisztított, kétszer átdarált hájat. Összehajtjuk, és 15 percig pihentetjük. Háromszor kisodorjuk, hajtogatjuk, közben mindig 15 percet pihentetjük. A harmadik kisodrás után összehajtva 24 óráig hűtőszekrényben tároljuk, majd kinyújtjuk, két részre osztjuk, egyik felét kikent tepsibe tesszük, és rákenjük a megpárolt, cukros, reszelt, citrommal ízesített almatölteléket. A tészta másik felét ráborítjuk, tojásfehérjével megkenjük, vagdalt mandulával meghintjük, és jó erős tűznél megsütjük.

ALMÁS BÉLES 02.
Elkészítése:
Összegyúrunk 30 dkg lisztet, 10 dkg vajat, 5 dkg zsírt, 2 ek cukrot, 1 egész tojást, 1 ek tejfölt, csipetnyi sót majd két lapba kinyújtjuk. A nagyobbik lapot tepsibe tesszük, egy marék dióval vagy mazsolával meghintjük, rákenjük az almatölteléket, majd ráhelyezzük a másik lapot, és a tetejét tejjel vagy tojással megkenjük és megsütjük. sütés után deszkára borítjuk, kockákra vágjuk, cukorral meghintjük. Melegen tálaljuk.
Töltelék: 1 kg almát a magháztól megtisztítunk, legyaluljuk, addig pároljuk, míg a levét elfövi. 10 dkg cukorral, fahéjjal ízesítjük, hidegen kenjük a tésztára.

ALMÁS BÉLES 03.
Hozzávalók:- A tésztához:
1 doboz tejföl, 1 doboz zsír, 1 doboz cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1/2 csomag sütőpor, 1 csomag szárított élesztő, amennyi lisztet felvesz.
A töltelékhez:
1 kg alma, búzadara, ízlés szerint cukor, fahéj

Elkészítése:
A tésztához valókat jól összedolgozzuk, és két cipót formálunk. Pihentetjük, közben elkészítjük a tölteléket. Az almát lereszeljük, jól kinyomkodjuk, adunk hozzá búzadarát (hogy a levét feligya) és cukorral, fahéjjal ízesítjük. A tészta egyik felét egy közepes tepsibe nyomkodjuk, megszórjuk vékonyan búzadarával és ráterítjük az almás tölteléket, majd a tészta másik felével beborítjuk. A tetejét megszurkáljuk villával, és előmelegített sütőben, közepes lángon készre sütjük.

ALMÁS-TÚRÓS BÉLES 01.
Hozzávalók:
40 dkg liszt, 25 dkg margarin, 10 dkg cukor, 1 kanál tejföl, 2 tojás sárgája, egy késhegynyi sütőpor, csipet só
Töltelék:
60 dkg túró, 1 kg alma reszelve s gyengén kicsavarva, 4 egész tojás, 5 dkg vaj, 5 dkg dara, 10 dkg mazsola, 10-15 dkg cukor, 5 dkg darált dió, reszelt citromhéj, baracklekvár

Elkészítése:
A töltelékhez a túrót áttörjük, hozzáadjuk a habosra kevert vajat, a tojássárgákat, egy csomag vaníliás cukrot, kevés reszelt citromhéjat, a megtisztított mazsolát, a cukrot, és végül a tojások felvert habját. Ha a túrót nedvesnek találjuk, előbb ruhán keresztül kinyomkodjuk, vagy több darát hintünk a tésztára, hogy a nedvességet felszívja.
Töltésnél a tészta alsó lapját vékonyan megkenjük baracklekvárral.

ALMÁS-TÚRÓS BÉLES 02.
Hozzávalók a tésztához:
1 doboz tejföl, 1 doboz zsír, 1 doboz cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1/2 csomag sütőpor, 1 csomag szárított élesztő, amennyi lisztet felvesz
A töltelékhez:
1 kg alma, búzadara, ízlés szerint cukor, fahéj

Elkészítése:
A tésztához valókat jól összedolgozzuk, és két cipót formálunk. Pihentetjük, közben elkészítjük a tölteléket. Az almát lereszeljük, jól kinyomkodjuk, adunk hozzá búzadarát (hogy a levét feligya) és cukorral, fahéjjal ízesítjük. A tészta egyik felét egy közepes tepsibe nyomkodjuk, megszórjuk vékonyan búzadarával és ráterítjük az almás tölteléket, majd a tészta másik felével beborítjuk. A tetejét megszurkáljuk villával, és előmelegített sütőben, közepes lángon készre sütjük.
Ugyanígy túróval is meg lehet tölteni, úgy is nagyon finom!

ALMÁS-TÚRÓS BÉLES 03.
Hozzávalók:
réteslap 1 csomag, finommetélt 30 dkg, sovány tehéntúró 50 dkg, tojás 4 db, margarin 10 dkg, cukor 20 dkg, mazsola 3 dkg, tejföl 5 dl, vaníliás cukor 1 csomag, reszelt citromhéj
Töltelék:
60 dkg túró, 1 kg alma reszelve s gyengén kicsavarva, 4 egész tojás, 5 dkg vaj, 5 dkg dara, 10 dkg mazsola, 10-15 dkg cukor, 5 dkg darált dió, reszelt citromhéj, baracklekvár

Elkészítése:
A töltelék elkészítése az előbbihez hasonló. Töltésnél a tészta alsó lapját vékonyan megkenjük baracklekvárral.

BURGONYÁS BÉLES 01.
Hozzávalók 8 személyre:
1 kg liszt, élesztő, tej, 1 evőkanál cukor, 1 kocka margarin, só, bors, étolaj, 1 tojás, 4 dl tejföl, 70 dkg burgonya

Elkészítése:
A lisztből, 1 tojásból, langyos tej- élesztő-cukor keverékével és egy kevés étolajjal egyszerű kelt tésztát készítünk. Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A burgonyát meghámozzuk, sós vízben megfőzzük, leszűrjük, és forrón burgonyanyomóval áttörjük. Hozzákeverjük a margarint, a 4 dl tejfölt, sót, bőven őrölt borsot és kevés cukrot. Kellemes, pikáns püré lesz a végeredmény. A megkelt tésztából négy cipót formálunk, egyenként kinyújtjuk, és kivajazott tepsibe fektetünk egyet. Erre kerül a töltelék fele. Befedjük a másik kinyújtott lappal, megkenjük tojás sárgájával, és előmelegített sütőben sütjük, 180 fokon, amíg szép piros lesz a teteje. Miután mindkét adagot kisütöttük, nagy, 10x10 cm-es kockákra vágjuk, és melegen tálaljuk. Kitűnő sörkorcsolya, vagy egy tartalmasabb leves után második fogásnak is megfelel.

BURGONYÁS BÉLES 02.
Hozzávalók:
50 dkg burgonya, 2 tojás, 0,5 liter tej, 20 dkg rétesliszt, só, vöröshagyma, libazsír

Elkészítése:
A burgonyát meghámozzuk, és vékony hasábokra vágjuk. Kizsírozott kisebb tepsibe terítjük, és 200 fokos sütőben időnként megforgatva szép pirosra sütjük. Két tojásból és a tejből meg a lisztből sós palacsintatésztát keverünk, és a megsült burgonyára öntjük. A tetejét karikákra vagy apró kockákra vágott hagymával gazdagon meghintjük, és a sütőbe visszatolva, a lángot mérsékelve az egészet kocsonyásra sütjük. Kockákra vágva, melegen adjuk asztalra. Készülhet fagyasztott hasábburgonyából is.

CSOKOLÁDÉS BÉLES
Hozzávalók a tésztához:
25 dkg vaj, 25 dkg liszt, 1 tojás sárgája, fél marék cukor (nálam 2-3 evőkanál), tejföl (ez nálam kb. 3 evőkanál volt.)
A töltelékhez:
25 dkg porcukor, 6 tojás, 15 dkg puhított csoki (pl. 7 dkg étcsoki, + 2 evőkanál keserű kakaópor), 15 dkg darált dió

Elkészítése:
A puha vajat a liszttel elmorzsolom és hozzákeverem a tojássárgáját, a cukrot, és a tejfölt is. Könnyű tésztává gyúrom. Fél órára hűtőszekrénybe teszem. A 6 tojást szétválasztom és a fehérjéket 1 evőkanál porcukorral kemény habbá verem (összesen 7 tojásfehérjét, mert hozzáadom azt, ami a tésztájából kimaradt).
A töltelékhez a porcukrot habosra keverem a tojások sárgájával. Majd hozzáadom a mikróban felolvasztott étcsokit, (+ kakaóport), a darált diót és beleforgatom a tojások keményre felvert habját.
A tésztát kettéosztom, kinyújtom, és felével kibélelek egy közepes méretű vajjal, liszttel előkészített tepsit. Ráöntöm a tölteléket, majd befedem a maradék tésztával. Egy-két helyen villával átszurkálom és nagyjából 180 fokon 35-40 percig sütöm.

DEBRECENI BÉLES 01.
Rétestészta:
liszt 50 dkg, tojás 1 db, só 1 késhegynyi, zsír 3 dkg, vaj 25 dkg
Töltelék:
gyümölcsíz 15 dkg, vaníliás cukor 5 dkg

Elkészítése:
Készítünk rétestésztát, apró cipókra osztjuk, és félretesszük pihenni. Pihentetés után egyet deszkán vékonyra kinyújtunk. Erősen, olvasztott vajjal bekenjük, rányújtjuk a másikat, ismét megkenjük, és addig folytatjuk, míg a tészta el nem fogy. (Tehetünk 6-8-at is egymásra!) Azután vajjal locsoljuk, nyolcrétűre összehajtjuk, és másnapig pihentetjük. Felhasználás előtt elnyújtjuk, apró kockákra vágjuk, tetszés szerinti ízzel töltjük, szemben fekvő sarkait összefogjuk, és forró sütőben, nem túl gyorsan sütjük.

DEBRECENI BÉLES 02.
Hozzávalók a tésztához:
Liszt 40 dkg, zsír 15 dkg, porcukor 1 ek., tojás sárgája 1 db, só 1 késh., tejföl 1 ek Töltelék:
tejföl 2 dl, tojássárgája 1 db, vaníliás cukor 5 dkg.

Elkészítése:
A lisztet eldörzsöljük 3 dkg zsírral, sóval, hozzáadjuk a porcukrot, tojássárgáját, tejfölt és annyi langyos vizet, hogy rétestészta keménységű legyen. Jól kidolgozzuk, cipóra formáljuk, tányér nagyságúra kinyújtjuk, tetejét megzsírozzuk, tállal leborítva, fél óráig pihentetjük. Kinyújtjuk, mint a rétestésztát, kicsit szikkadni hagyjuk, összehajtjuk, négy oldalát folyton zsírozzuk, (a zsírt egy kicsit hagyjuk rajta megfagyni) és könyvnagyságúra alakítjuk. Egy napig állni hagyjuk, használat lőtt 1 cm vastagra kinyújtjuk, kockára vágjuk, és vaníliás cukorral kevert tejföllel töltjük. Négy sarkát összefogva forró sütőben, nem túl gyorsan sütjük.

DEBRECENI BÉLES 03.
Rétes:
liszt 1 kg, zsír 5 dkg, cukor 1 ek., tejföl 4 ek., tojás sárgája 4 db, só 2 késh., zsír 20 dkg.
Töltelék:
tojás 3 db, porcukor 10 dkg, vanília 1/4 rúd, túró 50 dkg, mazsola 5 dkg, dara 1 kk., só 1/2 késh.

Elkészítése:
A lisztet 5 dkg zsírral jól eldörzsöljük, tegyünk bele kevés sót, evőkanál cukrot, 4 kanál tejfölt, 4 tojássárgáját, és langyos vízzel rétestésztát dolgozzunk ki. Egy órát pihenni hagyjuk, kinyújtjuk, zsírral bekenjük és hajtogatjuk, mint az írós-vajas tésztát, félórai időközökben. Utolsó nyújtáskor fél kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk, kockákra vágjuk. és a következő töltelékkel töltjük: 3 tojás sárgáját, 10 dkg porcukorral habosan kikeverünk, teszünk bele vaníliát, pici sót, 5 dkg mazsolát, fél kiló szitán áttört túrót, 1 kávéskanál darát, és a 3 tojás felvert habját.

DEBRECENI BÉLES 04.
Hozzávalók:
70 dkg liszt, 2-3 dl tejföl, só, 1 tojás, 20 dkg zsír; töltelék: 20 dkg lekvár vagy 15 dkg hámozott törött mandula, 10 dkg mazsola, 20 dkg cukor

Elkészítése:
Ötven dkg lisztből sóval, a tojással és a tejföllel puha tésztát gyúrunk. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk. Húsz dkg zsírt 20 dkg liszttel összevegyítünk, rákenjük a fenti tésztára, és az egészet összehajtogatjuk, mint a vajas tésztát szoktuk. Tízpercnyi időközökkel hajtogassuk össze négyszer. Végül kinyújtjuk félujjnyi vastagra, és négyzetekre vágjuk. Mindegyik közepébe teszünk egy kanál tölteléket. A tészta négy sarkát szorosan összefogjuk, tenyerünkkel lapítsuk jól el, hogy a töltelék sehol se látsszék ki belőle. A tepsiben egymás mellé rakva megkenjük zsírral, és rózsaszínűre sütjük előmelegített sütőben.

DEBRECENI BÉLES 05.
Hozzávalók:
70 dkg liszt, 2-3 dl tejföl, só, 1 tojás, 20 dkg zsír; töltelék: 20 dkg lekvár vagy 15 dkg hámozott törött mandula, 10 dkg mazsola, 20 dkg cukor

Elkészítése:
Ötven dkg lisztből sóval, a tojással és a tejföllel puha tésztát gyúrunk. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk. Húsz dkg zsírt 20 dkg liszttel összevegyítünk, rákenjük a fenti tésztára, és az egészet összehajtogatjuk, mint a vajas tésztát szoktuk. Tízpercnyi időközökkel hajtogassuk össze négyszer. Végül kinyújtjuk félujjnyi vastagra, és négyzetekre vágjuk. Mindegyik közepébe teszünk egy kanál tölteléket. A tészta négy sarkát szorosan összefogjuk, tenyerünkkel lapítsuk jól el, hogy a töltelék sehol se látsszék ki belőle.A tepsiben egymás mellé rakva megkenjük zsírral, és rózsaszínűre sütjük előmelegített sütőben.

DEBRECENI GESZTENYÉS BÉLES
Hozzávalók:
2 csomag réteslap, 30 dkg gesztenyepüré, 10 dkg dió, 50 dkg meggy vagy szilva, 6 dkg vaj, 10 dkg zsemlemorzsa, 1 cl rum

Elkészítése:
A kimagozott és rumban megáztatott gyümölcsöt belekeverjük a burgonyanyomón áttört gesztenyepürébe, hozzáadjuk a darált diót és a zsemlemorzsát. A rétestésztát a szokásosnál vastagabbra nyújtjuk, vagy több rétegben egymásra helyezzük, vajjal meglocsoljuk. Ráhalmozzuk a tölteléket, feltekerjük, tetejét vajjal kenjük és megsütjük.

DIÓS BÉLES 01.
Tészta:
liszt 30 dkg, vaj 22 dkg, porcukor 10 dkg, citrom 1 db, tojás 1db.
Töltelék:
cukor 15 dkg, mandula, vagy dió 15 dkg, gyümölcs íz 15 dkg, tojás 4 db, vanília 1/2 rúd, cukor 5 dkg

Elkészítése:
Lisztet vajjal eldörzsölünk, teszünk bele egy egész citrom levét, és reszelt héját, egy egész tojást, mindezt könnyű tésztának gyúrjuk össze. Két részre osztjuk, és vékony lapokat nyújtunk ki, az egyiket tepsibe tesszük, finom ízzel megkenjük, és a következőkkel töltjük: 15 dkg cukrot 4 tojássárgájával habosra keverünk, azután 15 dkg darált dióval, vagy mandulával és végül 4 tojás keményre vert habjával összekeverjük. A tészta másik lapját ráborítjuk, és kisütjük. Vaníliás cukorral meghintjük.

DIÓS BÉLES 02.
Elkészítése:
30 deka lisztet 1 Váncza-sütőporral, 3 deka cukorral, 1 tojás sárgájával és 12 deka zsírral jól eldolgozunk. Nagyobb részét tepsiben egyenletesen szétnyomkodjuk, barackízzel megkenjük és a következő diótöltelékkel, borítjuk: 14 deka porcukrot 1/2 csomag Váncza-vanílin-cukorral, 15 deka darált dióval, 1 kanálka rummal, 2 tojás sárgájával és 3 tojás keményre vert habjával elkeverünk. A diótölteléket a tészta másik felével betakarjuk, villával megszurkáljuk és tojásos bekenés után forró sütőben, szép pirosra sütjük. Kihűlés után négyzetes darabokra vágjuk.

DIÓS BÉLES 03.
Hozzávalók:
35 dkg liszt, 15 dkg vaj, 5 dkg cukor, 2 tojás, 1 dkg élesztő, kevés tej. Töltelék: 6 tojás, 25 dkg cukor, 15 dkg dió, citromhéj, 10 dkg lekvár

Elkészítése:
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, a tojásokat és egy kis tejben feloldott élesztőt. Gyorsan összegyúrjuk, és két részre osztjuk. Az egyik rész valamivel több legyen. A nagyobbik cipót vékonyra nyújtjuk, és a kikent, lisztezett tepsibe elsimogatjuk. A tojássárgákat a cukorral jó habosra keverjük, hozzávegyítjük a darált diót és a tojások felvert habját. A lekvárral megkent tésztára ráöntjük, és a másik lappal befedjük. Lassú tűzön sütjük 20-30 percig. Vigyázva deszkára borítjuk, hosszúkás szeletekre vágjuk, és cukorral meghintjük.

HAGYMÁS BÉLES
Hozzávalók:
1 doboz gyorsfagyasztott leveles tészta, 50 dkg vöröshagyma, 2 tojás, 10 dkg reszelt sajt, 2 dl tejföl, 3 evőkanál olaj, 2 nagy csokor zöldpetrezselyem, 3 evőkanál rizsliszt, mokkáskanálnyi curry és ugyanennyi őrölt mustármag, ízlés szerint só és törött fehér bors, késhegynyi őrölt szerecsendió-virág

Elkészítése:
A megtisztított, nagyon apróra vágott vöröshagymát felforrósított olajon sárgára fonnyasztjuk és hűlni hagyjuk. Közben a tejfölt simára keverjük a fűszerekkel, a rizsliszttel, az egyik tojás sárgájával és a felvert tojásfehérjékkel. Ezután hozzáadjuk a reszelt sajtot, a finomra metélt zöldpetrezselymet, a kihűlt, pirított vöröshagymát, és jól összedolgozzuk. A felengedett leveles tésztát két részre vágjuk. Lisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtjuk, a szélére egy csíkban felkenjük a töltelék felét, majd szorosan felcsavarjuk. Két végét benyomkodjuk, és sütőlemezre tesszük. A másik tésztadarabot ugyanígy megtöltjük. A rudak tetejét megkenjük a maradék tojássárgájával, és előmelegített forró sütőbe tolva, kis lángon 30-35 percig sütjük. Csak akkor szeleteljük fel, ha már kihűlt.

KÁPOSZTÁS BÉLES 01.
Recept Kisgyalánból
Hamar elkészíthető és kedvelt étel Kisgyalánban. Négy személyre szóló receptjét Bóna Lászlónétól kaptuk.
Hozzávalók:
70 deka liszt, egy közepes fej káposzta, 15 deka zsír, 1 pohár tejföl, 1 tojás, egy csipetnyi bors és ízlés szerint só

Elkészítése:
A lisztet összegyúrjuk a tojással, a tejföllel és a zsiradékkal, majd vékonyra kisodorjuk, és tenyérnyi téglalapokra fölvágjuk. A káposztát lereszeljük, késhegynyi magyarborssal, némi sóval zsiradékban megsütjük. Ezt a tölteléket halmozzuk a tésztakockák egyik felére, az üresen maradt tészta-felet visszahajtjuk, és rányomkodjuk. A tetejét megkenhetjük tojás sárgájával, majd forró sütőben kisütjük. A káposztás töltelék helyett használhatunk kemény vagy beszáradt lekvárt is.

KÁPOSZTÁS BÉLES 02.
Hozzávalók:
egy nagy fej vagy két kisebb fejes káposzta, olaj, őrölt bors, só, liszt, zsír, 1kg liszt, 0.5 l langyos sós víz

Elkészítése:
A káposztát lereszeljük, kicsit sózzuk, majd olajat teszünk melegedni, és a levet engedett káposztát, kinyomkodva tesszük, az olajba addig pároljuk, amíg olyan félig puha nem lesz, ekkor finoman borsozzuk. Tehát mint a káposztás tésztához csinálnánk. De nem szabad teljesen megpuhítani, mert a sütőben sülés is közben is puhul. Az 1 kg liszt 3/4-ét tálba öntjük kb. 2-3 ek zsírral elmorzsoljuk, és fokozatosan hozzáöntjük a meleg, sós vizet addig gyúrjuk, míg egy lágy tésztát kapunk majd pihentetjük kb.15 percet. Majd kinyújtjuk a tésztát, rakunk egy sor káposztát és tekerünk egyet a tésztán, hogy a káposzta belül legyen, levágjuk a csíkot, kicsit megpaskoljuk, hogy lapos legyen és felszeletelve kiolajozott tepsibe rakjuk és a szeletek tetejét is megolajozzuk, és ha már az egyik oldala megpirult, akkor megfordítjuk!

KARIKÁS PALACSINTA-BÉLES
Hozzávalók:
60 dkg alma, 10 dkg liszt, 1 dkg élesztő, 3 tojás, 25 dkg porcukor, 5 dl tej, 10 dkg dió, 8 dkg porcukor, 5 dkg mazsola, 2 cl rum, 2 cl cseresznyepálinka, só, 1 dl tejföl

Elkészítése:
Kevés tejben felforraljuk az élesztőt. A maradék tejbe belekeverjük a lisztet, a tojások sárgáját, 5 dkg porcukrot és kevés sót. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, majd 10 percnyi pihentetés után belekeverjük a felvert tojáshabot. Ebből a kelt tésztából palacsintákat sütünk.
Közben a reszelt almát a porcukorral, a darált dióval, a megmosott mazsolával, rummal és cseresznyepálinkával sűrűre főzzük. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a palacsintákat, egyenként feltekerjük, 3 cm vastagra felszeleteljük, és kivajazott tűzálló tálba egymás mellé helyezzük, s tejföllel leöntve megsütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

KÁSÁS BÉLES
Hozzávalók:
félcipónyi rétestészta, 20 dkg hántolt köles, 1 kávéskanál őrölt bors, 1 kávéskanál só, 1 evőkanál zsír, 1 tojás sárgája

Elkészítése:
A jól kidolgozott rétestésztából a szokásosnál vastagabb (kb. 1 mm-es) réteslapot nyújtunk. Bekenjük langyos zsírral, és kétszeresre hajtva 10-12 cm-es kockára vágjuk.
Meleg helyen pihentetjük, amíg a töltelék elkészül.
A megmosott kölest 1 kanálnyi zsíron megfakasztjuk, felöntjük sós, meleg, vízzel, megfőzzük. Ügyeljünk arra, hogy csak annyi vizet használjunk, amennyi el is fő. Ezután a megborsozott töltelékből 1-1 kanálnyit a kockákra vágott réteslapok közepére halmozunk. A tészta sarkait felhajtjuk és a csúcsánál kissé megtekerve, összecsípjük. A tetejét felvert tojássárgába mártott kenőtollal megkenjük. Kizsírozott tepsiben ropogósra sütjük.

KOLOZSVÁRI HÚSOS BÉLES
Hozzávalók:
50 dkg sült vagy főtt sertés- és marhahús, 2 dl tejföl, 30 dkg lisztből kelt tészta, zsiradék, só

Elkészítése:
Kelt tésztát készítünk, nem túl vékonyra kinyújtjuk, az egyik felét zsiradékkal kikent tepsiben félig megsütjük. Kivesszük, egyenletesen elosztjuk rajta a húsréteget, amely 2 dl tejföllel összekevert, apróra vágott sertés- és marhahúsból áll. A tészta másik feléből fedőlapot készítünk, ráhelyezzük, visszatesszük a sütőbe, és a felső lángon megsütjük. Kockákra vágva tálaljuk, savanyúságot adhatunk hozzá.

MÁKOS BÉLES
Hozzávalók:
20 dkg darált mák, 10 dkg porcukor, 5 dkg mazsola, 4 zsemle, 2 dl habtejszín, 2 evőkanál cukor, 1 evőkanál citromlé

Elkészítése:
A darált mákot a porcukorral együtt másfél deci vízben felforraljuk, majd hozzáadjuk a beáztatott mazsolát, meg a citromlevet, jól összekeverjük, és hűlni hagyjuk. Közben a zsemléket karikára vágjuk, majd egy tálban rétegesen lerakjuk a zsemlét, meg a mazsolás mákot. Ügyeljünk arra, hogy a tetejére mák kerüljön, végül rásimítjuk a kemény habbá vert cukrozott tejszínt, és tálalásig a hűtőszekrénybe tesszük. Jól lehűtve, felszeletelve kínáljuk.

MÁLNÁS BÉLES
Hozzávalók:
25 dkg cérnametélt, 30 dkg friss, vagy ugyanennyi fagyasztott és felengedett málna, 1 citrom reszelt héja, 15 dkg kristálycukor, 20 dkg lágy margarin, 3 tojás

Elkészítése:
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), kifőzzük a cérnametéltet és hideg vízzel átöblítjük, hogy ne tapadjon össze. Egy nagy keverőtálba tesszük a puha margarint, hozzászórjuk a cukrot és az egészet robotgéppel összehabosítjuk.
A cukros-margarinba beleöntjük a tojássárgákat, a fehérjéket pedig egy kisebb keverőtálban félretesszük. A tojássárgákat alaposan eldolgozzuk a cukros-margarinos krémmel, majd hozzáöntjük az összeturmixolt málnát, és ezt is belekeverjük a krémbe. Végül hozzáreszeljük a citromhéjat. Ha a málnás krém elkészült, belekeverjük a kifőtt tésztát. Kemény habbá verjük a tojásfehérjéket, majd a habot beleforgatva, fellazítjuk a málnás tésztát.
A tésztát jénai tálba öntve 35-40 perc alatt készre sütjük.

MEGGYES BÉLES
Elkészítése:
Összegyúrunk 15 deka finomlisztet 10 deka margarinnal, egy tojássárgával, csipetnyi sóval, egy kiskanálnyi porcukorral meg annyi tejföllel, hogy rugalmas tésztát kapjunk, és legalább egy órára, de még jobb, ha egy éjszakára a hűtőszekrénybe rakjuk. Ezután kinyújtva, kibélelünk vele egy közepes nagyságú tepsit, villával megszurkáljuk, és a forró sütőben élénk tűznél félig megsütjük. Ezután megszórjuk zsemlemorzsával, ráterítünk egy kiló kimagozott, lecsepegtetett, három evőkanál mézzel összekevert meggyet (vagy vegyesen cseresznyét meg meggyet) és meghintjük egy evőkanálnyi porcukorral. Két tojássárgát habosra keverünk három evőkanál mézzel meg egy deci tejföllel, beleszitálunk két evőkanál réteslisztet, végül hozzáadjuk a két tojás, habbá vert fehérjét, és a meggyre simítjuk. A tepsit a sütőbe visszatoljuk, és úgy sütjük tűpróbáig, akár a piskótát. A tepsiben hagyjuk kihűlni, és kockára vágva rakjuk tálra. A tetejét már nem kell megcukrozni, mert a tészta elég édes.

MÉZES BÉLES 01.
Hozzávalók:
5 evőkanál tej, 3 evőkanál méz, 1 evőkanál zsír olvasztva, 2 kávéskanál szódabikarbóna, 2 tojás, 30 dkg cukor, lisztet, annyit, amennyit felvesz.

Négyfelé osztva egy órát pihentetjük (de nem muszáj). 4 lapot sütünk.
Töltelék:
fél liter tejet, 1 vaníliás cukrot felfőzni 4 evőkanál grízzel. Egy margarint 25 dkg cukorral összekeverünk. Baracklekvárt a középső lapok közé, a másik kettőre krémet kenünk.

MÉZES BÉLES 02.
Hozzávalók 6 személyre: - A tésztához:
5 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg porcukor, 2 tojás, 40 dkg liszt, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 evőkanál méz
A krémhez:
0 5 l tej, 12 dkg liszt, 20 dkg vaj vagy margarin, 25 dkg porcukor, 20 g vaníliás cukor, 1 tojás

Elkészítése:
A margarint a mézzel, a porcukorral és a tojásokkal gőz felett kikeverjük. Még melegen hozzáadjuk a lisztet és a szódabikarbónát, összegyúrjuk, és három cipóra osztjuk.
Téglalap alakúra kinyújtjuk, megvajazott, lisztezett tepsi hátán világosra megsütjük. (Előmelegített sütőben, mérsékelt tűzön-180°C- kb. 10-12 perc.) Elkészítjük a krémet. A liszthez apránként hozzáadjuk a tejet, csomómentesre kidolgozzuk és gőz felett sűrűre főzzük, hűlés közben időnként megkeverjük, hogy ne ráncosodjon meg a teteje. Közben a margarint, a cukrot, a vaníliáscukrot és a tojást habosra kikeverjük és kanalanként a kihűlt, főzött krémhez adjuk. Megtöltjük a lapokat. Tetejére csokoládémázat simítunk.
Csokoládémáz készítése étcsokoládéból
Egy lábasban, vízfürdőben felolvasztjuk az apróra tördelt 15dkg csokoládét, hozzáadjuk a 7 dkg porcukrot, jól elkeverjük, levesszük a tűzről és 2 tojás fehérjével habverővel addig keverjük, amíg sűrű krémet nem kapunk. Azonnal bevonjuk vele a süteményt. Ezt a süteményt is ajánlatos egy nappal a fogyasztás előtt elkészíteni.

MÉZES-DIÓS BÉLES
Hozzávalók 8-10 személyre:
Dupla mennyiségű házi rétestészta vagy 4 csomag réteslap, 60 dkg dió, 40 dkg cukor, 10 evőkanál méz, 20 dkg vaj, fél citrom leve Elkészítése:
15 dkg cukrot kevés vízzel egy edényben tűzre teszünk, és teljesen felolvasztjuk. Hozzákeverjük a mézet, majd a tűzről levéve belekeverjük a habosra kikevert vajat és a darált diót. Megvajazott sütőlapra tesszük a réteslapot, olvasztott vajjal meglocsoljuk, és a töltelék egy részével megkenjük. Beborítjuk egy másik réteslappal, amit szintén olvasztott vajjal meglocsolunk, és töltelékkel megkenünk. Ezt a réteges töltést addig folytatjuk, amíg 4-5 rétes került egymásra. Legfelülre réteslapot teszünk. Ezután a rétest tetszőlegesen felszeleteljük, tetejét olvasztott vajjal meglocsoljuk, majd lassú tűznél megsütjük. Amíg sül, 2 dl vizet a maradék cukorral felforralunk, majd citromlével ízesítjük. Ez alatt a szirupot a rétes teljesen magába szívja. Hidegen tálaljuk.

ÖRMÉNY HÚSOS-BÉLES
A vajas-leveles tészta:
50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 3 tojás sárgája, 2 dkg élesztő, 4 dl tej, 1 ek cukor, csipetnyi só A töltelék:
130 dkg előre párolt hús vagy húsmaradék, 1 fej vöröshagyma, só, bors, petrezselyemzöldje, csipetnyi fodormenta, 1 dl tejföl, 1 ek olvasztott zsír

Elkészítése:
Vajas-leveles tészta:
5 dkg vajjal, 40 dkg liszttel, a tojásokkal, az élesztővel, tejjel, cukorral és sóval tésztát gyúrunk, és langyos helyen megkelesztjük. A többi vajat és lisztet összegyúrva hidegre tesszük. Ha a tészta félig megkelt, hosszúkás alakúra és jó ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk. A vajas-lisztes korongot a tészta közepére tesszük, és a tésztát szorosan ráhajtogatjuk.
15-20 percig hideg helyen pihentetjük, majd újra kinyújtjuk hosszúkás alakúra, s liszttel könnyedén megszórva előbb az egyik harmadát behajtjuk-fordítjuk, s ezt a harmadik, harmaddal befedjük. Megint hűvös helyre tesszük. A műveletet háromszor megismételjük.
Utoljára a tésztát félujjnyi vastagságúra nyújtjuk, formával kerekre vágjuk... stb. Minden második karika közepét kivágjuk. Az elkészítésnél úgy illesztjük, hogy mindegyik karika tetejére kilyukasztott karika kerüljön. - Vághatjuk négyszögűre is.
Töltelék:
A húst megdaráljuk, majd kevés vajon megfonnyasztott, apróra vágott vöröshagymával, megsózva és borsozva negyedóráig pároljuk. Végül finomra vágott petrezselyemzöldjét, csipetnyi fodormentát és 1 dl tejfölt keverünk bele. A keverékkel megtöltjük a kivágott pogácsákat, és forró sütőben kisütjük.
Megjegyzés:
Hasonlít a lengyel, román, orosz pirog, pirozski nevű ételhez, de eltér tőlük a töltelék összetételében, főleg a jellegzetesen kaukázusi örmény fűszer, a menta alkalmazásában.

SAJTOS BÉLES
Hozzávalók:
1 csomag réteslap, 20 dkg cérnametélt, 2 egész tojás, 2 dl kefir, 5 dkg reszelt, füstölt sajt, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, fél dl olaj

Elkészítése:
A cérnametéltet a szokásos módon, sós, forrásban lévő vízben megfőzöm, majd meleg vízzel leöblítem, és melegen tartom. Közben a réteslapot szétszedem, és kettővel kibélelek egy kis tepsit. Kevés olajjal megcsöpögtetem. A tojásokat szétválasztva a sárgákat kikeverem a sóval, a borssal, a pirospaprikával, majd hozzáadom a kefirt és a reszelt sajtot. Ebbe forgatom bele a főtt tésztát, ezután óvatosan belekeverem a tojásfehérjékből vert kemény habot. A tésztát belesimítom a réteslappal bélelt tepsibe, és a maradék réteslappal befedem. Tetejére ugyancsak olajat csöpögtetek, és az előmelegített, forró sütőben szép pirosra megsütöm. Kis kockákra vágva tálalom. Elkészítési ideje: kb. 50 perc

SONKÁS-TÚRÓS BÉLES
Hozzávalók:
1 csomag réteslap, 15 dkg finom metélt, 15 dkg kötözött sonka, 15 dkg félzsíros tehéntúró, 2 dl tejföl, 8 dkg vaj (vagy margarin), 2 tojás, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só

Elkészítése:
A tésztát apróra töröm, és a szokásos módon, enyhén sós vízben megfőzöm. Leszűröm, és meleg vízzel leöblítem. A sonkát nagyon vékony csíkokra metélem, a tehéntúrót villával áttöröm, a tojássárgáját a tejföllel és a vaj felével kikeverem, majd hozzáadom a túrót és a sonkacsíkokat. Kellemesen sósra fűszerezem. A borssal meghintve végül belekeverem a tojásfehérjékből vert kemény habot. Ezután óvatosan beledolgozom a főtt tésztát. Egy kis tepsit kibélelek a réteslap felével (azaz két-három lappal), és a megmaradt, felolvasztott vajjal bekenem. Belesimítom a tésztás-túrós tölteléket, végül a megmaradt réteslapokkal beborítom. Ezt is megvajazom. A tepsit az előmelegített forró sütőbe tolom, és a sonkás bélest közepes lángon szép pirosra megsütöm. (Próbaképpen egy hurkapálcát beleszúrok. Ha már nem tapad rá a túrós krémből, akkor sült meg kellőképpen. Ha a belseje még sületlen, de már megbarnult a teteje, ráborítok egy papírlapot vagy egy alufóliát, hogy ne égjen meg. Tovább sütöm.) Kockákra vágva tálalom.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc

SZEGEDI DIÓS BÉLES
Elkészítése:
Húsz dkg darált diót 10 dkg sütemény- (piskóta-) morzsával, 5 dkg mazsolával, 5 dkg cukorral, fél csomag vaníliás cukorral összekeverünk. A réteslapot tepsi nagyságúra hajtogatjuk, rétegenként zsírozzuk, a fenti száraz töltelékkel beszórjuk, réteslappal beborítjuk, megkenjük zsírral, és pirosra sütjük.
Tizenöt dkg cukorból 2 dl vízzel sűrű szirupot főzünk, ízesítjük citrom- és narancshéjjal, szegfűszeggel. Ha kihűlt, 2 narancs levét, fél citrom levét, fél dl rumot és 1 dl Maraschinot öntünk bele. A langyosra hűlt bélest a sziruppal leöntve tálaljuk.

SZÉKELY-BÉLES
Elkészítése:
Egy kiló lisztet tegyünk deszkára, a közepébe készítsünk lyukat, a melybe öntsünk három deci tejfelt, fél pohár bort, három tojást, egy kávéskanál sót, két tojásnyi zsírt és annyi meleg vizet, hogy keményke rétes-tésztát készíthessünk belőle: Negyedóráig gyúrjuk jól össze, akkor szaggassunk belőle 12 kis egyenlő cipót, tegyük lisztes deszkára és azonnal, egyenként nyújtsuk ki fával tányérnyi nagyságú formákba. Szórjuk be egy kevés zsírral, sodorjuk össze és gömbölyítsük csiga alakúakba; azután nyújtsuk ki a nyújtófával tányérnyi nagyságú kerekekbe. Ez a tészta, sem vastag, sem vékony ne legyen; lehet úgy körülbelül tollszárnyi vastagságú. Egy jó széles fenekű lábasban - olyanba, melybe a tészta kinyújtva könnyen belefér, tegyünk egy diónyi zsírt; ha a zsír lángtűznél felforrt, tegyük a rétest bele. Mikor a zsírját elsűli, egy keveset mindég kell alá tenni. E tésztát egyenlően forgatva, egymásután süssük ki szép pirosra. Lehetőleg forrón tálaljuk; de ez hidegen is igen jó. Tálaláskor egyet-egyet vágjunk fel négybe.

SZÉKELY MÉZES-BÉLES
Tészta:
45 dkg liszt, 15 dkg cukor, 4 dkg vaj, 1 egész tojás, 2 evőkanál méz, 2,5 evőkanál tejföl, 1 kávéskanál szódabikarbóna
Krém:
18 dkg vaj, 20 dkg vaníliás cukor (szerintem 20 dkg kristálycukor és 1 vaníliarúd is megteszi), 2 dl tej, 2 evőkanál búzadara, savanykás lekvár (lehetőleg málna), csokoládémáz, csokoládéreszelék

Elkészítése:
A cukorral habosra keverjük a tojást, hozzáadjuk a vajat, mézet, tejet és a szódabikarbónát. Ezt a masszát állandó keverés közben gőz felett sűrűre főzzük, majd hozzáadjuk a lisztet. Deszkán jól összedolgozzuk, és 4 lapot sütünk belőle. Közben elkészítjük a krémet. A vajat a vaníliás cukorral habosra keverjük, közben üvegesre főzzük - kevés tejben - a búzadarát, és ha kihűlt, összekeverjük a vajjal. Az egyik lapot bekenjük a krém felével, rátesszük a második lapot, és megkenjük a savanykás lekvárral, majd rátesszük a harmadik lapot, s megkenjük a krém másik felével. Ezután rátesszük a negyedik lapot, deszkával jól lenyomjuk. Ha jól összepréselődött, c csokoládémázzal bekenjük, csokoládéreszelékkel megszórjuk.

TEJFELES BÉLES
Hozzávalók: - A tésztához:
5 egész tojás, 5 evőkanál porcukor, 5 evőkanál tejföl, 3 evőkanál finomliszt, 1 teáskanál reszelt citromhéj, csipetnyi só
A töltelékhez:
4 dl sűrű tejföl, 25 dkg félzsíros tehéntúró, 15-20 dkg porcukor, fél dl tej, 1 teáskanál zselatinpor

Elkészítése:
A tésztához a tojás sárgákat habosra keverem a porcukorral, majd a tejfölt, a sót, a lisztet és a reszelt citromhéjat is hozzáadva, tovább keverem. Végül óvatosan beleforgatom a tojásfehérjék kemény habját, majd egy jó vastagon kikent és meglisztezett, közepes tepsibe öntöm. Előmelegített közép-meleg sütőben tűpróbáig sütöm. Közben elkészítem a tölteléket: a zselatinporra ráöntöm a tejet és langyosra melegítem. A tehéntúrót simára keverem a tejföllel és a porcukorral, majd hozzákeverem a folyósra melegített és átszűrt zselatint. A kihűlt tésztát deszkára borítom, félbevágom és megkenem a tejfölös túróval, végül a tetejét ráillesztve bevonom a maradék tejfölös túróval. Jól lehűtve, kockákra vágva kínálom.

TÖKMAG-BÉLES
Hozzávalók:
finom metélt 30 dkg, héj nélküli tökmag 25 dkg, tej 1 l, réteslap 1 csomag, tojás 6 db, tejföl 2 dl, vaníliás cukor 2 dkg, porcukor 10 dkg, vaj 5 dkg.

Elkészítése:
A házi finom metéltet tejben kifőzzük. A meg-pirított, héj nélküli tökmagot finomra daráljuk. A tojássárgákat simára keverjük a tejföllel, a cukorral, a puha vajjal, hozzáadjuk a tökmagot és a hideg kifőtt tésztát. Tojáshabbal lazítjuk. Réteslappal bélelt edénybe öntjük, és a tetejét is réteslappal fedjük be. Készre sütjük és porcukrozzuk.

TÖKÖS BÉLES 01.
Hozzávalók: - A tésztához:
1/2 kg liszt, 1/2 kg tök, 1/2 kg túró, csipet só, víz.
A tejmártáshoz:
kevés zsiradék, liszt, só, cukor, víz, 3 dl tej

Elkészítése:
A tisztított tököt legyaluljuk, és enyhén sózzuk. Kevés pihentetés után kinyomkodjuk, és összekeverjük a túróval. A lisztből egy csipet sóval és vízzel nem túl lágy tésztát gyúrunk. Vékony téglalap alakúra kinyújtjuk, a felére rásimítjuk a tökös-túrós tölteléket, a tészta másik felét ráhajtjuk, majd előmelegített sütőben halványpirosra sütjük. Közben a tejmártáshoz kb. három evőkanál zsiradékon átforgatunk három evőkanál lisztet, nagyon világosra készítjük, nem pirítjuk.

TÖKÖS BÉLES 02.
Elkészítése:
Negyed kiló gyalult tököt lesózunk, rövid állás után kinyomkodunk, majd cukorral, kaporral ízesítve negyedkilónyi túróhoz keverjük.
A kész réteslapokat olvasztott vajjal kenegetve egymásra teregetjük. A felére rárakjuk a tökös túrót, majd a tészta második felét ráhajtjuk. A tetejét átkenjük olvasztott vajjal, és előmelegített sütőben mérsékelt tűzön halványpirosra sütjük. Tejmártást készíthetünk hozzá a tálaláshoz.

TÖKÖS BÉLES 03.
Hozzávalók:
fél kg liszt, fél kg tök, negyed kg túró, csipet só, víz, a mártáshoz zsiradék, liszt, só, cukor, víz és 3 dl tej

Elkészítése:
A tisztított tököt legyalulom és enyhén sózom, kevés pihentetés után kinyomkodom és összekeverem túróval. A lisztből egy csipet sóval és vízzel nem túl lágy tésztát gyúrok. Vékony téglalap alakúra nyújtom, a felére rásimítom a tökös-túrós tölteléket. A tészta másik felét ráhajtom, majd előmelegített sütőben halványpirosra sütöm. Közben a tejmártáshoz kb. 3 evőkanál lisztet zsiradékon halványra pirítok, felengedem kevés hideg vízzel, majd a tejjel simára keverem és sűrűre főzöm. Közben gyengén sózom, cukorral ízesítem, hogy enyhén édeskés legyen. A kihűlt tésztát téglalap alakúra szeletelem és a mártásból merek rá.

TÚRÓS BÉLES
Hozzávalók:
30 dkg liszt, 20 dkg vaj, vagy margarin, 1 tojás, csipet só, tej, vagy tejföl,
Töltelékhez:
1/2 kg túró, 3 tojás, 10 dkg mazsola, cukor, ízlés szerint,
A tetejére
vaj

Elkészítése:
A lisztet összegyúrunk 5 dkg vajjal, a tojással, sóval, és annyi tejjel vagy tejföllel, hogy rétestészta keménységű masszát kapjunk. Vékonyra nyújtjuk, és megkenjük a maradék vaj és liszt keverékével. Szorosan összegöngyöljük, és két darabba vágva külön-külön kinyújtjuk. A túrót áttörjük, simára keverjük a tojássárgákkal, ízlés szerint megcukrozzuk, majd a mazsolát és a tojások kemény habbá vert fehérjét beletesszük. A tésztalapokat egy csíkban megtöltjük, összegöngyöljük, a tetejét olvasztott vajjal megkenjük, és a tésztát szép pirosra megsütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

TÚRÓS BÉLES CITROMMÁZZAL
Hozzávalók:
40 dkg liszt, 25 dkg margarin, 10 dkg cukor, 1 kanál tejföl, 2 tojás sárgája, egy késhegynyi sütőpor, csipet só
Töltelék:
1 kg friss tehéntúró, 20 dkg cukor, 3 egész tojás, 5 dkg vaj, 10 dkg mazsola, 1-2 kanál dara, 1/2 citromhéj
Bevonat:
30 dkg cukor,1/4 citrom leve, 2 dkg vaj

Elkészítése:
A tésztához való anyagokból linzeralapot készítünk, 2 részre osztjuk, vékonyra kinyújtjuk. Az alsó lapot valamivel nagyobbra készítjük, hogy a tepsi széleit is kibélelhessük. A tésztát darával megszórjuk, rásimítjuk a tölteléket és ráfektetjük a felső lapot. Egyenletes tűznél világossárgára sütjük. A töltelékhez a túrót áttörjük, hozzáadjuk a habosra kevert vajat, a tojássárgákat, egy csomag vaníliás cukrot, kevés reszelt citromhéjat, a megtisztított mazsolát, a cukrot, és végül a tojások felvert habját. Ha a túrót nedvesnek találjuk, előbb ruhán keresztül kinyomkodjuk, vagy több darát hintünk a tésztára, hogy a nedvességet felszívja. Amíg a tészta sül, elkészítjük a bevonatot: 30 dkg cukorból fondant készítünk, vagy citrom mázt keverünk, még langyosan hozzáadjuk a vajat, végül a citromlevet. A kisült tésztát deszkára borítjuk, ha már langyosra hűlt, ráöntjük a fondant, lapos késsel elsimítjuk. Ha a máz megszilárdult, tégla alakú, kis szeletekre felvágjuk. Kiváló tészta ünnepélyesebb alkalmakra is.

ÜKMAMÁM CSOKI-BÉLESE
Hozzávalók:
25 dkg vaj, 25 dkg liszt, 1 tojássárgája, fél marék cukor, tejföl.
Krémhez:
25 dkg porcukor, 6 tojássárgája, 15 dkg puhított csoki, 15 dkg őrölt mogyoró vagy dió

Elkészítése: 25 dkg vaj, 25 dkg liszt, 1 tojássárgája, fél marék cukor tejföllel könnyű tésztává gyúrni. Kettéosztom, felét tepsibe teszem. A következő krémet töltjük hozzá: 25 dkg porcukor, 6 tojássárgája, ezeket habosra keverem. 15 dkg puhított csokit szintén habosan hozzáadni. 15 dkg őrölt mogyoró vagy dió 7 tojás fehérjéből kemény habot verünk. Könnyedén belekeverjük, egyenletesen rákenjük, majd erre a maradék tésztát rátesszük. Villával megszurkáljuk, egyenletes tűznél megsütjük.

ZÖLDBABOS BÉLES 01.
Elkészítése:
30 deka finomlisztet összegyúrunk 10 deka zsírral vagy 13 deka margarinnal, egy fél sütőporral, csipet sóval meg annyi tejjel, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Legalább egy óráig hűvös helyen pihentetjük, majd két cipóba osztjuk. Az egyiket kinyújtjuk, kibélelünk vele egy tepsit, ráterítjük a tölteléket, és befedjük a másik, vékony lappá nyújtott tésztadarabbal. A töltelékhez diónyi vajon megpirítunk két evőkanál zsemlemorzsát, hozzáadunk egy kilós üvegnyi, levétől leszűrt zöldbabot, és tovább pirítjuk. Közékeverünk két pár lehéjazott, karikára vágott virslit, majd a tésztára simítjuk. (Még jobb, ha egy deci tejfölben elkevert egy tojássárgájával is "kötjük" a tölteléket. A tészta tetejét tejjel kenjük meg, és kb. 5 deka reszelt sajtot hintünk rá. Szép pirosra sütjük, és nagy kockákra vágva tálaljuk.

ZÖLDBABOS BÉLES 02.
Hozzávalók: - A tésztához:
30 dkg liszt, 10 dkg zsír, 1 tojás, kevés tej, só,
A töltelékhez
1 üveg zöldbab konzerv, diónyi vaj, 8dkg zsemlemorzsa, 2 pár virsli, 10 dkg reszelt sajt

Elkészítése:
Elkészítjük a tölteléket: a vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, hozzáadjuk a leszűrt babot, együtt pároljuk, majd rátesszük a felkarikázott virslit, átkeverjük, kihűtjük. A tésztához valókat összegyúrjuk, két lapba nyújtjuk, az egyikkel kibélelünk egy közepes tepsit, a tölteléket rásimítjuk, a másik lappal beborítjuk, villával megszurkáljuk. Forró sütőbe tesszük, a tüzet hamarosan mérsékeljük. Ha pirosra sült, forrón, nagy kockákra vágva, reszelt sajttal megszórva tálaljuk.

ZÖLDSÉGES BÉLES
Hozzávalók:
10 dkg cérnametélt, 4 tojás, 1 dl tejföl, 25 dkg tehéntúró, 5 dkg vaj, 1 sárgarépa, 1 fehérrépa, 1 kis karalábé, 1 cs. réteslap, 2 ek olaj, 1 cs. petrezselyem, 1 cs. kapor, só

Elkészítése:
A zöldségeket almareszelőn lereszelem, a kaprot és a petrezselymet apróra vágom. A tojások sárgáját simára keverem a tejföllel, a túróval, az olvasztott vajjal és az előkészített zöldségfélékkel. A tésztát sós vízben kifőzöm. Közben a tojások fehérjét habbá verem. A tésztát belekeverem a zöldséges masszába, majd óvatosan beledolgozom a tojáshabot. A réteslapokat a szokásos módon készítem elő a töltéshez. (Hármasával fektetem egymásra, köztük olajjal enyhén megpermetezem őket.)
A zöldséges töltelékkel megtöltve, konyharuha segítségével feltekerem a lapokat. Olajos tejföllel megkenem a tetejüket, és előmelegített sütőben pirosra sütöm.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

 

Forrás:
Sütemények - Édesek - HÁZILAG
Szerző:

DRP

 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.