Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA 21 - A CITROMTORTÁK

2016.08.29

TORTÁK

CITROM
CITROMKRÉM TORTA

Hozzávalók:
1 csomag ötlapos piskóta tortalap, 2 evőkanál liszt, 2 dl tej, 15 dkg cukor, 20 dkg vaj, 2 citrom, 2 evőkanál porcukor

Elkészítése:
A tejet a liszttel simára keverjük, és kevergetve sűrű krémmé főzzük. Még melegen a cukrot belekeverjük, hogy elolvadjon, és ha kihűlt, a habosra kevert vajat is hozzáadjuk. Az egyik citrom héját belereszeljük, a levét belecsavarjuk. Alaposan kikeverve, megtöltjük a tésztalapok közét, bevonjuk a tetejét meg az oldalát. A második citromot meghámozzuk, félbevágjuk, majd vékonyan felszeletelve porcukorban megforgatjuk, és a tortát ezzel díszítjük. Csak másnap szeleteljük fel.

CITROMOS VANÍLIÁS TORTA
Elkészítése:
Torta:
6 tojás sárgáját habosra keverünk 22 dkg porcukorral, 1 citrom levével és a reszelt héjával, 10 dkg lisztet és a tojások habját is beletesszük. Kikent tepsibe, előmelegített sütőbe tűpróbáig sütjük. Ha kihűlt 3 felé vágjuk. 1/2 liter tejet sűrűre főzünk 3 evőkanál liszttel, ha kihűlt hozzá keverünk 12 dkg vajat és 15 dkg vaníliás cukrot. Ezzel töltjük a kihűlt tortát.
Egy citrom héját reszeljük rá díszítésnek. Pár órát jó, ha hűtőbe tesszük fogyasztás előtt, hogy összeérjen.

CITROMTORTA 01.
Hozzávalók:
1 kerek csokoládés tortalap
A krémhez:
2 tasak vaníliás pudingpor, 1 liter tej, 4-5 evőkanál cukor, 10 dkg vaj, 2 evőkanál reszelt citromhéj, 1 evőkanál citromlé, 3-4 citrom felkarikázva, világos színű zselépor

Elkészítése:
A krémhez vaníliapudingot főzünk tetszés szerint édesítve, kihűtjük, és a vajjal, citromhéjjal és citromlével kikeverjük. A krémmel megtöltjük a lapokat, a torta tetejét hámozott citromkarikákkal beborítjuk, és világos zselével rögzítjük.

CITROMTORTA 02.
Hozzávalók:
Tojás 8 db, cukor 25 dkg, mandula 25 dkg, citromlé 1 db, vanília 1/4 rúd

Elkészítése:
Nyolc tojás sárgáját 25 dkg cukorral jó habosra keverünk, teszünk bele vaníliát, 25 dkg tisztított, darált mandulát, 1 citrom reszelt héját és levét, 8 tojás keményre vert habját.
Kikent és lisztezett formában sütjük, tetszés szerinti krémmel töltjük, és citromjéggel bevonjuk.

CITROMTORTA 03.
Hozzávalók:
100 g liszt, 100 g vaj, 80 g cukor, 3 tojás sárgája, 1 ek vaníliás cukor, só
Töltelék:
3 tojás fehérje, 150 g cukor, 2 citrom leve, 1 citrom héja, 150 g vaj, 100 g mandula

Elkészítése: A lisztet szitáljuk egy tálba. Keverjük össze a sóval, cukorral, tojás sárgájával és vajjal. Jól dolgozzuk össze, és 30 percre tegyük hidegre. Nyújtsuk körülbelül 25 cm átmérőjűvé és béleljünk ki vele egy tortaformát.
Tegyünk rá babot, és süssük 200-220 C-on 10 percig, majd vegyük le a tölteléket és süssük további 5 percig. Vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni.
Töltelék: a mandulát vágjuk apróra, a vajat olvasszuk fel. A cukrot a tojással verjük fel és adjuk hozzá a citromlét, citromhéjat, vajat és a mandulát. Jól keverjük össze és öntsük a tortára. Süssük 25-35 perc alatt szép barnára.

CITROM ROLÁD
Hozzávalók Kb. 14 szelethez:
piskótatészta 6 tojásból, 2 citrom, 25 dkg kristálycukor, 25 dkg vaj, 1/2 dl víz

Elkészítése:
Elkészítem a piskótatésztát.
Sütőlemezre papírt helyezek, rákenem 2 cm vastagon a masszát, és 160-180°C-os előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt kisütöm.
A citromkrémhez a kristálycukrot a vízzel és a citrom kifacsart levével felforralom, beleteszem a vajat, majd azonnal leveszem a tűzről. Félretéve hagyom teljesen kihűlni. Ekkor habverővel kihabosítom, és reszelt citromhéjjal ízesítem.
A kihűlt tésztát megkenem a jól kikevert citromkrémmel, ezután felcsavarom úgy. mint a piskótatekercset. A maradék krémmel és citromdarabkákkal díszítem. Hűtés után szeletelem.

Forrás:
SÜTEMÉNYEK - A CITROMTORTÁK
Szerző:

<
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.