Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - A GYÜMÖLCSKENYEREK 5.

2017.02.13

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

GYÜMÖLCSKENYÉR 05.
Összeállítás:
15 perc + 15 perc áztatás Sütés:
50 perc Hozzávalók: 28 dkg szárított gyümölcs, 6 dkg mazsola, 7 dkg korpa, 10 dkg, barna cukor, 3,75 dl tej, 20 dkg rétesliszt, 1 csomag sütőpor, a díszítésre meghámozott mandula szemek

Elkészítése:
Egy 23 x 13 cm-es tepsit kissé kivajazzuk vagy kiolajozzuk, és sütőpapírral kibéleljük.
A sütőt 180 C-ra bemelegítjük.
A gyümölcskeveréket, a mazsolát, a korpát, a cukrot, a sütőport és a tejet nagy tálban összekeverjük, 15 percig áztatjuk. A lisztet a gyümölcsös keverékbe dolgozzuk, és a tepsibe töltve a tetejét elsimítjuk. Mandula szemekkel a tetejét kirakjuk, és 45-50 percig, tűpróbáig sütjük. 5 percig a tepsiben pihentetjük, majd a széleit meglazítva rácsra vagy deszkára borítjuk.
Felszeletelve, vajjal kínáljuk.
Jó tudni:
Bármilyen szárított gyümölcs keveréke jó hozzá.

GYÜMÖLCSKENYÉR 06.
Hozzávalók:
5 tojás, 15 dkg cukor, 10 dkg langyos vaj, 3-4 ek rum, 10 dkg darabosra vágott dió, 10 dkg mazsola, 10 dkg csokoládé, 10 dkg cukrozott gyümölcs, esetleg aszalt gyümölcs, kemény gyümölcsíz, 4 ek rétesliszt

Elkészítése:
A tojás sárgájákat habosra keverjük a cukorral, a vajjal, és a rummal. Hozzáadjuk az előzőleg lisztbe mártogatott diót, a megtisztított és félbevágott mazsolát, az apró kockákra vágott csokoládét, a cukrozott gyümölcsöt, az aszalt gyümölcsöket és a kis kockákra vágott gyümölcsízt. Beleszórjuk a réteslisztet, végül óvatosan elvegyítjük a tojásfehérjékből vert kemény habbal. Egy őzgerincformát vajjal kikenünk, porcukorral beszórunk, beleöntjük a masszát.
Nem forró sütőben, lassú tűznél sütjük.

GYÜMÖLCS-KENYÉRKÉK
Hozzávalók:
1/8 kg növényi zsír, 35 deka liszt, 1 csomag Dr. Oetker-féle "Backin" sütőporral keverve, 2 tojássárga, 4 evőkanál tej, a meghintéshez Dr. Oetker-féle vanillincukor
A töltelékhez:
1/4 kg finomra vágott dió vagy mandula, 20 deka cukor, 10 deka datolya, 1/4 kg mazsola, egy citrom leve, 1 evőkanál tejföl

Elkészítése:
A növényi zsírt a sütőporral kevert liszttel elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojássárgát és tejet, és a deszkán tésztát gyúrunk belőle, majd 1/4 óráig pihentetjük. Ezután 3 db hosszúkás, kéttenyérnyi széles sávot sodrunk a nyújtófával belőle, megtöltjük a dió, vagy mandula, cukor, datolya, mazsola, rum és citromlé keverékével, a tésztát a töltelékre felhajtjuk, tojásfehérjével megkenjük és megsütjük, vanillincukorral kevert porcukorral meghintjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

Forrás:
DPG RECEPTTÁR

Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.