Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - A PISKÓTÁK 8.

2017.01.30

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

Banánkrémes piskótatekercs
Hozzávalók kb. 16 szelethez-A tésztához:
6 tojás, 10 dkg cukor, 10 dkg liszt, 10 dkg étkezési keményítő, 1 evőkanál vaj vagy margarin, 2 evőkanál kakaópor, 2 zacskó vaníliás cukor, sütőpapír

A töltelékhez és a díszítéshez: 10 dkg mogyorókrém, 6 lap fehér zselatin, 5 dl tej, 1 zacskó vaníliaízű pudingpor (5 dl tejhez), 3 evőkanál cukor, 3 banán, 7 evőkanál citromlé, 2 dl tejszín, 2 evőkanál porcukor, 2 evőkanál csokoládéreszelék, mentalevelek
A díszítéshez
porcukor Elkészítés:
3 tojást kikeverünk 5 dkg cukorral és 1 csomag vaníliás cukorral. Beleszitálunk 5-5 dkg lisztet és keményítőt, majd összekeverjük. Sütőpapírral bélelt tepsire simítjuk, előmelegített sütőben (200 fokon) 10-12 percig sütjük, majd megnedvesített, cukorral meghintett konyharuhára borítjuk. A papírt lehúzzuk, a piskótát nedves kendővel letakarva hűlni hagyjuk.
A barna tésztához a maradék cukrot kikeverjük a tojásokkal és a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a felolvasztott vajat, a kakaót, a lisztet és az étkezési keményítőt. Ugyanúgy sütjük, mint az első lapot. A világos tésztára simítjuk a felmelegített mogyorókrémet, és rátesszük a barna piskótát.
A zselatint beáztatjuk. 2 evőkanál tejben elkeverjük a pudingport és 2 evőkanál cukrot, majd a többi, felforralt tejhez adjuk. Rövid idő múlva belevegyítjük a kinyomkodott zselatint. Ha kihűlt, belekeverünk 2 meghámozott, citromlével összeturmixolt banánt. A dermedő krémbe belevegyítünk 1, 5 dl felvert tejszínt, és a barna piskótára kenjük. A tésztát feltekerjük, és 1 órára hűtőszekrénybe tesszük. Tálalás előtt meghintjük porcukorral és csokoládéreszelékkel.
A felvert maradék tejszínnel, mentalevelekkel és banánkarikákkal díszítjük.

Becskereki szelet
Nagy adag, két tepsire való lesz belőle
Tészta:
15 dkg margarin, 4 evőkanál cukor, 1 tojás, 2 dkg szalalkáli kevés langyos tejben beáztatva, csipet só, amennyi lisztet felvesz.

Elkészítés:
Összedolgozzuk, 4 vékony lapot sütünk belőle. Mindenki a tepsi méretei szerint süsse. Ha csak három, vagy esetleg öt lapot tudunk kihozni belőle, az sem baj! Ahogy adja magát.
Krém:
1 liter tej, 4 csomag karamell pudingpor, 1 evőkanál liszt, 10 dkg margarin (ez maradt az előző csomagból) + 25 dkg margarin, 50 dkg porcukor.
Lehet keverni a pudingporhoz 4 tojás sárgáját is a főzés előtt, ettől is sűrűbb, jobb állagú lesz. A 35 dkg margarint a porcukorral habosra jól kikeverjük, és hozzáadjuk a megfőtt, kihűlt pudinghoz.
Összevegyítjük és kész a krém.
Máz:
25 dkg porcukor, 2 púpozott evőkanál kakaópor, egy csepp, forrásban lévő víz.

Belga almás piskóta
Elkészítés:
Habosra keverünk 4 tojás sárgáját 18 deka cukorral, késhegynyi sóval meg késhegynyi szódabikarbónával, majd hozzáadunk 12 deka olvasztott margarint meg 10 deka lisztet. Alaposan kikeverjük, végül óvatosan közé keverjük a tojások kemény habbá vert fehérjét is. Kizsírozott, kilisztezett kisebb tepsibe öntjük, és belenyomkodunk 6 megtisztított, vékony cikkekre vágott almát. A forró sütőbe toljuk, s a tüzet mérsékelve, alaposan átsütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd kockákra vágva rakjuk tálra.
Óvatosan bánjunk vele, nehogy szétessen a tészta.

Berlini szelet
Hozzávalók:
15 dkg vaj, 25 dkg liszt, 8 dkg cukor, kevés citromhéj, 1/2 csomag Dr.Oetker sütőpor, 1 tojás.
Hozzávalók, a töltelékhez:
10 dkg dió, 10 dkg cukor, 1/2 csomag Dr.Oetker vaníliás cukor, kevés mazsola és tej, 2 tojás, 4 dkg cukor, 4 dkg liszt.

Elkészítés:
A vaj, liszt cukor, reszelt citromhéj, 1 tojás, és sütőpor keverékéből tésztát gyúrunk, tepsibe tesszük, és a következő töltelékkel töltjük: 10 dkg diót, 10 dkg cukrot és vaníliás cukrot, mazsolát, tejet, elkeverve a tésztára kenjük, azon felül lét tojás keményre vert habját 4 dkg cukorral, tojás sárgájával összekeverjük, és a 4 dkg liszt hozzáadásával piskótatésztát készítünk, azt egyenletesen a töltelékre adjuk, közepes hő mellett megsütjük.
Kihűlve fehér mázzal bevonjuk (10 dkg cukor, 1 ek. forró víz). Tetszés szerinti darabokra vágjuk.
Ezt gyorsan kikavarjuk, hozzáadunk 1-2 evőkanál olajat, hogy szép fényes legyen, és gyorsan bevonjuk vele a süteményt. Ezt a mázat nem kell főzni, nagyon finom, és elrontani sem lehet.
Ha van a háznál babapiskóta, a következőképpen töltsük a süteményt: Az alsó tésztalapra a krém fele, majd kirakjuk piskótával, arra terítjük a maradék krémet és a második tésztalapot. Piskóta híján esetleg egymásra is rétegezhetjük mind a négy, vagy több lapot. Változatossá tehetjük úgy is ezt a süteményt, hogy teszünk a tésztájába esetleg kakaóport, és tetszőleges színű pudinggal készítjük. A kedvünk, vagy az épp háznál lévő hozzávalók szerint variálhatjuk.
A szalalkális tészta gyorsan megpuhul, és fantasztikus finom lesz!

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - A PISKÓTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.