Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - ADVENTRE, KARÁCSONYRA 1.

2016.11.27

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

Az adventi időszak
Advent a karácsony (december 25.) előtti negyedik vasárnappal – más megfogalmazásban a Szent András apostol napjához (november 30.) legközelebb eső vasárnappal – veszi kezdetét, és karácsonyig tart.
Advent eredete a 4. századig nyúlik vissza.

VII. Gergely pápa négyben határozta meg az adventi vasárnapok a számát.
Advent első vasárnapja mindig november 27. és december 3. közé esik, míg negyedik, utolsó vasárnapja december 18. és december 24. közé.
Advent első vasárnapja három időszak kezdetét is jelenti: a keresztény egyházi év kezdetét, a karácsonyi ünnepkör kezdetét és természetesen az adventi időszak kezdetét.

Az időszak neve

Adventi naptár egy középület homlokzatán
(Rathaus Hünfeld)

Az advent szó jelentése „eljövetel”.
A latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit tesz:
- „az Úr eljövetele”
A karácsonyt megelőző várakozás az eljövetelben éri el jutalmát.
Régebben egyes vidékeken „kisböjtnek” nevezték ezt az időszakot.

Szokások - Egyházi szertartások és szokások

Hajnali mise (rorate) a prágai Szent Vitus templomban
2013. december 13-án Luca napján

A katolikus egyházban advent liturgikus színe a lila, mely a bűnbánatot, a szent fegyelmet és összeszedettséget jelképezi.
Advent harmadik vasárnapján, örömvasárnapon (gaudete vasárnap) az Úr eljövetelének közelségét ünneplik;
- e nap liturgikus színe legtöbb helyen a rózsaszín.
Az egész időszakban dísztelen a templomi oltár, az orgona szerepe pedig az énekek kíséretére korlátozódik.
Elterjedt szokás az adventi hétköznapokon hajnali misét (rorate) tartani. E szertartásokon különös hangsúlyt kap Szűz Mária tisztelete és a karácsonyi várakozás.
Ugyancsak adventhez köthetők az ó-antifónáknak nevezett gregorián énekek. Nevük onnét ered, hogy az „Ó!” felkiáltással kezdődnek. Ezek:
- „Ó, Bölcsesség! Ki a Fölségesnek szájából származol, ki a mindenséget egyik végétől másikig erősen átfogod, és jóságosan el is rendezed: jöjj el, és taníts meg minket az okosság útjaira!”
- „Ó, Adonai! Izrael házának vezére, ki Mózesnek a pirosló tűzlángban megjelentél, és neki Sina hegyén törvényt adtál: jöjj el, és szabadíts meg minket kinyújtott karoddal!”
- „Ó, Jessze gyökere! Ki jelként állasz a népek között, kinek láttára a királyok elnémulnak, kire minden nemzetek vágyakoznak: jöjj el, és szabadíts meg minket, és már ne késlekedjél!”
- „Ó, Dávid kulcsa! Izrael házának jogara, ki megnyitsz — és nincs, aki bezárja; bezársz — és nincs aki megnyissa: jöjj el, és vezesd ki a börtön házából a bilincsbe verteket, kik sötétségben ülnek és a halál árnyékában!”
- „Ó, Napkelet! Örök fény ragyogása, igazság Napja: jöjj el, és világosíts meg minket, kik sötétségben ülünk és a halál árnyékában!”
- „Ó, Népek Királya! Mindannyiunknak vágyakozása, Szegletkő, a két népet egybefoglaló: jöjj el, és mentsd meg az embert, kit a porból alkottál!”
- „Ó, Emmanuel! Törvényünk és Törvényhozónk, népek reménysége és üdvözítője: jöjj el, és üdvözíts minket, mi Urunk, Istenünk!”

Szentcsalád-járás

Lorenzo Costa: Szent család
(1490 körül)

A szentcsalád-járás a 20. század elejéről származó katolikus szokás.
A hívek minden nap más házhoz visznek egy a szent családot ábrázoló képet, majd imákat mondanak, és kisebb szertartásokat mutatnak be körülötte.
A népszokás arról a bibliai eseményről emlékezik meg, amikor a gyermekét váró Szűz Mária és Szent József Betlehembe érvén szállást kerestek maguknak.

Böjt
Korábban szokás volt az adventi időszakban böjtöt tartani.
Az adventi böjti idő alatt tiltották a zajos mulatságokat és az ünnepélyes házasságkötéseket, de az utóbbit az 1661. évi nagyszombati zsinat püspöki engedélytől tette függővé. A böjtölés hagyománya a 20. század közepén tűnt el.

Adventi koszorú

Így nézhetett ki Wichern evangélikus lelkész adventi koszorúja:
vasárnapokra fehér, hétköznapokra piros gyertyák jutottak

Adventkor a 19–20. század óta szokás koszorút készíteni.
Az adventi koszorú ősét 1839-ben Johann H. Wichern német evangélikus lelkész készítette el: egy felfüggesztett szekérkeréken 23 gyertyát helyezett el, melyek közül minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig.
Ma az adventi koszorú általában fenyőágból készített kör alakú koszorú, melyet négy gyertyával díszítenek.
A gyertyák színe a katolikus hagyomány szerint a bűnbánat színét jelképező lila, kivéve a harmadik vasárnapra jutót, amely rózsaszín, mert ez az öröm vasárnapja.
A gyertyákat vasárnaponként (vagy előző este) gyújtják meg, minden alkalommal eggyel többet.
A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt, amelyet Isten Jézusban a várakozónak ad karácsonykor. Az adventi koszorún mind a négy gyertya egyszerre ég az utolsó vasárnapon.
Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat:
- 1. hit,
- 2. remény,
- 3. öröm,
- 4. szeretet.
A gyertyák egyben a katolikus szimbolika szerint egy-egy személyre vagy közösségre is utalnak:
- Ádám és Éva – mint akiknek elsőként ígérte meg Isten a megváltást (hit);
- zsidó nép – akinek megígérte, hogy közülük származik a Messiás (remény);
- Szűz Mária – aki megszülte a Fiút (öröm – rózsaszín gyertya);
- Keresztelő Szent János – aki hirdette Jézus eljövetelét, és készítette az utat az emberek szívéhez (szeretet).

Adventi naptár

Modern adventi naptár

Az adventi naptár használatának népszokása 1900 körül kezdődött, kialakulása egy német édesanyához kötődik, akinek kisfia, Gerhard, már hetekkel az ünnep előtt türelmetlenkedett a várva-várt és megszokott karácsonyi ajándékok miatt.
Az édesanya ezért érdekes és meglepő játékot talált ki gyermeke számára: egy kemény papírlapot huszonnégy részre osztott, mindegyik részre rátűzött egy-egy darab csokoládét, majd megengedte, hogy a gyermek minden este megegyen egyet-egyet közülük. Mikor a kisfiú felnőtt, nem felejtette el édesanyja meglepetését, és üzleti vállalkozásba kezdett. Olyan naptárt szerkesztett, amelyen huszonnégy ablakocska mögé egy-egy darab csokoládé vagy cukorka volt elrejtve, s ezek csak a spaletták kinyitása után váltak láthatóvá.

Jegyzetek
- Ugrás fel ↑ Az egyházi év mozgó ünnepeinek táblázata, katolikus.hu
- Ugrás fel ↑ Hajdúdorogi Egyházmegye, Innováció
- Ugrás ehhez: a b c d e f g h i Advent első vasárnapja - készüljünk a karácsonyra! (magyar nyelven). Gondola.hu, 2007. december 2. (Hozzáférés: 2009. december 9.)
- Ugrás fel ↑ Advent angyalai szeretetet hoznak

Források
- Magyar katolikus lexikon
- Népénektár-bizottság (szerk.): Éneklő egyház. 4. kiad. Szent István Társulat, Budapest, 1999. ISBN 963-361-066-4
- Hajdúdorogi Egyházmegye, Innováció: Innováció. www.gorogkatolikus.hu (2010. jan. 1.)

További információk
- Commons
- A Wikimédia Commons tartalmaz Advent témájú médiaállományokat.
- "Advent: az Úr eljövetele"
- A Múlt-kor cikke
- Adventi koszorú készítése
Ökumenikus vasárnap

- karácsonyi ünnepkör | advent · karácsony · vízkereszt - húsvéti ünnepkör | nagyböjt · nagyhét (virágvasárnap · nagycsütörtök · nagypéntek · nagyszombat) · húsvét · fehérhét · áldozócsütörtök · pünkösd
- Szentháromság ünnepe
Csak katolikus
. húshagyókedd · hamvazószerda · úrnapja · mindenszentek · halottak napja · Krisztus király ünnepe

Csak protestáns
- a reformáció napja

- Nemzetközi katalógusok
- WorldCat LCCN: sh85001060 GND: 4000537-9
- Vallás
- Vallásportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap

Kategória:
- Keresztény ünnepek
- Karácsony

.wikipedia
 

ADVENTI KALÁCS
Hozzávalók:
2 tojás, 25 deka cukor, 1 késhegynyi szegfűszeg, 1 kávéskanálnyi törött fahéj 2 kávéskanál kakaó, 25 deka liszt, 3/4 csomag Dr. Oetker féle “Backin” sütőpor, 1/4 liter feketekávé

Elkészítése:
Az egész tojásokat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk egyenként a többi anyagokat, jól elkeverjük, zsírozott. morzsával kihintett tortaformában 1 óráig sütjük.
Ha kihűlt, kettévágjuk, és gyümölcsízzel megtörjük.

ADVENTI KOSZORÚ
Hozzávalók:
16 szem egész mandula, 2 dl tejszín, 1 evőkanál szilvalekvár, fél mokkáskanál őrölt fahéj, 16 kis gombóc Cappuccino fagylalt, 16 dk karácsonyi aprósütemény

Előkészítés:
A mandulát forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk. A tejszínt kemény habbá verjük.

Elkészítése:
A szilvalekvárt és a fahéjat összekeverjük, és a tejszínhabba forgatjuk. A masszát csillagcsőrös habzsákba szedjük, és négy tányérra - az adventi koszorúhoz hasonlóan - nagy kört nyomunk. A habra, mint nagy gyertyát, ráültetjük a fagylaltgombócokat. Mindegyikbe, mint a gyertyaláng, egy-egy szem mandulát szúrunk. A koszorúnkat aprósüteményekkel (vaníliás kifli, linzerkarika, stb.) díszítjük.
Azonnal tálaljuk.

ADVENTI MÁKOS-DIÓS KOSZORÚ
Hozzávalók - A tésztához:
50 dkg liszt, 2 cs. Dr. Oetker Instant élesztő, 2,5 - 3 dl tej, 2 db tojás, 6 dkg margarin, csipet só, 1 üveg (2 ml) Dr. Oetker Mandula aroma, mazsola, ízlés szerint
A töltelékhez:
18 dkg őrölt mák/dió, 1 üveg (2 ml) Dr. Oetker Citrom aroma, 10 dkg finomra őrölt babapiskóta, 1 kiskanál fahéj, 10 dkg kristálycukor, 0,5 dl víz, 3 dkg gyümölcslekvár, 3-5 dkg mazsola, 1 cs. Dr. Oetker
Vanillincukor,
0,5 dl étolaj

Elkészítése:
Először a tölteléket készítjük el. A vízből és a kristálycukorból szirupot főzünk, beletesszük a mazsolát, az őrölt baba- piskótát és a fahéjat, majd a tűzről levéve a többi hozzávalót (az étolajat utoljára) és kb. 25-30 percig hűlni hagyjuk.
Ez alatt elkészítjük a kelt tésztát. A lisztbe belekeverjük a langyos tej felével megkelesztett/elkevert élesztőt, a csipet sót, 1 egész tojást és egynek a sárgáját, valamint a maradék tejjel elkevert kristálycukrot. Jól kidolgozzuk, míg hólyagokat vet, hozzáadjuk az olvasztott margarint és a mazsolát.
Meglisztezzük a tetejét és kb. 20-25 percig meleg helyen kelesztjük. A tésztát készíthetjük Dr. Oetker Kelt tészta alapporból is a csomagoláson található leírás alapján.
Miután megkelt a tészta, beletekerjük a kihűlt tölteléket, a tésztát kikent formába tesszük, majd előmelegített 170 C-os sütőben 35-40 percig sütjük.
Díszítés:
Dr. Oetker Marcipán ízű cukormázzal megspricceljük, majd mandulareszelékkel a tetejét megszórjuk.

ADVENTI MUFFIN
Hozzávalók:
20 dkg aszalt sárgabarack, 5 dkg mazsola, 3 evőkanál barackpálinka, 12 dkg vaj vagy margarin (a vajtól tovább puha marad), 10 dkg cukor, 25 dkg finomliszt, fél csomag sütőpor, fél mokkáskanál őrölt fahéj, fél mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék, 2 tojás, egy evőkanál méz, fél dl tej, a sütéshez pogácsa méretű fémformák

Elkészítése:
A barackot és a mazsolát apróra vágjuk, ráöntjük a pálinkát, amitől puha és ízletesebb lesz. A vajat felolvasztjuk, és kikenjük vele a fémformákat, a maradékot pedig félretesszük, mert még szükség lesz rá. Közben a sütőt 200 fokra melegítjük, majd egy tálban a lisztet, a sütőport, a fűszereket összekeverjük, és ehhez adjuk hozzá a pálinkás barackot és mazsolát. A két tojást habosra keverjük, majd hozzáöntjük a tejet, a megmaradt vajat és a mézet, és alaposan összekeverjük. Lassan, kanalanként adagoljuk a lisztes keverékhez. Figyeljünk, hogy a masszánk a piskótáénál kicsit sűrűbb legyen. A formákba töltjük a tésztát, és 20 percig sütjük. Ez a mennyiség 12 adagra elegendő.
Mignon papírba tesszük, és porcukrozzuk, a sütemény fedeles dobozban hosszú ideig tárolható.

 

ADVENTI NAPTÁR
Hozzávalók egy sütőlaphoz: - A tésztához:
5 dkg RAMA margarin, 25 dkg méz, 10 dkg barna cukor, 1/2 csomag szalalkáli, 2 evőkanál rum, 35 dkg liszt, 10 dkg darabolt dióbél, 1 csomag mézes fűszerkeverék, 1 teáskanál ánizsmag, RAMA margarin a forma kikenéséhez
A díszítéshez:
25 dkg porcukor, 1 db tojás fehérje, zöld és piros ételfesték

Elkészítése:
A mézet, a cukrot és a margarint egy edényben addig melegítjük, amíg a margarin és a cukor megolvad. Kéz-melegre hűtjük. Egy tálban összekeverjük a lisztet a dióval, a mézes fűszerkeverékkel, az ánizsmaggal és a szalalkálival.
A tésztát zárható edénybe vagy fóliával letakart tálba tesszük, és legalább 3 napig állni hagyjuk.
A tésztát átgyúrjuk, és fólián kinyújtjuk, majd áthúzzuk a sütőlapra. A kés tompa élével 24 mezőt rajzolunk be. A 21-től 24-ig terjedő mezőket csillag-formával alakítjuk ki a tésztában. A tésztát 200°C-ra előmelegített sütőben, kb. 15 percig sütjük.
Átszitáljuk a porcukrot, majd a felvert tojásfehérjével és néhány csepp vízzel csomómentes mázzá keverjük. A mázat háromfelé osztjuk: egyik részét pirosra, másik részét zöldre színezzük, míg harmadik része fehér marad.
A három különböző színű mázat kis műanyag tasakokba töltjük, ezek sarkait levágjuk, és az előrajzolt vonalakat megfestjük.
A csillagokat fehérrel kitöltjük, és a számokat felfestjük.
 

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK! 

 

Forrás:
ÉDESSÉGEK - SÜTEMÉNYEK -ADVENTRE, KARÁCSONYRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.