Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - ADVENTRE, KARÁCSONYRA 2..

2016.12.01

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

ADVENTI PUNCS NARANCCSAL
Hozzávalók:
500 ml gyümölcstea, 200 ml száraz vörösbor, 300 ml narancslé, 2-4 evőkanál kandírozott cukor, 4 szem szegfűszeg, 2 narancs

Elkészítése:
Elkészítjük a gyümölcsteát úgy, hogy legalább 10 percig ázni hagyjuk a teaanyagot, majd leszűrjük. A borral, a narancslével, a kandírozott cukorral, és ízlés szerinti mennyiségben szegfűszeggel érni hagyjuk 5 percig. Megtisztítunk egy narancsot, gerezdjeire bontjuk, és elosztjuk a 4 teás pohárban, majd ezekre öntjük a puncsot.
A poharakat a másik narancs gerezdjeivel díszítjük, esetleg adhatunk mellé tálaláskor még kandírozott cukrot is.

 

AMARETTO KEKSZEK
Hozzávalók kb. 150 darabhoz:
300 g hámozott, darált mandula, 1-2 evőkanál Amaretto likőr (mandulalikőr), 2 friss tojás fehérje, 500 g porcukor

Elkészítése:
A mandulából, az Amarettoból, a tojásfehérjéből és 480 g porcukorból tésztát gyúrunk. A sütőt 150C-ra (gázsütő 1. fokozat) melegítjük. A tésztát nagy, vagy közepes lyukú habzsákba töltjük, és egy alufóliával bélelt (az alufóliáról könnyebben elválik a megsült sütemény) tepsire cseresznye nagyságú golyókat nyomunk. Előmelegített sütőben 25 percig sütjük. A kekszecskéket még melegen megszórjuk a maradék porcukorral.
Tipp:
a golyócskákat kézzel is készíthetjük, ha a kinyomáshoz túl keményre sikerülne a tészta.

ÁNIZSKARIKÁK
(Munka: ~15 perc, Fogyasztható: másnap) Hozzávalók kb. 100 darabhoz:
5 tojás, 50 dkg porcukor, 2 ek ánizspálinka, 1 ek ánizsmag, fél tk sütőpor, 40 dkg liszt
Előkészítés:
A tepsit kibéleljük sütőpapírral

Elkészítése:
A tojásokat a porcukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk az ánizspálinkát, az ánizsmagot, a sütőport és a lisztet. Alaposan összedolgozzuk. A masszát sima csőrös habzsákba szedjük, és a tepsire karikákat nyomunk. Legalább 4 órán át, de még jobb, ha egész éjszakán át, száradni hagyjuk. A sütőt 160°C-ra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük. A karikákat kb. 20-25 percig sütjük.
A tepsiben hagyjuk kihűlni.

BEJGLI
Hozzávalók:
1 kg liszt, 20 dkg vaj vagy margarin, 15 dkg zsír, 60 dkg cukor, 1 dkg élesztő, 2 tojás, 2 dl tej, só, 40 dkg mák, 40 dkg dió, 10 dkg mazsola, fél citrom, 4 dkg búzacsíra vagy zsemlemorzsa

Elkészítése:
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, zsírral és 8 dkg cukorral. Az élesztőt 2 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk, és a tésztához vegyítjük, hozzáadunk még egy tojást, késhegynyi sót. Az egészet jól összegyúrjuk, és hideg helyen, néhány órán át, pihentetjük. Utána 6 egyenlő részre osztjuk, és cipókba formáljuk, majd téglalap alakúra kinyújtjuk. Hármat mákos, hármat diós töltelékkel töltünk meg úgy, hogy a sűrű tölteléket lapos késsel egészen a tészta széléig kenjük, a keskenyebbik oldalon kb. 1 cm-t visszahajtunk a tésztából, és felsodorjuk. Gyengén kizsírozott tepsibe rakjuk a megtöltött bejgliket, tojással megkenve fél óráig meleg helyen tartjuk, ismét megkenjük, és ezúttal hideg helyre tesszük addig, amíg a tojás megszárad. Mérsékelten meleg sütőben, kb. 35-40 percig, sütjük. Így szép márványos lesz.
Máktöltelék:
26 dkg cukorból 2,5 dl vízzel szirupot főzünk, amellyel leforrázzuk a mákot, majd hozzákeverünk 5 dkg megtisztított mazsolát, kevés reszelt citromhéjat (esetleg 1-2 hámozott, reszelt almát, ettől lazább lesz a töltelék).
Diótöltelék:
22 dkg cukorból 2 dl vízzel szirupot főzünk, és az őrölt dióra öntjük. Hozzáadjuk a megtisztított mazsolát, reszelt citromhéjat, és 4 dkg zsemlemorzsát, vagy búzacsírát.

CSOKIS SZÍVEK
Hozzávalók kb. 50 darabhoz:
15 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 30 dkg liszt + a nyújtáshoz, fél teáskanál sütőpor, 4 dkg kakaó, 15 dkg hideg vaj, 2 tojás, 10 dkg fehér csokoládé tortabevonó, 3 evőkanál csokoládéforgács

Előkészítés:
Nagy sütőtepsit kibélelünk sütőpapírral. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.

Elkészítése:
A cukrot, a vaníliás cukrot, a lisztet, a sütőport, a kakaót, a vajat és a tojást gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Lisztezett deszkán 3-5 mm vastagságúra kinyújtjuk, és nem túl nagy szíveket szaggatunk ki. A tepsire rakosgatjuk, és a sütőben kb. 12 perc alatt megsütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni. A fehér tortabevonót a csomagoláson olvasható utasítás szerint felolvasztjuk, és ecsettel a szívekre kenjük. Megszórjuk csokoládéforgáccsal, és hagyjuk teljesen megszáradni. Díszes dobozba rakjuk, és így ajándékozzuk.
Munka: kb. 40 perc
Fogyasztható:
kb. 1 óra 30 perc múlva

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

Forrás:
ÉDESSÉGEK - SÜTEMÉNYEK - ADVENTRE, KARÁCSONYRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.