Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - ADVENTRE, KARÁCSONYRA 3.

2016.12.05

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

CSOKOLÁDÉS SZALÁMI
Hozzávalók 6 személyre:
20 dkg háztartási keksz, 20 dkg mandula vagy dió, 20 dkg csokoládé, 5 dkg + 4 dkg vaj, 2 púpozott evőkanál kakaó, 20 dkg porcukor, 3 tojássárgája, 2 púpozott evőkanál kristálycukor

Előkészítés:
A kekszet apróbb darabokra tördeljük. A mandulát vagy diót durvára vágjuk. A csokoládétojást, nyuszit összetördeljük, gőzfürdőben vagy mikrohullámú készülékben felolvasztjuk, beledobunk 5 dkg vajat, és még 1 percre, a gőzfürdőre, vagy mikrohullámú készülékbe visszatesszük. A kakaót átszitáljuk.

Elkészítése:
A vajas csokoládét simára keverjük, majd a porcukorral habosra verjük. Egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat. A csokoládés masszát a keksszel összegyúrjuk, és vizes kézzel 3-4 cm vastag hengerekké formázzuk. Egy órára a hűtőszekrénybe tesszük, hogy megkeményedjen. A mázhoz a kakaót a cukorral és 3-4 evőkanál vízzel simára keverjük, kevergetve sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről, és beledobunk 4 dkg vajat. A hengereket bevonjuk vele, visszatesszük a hűtőszekrénybe, és hagyjuk megdermedni. Közvetlenül tálalás előtt vizes késsel 3 cm vastag szeletekre vágjuk.
Ha marad, a hűtőszekrényben tároljuk.

DIÓS SZELETEK
> Munka: ~45 perc
Fogyasztható: ~ 3 óra múlva
Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
10 dkg aszalt szilva, 10 dkg aszalt barack, 25 dkg dió, 25 dkg liszt, 1 cs. sütőpor, 1,5 ek kakaópor, 1 csapott ek őrölt fahéj, 1 csapott ek őrölt szegfűszeg, 10 dkg vaj, 25 dkg cukor, 2 tojás, 6 ek tej, 25 dkg porcukor, 2 citrom leve

Előkészítés:
Az aszalt szilvát és barackot, a diót apróra vágjuk. Összekeverjük a lisztet, a sütőport, a kakaót, a fahéjat és a szegfűszeget.

Elkészítése:
Habosra keverjük a vajat a cukorral, beledolgozzuk a tojásokat és a tejet. Hozzáadjuk a lisztes keveréket, az aszalt gyümölcsöket és a diót. A sütőt 180°C-on (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. Kibélelünk sütőpapírral egy tepsit. A masszát kb. 2 cm vastagon a tepsibe simítjuk, és a sütőben kb. 20 percig sütjük. A süteményt kb. 2 órát hűlni hagyjuk, majd 3 x 6 cm nagy darabokra vágjuk.
A porcukrot simára keverjük a citromlével, (lassan adagolva, hogy ne legyen híg a máz) és ezzel a sűrű cukormasszával megkenjük a süteményszeleteket.
Hagyjuk megszáradni.

ÉDES FALATKÁK
Hozzávalók:
10 dkg darált háztartási keksz, 2 tojás fehérje, 200 g Nutella, kókuszreszelék, kristálycukor

Elkészítése:
A háztartási kekszet összegyúrjuk a Nutellával és a tojásfehérjével.
Különböző, érdekes kis formákra gyúrjuk, alakítjuk, meghempergetjük kókuszreszelékben, kristálycukorban, színes cukrocskákkal díszítjük.

FEKETEERDEI ADVENTI KALÁCS
Hozzávalók körülbelül 25 adaghoz:
2 üveg (720 ml) kimagozott meggybefőtt, 10 dkg étcsokoládé, 50 dkg liszt, 1 zacskó sütőpor, 17-20 dkg margarin, 20 dkg cukor, 2 zacskó vaníliás cukor, 3 tojás, 32 dkg félzsíros tehéntúró, 4 dkg Koronás szórócukor

Elkészítése:
A befőttet lecsöpögtetjük, a csokoládét durvára felaprítjuk. A sütőporral elkevert átszitált liszthez hozzáadunk 15 dkg vajat, 17-18 dkg cukrot, majd a robotgép gyúrópálcájával beledolgozzuk a tojásokat és a túrót.
A lisztezett deszkán kézzel jól átgyúrjuk a tésztát, és 32 X 38 cm-es lappá nyújtjuk. 2/3-ad részén elosztjuk a meggyet és a csokoládét, majd a keskenyebbik oldalánál fogva feltekerjük, és kalácsot formálunk belőle. Átlósan, sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetjük, és előmelegített sütőben, 200 fokon 30-35 percig sütjük.
A maradék vajat megolvasztjuk. A szóró-cukrot a maradék kristály és vaníliás cukorral összekeverjük.
Az adventi kalácsot még forrón megkenjük a vajjal, majd vastagon megszórjuk a cukorkeverékkel.

FEKETE-FEHÉR SÜTI
Hozzávalók 60 darabhoz:
30 dkg liszt, 20 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, csipetnyi só, 1 tojás, 1 késhegynyi sütőpor, 1 evőkanál kakaó, 1 evőkanál tej, néhány csepp rumaroma

Elkészítése:
A lisztet, zsiradékot, cukrot, vaníliás cukrot, sót, tojást, sütőport gyúrjuk össze, majd felezzük el a tésztát. Az egyik feléhez keverjük a maradék hozzávalókat. Mindkét részt tegyük 30 percre a hűtőbe. Alufólián nyújtsuk ki külön a tésztákat. A világos tésztát tegyük a sötétre, és tekerjük össze.
Szeleteljük fel vékonyan, és az így kapott csigákat süssük ki (180 fokon kb. 8-10 perc).

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

Forrás:
ÉDESSÉGEK - SÜTEMÉNYEK -ADVENTRE, KARÁCSONYRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.