Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - AZ ALMA 69 ARCA 6.

2016.10.23

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

ALMÁS LEPÉNY 03. (10 SZELET)
Hozzávalók a tésztához:
15 dkg búzaliszt, 8 dkg Ráma margarin, 1 tojás, 1 evőkanál tej, 2 db Polisett, 1/4 citrom leve és héja, késhegynyi sütőpor
Hozzávalók a töltelékhez:
50 dkg reszelt alma, 2 dkg búzacsíra, 4-5 db Polisett, késhegynyi őrölt fahéj

Elkészítése:
A sütőporral elkevert lisztet összemorzsoljuk a margarinnal, majd beledolgozzuk az egész tojást, a citrom levét és reszelt héját, a tejben feloldott Polisettet. A tésztát két részre osztjuk, kinyújtjuk, és a felével kibélelünk egy kis tepsit. Megszórjuk 2 csapott evőkanál búzacsírával és ráterítjük a Polisettel, fahéjjal ízesített, dúrvára reszelt kinyomkodott almát. (Aki bírja, héjastól használja föl.) Tetejére is szórjunk 2 csapott evőkanál búzacsirát.
A maradék tésztával befedjük, villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben sütjük. Ízlés szerint bármilyen gyümölccsel elkészíthetjük.

ALMÁS METÉLT
Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg széles metélt (száraztészta), 2 savanykás alma, 5 dkg mazsola, 5 dkg vaj (margarin), 2 dl tejföl, 1 tk finomliszt, 1 mk őrölt fahéj, ízlés szerint cukor, 1 mk só

Elkészítése:
A tésztát a szokásos módon, forrásban levő sós vízbe téve megfőzzük, majd meleg vízzel leöblítve melegen tartjuk. Közben az almát meghámozzuk, és kicsumázva, a reszelő legdurvább fokán lereszeljük. A vajat felforrósítjuk, rátesszük az almareszeléket és a megmosott, szárától megfosztott mazsolát, majd egy-két percig fedő alatt pároljuk. A cukorral és a sóval meghintjük, ezután belekeverjük a fahéjat. A tejfölben simára keverjük a lisztet és ráöntjük a mazsolás almára. Folytonos keverés közben besűrítjük, majd beleforgatjuk a főtt tésztát.
Jól összekeverjük, és egy nagy serpenyőben megforrósítjuk.

ALMÁS PALACSINTA
Hozzávalók:
20 db palacsintához való egyszerű palacsinta alapmassza, 50 dkg reszelt alma (tisztított állapotban mérve), 2 dl tejszín, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 1 evőkanál porcukor

Elkészítése:
A nyers palacsintamasszába belekeverem a levétől kinyomkodott, reszelt almát és a palacsintákat egyenként megsütöm. A tejszínbe belekeverem a cukrot és az őrölt fahéjat, majd a kisült palacsintákat egyenként megkenem a fahéjas-cukros tejszínnel. Egy kerek tűzálló tálban egymásra rakom. Tetejére ráöntöm a maradék ízesített tejszínt, és annyi időre teszem csak be a sütőbe, hogy jól átforrósodjon, de még ne piruljon meg.
Tortaként szeletelve kínálom.

ALMÁS PALACSINTALEPÉNY
Hozzávalók:
20-25 dkg liszt, 2 dl tej, 2 tojás, 5 dkg vaj (vagy margarin), 1 evőkanál porcukor, 3 db savanykás alma, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 citrom leve, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 1 mokkáskanál só; a tálaláshoz baracklekvár, a tepsi kikenéséhez vaj és liszt

Elkészítése:
Mély tálban habosra felverjük a tojásokat, majd hozzáöntjük a tejet, a porcukrot és a fűszereket. Ezután a liszttel egészen simára keverjük, hozzáadjuk az olvasztott, de már nem meleg vajat. A szokásosnál kissé sűrűbb palacsintamasszát kapunk. Félretesszük. Az almákat megmossuk, letörölgetjük, kicsumázzuk, és héjastól lereszeljük. Az almareszeléket a citromlével együtt azonnal belekeverjük a masszába. Kisebb tepsit vastagon kikenünk a vajjal, a liszttel meghintjük, majd az almás masszát belesimítjuk. Előmelegített forró sütőbe toljuk, és közepes lángon, lassan, szilárdulásig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is kellőképpen átsült-e. Még tűzforrón deszkára borítjuk, és kockákra vágjuk. Melegen is, hidegen is nagyon jó. Baracklekvárt feltétlenül kínáljunk hozzá!
Aki édesen szereti, a tetejét még melegen hintse meg porcukorral.

ALMÁS PUDING
Elkészítése:
30 deka lisztet 13 deka zsírral vagy 17 deka vajjal, 7 deka porcukorral kevert fél csomag vaníliás cukorral és 1-2 evőkanál tejföllel gyúrótáblán eldolgozunk. Legvégül kevés liszttel kevert fél csomag sütőport gyúrunk hozzá. A tésztát két részre osztva, egyik felét tortasütő aljára helyezzük. A tölteléknek vékonyra vágott almát mazsolával és tört fahéjjal vegyünk. A tészta másik felét a töltelékre helyezve közepes sütőben süssük.
Melegen, a tortaformából kiborítva tálaljuk és vaníliás cukorral kevert porcukorral beszórva szolgáljuk fel.

 

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
DPG RECEPTTÁR
Szerző:

Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.