Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - GYÜMÖLCSKENYEREK 3.

2016.12.07

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

GYÜMÖLCSKENYÉR 02.
Hozzávalók:
A rendelkezésre álló tojás fehérje, amelynek mennyiségét pohárban határozzuk meg. 1 pohár tojás fehérje (2 dl), 1 pohár porcukor, 1 pohár liszt, durvára vágott dió, mazsola, kandírozott vegyes Ízű gyümölcs zselécukorka kb. 5 dkg apróra vágva, ezeknek összmennyisége, szintén egy pohárnyi legyen, 3/4 pohárnyi olaj

Elkészítése:
A tojás fehérjét a cukorral simára keverjük, bele forgatjuk lazán a lisztet és a pohárnyi mennyiségű diót, mazsolát, cukorkát (különösen finom a narancs és citromízű cukorkák felhasználásával). Egy kisebb őzgerincformát kivajazunk és kilisztezünk, a fenti masszát bele simítjuk, és szép világosra megsütjük, tűpróbáig.
Nagyon finom, puha gyümölcskenyeret kapunk, amely jó pár napig friss és puha marad a belekevert olajtól.

GYÜMÖLCSKENYÉR 03.
Elkészítése:
Összegyúrunk 50 deka finomlisztet 20 deka zsiradékkal, másfél deka. kevés tejen megfuttatott élesztővel, 2 tojással, csipet sóval és annyi tejföllel, hogy rugalmas tésztát kapjunk. hét cipóba osztjuk, és egy-két óráig pihentetjük. Apróra vágunk 20 deka cukrozott gyümölcsöt. 25 deka kimagozott aszalt szilvát. kevés cukrozott dinnyét, és elkeverjük 10 deka mazsolával és 2 evőkanál kakaóval. 15 deka (rétes) lisztből egy deka tejben kelesztett élesztővel, egy tojás sárgájával meg kevés langyos tejjel a szokásos módon kelt tésztát dagasztunk, elkeverjük az apróra vágott gyümölcsükkel, és ízlés szerint porcukorral édesítjük. A korábban elkészített két tésztacipót külön-külön téglalap alakúra kinyújtjuk, mindegyik szélére, hosszában egy csíkban ráfektetjük a gyümölcsös keveréket, és a tésztát ráhajtva, olyan hosszúkás rudakat formázunk belőle, akár a bejgli. Sütőlemezre fektetve, tetejüket tojással kenve, forró sütőbe toljuk, majd a tüzet mérsékelve, kb. fél óráig sütjük.
Csak hidegen szeleteljük fel.

GYÜMÖLCSKENYÉR 04.
Hozzávalók:
15 dkg cukor, 2 tojás, 14 dkg liszt, 1/4 csomag sütőpor, 14 dkg mazsola, 14 dkg mandula, 14 dkg apró kockára vágott alma, kevés reszelt citromhéj, 1 csomag vanillincukor

Elkészítése:
15 dkg cukrot a 2 tojással jól kikeverjük, és azután hozzákeverünk 14 dkg lisztet, amelyhez előzőleg hozzákevertük az 1/4 csomag sütőport. Ezután hozzáadjuk a többi anyagot. A tésztatömeget jól kikent és belisztezett hosszúkás sütőformába tesszük, lassan sütjük és csak másnap (szükség esetén pár órával később) vágjuk fel.
Figyelem:
Ha a tészta megsült, a sütőt lekapcsoljuk, ajtaját kinyitjuk, és úgy hagyjuk kihűlni a tésztát!
A gyümölcsöt ajánlatos lisztbe forgatni, akkor nem süllyed el.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
DPG RECEPTTÁR
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.