Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - SOMLÓI GALUSKÁK

2016.03.19

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

AZ EREDETI SOMLÓI GALUSKA
Hozzávalók - A sárga piskótához:
2 egész tojás, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál cukor,
A diós piskótához:
2 egész tojás, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál darált dió,
A csokoládés piskótához:
2 egész tojás, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál kakaópor,
A vanília krémhez:
5 dl tej, fél rúd vanília, 20 dkg cukor, 10 dkg liszt, 3 egész tojás,
A rumos cukorszörphöz:
2 dl víz, 20 dkg cukor, 1 dl rum,
A csokoládéöntethez:
3 dl tej, 3 evőkanál kakaópor, 1 tojás sárgája, 4 evőkanál cukor, 1 púpozott teáskanál liszt, valamint 2 dl rum, 8 dkg darált dió, 8 dkg mazsola, 1 evőkanál kakaópor, 6 dl tejszín

Előkészítése:
a háromféle piskóta lapot egyenként- azonos nagyságú tepsiben- megsütöm: a sárga piskótához a tojásokat habosra keverem a cukor felével, a tojásfehérjéket kemény habbá verem, majd a cukros tojássárgáját is belekeverve, óvatosan beleforgatom a lisztet. A diós piskótához, a liszttel kevert diót keverem a cukros tojáshoz, a kakaóshoz pedig, a liszttel kevert kakaóport adom. A megsült tésztalapokat hagyom kihűlni.

Elkészítése:
a krémhez 4 dl tejet a vaníliával és a cukor kétharmad részével felforralok. A maradék tejet külön edényben simára keverem a liszttel és a tojás sárgákkal, a tojásfehérjékből pedig az egyharmad cukorból kemény habot verek. A forrásban lévő vaníliás tejbe állandó keverés közben beleöntöm a tojásos tejet, felforralom, majd a tűzről levéve azonnal belekeverem a cukros tojáshabot. Hagyom kihűlni. A rumos szörphöz a cukrot a vízzel felforralom, majd ha langyosra hűlt, belekeverem a rumot. A csokoládéöntethez a kakaót a tejjel simára keverem, utána a cukrot és a tojássárgáját is hozzáadom, majd állandóan kevergetve felforralom. A tűzről levéve rummal ízesítem. A tejszínből kemény habot verek. Ezután az összes hozzávalót az asztalra teszem, és a következő módon rakom össze: olyan mély tepsit (vagy tálat) készítek elő, amelybe a piskótalap egészben belefér (de legalább négyszer magasabb legyen, mint a piskóta!) A tepsi aljára teszem a sárga piskótát. Meglocsolom a rumos cukros szörp egy részével, és rákenem a sárga krém egyharmadát. Meghintem a dió és a mazsola felével, majd rá fektetem a csokoládés piskótalapot. Ezt meglocsolom a szörppel, majd megkenem a sárga krém második harmadával. Ismét meghintem dióval és mazsolával, ezután ráborítom a diós piskótát. Rásimítom a maradék krémet, és a kakaóporral megszórom. Alufóliával letakarom, a hűtőszekrényben jól lehűtöm. (Három napig áll.) Tálalás előtt evőkanállal desszertes tányérokra adagolom. Mindegyik adagra nagy kupac tejszínhabot nyomok, amit leöntök csokoládé öntettel.

SOMLÓI GALUSKA 01.
Hozzávalók:
1 db piskótatészta vagy 2 cs babapiskóta, 5 dl tejszín, 2 dl rum, 20 dkg cukrozott gyümölcs vagy lecsurgatott befőtt, zöld dió, dióbél, 10 dkg étcsokoládé, 1-2 db narancs, 1 banán, meggybefőtt, kivi

Elkészítése:
A piskótát apró kockákra vágjuk, rummal és egy kis befőttlével bőségesen meglocsoljuk. A cukrozott gyümölcsöt vagy a különféle gyümölcsbefőttet (1-2 db körte, őszibarack, zölddió, meggy), a dióbelet és pár gerezd narancsot apróra vagdossuk, és a rumos piskótadarabokkal óvatosan összekeverjük. Vigyázzunk, ne törjenek szét nagyon a piskótadarabok! Kb. 1 dl vízzel és 8 dkg cukorral, gyenge szirupot készítünk, majd felolvasztjuk benne az apróra tört vagy reszelt étcsokoládét. A tejszínhabot felverjük, és a kész anyagokat rétegesen üvegtálba rakjuk a következő sorrendben: alulra tejszínhabot, rá az olvasztott csokit és a gyümölcsös piskótát. Ezt addig ismételjük, amíg a gyümölcsös piskóta elfogy, vigyázva arra, hogy maradjon tejszínhab és egy kis csoki is a tetejére. A tetejét - ami természetesen tejszínhabos - tetszés szerint lehet díszíteni narancs gerezdekkel, banán- vagy kivi-szeletekkel, meggyel és a maradék olvasztott csokival. Az ilyen módon elkészített Somlói akkor a legfinomabb, ha 1-2 napig állt a hűtőben, ha addig kibírjátok.

SOMLÓI GALUSKA 02.
Hozzávalók 10-12 személyre:
A sárga piskótához
2 egész tojás, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál cukor
A diós piskótához
2 egész tojás, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál darált dió
A csokoládés piskótához
2 egész tojás, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál kakaópor
A sárga krémhez
5 dl tej, fél rúd vanília, 20 dkg cukor, 10 dkg liszt, 3 egész tojás
A rumos cukorszörphöz
2 dl víz, 20 dkg cukor, 1 dl rum;
A csokoládéöntethez
3 dl tej, 3 evőkanál kakaópor, 1 tojás sárgája, 4 evőkanál cukor, 1 púpozott teáskanál liszt, valamint 2 dl rum, 8 dkg darált dió, 8 dkg mazsola, 1 evőkanál kakaópor, 6 dl tejszín

Elkészítése:
Háromféle piskótalapot sütök, egyenként és azonos nagyságú tepsiben. (A tojás sárgájákat habosra keverem a cukor felével, a tojás fehérjéket kemény habbá verem, majd a cukros tojássárgáját is beleverve, óvatosan beleforgatom a lisztet, illetve a liszttel kevert diót és a liszttel kevert kakaóport.).
A megsült tésztalapokat hagyom kihűlni. A krémhez 4 dl tejet a vaníliával és a cukor kétharmad részével felforralok. A maradék tejet külön edényben simára keverem a liszttel és a tojássárgákkal, a tojásfehérjékből pedig az egyharmadnyi cukorral kemény habot verek. A forrásban lévő vaníliás tejbe állandó keverés közben beleöntöm a tojásos tejet, felforralom, majd a tűzről levéve azonnal belekeverem a cukros tojáshabot. Hagyom kihűlni.
A rumos szörphöz a cukrot a vízzel felforralom, majd ha langyosra hűlt, belekeverem a rumot. A csokoládéöntethez a kakaót a tejjel simára keverem, ezután a cukrot és a tojássárgát is hozzáadva, állandóan kevergetve felforralom. A tűzről levéve a rummal ízesítem. A tejszínből kemény habot verek. Az összes hozzávalót összekészítem, és a következő módon rakom össze: akkora mély tepsit (vagy tálat) készítek elő, amelybe a piskótalap egyben belefér, de legalább négyszer olyan magas legyen, mint egy-egy piskóta. A tepsi aljára teszem a sárga piskótát. Meglocsolom a rumos cukorszörp egy részével és rákenem a sárga krém egyharmadát. Meghintem a dió és a mazsola felével, majd ráfektetem a csokoládés piskótalapot. Ezt ismét meglocsolom a szörppel, majd megkenem a sárga krém második harmadával. Ismét meghintem dióval és mazsolával, ezután ráborítom a diós piskótát. Rásimítom a maradék krémet, és a kakaóporral megszórom. Alufóliával letakarva a hűtőszekrényben jól lehűtöm, majd tálalás előtt desszertes tányérokra adagolom olyanformán, hogy evőkanállal halmokat teszek a tányérra. Mindegyik adagra jó nagy kupac tejszínhabot rakok, amit leöntök a csokoládéöntettel.

SOMLÓI GALUSKA 03.
Hozzávalók:
2 tojás, 4 evőkanál kakaó, 5-6 evőkanál cukor, 2 evőkanál liszt, 1 liter tej, 10 dkg vaj, 10 dkg mazsola, babapiskóta, rum, darabos dió, tejszínhab a díszítéshez

Elkészítése:
A babapiskótát beletördeljük a fagylaltos poharakba, a mazsolát 1 dl rumban 1-2 óráig áztatjuk.
Csokoládéöntet:
A tojásokat, a kakaót, a cukrot, a lisztet pici tejjel simára keverjük. Utána hozzáöntjük az összes tejet, kevés rumot, a mazsolát és a darabos diót. Nem túl sűrűre főzzük. A tűzről levéve 10 dkg vajat elkeverünk benne. A babapiskótára öntjük melegen.
Díszítésként a tetejére tejszínhabot tehetünk.

SOMLÓI GALUSKA 04.
Hozzávalók 10-12 személyre:
3 db piskótalap (1 sima, 1 diós, 1 csokoládés);
Az alapöntethez:
200 g kristálycukor, 2,5 dl víz, 1 dl rum, 1/4 rúd vanília, 1 citrom reszelt héja, 1 narancs reszelt héja;
A vaníliakrémhez:
5 dl tej, 4 tojás sárgája, 40 g liszt, 150 g cukor, 1/2 rúd vanília vagy 1 vaníliás cukor, 15 g zselatinpor;
A töltelékhez:
100 g dióbél, 50 g baracklekvár, 1 kávéskanál kakaó, 80 g mazsola;
A csokoládéöntethez:
150 g étcsokoládé, 250 g cukor, 1,5 dl víz, 1 dl rum
Továbbá: tejszínhab
Vagy a boltban veszünk készen piskótalapot (egyszerűbb), vagy sütünk (finomabb).
Ha sütjük:
Hozzávalók:
6 egész tojás, 175 g kristálycukor, 175 g liszt, 1/2 citrom reszelt héja, só, pici vaj

Elkészítése:
A tojássárgájákat habosra keverjük a cukorral; a fehérjéket kemény habbá verjük egy csipet sóval. A liszthez hozzákeverjük a reszelt citromhéjat és a habbal váltakozva, kanalanként a sárgákhoz keverjük. Nagyon óvatosan, lyukas fakanállal vagy kézi habverővel dolgozzunk, hogy a hab össze ne törjön! Három részre osztjuk, egyikhez diót keverünk, a másikhoz kakaóport, a harmadikat simán hagyjuk. A tepsik alját kivajazzuk, meglisztezzük, beleöntjük a tésztát, előmelegített sütőben mérsékelt tűzön (~180°C-on) kb. 1 cm vastag lapokat sütünk. A sütő ajtaját kb. 15-20 percig ne nyissuk ki, nehogy a tészta összeessen!
Az alapöntethez a felsorolt hozzávalókat összekeverjük, kis láboskában összeforraljuk és kihűtjük.
Vaníliakrémet készítünk: a tejet felforraljuk a vaníliával és kevés reszelt citromhéjjal, langyosra hűtjük. A tojássárgájákat habosra keverjük a cukorral és a liszttel, végül felengedjük az átszűrt tejjel. Állandóan kevergetve, lassú tűzön vagy gőz felett besűrítjük, belekeverjük a kevés vízben feloldott zselatint, és egészen kihűtjük. Elkészítjük a csokoládéöntetet: az apróra tört csokoládét a cukorral, vízzel és a rummal lassú tűzön vagy gőz felett forrásig hevítjük, majd ezt is kihűtjük.
A diót megdaráljuk, a mazsolát beáztatjuk, majd jól lecsepegtetjük. Tálcára tesszük az első piskótalapot, meglocsoljuk az alapöntettel, megkenjük a vaníliakrém felével, megszórjuk a dió és a mazsola felével; ráhelyezzük a második piskótalapot és újra öntet - krém - dió - mazsola következik. Ráhelyezzük a harmadik piskótalapot, meglocsoljuk a maradék öntettel, bevonjuk baracklekvárral, meghintjük kakaóval, és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Tálaláskor kiskanállal "galuskákat" kanyarítunk belőle, üveg, vagy porcelán tányérkákra halmozzuk, tejszínhabbal alaposan feldíszítjük, meglocsoljuk csokoládéöntettel, és azonnal tálalhatjuk. Rendkívül laktató, de kevesebbet nem érdemes belőle csinálni, mert a részmunkálatokat így is, úgy is el kell végezni, ezért akkor érdemes elkészíteni, ha sokan jönnek össze egyszerre.

SOMLÓI GALUSKA 05.
Gollerits Károly ételkreációja, aki 16 évig volt a városligeti Gundel étterem vezető főpincére.
Hozzávalók:
1 dl rum, 80 g mazsola, 100 g dióbél
A piskótához:
8 tojás, 160 g cukor, 160 g liszt, 20 g kakaó.
A sárgakrémhez:
0,5 l tej, 1 rúd vanília, 4 db tojássárgája, 100 g cukor, 30 g liszt.
A sziruphoz:
200 g cukor, 3 dl víz, narancshéj, citromhéj. 80 g málna vagy barackíz, 20 g kakaó, 300 g cukrozott tejszínhab, 3 adag csokoládéöntet

Elkészítése:
Előző nap a rumba beáztatjuk a mazsolát és megdaráljuk a diót.
A piskótához a tojásfehérjét a cukor fokozatos hozzáadásával kemény habbá verjük, hozzákeverjük a sárgáját, majd a lisztet. A kész masszát 3 részre osztjuk: 1/3-ába belekeverünk 40 g diót, a másikba a kakaót, a harmadik natúr marad. Mindhármat külön-külön ujjnyi vastag lapokban közepesen meleg, gőzmentes sütőben megsütjük.
A sárgakrémhez a tejet a vaníliával felfőzzük, hozzáadjuk a tojássárgákat, cukrot, lisztet, esetleg kevés zselatint.
A sziruphoz a cukrot negyed órán át, főzzük a vízben kevés narancs- és citromhéjjal ízesítve, majd ha kihűlt, hozzáadjuk a rumot (a mazsola áztatóját).
Összeállítása: Legalulra a diós lap, meglocsoljuk a szirup 1/3-ával, megszórjuk a megmaradt dió és a mazsola 1/3-ával, rákenjük a sárgakrém 1/3-át. Erre fektetjük a kakaós lapot, megismételve az előző eljárást, majd erre a natúr piskótát hasonlóan. Itt azonban a sárgakrém alá felkenjük a gyümölcsízt, a tetejét leszórjuk kakaóval. Néhány órára hűtőbe tesszük.
Tálalása üvegtányérokra vagy tálra történhet kétféleképpen:
- vagy leveseskanállal galuska formájú darabokat szaggatunk ki és azokat a tál közepén felhalmozzuk,
- vagy tetszés szerinti kocka alakokat vágunk ki és helyezzük a tálra. Mindkét esetben cukrozott tejszínhabbal befedjük, melynek tetejére a sűrű csokoládéöntetet csepegtetjük.
Csokoládéöntet
Hozzávalók:
2,5 dl tej, vanília, 30 g cukor, 100 g csokoládé, 1,5 dl tejszín, 3 tojássárgája, 80-100 g cukor, 0,7 dl rum, 50 g kakaópor, 15 g liszt

Elkészítése:
A tejet a cukorral, vaníliával felforraljuk. A csokoládét egy kis edényben, a sütőben (ma mikró) felolvasztjuk. A tejszínből habot verünk. A tojássárgákat cukorral, majd a kakaóporral, kevés liszttel, hideg tejjel habverővel simára, habosra keverjük. Hozzávegyítjük a csokoládét, majd vékony sugárban, habverővel, gyors keveréssel fokozatosan adagoljuk hozzá a forró tejet, mérsékelt tűzön forrpontig hevítjük, de felforralni nem szabad. A tűzről levéve, egy ideig kevergetjük, majd fokozatosan a tejszínhabhoz vegyítjük, végül hozzáadjuk a rumot. Az öntet ne legyen túl édes, de a csokoládé minőségétől függően tehetünk még bele porcukrot.

SOMLÓI GALUSKA 06.
Hozzávalók - Lapokhoz:
9 tojás, 20 dkg cukor, 20 dkg liszt, 6 dkg dió, 1,5 dkg kakaó
Puncslé:
25 dkg cukor, 3,5 dl víz, 1,5 dl rum, vanília, narancs-, citromhéj, felforraljuk, és hidegre tesszük.
Sárgakrém töltelék:
0,5 1 tejből, 4 tojássárgájából, 4 dkg lisztből, vaníliával sárgakrémet főzünk, amelybe azon melegen belekeverünk 1,5 dkg hideg vízben áztatott zselatint.

Elkészítése:
A tojás fehérjéből a cukor fokozatos hozzáadásával kemény habot verünk, majd könnyedén hozzákeverjük a tojássárgáját, végül fakanállal a lisztet. Elosztjuk háromfelé, egyik részébe belekeverjük a darált diót, másik részébe a kakaót. Külön-külön három darab kisujjnyi vastag lapot sütünk belőle.
Töltelékhez:
10 dkg darált dió, 6 dkg mazsola, 8 dkg barackíz.
Csokoládéöntet:
30 dkg cukor, 3 dkg kakaópor, vagy 15 dkg csokoládé, 2 dl víz, 1 dl rum. Felforraljuk és lehűtjük.

Elkészítése:
Az egyik lapot tepsibe helyezzük, s ecsettel meglocsoljuk a puncslé egyharmad részével. A sárgakrém felét egyenletesen rákenjük, 5 dkg, darált dióval beszórjuk és meghintjük 3 dkg mazsolával. Rátesszük a másik lapot, meglocsoljuk a puncslé második harmadrészével, erre ráöntjük a megmaradt sárga krémet, megszórjuk a megmaradt dióval és mazsolával. A harmadik lapot meglocsoljuk a megmaradt puncslével, majd az előbbire ráborítjuk. Ezután vékonyan bekenjük barackízzel, és kis szitán át kakaóporral beszórjuk. Legalább egy napra jégszekrénybe tesszük. Tálaláskor kiskanállal kiszaggatjuk, üvegtálra halmozzuk, tejszínhabbal felspricceljük és kihűlt, sűrű csokoládé öntelékkel meglocsoljuk. Ez a mennyiség 10-12 személynek elegendő.

SOMLÓI GALUSKA 07.
Hozzávalók:
2 tojás, 4 ek kakaó, 4 ek cukor, 2 ek liszt, 1 liter tej, 10 dkg vaj, durvára vágott dió, mazsola, rum, babapiskóta, tejszínhab a díszítéshez

Elkészítése:
A babapiskótát beletördeljük a fagylaltos poharakba, a mazsolát 1 dl rumban 1-2 óráig áztatjuk. A tojásokat, a kakaót, a cukrot, a lisztet pici tejjel simára keverjük. Hozzáadjuk az összes tejet, kevés rumot, a mazsolát és a diót. Nem túl sűrűre főzzük. A tűzről levéve belekeverjük a vajat, és még melegen a poharakba töltjük. Tejszínhabbal díszíthetjük.

SOMLÓI GALUSKA 08.
Hozzávalók a tésztához:
6 db tojás, 12 dkg kristálycukor, 8 dkg liszt, 4 dkg kakaópor
Vaníliás öntethez:
2 dl víz, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliacukor, fél dl rum
Vaníliakrémhez:
fél liter tej, 2 dkg liszt, 4 tojás, 8 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor
Csokoládémártáshoz:
20 dkg étcsokoládé, 2 dl tejszín, fél dl rum

Elkészítése:
Két azonos nagyságú sárga és egy kakaóporral színezett barna piskótalapod sütünk. Vaníliával, rummal, ízesített cukorsziruppal meglocsoljuk. Megfelelő nagyságú tepsibe tesszük az egyik sárga lapot. Azon szétterítjük a vaníliakrém egyharmad részét. Meghintjük kakaóporral, erre helyezzük a barna piskótát. Így folytatjuk a rétegezést a vaníliakrémmel, a kakaóporral és a sárga lappal. Tetejére vastagon hintünk kakaóport. Hűtőszekrényben egy-két óráig állni hagyjuk, kanállal galuskára szaggatva, rummal ízesített csokoládémártással és tejszínhabbal tálaljuk.

SOMLÓI GALUSKA 09.
Hozzávalók:
1 dl rum, 8 dkg mazsola, 10 dkg dióbél
A piskótatésztához:
8 tojás, 16 dkg cukor, 2 dkg kakaó
A sárga krémhez:
fél liter tej, 1 rúd vanília, 4 db tojás sárgája, 10 dkg cukor, 3 dkg liszt
A sziruphoz:
20 dkg cukor, 3 dl víz, narancshéj, citromhéj
Ezen kívül:
8 dkg málna- vagy barackíz, 2 dkg kakaó, 30 dkg cukrozott tejszínhab, csokoládéöntet (recept a végén).
Csokoládéöntet:
2,5 dl tej, vanília, 3 dkg cukor, 10 dkg csokoládé, 1,5 dl tejszín, 3 tojássárgája, 8-10 dkg cukor, 5 dkg kakaó, 1,5 dkg liszt, rum, + 5 cl tej (hideg)

Elkészítése:
Lehetőleg előző nap rumba beáztatjuk a mazsolát, és megdaráljuk a diót. A piskóta készítéséhez a tojások fehérjét a cukor fokozatos hozzáadásával kemény habbá verjük, hozzákeverjük a sárgáját, majd a lisztet. A kész masszát 3 részre osztjuk: harmadába belekeverünk 40 g diót, másik harmadába a kakaót, utolsó harmada viszont natúr marad, majd mindhármat ujjnyi vastag lapokban középmeleg, gőzmentes sütőben megsütjük.
A sárgakrémhez a tejet a vaníliával felfőzzük, hozzáadjuk a tojássárgákat, a cukrot, a lisztet és esetleg egy kevés zselatint (én nem szoktam beletenni).
A sziruphoz a cukrot negyedórán át, főzzük a vízben, kevés narancs- és citromhéjjal ízesítve, majd ha kihűlt, hozzáadjuk a rumot.
Összeállítása: Legalulra helyezzük a diós piskótalapot, meglocsoljuk a szirup egyharmadával, megszórjuk a megmaradt dió és a mazsola egyharmadával, rákenjük a sárgakrém egyharmadát. Erre fektetjük a kakaós piskótalapot, megismételve az előbbi eljárást, majd erre a natúr piskótát hasonlóképpen.
Itt azonban a sárgakrém alá felkenjük a gyümölcsízt, tetejét viszont leszórjuk kakaóval. Ezt követően az egészet néhány órára hűtőszekrénybe helyezzük.
Tálalása üvegtányérokra vagy tálra történhet kétféleképpen: vagy leveseskanállal galuska formájú darabokat szaggatunk ki, és azokat a tál közepén felhalmozzuk, vagy tetszés szerinti kocka alakot vágunk ki és helyezzük a tálra. Mindkét esetben azután cukrozott tejszínhabbal befedjük, melynek tetejére a sűrű csokoládéöntetet csepegtetjük.
Csokoládéöntet: Az öntethez a tejet cukorral és vaníliával felforraljuk; közben a csokoládét egy kis edényben, a sütőben felolvasztjuk; a tejszínből pedig kemény habot verünk. Ezután előbb a tojássárgákat cukorral, majd a kakaóval, kevés liszttel, hideg tejjel, habverővel simára, habosra keverjük ki. Hozzávegyítjük a csokoládét, majd vékony sugárban, habverővel végzett gyors keverés mellett fokozatosan adagoljuk hozzá a forró tejet, mérsékelt tűzön forrpontig hevítjük, de felforralni nem szabad. A tűzről levéve, az öntetet egy ideig még kevergetjük, majd fokozatosan a tejszínhabhoz vegyítjük, végül hozzáadjuk a rumot. Öntetünk ne legyen túl édes, de ízlés szerint, a csokoládé minőségétől függően, tehetünk bele még porcukrot.

SOMLÓI GALUSKA 10.
Elkészítése:
Süssünk egy hagyományos piskóta tortalapot. Amikor lehűlt, vágjuk apró kockákra, terítsük szét egy kisebb zománcozott tepsiben, majd a szárazságától függően öntözzük meg kb. 3 dl ízesített tejjel, és locsoljunk rá 3 evőkanál sütőrumot, A tej ízesítésének legegyszerűbb módja, hogy előzőleg kifőzünk benne negyed vanília rudat, vagy hidegen hozzákeverünk 1 kávéskanál vanillincukrot. A rum helyett használhatunk 1 mokkáskanál rumaromát is, amit az egyenletes ízesítés érdekében adjunk a tejhez. Ebben az esetben a tej mennyiségét növeljük 3,3 deciliterre. A felaprított vagy kis darabokra morzsolt piskótát hagyjuk ázni kb. 1 órán át, majd keverjünk bele 2 evőkanál mézet, egy csipet sót, valamint 5 dg megmosott mazsolát, és a tepsiben újra szétterítve öntsük le egy adag vaníliás tojáskrémmel.
A tojáskrémet készítsük, de most ne tegyünk bele kakaót, és 2 evőkanál mézzel édesítsük. Utána a méz sűrűségű meleg krémet simítsuk el a szétterített piskótamasszán és hintsük meg 5 dg apróra vágott dióval, majd legalább fél órára tegyük a hűtőszekrénybe. Lehűlés után a kétrétegű sűrű masszát evőkanállal galuskává szaggatva adagoljuk 4 kisebb tálba, vagy talpas üvegpoharakba. Ezután olvasszunk fel 10 dg félédes étcsokoládét 6 dg vékony szeletekre vágott vajjal együtt. Jól átkeverve hagyjuk kissé hűlni, majd arányosan elosztva öntsük a galuskák tetejére. Végül verjünk fel 2 dl előzőleg lehűtött tejszínt. Amikor félig kész, adjunk hozzá 2 evőkanál szőlőcukrot és néhány csepp citromlevet, majd kemény habbá verve adagoljuk a csokoládémázra. Még gusztusosabb lesz, ha az olvasztott csokoládéból keveset meghagyunk, és vékony sugárban a tejszínhab tetejére csurgatjuk. Lehűtve, desszertként tálaljuk. Csak hűtőszekrényben tartható. 1 napnál tovább ne tároljuk, mivel a tejszínhab összeesik, és levet enged.

SOMLÓI GALUSKA 11.
Hozzávalók 4 személyre:
1 cs babapiskóta, 10 dkg vaj, 2 tojás, 4 evőkanál kakaópor, 4 evőkanál cukor, 2 evőkanál liszt, 1 l tej, 3 dkg durvára vágott dió, 5 dkg mazsola, 1,5 dl rum, 1,5 dl tejszínhab

Elkészítése:
A babapiskótát durván beletördeljük 4 fagylaltos pohárba. A mazsolát, 1-2 órát áztatjuk 1 dl rumban. A tojásokat, a kakaót, a cukrot és a lisztet kevés tejjel simára keverjük. Hozzáadjuk a többi tejet, 1/2 dl rumot, a mazsolát és a diót, és közepes sűrűségűre főzzük. A tűzről levéve belekeverjük a vajat, és még melegen a poharakban levő piskótára töltjük. Tejszínhabbal díszítjük.

SOMLÓI GALUSKA 12. T S MÓDRA
Hozzávalók:
1 csomag hidegen készíthető csoki puding (Gálával vagy Arankával ajánlom), 1 csomag hidegen készíthető vaníliapuding, 1 l tej (vagy amennyi a pudingokhoz kell), tál méretétől függően babapiskóta (én 1 nagy csomaggal szoktam), meggybefőtt (ízlés szerint 1-2 üveg), rum, vagy rumaroma (előbbivel finomabb), tejszín, 1 tábla csoki (bármilyen tejcsoki jó)

Elkészítése:
A meggyet leszűrjük, a levéhez adjuk a rumot vagy az aromát. Ebbe mártogatjuk a babapiskótát, és egy tál aljára rakjuk. Ha befedtük a tál fenekét vele, akkor megszórjuk a meggyel. Elkészítjük a csoki pudingot, ráöntjük a meggyes piskótára. Ezután újra a meggylébe mártogatott piskóta és meggy jön. Erre az elkészített vaníliapudingot öntjük, pár órára betesszük a hűtőbe, hogy összeérjen. Tálalás előtt felverjük (vagy szifonba rakjuk) a tejszínt, s ezzel díszítjük az adagokat. Felolvasztjuk a csokit (én csak vízfürdőn szoktam, esetleg kevés olajat öntök hozzá) és meglocsoljuk vele a tejszínhabot. A sajátomat be szoktam még dobni 20-30 másodpercre a fagyóba, hogy jól ropogjon a csoki.
Szépen elkészítve bármilyen alkalomkor kiváló és mutatós desszert. Még a kezdők sem ronthatják el. Ki lehet próbálni más gyümölccsel (pl. eperrel is fenséges) is.

SOMLÓI GALUSKA 13.
Hozzávalók:
1 cs (puha) tortalap, 1 dl tej, 10 dkg mazsola, 1 dl rum, 10 dkg dió, a tetejére csokoládéöntet, 1 dl tejszín, porcukor

Elkészítése:
A tortalapot kockákra vágva megöntözzük a rum felével ízesített tejjel. 2 óráig állni hagyjuk, hogy megszívja magát. A mazsolával, a durvára szelt dióval elkeverve tálra halmozzuk. Keserű csokoládéöntettel megöntözve jégbe hűtjük.
Tálalás előtt porcukorral édesített tejszínhabbal bevonva tetejére kis csokoládéöntetet csurgatunk.

SOMLÓI GALUSKA 14.
Hozzávalók:
2 vékony sima és 1 kakaós piskótalap, 1 csomag vaníliás krémpor, 10 dkg mazsola, 5 dkg darált dió, 0,5 dl rum, 5 dkg barackíz, 10 dkg cukor, 10 dkg reszelt csokoládé, vanília, citrom- és narancshéj, kevés kakaópor, 35-40 dkg cukrozott tejszínhab

Elkészítése:
Bár a somlói galuska az egyik legkedveltebb édesség, eredeti recept szerint otthon elkészíteni elég időigényes dolog, mert külön kell sütni hozzá egy sima, egy diós és egy kakaós piskótalapot, Egy kissé egyszerűsített receptet adunk most hozzá, amivel nagyon sok időt takaríthatunk meg. A cukorból kevés vízzel, a hozzáadott rummal, reszelt citromhéjjal és narancshéjjal, vaníliával szirupot főzünk. A vaníliás krémporból hidegen krémet készítünk. Egy alkalmas edényben elhelyezzük az egyik sima piskótalapot, meglocsoljuk a rumos sziruppal, megkenjük a krém felével, rászórjuk a mazsola és a darált dió felét. Rátesszük a kakaós piskótalapot, ezt is sziruppal locsoljuk, rákenjük a maradék krémet, rászórjuk a maradék mazsolát és diót. Beborítjuk a másik sima piskótalappal, amelyre a maradék szirupot locsoljuk, s vékonyan megkenjük baracklekvárral. Egy éj-szakára a hűtőbe tesszük. Tálalásnál kanállal galuskákat szaggatunk belőle a tányérokra, a halmokra gazdagon púpozunk tejszínhabot, s az egészet meglocsoljuk a kevés vízzel és cukorral felolvasztott csokoládéval.

SOMLÓI GALUSKA 15.
Bruszel Gyuláné receptje Barcsról
Hozzávalók 14 személyre - Tésztához:
8 tojás, 20 dkg cukor, 20 dkg finomliszt, 4 dkg darált dió, 2 dkg kakaópor
Sziruphoz:
3 dl víz, 15 dkg cukor, 10 dkg mazsola, 1 citrom reszelt héja
Krémhez:
4 tojás, 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg vaníliás pudingpor, 1 liter tej
Ízesítéshez:
1/2 dl rum Szóráshoz: 6 dkg darált dió, 6 dkg kakaópor Öntethez: 15 dkg étcsokoládé, 1.5 dl víz, 1 dl rum Díszítéshez: tejszínhab

Elkészítése:
A tésztához a tojások sárgáját a cukor egyharmadával a fehéresedésig keverjük. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habba verjük. A két habot lazán egymásba forgatjuk, miközben apránként a lisztet is hozzáadjuk. A masszát három részre osztjuk, az egyikbe diót, a másikba a kakaót keverjük, a harmadikat fehéren hagyjuk. A háromféle tésztát külön-külön, sütőpapírral bélelt, közepes nagyságú tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben közepes lánggal kb. 15-18 percig sütjük. A sziruphoz a vizet a cukorral felforraljuk, a mazsolát hozzáadjuk. A tűzről levéve citromhéjjal ízesítjük.
A krémhez a tojás sárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral, a pudingporral, 1 deci hideg tejjel simára keverjük. A többi tejet fölforraljuk, egy keveset az előzőekhez merünk, majd a tejbe öntjük, és habverővel kevergetve 1-2 percig főzzük; így sűrű krém lesz belőle. A tűzről levéve a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. A diós piskótalapot mélyebb tepsibe fektetjük, és a meleg mazsolás sziruppal meg a rummal meglocsoljuk.
A krém egyharmadát rákenjük, darált dióval meghintjük. Erre a kakaós piskótalap kerül, amit sziruppal meg rummal meglocsolunk. Egyharmadnyi krémet rákenünk, dióval meghintjük. A világos piskótalap kerül felülre.
A maradék sziruppal és rummal meglocsoljuk, a többi krémet rákenjük, és kakaóport szitálunk a tetejére. Rövid időre hűtőszekrénybe tesszük, hogy összeérjenek az ízek. Az öntethez a csokoládét, a cukorral felolvasztjuk, a vízben. A tűzről levéve kicsit hűlni hagyjuk, majd a rummal ízesítjük. Tálaláskor a somlói galuskát kanállal tányérra szaggatjuk, tejszínhabbal díszítjük, végül a csokoládéöntettel meglocsoljuk.

SOMLÓI GALUSKA 16.
Hozzávalók:
2 tojás, 4 ek kakaó, 4 ek cukor, 2 ek liszt, 1 liter tej, 10 dkg vaj, durvára vágott dió, mazsola, rum, babapiskóta, tejszínhab a díszítéshez

Elkészítése:
A babapiskótát beletördeljük a fagyis poharakba, a mazsolát 1 dl rumban 1-2 óráig áztatjuk. A tojásokat, a kakaót, a cukrot, a lisztet pici tejjel simára keverjük. Hozzáadjuk az összes tejet, kevés rumot, a mazsolát és a diót. Nem túl sűrűre főzzük. A tűzről levéve belekeverjük a vajat és még melegen a poharakba töltjük. Tejszínhabbal díszíthetjük.

SOMLÓI GALUSKA 17.
Hozzávalók - Sárga piskótához:
tojás, liszt, cukor
Diós piskótához:
tojás, cukor, liszt, darált dió
Csokoládés piskótához:
tojás, cukor, liszt, kakaó
Vaníliakrémhez:
tej, rúd vanília, cukor, liszt, egész tojás
Rumos cukorszörphöz:
víz, cukor, rum Csokoládéöntethez: tej, kakaó, tojás sárgája, cukor, liszt, rum, darált dió, mazsola, kakaó, tejszín

Elkészítése:
A háromféle piskótalapot egyenként azonos nagyságú tepsiben megsütjük
. A krémhez a tejet a vaníliával és a cukor 2/3 részével felforraljuk. A maradék tejet külön edényben simára keverjük a liszttel, tojássárgákkal, a tojásfehérjékből pedig az egyharmadnyi cukorral kemény habot verünk. A forrásban lévő vaníliás tejbe állandó keverés mellett beleöntjük a tojásos tejet, felforraljuk, majd a tűzről levéve azonnal belekeverjük a cukros tojáshabot. Hagyjuk kihűlni. A rumos szörphöz a cukrot a vízzel felforraljuk, majd, ha langyosra hűlt, belekeverjük a rumot. A csokoládéöntethez a kakaót a tejjel simára keverjük, utána a cukrot és a tojássárgát is hozzáadjuk, majd állandóan kevergetve felforraljuk. A tűzről levéve rummal ízesítjük. A tejszínből kemény habot verünk. Ezután az összes hozzávalót az asztalra tesszük, és a következő módon rakjuk össze: olyan mély tepsit (vagy tálat) készítünk elő, amelybe a piskótalap egészben belefér (de legalább négyszer magasabb legyen, mint a piskóta). A tepsi aljára tesszük a sárga piskótát. Meglocsoljuk a rumos cukorszörp egy részével, és rákenjük a sárga krém egyharmadát. Meghintjük a dió és a mazsola felével, majd ráfektetjük a csokoládés piskótalapot. Ezt meglocsoljuk a szörppel, rákenjük a sárga krém második harmadát. Ismét meghintjük dióval és mazsolával, ezután ráborítjuk a diós piskótát. Rásimítjuk a maradék krémet, és kakaóporral megszórjuk. Alufóliával letakarjuk, és a hűtőszekrényben kihűtjük. (Három napig is eláll.) Tálalás előtt evőkanállal vagy fagylaltadagolóval desszertes tányérokra adagoljuk. Mindegyik adagra nagy kupac tejszínhabot nyomunk, amit leöntünk csokoládéöntettel. Pár szem gyümölccsel is lehet díszíteni.

SOMLÓI GALUSKA 18.
Hozzávalók:
1 db piskótatészta / 2 cs. babapiskóta, 5 dl tejszín, 2 dl rum, 20 dkg cukrozott gyümölcs/lecsurgatott befőtt, zöld dió, dióbél, 10 dkg étcsokoládé, 1-2 db narancs, 1 banán, meggybefőtt, kiwi

Elkészítése:
A piskótát apró kockákra vágjuk, rummal és egy kis befőttlével bőségesen meglocsoljuk. A cukrozott gyümölcsöt vagy a különféle gyümölcsbefőttet (1-2 db körte, őszibarack, zölddió, meggy), a dióbelet és pár gerezd narancsot apróra vagdossuk, és a rumos piskótadarabokkal óvatosan összekeverjük. Vigyázzunk, ne törjenek szét nagyon a piskótadarabok! Kb. 1 dl vízzel és 8 dkg cukorral gyenge szirupot készítünk, majd felolvasztjuk benne az apróra tört vagy reszelt étcsokoládét. A tejszínhabot felverjük, és a kész anyagokat rétegesen üvegtálba rakjuk a következő sorrendben: alulra tejszínhabot, rá az olvasztott csokit, és a gyümölcsös piskótát. Ezt addig ismételjük, amíg a gyümölcsös piskóta elfogy, vigyázva arra, hogy maradjon tejszínhab és egy kis csoki is a tetejére. A tetejét - ami természetesen tejszínhabos - tetszés szerint lehet díszíteni narancs gerezdekkel, banán- vagy kivi-szeletekkel, meggyel és a maradék olvasztott csokival. Az ilyen módon elkészített Somlói akkor a legfinomabb, ha 1-2 napig állt a hűtőben, ha addig kibírjátok.

SOMLÓI GALUSKA 19.
Tésztához:
6 tojás, 6 ek porcukor, 6 ek liszt, 1 ek cukrozatlan kakaópor, csipet só, vaníliakrém
Rétegezéshez:
2 dl tej, 1 dl rum, 1 nagy marék mazsola, amit 1 dl rumban leáztatunk, 10 dkg darált dió
Csokiöntethez:
10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 3 ek cukrozatlan kakaópor, 2 ek hideg tej

Elkészítése:
Két piskótát sütünk: egy simát és egy kakaósat. Ehhez a tojások fehérjét a sóval kemény habbá verjük. A tojás sárgájákat a cukorral, géppel, habosra keverjük, hozzáadagoljuk a lisztet. A masszát megfelezzük, és az egyik feléhez hozzákeverjük a kakaóport. A tojásfehérje habot elfelezve, egyik, ill. a másik tálba óvatosan beleforgatjuk.
Két, sütőpapírral bélelt tepsire terítjük a piskótatésztákat vékonyan, ügyelve, hogy közel egyforma nagyságúak legyenek. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt (tűpróba) megsütjük. Elkészítjük a vaníliakrémet.
A kihűlt piskótákat megfelezzük, és következik a rétegezés: egy sima piskótával kezdünk, meglocsoljuk egy kis rummal elkevert tejjel, megkenjük a vaníliakrémmel, megszórjuk a lecsepegtetett mazsolával és meghintjük a dióval. Erre jön a kakaós piskóta, az előzőek szerint járunk el, majd még egy sima piskóta, és a töltés, végül a megmaradt kakaós piskótával zárjuk az egészet.
Ha maradt krém, mazsola és dió, ezt is megkenjük, megszórjuk, ha nem, az sem baj. Fóliába csomagoljuk és legalább 4-5 órára hűtőbe tesszük, de még jobb, ha egy egész éjszakára ott felejtjük. A csokiöntethez gőz felett összeolvasztjuk a vajat és a cukrot, és a gőzről levéve hozzákeverjük a kakaóport, majd a hideg tejet is beledolgozzuk.
A réteges piskótából desszertes gyűrűvel (vagy egy pohárral) tornyokat szaggatunk. Meglocsoljuk csokival és tejszínhabbal tálaljuk.
Vanília szósz:
3 tojás sárgája, 1/2 l tej, 3 evőkanál cukor, 1 vanília rúd kikapart magja, 3 teáskanál étkezési keményítő
Elkészítése:
A hozzávalókat egy tálban (kézi habverő segítségével) csomómentesre kikeverjük.
Gőz felett, folyamatosan kevergetve, sűrű krémmé főzzük.

SOMLÓI GALUSKA 20.
Hozzávalók:
1db készen vásárolt piskóta tortalap
A krémhez:
6 db tojás, 25 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 3 evőkanál liszt, 2 evőkanál kakaó, 6 dl tej, 5 dkg rumba áztatott mazsola, 10 dkg darált dió, 5 dl tejszínhab, 10 dkg olvasztott csoki

Elkészítése: A 6 tojás sárgáját a 25 dkg cukorral, vaníliás cukorral jó habosra keverünk. A lisztet a kakaóval és a tejjel felfőzzük, és közben lassan hozzáadagoljuk a cukros tojássárgás masszát. Sűrűre főzzük. Közben a tojásfehérjét jól felverjük, és a krémhez keverjük.
A piskótát apró darabokra szedjük és egyenletesen lerakjuk egy nagyobb tálban, miközben megszórjuk a rumba áztatott mazsolával és az őrölt dióval, erre rétegezzük a krémet, úgy hogy közé jó keményre felvert tejszínhab is kerüljön.
Ha kész a tetejét tejszínhabbal és olvasztott csokoládéval díszítjük, én még körbe szoktam rakni koktél cseresznyével is.

SOMLÓI GALUSKA - ANDI FÉLE
Piskóta:
10 tojás sárgája, 10 kanál cukor, habosra keverni, 9 kanál víz, 1 cs sütőpor, a többihez keverni, 10 kanál liszt, + 10 tojás habja
Öntet a piskótára:
1,5 l víz, Cukor
Krém:
3 l tej, 20 dkg kakaópor fölforralni, 1 kg cukor, 15 dkg vaníliás-puding kikeverjük és a felforralt krémet ráöntve a kettőt összekeverjük.
1 dl víz Rumaromával ízesítjük.

SOMLÓI GALUSKA EPERREL
Hozzávalók:
babapiskóta, tej, eper, cukor, csokiszirup

Elkészítése:
A babapiskótát tejbe áztatjuk, cukrot szórunk rá, leöntjük csokisziruppal, újabb réteg áztatott babapiskóta, és a végén epret teszünk a tetejére. Jól kihűtjük.

Forrás:
Édességek, sütemények - A SOMLÓI GALUKÁK
Szerző:


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.