Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - SÓSAK - A STANGLIK 1.

2016.12.30

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

DIÓS-MÁKOS STANGLI
Hozzávalók:
50 dkg hajtogatott vajas tészta (vagy mirelit leveles-vajas tészta), 1 csapott evőkanál darálatlan mák, 3 evőkanál durvára tört dióbél, 1 tojás, 15 dkg kristálycukor, 2 evőkanál tej

Elkészítése:
A vajas tésztát lisztezett deszkán 3 mm vastagra kinyújtom, majd a tejjel habosra vert tojással bekenem. A tésztát félbevágva, az egyik felét a mákkal, a másik felét a dióval meghintem, majd mindegyikre kristálycukrot szórok. Derelyemetszővel kis stanglikat (rudacskákat) vágok belőle, és sütőlemezre téve szép barnáspirosra megsütöm. A tetején lévő cukortól karamellás ízt és szép fényes bevonatot kap.

FŰSZERES STANGLI
Hozzávalók 8-10 db-hoz:
25 dkg finomliszt, 2 dkg friss élesztő, 1 mokkáskanál cukor, 1 1/2 dl tej, 5 dkg vaj, 1 tojás, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 teáskanálnyi csípős paprika
A tészta kenéséhez:
kevés tej

Elkészítése:
A langyosra melegített tejben elkeverjük a cukrot és a szétmorzsolt élesztőt, majd felfuttatjuk. Ezután a lisztbe beledolgozzuk az olvasztott (de nem forró) vajat, a felfuttatott élesztőt, az összes fűszert, a finomra zúzott fokhagymát és a tojást. A tésztát jó keményre kidolgozzuk, és lisztezett tálba téve a tetejét is megszórjuk liszttel. Letakarva, langyos helyen, duplájára kelesztjük. Ezután lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és nagyobb háromszögeket vágunk belőle. Egy-egy háromszöget stangli alakúra csavarunk fel, sütőlemezre tesszük, tetejét kevés tejjel megkenjük, és előmelegített, forró sütőben, közepes lángon pirosra sütjük.
Ez a stangli nagyon fűszeres, ital mellé való.

JUHTÚRÓS POGÁCSA VAGY STANGLI
Elkészítése:
25 dkg juhtúrót, 25 dkg margarint, 25 dkg lisztet és egy kevés sót jól összegyúrunk, 10 percre, hidegre tesszük. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra elnyújtjuk, felvert tojással megkenjük, és meghintjük reszelt sajttal, vagy köménymaggal, vagy szezámmaggal, ízlés szerint (lehet vegyesen, sávosan is). Apró pogácsákat szaggatunk ki belőle, kicsit "megpödörjük" a két tenyerünk között, hogy magasabb és kisebb legyen. Ha stanglit készítünk, 2 cm széles és 10 cm hosszú kis rudakat vágunk belőle derelyemetszővel vagy késsel. Vékonyan kikent tepsibe tesszük, közepes lángnál megsütjük (nem szabad túl sötétre sütni, keserű lesz). Nem kell bele se tojás, se sütőpor, se élesztő. Ha valaki nem kedveli a juhtúrót, rendes túróval is lehet ugyanígy készíteni, csak abba több só kell. Érdemes megkóstolni egy picit a nyers tésztából, nekem különben mindig sótlan lesz.

Forrás:
SÜTEMÉNYEK - STANGLIK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.