Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA 11 - BARACKTORTÁK 1.

2016.06.30

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

BARACK TORTÁK
BARACK CHARLOTTE

Hozzávalók:Tésztához:
12 tojás, 24 dkg liszt, 24 dkg porcukor, 1 dkg kakaópor, 15 dkg lekvár.
Krémhez:
1 csomag vaníliás pudingpor, 1/2 l tej, 15 dkg porcukor, 1 dkg vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 3 db kompót őszibarack, 40 dkg tejszínhab, 2 dkg zselatin, 2 dl víz

Elkészítése:
a tészta alapanyagaiból piskótamasszát készítünk, az egyik felébe kakaóport keverünk. A sárga piskótamasszából egy hosszúkás és egy kerek lapot sütünk. A barna masszát négyszögletes tepsiben sütjük ki. Miután kisült a szögletes sárga lap, baracklekvárral megkenjük, és vékony roládot tekerünk belőle.
A kakaós lapból pedig három különböző méretű kerek lapot szúrunk ki. A krémhez tejből, cukorból, vaníliás cukorból és a pudingporból vaníliapudingot főzünk, majd hűlni hagyjuk. A zselatint vízbe áztatjuk, az őszibarackot kis kockákra vágjuk. A kihűlt pudingba belekeverjük az összevágott barackot és a citromhéjat. A vízben feloldott zselatint felmelegítjük, és a pudinghoz adjuk. Hozzáöntjük a felvert tejszínhabot, és lazán összekeverjük. Az ízes roládot felszeleteljük és kibéleljük vele egy félgömb alakú formát. Ebbe rétegezzük az előzőleg elkészített krémet és a csokis piskótalapokat úgy, hogy a legkisebb kerüljön alulra. A sárga kerek piskótalappal zárjuk a sort, majd a tortát 3-4 órára hűtőbe tesszük. Ha megdermedt, óvatosan kiborítjuk a formából. A külsejét fényezhetjük színtelen zselével, az oldalát pedig pörkölt mandulával díszíthetjük.
Tortaszerűen szeletelve tálaljuk.
Elkészítési idő: körülbelül 1,5 óra + hűtés.
A piskótamasszát érdemes két adagban elkészíteni, hisz egy háztartási sütőben nem tudjuk egyszerre kisütni.

 

BARACKÍZES TORTA
Hozzávalók:
Tojás sárgája 4 db, vaj 12.5 dkg, mogyoró 12.5 dkg, cukor 15 dkg, csokoládé 5 dkg, citrom 1/2 db, barackíz 2 ek, rum 1 ek

Elkészítése:
Négy tojássárgáját 12.5 dkg cukorral habosra keverünk, teszünk bele 12.5 dkg darált mogyorót, vagy mandulát, 5 dkg puhított csokoládét, 1 citrom héját, 2 ek barackízt, 1 ek rumot, kikent és lisztezett formában lassú tűznél sütjük. Ha kihűlt, 3-4 lapra vágjuk, tetszés szerint töltjük.

BARACKOS-ALMÁS TORTA
Hozzávalók:
40 dkg leveles tészta, 60 dkg almabefőtt, 1 üveg barackbefőtt, 3 db tojás, 10 dkg cukor, 2 dl tejszín, 1 zacskó vaníliás cukor

Elkészítése:
Nyújtsuk ki a tésztát, és béleljünk ki vele egy tortaformát. Rakjuk ki a tészta alját vegyesen barack- és almabefőtt darabokkal. Keverjük ki habosra a tojást, a cukrot, a tejszínt és a vaníliás cukrot. Öntsük rá ezt a keveréket a gyümölcsökre. Közepes tűzön 45 percig sütjük.

BARACKOS JOGHURT TORTA
Hozzávalók:
3 db tojás, 12 dkg kristálycukor, 6 dkg liszt, 3 pohár natúr joghurt, 25 dkg porcukor, 40 dkg tejszínhab, 1 doboz barackbefőtt lével együtt, 1 dl víz, 3 dkg zselatin por, 5 dkg szeletelt pirított mandula

Elkészítése:
3 db tojást kettéválasztunk. A tojásfehérjét habbá verjük a kristálycukorral. Ezután óvatosan hozzákeverjük a tojássárgáját, majd a lisztet. Az így kapott piskótatésztát sütőpapírral fedett tepsire kikenjük akkorára, amekkora a tortakarika. 10-15 percig sütjük közepes sütőben kb. 180 fokon. Ha kihűlt, a papírról levéve a tortaformába tesszük.
Krém készítése: 3 doboz natúr joghurtot elkeverünk 25 dkg porcukorral és az apró kockára vágott barackbefőtt háromnegyed részével. Ezután 1 dl vizet 2 dkg zselatinnal felforralunk, langyosra visszahűtve belekeverjük a krémbe, majd óvatos mozdulatokkal a tejszínhabot.
A krémmel megtöltjük a tortaformát, és hűtőbe tesszük kb. 3 órára. Miután a krém megszilárdult, a torta felületét a maradék szeletekre vágott barackbefőttel díszítjük. Ezután 2 dl befőttléből 1 dkg zselatinnal és 6 dkg cukorral zselét főzünk. Langyosra visszahűtve egyenletesen bevonjuk a gyümölcsszeleteket ecset segítségével.
Ha a zselé megszilárdult, a tortát a formából kivágjuk, oldalát tejszínhabbal vékonyan körbekenjük, és szeletelt pirított mandulával panírozzuk.

BARACKOS MORZSOLT TORTA
Hozzávalók:
25 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 1/8 liter langyos tej, 3 dkg olvasztott vaj, 3 dkg cukor, 1 tojás, 1/4 kávéskanál só
A borításhoz:
sárgabarackkonzerv (kb. 40-50 dkg), 60 dkg túró, 3 tojás, 15 dkg cukor, 1 egész citrom reszelt héja, 4 evőkanál étkezési keményítő
A morzsalékhoz:
17,5 dkg liszt, 10 dkg olvasztott vaj, 10 dkg cukor, 1/2 kk fahéj, porcukor a torta beszórásához

Elkészítése:
A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk, és az elmorzsolt élesztőt ebben oldjuk fel a langyos tejjel. Ezt az alaptésztát liszttel beszórjuk és letakarva, körülbelül 15 percig kelesztjük. Az olvasztott vajat elkeverjük a cukorral, a tojással és a sóval. Ha a tészta felszínén repedések mutatkoznak, hozzáadjuk a fenti keveréket és az egészet sima, nem túl kemény tésztává verjük fel, amíg hólyagokat nem vet, és el nem válik a tál szélétől. Ekkor letakarjuk, és meleg helyen újabb 15-20 percig kelesztjük, amíg nagyjából a kétszeresére nem duzzad. A sárgabarackot jól lecsöpögtetjük. Kikenjük a pite tortaformát, és kibéleljük a tésztával, amelyből peremet is formálunk. A túrót elkeverjük a tojásokkal, a cukorral, a reszelt citromhéjjal és az étkezési keményítővel, majd a masszát a tortaalapra simítjuk. A félbevágott barackokat üreges részükkel lefelé kirakjuk a túrótöltelékre. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A morzsalékhoz a lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a folyékony vajat, a cukrot, a fahéjat és kézzel vagy villával elmorzsoljuk az anyagot (a morzsatészta sokkal könnyebben morzsolható, ha előtte 30 percre hűtőszekrénybe tesszük). A morzsalékot a barackra szórjuk, és a tésztát további 10-15 percig kelesztjük. A középső sínen sütjük 30-40 percig. Ha kihűlt, porcukrot szitálunk rá.
Változatok:
Sárgabarack helyett almát vagy szilvát is használhatunk.
A morzsalékot összekeverhetjük reszelt mandulával.
A morzsaléktésztához még egy evőkanál kakaót is gyúrhatunk, így kakaós morzsát kapunk.

BARACKOS TORTA
Elkészítése:
Habosra keverünk három tojássárgáját nyolc deka cukorral, majd hozzáadunk 13 deka réteslisztet és három evőkanál tejben feloldott egy csomag sütőport Óvatosan, nehogy összetörjön, belekeverjük a tojások kemény habbá vert fehérjét, majd belecsorgatunk öt deka olvasztott vajat. Kizsírozott, kilisztezett, közepes nagyságú tortaformában vagy kisebb tepsin megsütjük. Közben meghámozunk, kimagozunk, félbevágunk 70 deka őszibarackot, és kevés vízben cukorral megpároljuk, levétől lecsepegtetjük. Visszamaradt levét sűrűre beforraljuk, és ezzel öntözzük meg, még melegen a kisült tésztát.
Ha kihűlt, kirakjuk a barackdarabokkal, jól behűtjük, és tálalás előtt bevonjuk két deci tejszínből vert édes habbal.

BARACKOS TÚRÓS TORTA
Elkészítése:
Egy vékony piskóta tortalapot beleillesztünk egy pattintós tortaformába. Fél kiló tehéntúrót villával összetörünk, elkeverünk benne 3 deci tejszínt, ízesítjük cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral. Majd 1 deci tejben feloldunk 1 evőkanál zselatint, addig melegítjük, amíg teljesen elolvad, a túróhoz keverjük, és az egészet a formába öntjük. Miután megdermedt, tetszés szerinti mennyiségben, őszi-, és sárgabarackot megmosunk, kimagozunk, félbe- illetve gerezdekre vágunk, majd megrakjuk velük a tésztát. Díszítésképpen más, színes gyümölcsöket is melléjük helyezhetünk. Cukorral elkevert, vízben feloldott, felforralt színtelen tortazselével vonjuk be a torta tetejét.
Dermedés után szeleteljük.

BARACKTORTA NUTELLÁVAL ÉS MEGGYÖNTETTEL
Hozzávalók:
6 evőkanál Nutella, 50 dkg sárgabarack, 5 dkg mazsola, 15 dkg margarin, 12 dkg porcukor, 1 tasak vaníliás cukor, 50 dkg finomliszt, 1 tasak sütőpor, 1 dl tejszín, 4 evőkanál meggylekvár, 5 cl Cherry Brandy

Elkészítése:
A margarint porcukorral, tojás sárgájával, és vaníliás cukorral habosra keverjük. Sütőport tejjel és 2 evőkanál mogyorókrémmel elkeverjük, és a masszához adjuk, majd apránként hozzáadjuk a lisztet, és simára keverjük.
Beleforgatjuk a mazsolát, a kis kockákra vágott sárgabarackot. Végül óvatosan beleforgatjuk a keményre felvert tojáshabot. Margarinnal vékonyan kikent alacsony tortaformába simítjuk, és 170 fokos sütőben 45-50 perc alatt megsütjük. Tálaláskor a tányért Nutella mogyorókrém csíkokkal díszítjük, ráemeljük a sárgabaracktortát, és körülöntjük a likőrrel simára kevert meggylekvárral.
A tortát Nutella mogyorókrémmel és tejszínhabbal díszítjük.

BÉCSI BARACKTORTA
Hozzávalók:
25 dkg háztartási keksz, 5 dkg vaj, 1 dl rum, tej, 1 csomag vaníliás pudingpor, 25 dkg áttört tehéntúró, 2 dl tejszín, sárgabarack, zselatin

Elkészítése:
A kekszet ledaráljuk, a vajjal, a rummal és annyi tejjel, hogy könnyen formázható legyen, összedolgozzuk. Ujjnyi vastagon egy tálra terítjük, és vizes késsel elsimítjuk. Egy csomag vaníliás pudingport elkészítünk, majd 25 dkg tehéntúróval és a habbá vert tejszínnel összekeverjük. Rásimítjuk a tésztalap tetejére, majd szorosan egymás mellé, félbevágott sárgabarackkal rakjuk ki.
A tetejét bevonhatjuk zselatinnal is.

DIABETIKUS TÚRÓKRÉMES SÁRGABARACKTORTA
Hozzávalók 12 szelethez:
12 - 13 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg édesítőszer, csipetnyi só, 2 tojás, 1/2 citrom reszelt héja, 9 dkg liszt, 1/2 teáskanál sütőpor, 4 - 5 dkg étkezési keményítő, 2 evőkanál tej, 3 - 4 dl tejszín, 2 üveg (370 ml) diabetikus sárgabarackbefőtt. 15 dkg zsíros tehéntúró, 7 - 8 dkg félzsíros tehéntúró, 1/2 citrom reszelt héja, 1/2 vaníliarúd, 1 zacskó színtelen tortazselé (1/4 l folyadékhoz), 1 evőkanál finomra felaprított nem sózott pisztácia

Elkészítése:
A vajat 8 dkg édesítőszerrel és sóval krémesre kikeverjük. Beledolgozzuk a tojásokat és a citromhéjat. A sütőport és a keményítőt a lisztbe vegyítjük, majd a tejjel együtt a tojásos keverékhez adjuk. Margarinnal kikent 24 cm-es, kapcsos tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben, 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) 20 percig sütjük.
A befőttet lecsöpögtetjük, levét felfogjuk. A kihűlt, fogvájóval megszurkált tortalapot 4 evőkanál befőttlével meglocsoljuk. A kétféle túrót a citromhéjjal, a vaníliavelővel és 1 dkg édesítőszerrel összekeverjük, a tortalapra simítjuk, és kirakjuk a gyümölcsökkel. A maradék befőttlevet vízzel 1/4 l - re felhígítjuk, belevegyítjük a zseléport, felforraljuk, és a barackokra kenjük. A tortát hűvös helyre állítjuk. A tejszínt a maradék édesítőszerrel kemény habbá verjük, csillagcsöves nyomózsákba töltjük, és a torta oldalát körben habcsíkokkal díszítjük.
Felaprított pisztáciával díszítjük.

HÁLÓS SÁRGABARACKTORTA
Hozzávalók: A tésztához:
30 dkg kukoricapehely (Cornflakes), 10 dkg vaj vagy Rama margarin, 20 dkg cukor, 2 dl tejszín
A tetejére:
1 kg sárgabarack, 10 dkg sárgabaracklekvár, 25 dkg cukor

Elkészítése:
A vajat vagy margarint felolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot, és addig főzzük, amíg enyhén karamellizálódik. Felöntjük a tejszínnel, felolvasztjuk, majd hozzákeverjük a kukoricapelyhet is. Kis lángon körülbelül 2 percig főzzük, majd sütőpapírral kibélelt tortatormába öntjük. A tésztát lenyomkodjuk, szélén alacsony peremet képezünk. 200 fokos sütőben 10 percig sütjük. A formából kivéve megkenjük a sárgabaracklekvárral. A gyümölcsöket 1-2 percre forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk, félbevágjuk és kimagozzuk. A torta tetejét sűrűn kirakjuk a félbevágott barackokkal. A maradék cukrot körülbelül 0.7 dl vízben feloldjuk, majd gyenge tűzön karamellizáljuk. A még folyós cukormasszából egy fakanál segítségével a torta tetejére keresztül-kasul csíkokat csorgatunk, azaz “behálózzuk” a tortát. Ne hagyjuk sokáig állni, mert az alja megpuhul.
Ezt a tortát liszt érzékenyek is fogyaszthatják.

HÚSVÉTI BARACKOS TORTÁCSKÁK
Hozzávalók 12 darabhoz:
18 dkg vaj vagy margarin, 20 dkg cukor, 25 dkg liszt, 1 tojás, 1 doboz (425 ml) felezett sárgabarackbefőtt, 6 g színtelen zselatin, 50 dkg félzsíros tehéntúró, 5 evőkanál citromlé, 2 dl tejszín, 2 zacskó vaníliás cukor
A tetejére porcukor
A díszítéshez mentalevél
A nyújtáshoz liszt
A formák kikenéséhez margarin

Elkészítése:
A feldarabolt hideg vajat 10 dkg cukorral, a liszttel és a tojással sima tésztává összedolgozzuk. Folpackba csomagolva körülbelül 30 percre hűtőszekrénybe tesszük. Lisztezett deszkán körülbelül 7 mm vastagságúra kinyújtjuk, majd tortaformácskákkal kiszúrjuk. A formákat margarinnal kikenjük. Belefektetjük a kiszaggatott tésztadarabokat, és körben peremet nyomkodunk. A tortácskákat villával megszurkáljuk, majd 30 percre visszatesszük a hűtőszekrénybe. Közben a barackbefőttet lecsöpögtetjük. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A tortácskákat előmelegített sütőben, 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) 17-20 percig sütjük. Rövid pihentetés után a formából kiborítjuk, majd teljesen kihűtjük. A túrót a citromlével és a maradék cukorral ízesítjük. Belevegyítjük az alacsony hőfokon feloldott zselatint, és beleforgatjuk a vaníliás cukorral kemény habbá vert tejszínt. A tortácskák szélét porcukorral megszórjuk. Közepükre krémet simítunk. Tetejükre 1-1 fél sárgabarackot fektetünk.
Tetszés szerint mentalevéllel díszítjük.
Elkészítési idő 45 perc

JOGHURTOS SÁRGABARACKTORTA
Hozzávalók:
2 tojás, 16 dkg finomított kristálycukor, 2 zacskó vaníliás cukor, csipetnyi só, 10 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, 24 g (12 lap) étkezési zselatin, 1 doboz (850 ml) sárgabarackbefőtt (ami fémdobozban van, sokkal jobb, mint az üveges). 3,5 dl joghurt, 6 dl tejszín, 20 dkg zsíros tehéntúró, körülbelül 2 dl tojáslikőr + 2 evőkanálnyi a díszítéshez, 2-3 dkg finomra aprított, nem sózott pisztácia, a forma kikenéséhez margarin

Elkészítése:
A tojások fehérjét 2 evőkanál hideg vízzel felverjük. Beleszórunk 7-8 dkg cukrot és 1 zacskó vaníliás cukrot. Hozzáadjuk a sót, beledolgozzuk a tojássárgájákat, és beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet. (Én rászitálom a tetejére, és utána óvatosan átforgatom.)
A masszát 26 cm-es, az alján margarinnal megkent, kapcsos (lehetőleg teflon) tortaformába simítom. Előmelegített sütőben, 175°c-on 15-20 percig sütjük.
A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A lecsöpögtetett befőttet feldaraboljuk. 2,5 dl tejszínt (vagy Hullalát) habbá verünk, és hűvös helyre állítom. (Ha sima tejszínnel dolgozok, akkor én mindig használok habfixálót.)
A piskótát a formából kivesszük, a tálalásra szánt tálra rakjuk, köréje karimát pattintunk.
A túrót elkeverjük a joghurttal, 7-8 dkg cukorral és a maradék vaníliás cukorral. A feloldott zselatint forráspontig melegítjük (hogy a szemcsék elolvadjanak, és ne legyen darás a joghurtkrém), belekeverjük a likőrbe, majd kevés kivételével beleforgatjuk a barackkockákat és a tejszínhabot. A piskótára simítjuk, és éjszakára hűtőbe tesszük.
A maradék tejszínt a maradék cukorral felverjük. A torta oldalát megkenjük, és a pisztáciával megszórjuk. (Nekem a pisztácia rendszeresen elmarad, mert mindenhol csak sósat lehet kapni, natúrt még nem láttam sehol.)
A maradék habból a torta tetejére rózsákat nyomunk, és a félretett barack-kockákkal díszítjük. Közepére pisztáciát szórunk.
A habrózsákra tojáslikőrt csorgatunk.
Fogyasztásig a hűtőben tároljuk.

KECSKEMÉTI BARACKOS KÖLESTORTA MAGYARORSZÁG TORTÁJA 2011.
Főzés:
290 g hántolt köles, 5 g só, 1100 ml tej, 260 g kristálycukor, 1 db vaníliarúd kikapart belseje, 60 g vaj, 1 db citrom reszelt héja
Sütés:
960 g köles-alap, 3 db egész tojás, 30 g mandulaliszt, 70 g lenmagpehely vagy őrölt lenmag, 60 g áttört túró
Betöltés:
100 g darabolt sárgabarackkonzerv, 50 g sárgabarack koncentrátum, 150 g felvert tejszínhab, 100 g lefőzött zselatin, (1 l forrásban lévő vízhez 160 g zselatinpor arányában)
Díszítés:
300 g házi sárgabaracklekvár, 40 g étcsokoládé, 150 g felezett sárgabarackkonzerv, 20 g natúr zselé
Öntet:
350 g fagyasztott sárgabarack, 100 g kristálycukor, 10 g pektin

Elkészítése:
A hántolt kölest alaposan mossuk át forró vízzel, majd folyamatos keverés mellett főzzük puhára a tejjel, a sóval és a vaníliarúd kikapart belsejével. Amint puhára főtt, vegyük le a gázról és adjuk hozzá a cukrot, a vajat és a reszelt citromhéjat.
A lefőtt alapból mérjünk ki 500 g-ot és letakarva tegyük félre a töltéshez.
A tortaforma sütőkarikáját csomagoljuk be sütőpapírral (érdemes szilikonos sütőpapírt is belehelyezni). A maradék lefőtt forró köles-alaphoz adjuk hozzá a túrót, az egész tojásokat, a mandulalisztet és a lenmagpelyhet, majd alaposan keverjük össze és töltsük a becsomagolt karikába. 180 C fokos előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt süssük készre, majd azonnal vágjuk ki a sütőkarikából.

Betöltés:
A tortaformába helyezzük bele a tortakarikát és fújjuk ki formaleválasztóval. A félretett és lehűtött 500 g köles-alaphoz habverővel keverjük hozzá a 100 g darabolt sárgabarackkonzervet, az 50 g sárgabarack koncentrátumot, majd lazítsuk 150 g felvert tejszínhabbal és keverjük hozzá a 100 g forró zselatint. A bekevert krémet töltsük az előkészített tortaformába. Ekkor fontos, hogy ügyeljünk a tömörítésre. Legbiztosabb módszer, ha kissé az asztalhoz ütögetjük. Helyezzük a tetejére a kihűlt köles-piskótát. A tortát tegyük egy éjszakára mélyhűtőbe, majd ha keményre fagyott, válasszuk le róla a szilikonformát.

Díszítés:
A torta üregeibe töltsük be a házi sárgabaracklekvárt.
Díszítsük csokoládélapból kivágott háromszöggel és felezett sárgabarack konzervvel, amit a hosszabb eltarthatóság érdekében lekezelhetünk hidegzselével.

MÁKOS SÁRGABARACKTORTA 01.
Hozzávalók:
12 dkg vaj v. margarin, kajszi, 12 dkg cukor, 2 zacskó vaníliás cukor, 4 tojás, 1 csipet só, 12 dkg liszt, 3 evőkanál darálatlan mák, 2-3 evőkanál baracklekvár

Elkészítése:
Egy 24 cm-es tortaformát sütőpapírral kibélelünk, a sütőpapírt is megkenjük vajjal. A barackokat elfelezzük, kimagozzuk, magházukkal lefelé, körkörösen a formába rakosgatjuk. A cukrot, a vaníliáscukrot és a sót habosra keverjük a tojásokkal. Közben felolvasztjuk a vajat: a lisztet elkeverjük a mákkal. Óvatosan a tojáskrémbe keverjük a mákos lisztet és apránként a langyosra hűlt vajat. A masszát a barackok tetejére a formába simítjuk és körülbelül 35 percig sütjük.
A sütőből kivéve azonnal rácsra borítjuk, kihűtjük. 2 evőkanál vízzel felforrósítjuk a baracklekvárt, megkenjük vele a tortát.

MÁKOS SÁRGABARACKTORTA 02.
Elkészítési idő 1,5 óra
Hozzávalók
12 szelethez: 150 g vaj vagy margarin, 30-35 apró szemű, érett sárgabarack (8-900 g), 150 g cukor, 2 tasak vaníliás cukor, 1 csipet só, 4 tojás, 150 g finomliszt, 4 ek darálatlan mák (40 g), 1 kk (1/2 tasak) sütőpor, 1 citrom, 1 ek porcukor, 4 ek baracklekvár, 4 ek barackpálinka

Elkészítése:
Egy 26 cm átmérőjű tortaforma aljár kibéleljük sütőpapírral, vékonyan megkenjük vajjal. A többi vajat felolvasztjuk és hagyjuk kihűlni. A barackokat megmossuk, szárazra töröljük, kimagozzuk és magházukkal lefelé, körkörösen a formába rakjuk. A sütőt 180 C-ra előmelegítjük. A cukrot összekeverjük a vaníliás cukorral és a sóval, hozzáadjuk a tojásokat, majd elektromos habverővel 2 percig magas, aztán közepes fordulatszámon habos-keményre verjük (8-10 perc) Összevegyítjük a lisztet a mákkal és a sütőporral, több részletben a tojáskrémhez adjuk. Ezután belereszeljük az alaposan megmosott-megsikált citrom héját, végül apránként, laza mozdulatokkal hozzákeverjük a kihűlt, de még folyékony vajat (margarint). A masszát a barackok tetejére, a formába öntjük, és középső bordamagasságon 35-40 percig sütjük (tűpróba!). Kivesszük a tortát a sütőből, 5 percig a formában pihentetjük, majd meglazítjuk és leemeljük róla a karikát. Tetejét megszórjuk 1 ek porcukorral, ráborítunk egy méreténél valamivel nagyobb sütőlapot, aztán a tortarácsot, és határozott mozdulattal megfordítjuk. Azonnal leemeljük róla a fém tortalapot, majd lehántjuk a sütőpapírt. 2 ek vízzel felforrósítjuk a baracklekvárt, szitakanálban áttörjük, belekeverjük a pálinkát, megkenjük vele a torta tetejét, és hagyjuk kihűlni. Tálaláskor lapos tálra csúsztatjuk, és mentabóbitával díszítjük. - Tipp: Kínálhatunk mellé barackmártást: 30 szem barackot megmosunk, leforrázzuk, héjukat lehúzzuk, aztán kimagozzuk, és lábasba tesszük. Hozzáadunk 50 g kristálycukrot, l dl édes fehérbort, mérsékelt tűzön, 5 percig rotyogtatjuk. 1/2 dl borban elkeverünk 2 ek. Étkezési keményítőt, a barackhoz adjuk, és éppen csak besűrítjük.
Hagyjuk kihűlni, barackpálinkával " bolondítjuk"..

Forrás:
ÉDESSÉGEK - SÜTEMÉNYEK - BARACKTORTÁK
Szerző:
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.