Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA 15 - A NŐI SZESZÉLY

2016.07.23

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

Damen Capric (női szeszély)
Elkészítése:
12 dk vajat 4 tojássárgájával kikeverünk, 3 dk élesztőt 6 evőkanál langyos tejben megkelesztünk, hozzáadjuk 2 evőkanál cukorral, csepp sóval, 25 dk liszttel és jól összegyúrjuk.
Zsírozott tepsibe téve (én kézzel nyomkodom szét a tepsiben, ha kell gyengén meglisztezve, hogy ne ragadjon a kezemre) megkenjük barack ízzel, és hagyjuk fél órát kelni. 4 tojás fehérjét habbá verünk, lassan hozzáadunk 20 dk cukrot, és a sütemény tetejére kenjük. Darabosra vágott dióval vagy mandulával kicsit megszórjuk, és közepes tűznél megsütjük. Nem kell soká sütni. Nekem mindig összejön kicsit több fehérje, amit hozzáteszek, így szép magas habja lesz. Ilyenkor kicsit több cukrot adok a habhoz.
Ha megsült, vizes késsel szeletelem fel.

Férfi szeszély
Hozzávalók: 3 egész tojás, 25 dkg liszt, 20 dkg cukor, 1/4 dl rum, 3 dkg margarin, 1 kávéskanál sütőpor, 10 dkg dió, 2 dl tej.

Elkészítése:
A fenti anyagokat tálban jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a darált diót és a tejet.
Papírral bélelt tepsibe öntjük és megsütjük.

Hölgyszeszély
Hozzávalók:
38 deka liszt, 1 csomag Dr. Oetker-féle "Backin" sütőporral keverve, 14 deka vaj, 4 tojás sárgája, csipet só, 1 evőkanál porcukor, 1 deci tej.
A bevonásához:
4 tojásfehérjének habja; 20 deka porcukor, 1 csomag Dr. Oetker-féle vanillincukor, baracklekvár.

Készítése:
A vajat a cukorral és a tojássárgával habosra elkeverjük, hozzáadjuk a sütőporral kevert lisztet, sót és tejet, és deszkára öntve jól eldolgozzuk. Ha nagyon szívós lenne, még tejet adunk hozzá úgy, hogy könnyű, lágy tésztát kapjunk.
Zsírozott, lisztezett tepsibe rakjuk, megkenjük baracklekvárral, a teteiére a cukros habot elkenjük, és középerős tűznél sütjük.

Női szeszély 1.
Hozzávalók:
20 dkg vaj, 22 dkg liszt, 1/4 citromlé, só.
Töltelék:
6 tojás fehérje, 20 dkg kristálycukor, 2 dkg porcukor.

Elkészítése:
Az elkészített vajas tésztát két részben, fele-fele arányban vékonyra kinyújtjuk, mint a krémes lepénynél aranysárgára kisütjük, az egyik lap az alsó, a másik lap a felső tésztaréteg lesz. Ezután összeállítjuk a tölteléket; 6 tojás fehérjét felverjük kemény habbá, 20 dkg kristálycukrot előzőleg kb. 1 dl vízzel feltesszük főni, szálerősségűre főzzük, ami azt jelenti, hogy, ha hüvelyk és mutatóujjunkat beledugjuk a cukorba, és utána két ujjunk cukros felületét összenyomjuk, majd széthúzzuk, cukorszálat nyerünk. Ha a cukor jó, keverés közben vékonyan belecsurgatjuk a felvert tojáshabba, és tovább keverjük, amíg langyos lesz. Utána a tölteléket rákenjük az alsó tésztalapra, elsimítjuk a tetejét és oldalát és ráhelyezzük a felső tésztalapot.
Kocka vagy tetszés szerinti formára vágjuk, és porcukorral meghintjük a tetejét.

Női szeszély 2.
Hozzávalók:
17 dkg liszt, 14 dkg vaj, 10 dkg mandula, 10 dkg cukor, kevés só, 1 kanál rum, 1 tojás sárgája, 7 tojás fehérje, 28 dkg vaníliás cukor, 1/2 citrom leve.

Elkészítése:
A lisztet, vajat, mandulát, 10 dkg cukrot, sót, rumot, 1 tojás sárgáját összegyúrunk, 2 késfoknyira kinyújtjuk, világosra megsütjük. Ha félig megsült, megkenjük lekvárral. 7 tojás fehérjéből kemény habot verünk, adunk hozzá 28 dkg vaníliás cukrot és fél citrom levét.
Ezzel a tésztát vastagon megkenjük, és szálasra vágott mandulával meghintjük.

Női szeszély 3.
Hozzávalók:
4 dkg vaj, 4 dkg cukor, 4 tojás sárgája, 30 dkg liszt, 1 dkg élesztő, 1 dl tej; a tetejére: 10 dkg lekvár, 25 dkg cukor, 4 tojás fehérje.

Elkészítése:
A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojássárgákat, az élesztő langyos tejben feloldva, a lisztet, nagyon kevés sót és még annyi langyos tejet, hogy könnyen verhető, puha tészta legyen. A tésztát jól kidolgozzuk, fagyos zsírral kikent sütőlemezre kenjük 1 cm vastagon, langyos helyen 30 percig kelesztjük. Világos rózsaszínűre sütjük. Ha megsült a tészta tetejét lekvárral megkenjük. A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, a lekvár tetejére öntjük, elsimítjuk, kis lángon 10 percig szárítjuk.
Melegen kockára vágjuk.

Női szeszély 4.
Hozzávalók:
liszt 28 dkg, vaj 21 dkg, porcukor 14 dkg, tojás sárgája 2 db, tojásfehérje 8 db, citromhéj 1/2 db, vaníliás cukor 20 dkg, gyümölcsíz 10 dkg.

Elkészítése:
A lisztet a vajjal kidolgozzuk, hozzáadjuk a porcukrot, 3 tojás sárgáját, fél citrom reszelt héját, és tésztát gyúrunk belőle. Egy fél óráig pihenni hagyjuk, vékonyra kinyújtjuk, azután tepsibe téve kisütjük. Ez alatt tojásfehérjéből kemény habot verünk, 20 dkg vaníliás cukrot keverünk közé, rátesszük a tésztára, melyet előtte tetszés szerinti ízzel megkentünk.
A sütőbe visszatesszük újra száradni, azután forró vízbe mártott késsel kockára vágjuk.

Női szeszély 5.
Hozzávalók - Tészta:
liszt 2 ek. vaníliás porcukor 2 ek. mandula 10 dkg, tojásfehérje 6 db.
Töltelék:
gyümölcsíz 10 dkg, tojásfehérje 6 db, mandula 10 dkg, vaníliás cukor 10 dkg.

Elkészítése:
Két tojás fehérjét 2 ek. vaníliás porcukorral, 2 ek. liszttel, 4 ek. vízzel és 10 dkg darált mandulával összekeverünk, 4 tojás keményre vert habját is hozzáadjuk, és kikent tepsiben megsütjük. Azután tetszés szerinti ízzel megkenjük, és 6 tojás kemény habját, 10 dkg hámozott darált mandulával összekeverve a kisült tészta tetejére kenjük, és a sütőben szép pirosra szárítjuk.
Forró vízbe mártott késsel kockákra vágjuk.

Női szeszély 6.
Hozzávalók:
cukor 21 dkg, tojássárgája 6 db, tojásfehérje 14 db, liszt 11 dkg, vanília 1/2 rúd, citromhéj 1/2 db, gyümölcsíz 15 dkg, feketekávé 3 ek. porcukor 8 dkg, mandula 5 dkg.

Elkészítése:
21 dkg cukrot 6 tojássárgájával habosra keverünk, teszünk bele 11 dkg lisztet, és 6 tojás kemény habját, vaníliát, és reszelt citromhéját. Kikent és kilisztezett tepsibe tesszük, kisütjük, és tetszés szerinti ízzel megkenjük. Azután 8 tojás keményre vert habját összekeverjük 8 ek. porcukorral, teszünk bele 3 kanál feketekávét, ezeket a megkent tészta tetejére tesszük, darabosra vágott mandulával megszórjuk, újra sütni hagyjuk, és forró vízbe mártott késsel kockára vágjuk.

Női szeszély 7.
Elkészítése:
12 deka vajat 4 tojás sárgájával, 4 kanál cukorral habosra keverünk, majd 2 evőkanál tejet és 25 deka liszttel elkevert 1 csomag Váncza-sütőport hozzáadva, könnyű tésztává keverjük. A tésztát közép-nagy tepsibe egyenletesen vastagon kiöntve, barackízzel megkenjük s 6 tojás fehérjéből, 1 kis kanál ecettel és 20 deka citromos porcukorral keverve készült (nem verve készült) kemény habbal lehetőleg vastagon bevonjuk. Közepes tűznél sütjük. Sütés alatt a sütő ajtaját ne sokat nyissuk fel.
A habhoz szükséges citromos cukrot úgy készítjük, hogy 1 citrom reszelt héját a cukor egy részével mozsárba dörzsöljük el, s azután a többi cukorhoz elegyítve átszitáljuk.

Női szeszély 8.
Elkészítése:
Nem nagy dolog az. Cukros tejbe morzsol az ember egy kocka élesztőt, és kiteszi a napra. Kimér, mondjuk 40 deka lisztet, 22 deka vajat, 5 deka porcukrot. Feltör egy tojást, különválasztja fehérjét, sárgáját. Ha sikerült, feltör még egy tojást, azt is választja. Ha nem sikerült, akkor is. Ezt addig kell folytatni, amíg négy-, uszkve nyolc tojásnyi fehérjénk és sárgánk nem lesz. Ezután megnézi az ember, megkelt-e már a kovász.
Látja: meg. Ha látja. A legyektől. Hessegetés után a lisztkupacba kis mélyedést formáz, abba beleönti a tejes élesztőt, hozzáteszi a vajat, kanál tejfelt, tojás sárgáját, ráreszel egy kis citromhajat, ha el nem felejti, és az egészet gyúrja, gyúrja, gyúrja.
Amikor már úgy érzi, elég, akkor még gyúrja jó öt percet. Aztán kinyújtja másfél centi vastagon, és az egészet rátekeri a rúdra. Vagy nem tekeri rá. Mindenesetre hagyja békén. Esetleg megkeni. Megpihen a tészta, és az ember is. Egy óra szieszta után, mire kel az ember és kel a tészta is. Az előbbi az utóbbit megkeni tojásfehérjével, megszurkálja villával, és megsüti sütővel. Talán nem történik közben semmi baj.
Ekkor nekiveselkedik az ember a habnak Először is, megint tojásozni kell. Nyugodtan lehet törni 6 darabot is fel. Nyolcat, tízet is. A sárgáján spekulál az ember, mi legyen vele, a fehérjét fölveri. Ha sikerült, óvatosan beleszórunk kevés reszelt citromhajat, és belekanalazunk 4 evőkanál porcukrot. Vagy ötöt. Vagy hármat. Végül elkeverünk a kulimászban 10 deka baracklekvárt. Vagy ribizlilekvárt. Vagy mást. A közben kivett és kihűlt tésztára lekvárt ken, rá a habot, óvatosan megszórja a tetejét tört mandulával vagy dióval.
És akkor beteszi a sütőbe megint. Amíg sül, addig föllapoz egy alkalmas szakácskönyvszerűséget, és kikeresi a tojássárgájáról szóló passzust. Ennek alapján jár el aztán: egy sárgájából behabarja a levest, ha van kéznél levese. Másik sárgáját elkészíti majonézzel, ha van hozzá türelme. Harmadik sárgáját kisüti, és bekapja a szeszély előtt vagy elteszi utánra. A negyedik sárgáját kikeveri cukorral, és úgy eszi meg, ha bírja. Az ötödik sárgájából olajjal, citrommal, mézzel arcpakolást csinál, ha van képe hozzá, a hatodik sárgáját pedig lenyeli csak úgy. De az is lehet, hogy mind a hat vagy nyolc sárgáját fölveri kicsit az ember, és odaadja a kutyának, macskának, mindkettő eszi, ha eszi. Mindenesetre valamit csinál az ember, addig is, amíg sül a szeszélye. Ha megsült, akkor kész van. Lehet szeletelni, enni. Ennyi a női szeszély. Bizonyos szempontból ennyi, és egy adag hiszti, ha nem sikerült, a család elöl eltitkolva még a szemetes is kisikálva, nehogy észrevegyék a balsikert. Ha viszont sikerült, akkor jön az alábbi sirám:
- Ezt úgy elrontottam, a múltkori sokkal jobban sikerült stb.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy mindannyian gyarlók és esendők vagyunk, és szeretjük, ha dicsérik a remekművünket.
Egyébként nem csak a női szeszélyt, de a szeszélyes nőt is lehet imádni. (Bächer Iván)

Női szeszély 9.
Hozzávalók:
4 dkg vaj, 29 dkg cukor, 4 tojás, 30 dkg liszt, 1 dkg élesztő, 1 dl tej, 10 dkg lekvár

Elkészítése:
A vajat a 4 dkg cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a 4 tojássárgáját, langyos tejben feloldva az élesztőt, a lisztet, nagyon kevés sót és még annyi langyos tejet, hogy könnyen verhető puha tészta legyen. A tésztát jól kidolgozzuk, s vajjal kikent sütőlemezre 1 cm vastagon rákenjük.
Langyos helyen 30 percig kelesztjük. Világos rózsaszínűre sütjük. Ha megsült a tészta, tetejét lekvárral megkenjük. A 4 tojásfehérjét kemény habbá felverjük, a 25 dkg cukorral könnyedén elkeverjük, a tésztára öntjük, elsimítjuk, gyenge tűznél 10 percig szárítjuk.
Melegen kockákra vágjuk.

Női szeszély 10.
Elkészítése:
12 dkg vajat 4 tojássárgával, 4 ek cukorral habosra keverünk, majd 2 ek tejjel és 25 dkg lisztben elkevert 1 cs sütőporral könnyű tésztává gyúrunk. A tésztát egy kikent, kilisztezett középnagyságú tepsibe öntjük, barackízzel megkenjük. 6 tojásfehérjéből 1 kiskanál ecettel és 20 dkg citromos porcukorral kemény habot verünk, a habot a tésztára egyenletesen rákenjük, közepes tűznél sütjük.

Női szeszély Ilse módra
Elkészítése:
50 dkg liszt, 35 dkg vaj, 2 dkg élesztő elmorzsolva, 3 tojás sárgája, 2 dl tejföl, 1 evőkanál rum, csipet só, 10 dkg cukorral összegyúrni. 1 cm. vastagra kinyújtani, kikent tepsibe rakjuk, 1/2 órát pihentetjük, lassú tűznél megsütjük. Lekvárral megkenjük, 4 tojás fehérjét 1 cs. vaníliás cukorral kemény habbá verjük, a tésztára rákenjük, és visszatesszük a sütőbe még száradni.

Tejszínhabos női szeszély
Elkészítése:
5 tojásból a szokásos módon piskótatésztát keverünk, és kizsírozott, kilisztezett tepsibe ujjnyi vastagon beleöntjük. Ha kisült, deszkára borítjuk, majd mikor kihűlt, vékonyan megkenjük málnaízzel és bevonjuk 4 deci (2 pohár) habbá vert cukrozott tejszínhabbal. A habba kevés vízben feloldott, egy evőkanálnyi zselatint is keverünk, nehogy összeessen.
Tetejét tortadarával szórjuk be, és vizes késsel kockára vágjuk, úgy rakjuk tálra.

Forrás:
ÉDESSÉGEK - SÜTEMÉNYEK - A RÉTESEK
Szerző:
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.