Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA 17. - TALLÉROK, SÓSAK, ÉDESEK

2016.08.02

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

Alaprecept
Hozzávalók 50 darabhoz:
12,5 dkg darált mogyoró, 22,5 dkg liszt, 10 dkg lágy vaj, 10 dkg cukor, fél tk őrölt gyömbér, 2 tojássárgája, 1 citrom reszelt héja, csipetnyi só Előkészítés:
A mogyorót összedolgozzuk a liszttel, a vajjal, a cukorral, a gyömbérrel, a tojássárgákkal, a citromhéjjal és egy csipet sóval. Cipót formázunk belőle, fóliába csomagoljuk, és egy órára betesszük a hűtőbe.
Elkészítés:
A következő változatokból, kedvünk szerint.

Cukrozott, gyümölcsös tallér
Plusz hozzávalók:
15 dkg átszitált porcukor, 1 ek forró víz, 1 ek rum, 20 dkg cukrozott gyümölcs, 25-30 szem mogyoró

Elkészítés:
A leírtak szerint kinyújtjuk a tésztát, kiszaggatjuk és megsütjük.
Elkeverünk 15 dkg átszitált porcukrot 1 ek forró vízzel és 1 ek rummal. A formák közepére cseppentünk egy keveset, rányomunk 1-1 darabka cukrozott gyümölcsöt és egy fél mogyorót.

Narancsmázas tallér
Plusz hozzávalók:
15 dkg átszitált porcukor, 2 ek narancslé, 1 ek narancslikőr, 25-30 szem mogyoró

Elkészítés:
A tésztát lisztezett deszkán kb. 5 mm vastagságúra kinyújtjuk, és köröket vagy más formákat szaggatunk ki belőle. Sütőpapírral kibélelt tepsire rakosgatjuk, és 180°C-on (gázsütő 2. fokozat) kb. 15 percig sütjük. Elkeverjük a porcukrot a narancslével és a narancslikőrrel. Ecsettel a formákra kenjük, minden formára 3-4 fél mogyorót nyomunk, majd hagyjuk megszáradni.

Rumos tallér
Plusz hozzávalók:
50 dkg mogyoró, 10 dkg porcukor, 2 ek rum

Elkészítés:
A tésztából nagyobb diónyi golyókat formázunk, és mindegyikbe (az oldalukba is) mogyorószemeket nyomunk. A sütőben 180 fokon (gázsütő 2. fokozat) kb. 15-18 percig sütjük, majd teljesen kihűtjük. Összekeverjük a porcukrot a rummal, és a golyókra csurgatjuk.
+ Tipp (kissé másképpen):
Sütés előtt a golyók közepébe nyomhatunk egy-egy szem rumos meggyet;
Elhagyhatjuk a mázat, helyette vastagon megszórhatjuk a golyókat porcukorral.

Citromos kukoricatallér
Hozzávalók:
25 dkg kukoricaliszt, 15 dkg Ráma margarin, 10 dkg porcukor, 1 db tojás, 1/2 citrom leve, 1 dkg szódabikarbóna, 5 dkg mazsola, 1 cs vaníliás cukor

Elkészítés:
A kukoricalisztet Ráma margarinnal, tojással, citromlével és szódabikarbónával összekeverjük. Lisztezett deszkán kiszúróval apró korongokat formálunk. Közepébe egy szem mazsolát teszünk, zsírozott sütőlemezen sütjük.
Ha kihűlt, vaníliás porcukorral meghintjük.

Citromos tallér (diabetikus)
15 dkg Rama margarint 25 dkg kukoricaliszttel elmorzsolunk, 8 tabletta feloldott Polisett-et, 1 egész tojást, mokkáskanálnyi szódabikarbónát, 1 citrom reszelt héját és kicsavart levét hozzáadjuk, és ha szükséges, kevés tejjel jól összegyúrjuk. Belisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, különböző formákat, figurákat szúrunk ki belőle, és ezeket sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük. Tetejüket vékonyan lekenjük felvert tojással (közepüket néhány szem mogyoróval, mandulával, keményebb diabetikus lekvárral díszíthetjük) és forró sütőben gyorsan megsütjük.
A tepsiben hagyjuk kihűlni.

Csokoládés tallér 01.
Hozzávalók kb. 50 darabhoz
A tésztához:
125 g puha vaj vagy növényi margarin, 60 g gyümölcscukor, 2 tojás, 125-125 g 405-ös típusú sima búzaliszt és teljes őrlésű búzaliszt, 1 teáskanál sütőpor, 2 evőkanál kakaópor, 75 g durvára vágott diabetikus csokoládé

Előkészítés
30 perc Sütés kb. 10 pert sütőlemezenként
A zsiradékot egy tálban keverjük habosra. Adjuk hozzá a gyümölcscukrot és a tojásokat, s mindezt kézzel vagy géppel dolgozzuk ki vastag krémmé. A lisztet keverjük el a sütőporral és a kakaóporral. Ezt a csokoládéval együtt egy keverőkanállal keverjük bele a krémes masszába. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra (gáznál 3-as fokozat). Készítsük elő a sütőlemezt. Két teáskanál segítségével rakjunk kis tésztahalmocskákat a sütőlemezre.
A tésztát tegyük a sütőbe és kb. 10 percig süssük.

Csokoládés tallér 02.
Hozzávalók:
3 tojás, 8 dkg porcukor, 1 csomag vaniliás cukor, 10 dkg rétesliszt, 5 dkg főzőcsokoládé, a tepsi kenéséhez zsír

Elkészítés:
A tojások sárgáját a cukorral és a vaniliás cukorral habosra kikeverjük. A tojások fehérjét habbá verjük, és liszttel felváltva a tésztába keverjük. A csokoládét kis darabokra vagdaljuk, s a tésztához adjuk. Nagy sütőlemezt alaposan kizsírozunk és a tésztamasszából kiskanállal egymástól távol - mert a sütés közben szétfolynak - kis halmokat rakunk. A forró sütőbe toljuk, és erős lánggal megsütjük. Akkor jó ha a tallérok széle egy kissé megbarnult, de a közepük csak halványsárga. A tésztát a tepsiről azonnal lefejtjük, mert később törik.
Fortély:
Ha van időnk, és türelmünk is van hozzá, a frissen sült, még meleg tésztát vastag nyújtófára hajlíthatjuk, hogy szép íve legyen.

Csokoládés tallér 03.
Hozzávalók 8 darabhoz:
7 - 8 dkg étcsokoládé, 10 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg Koronás finom kristálycukor, 1 zacskó vaníliás cukor, csipetnyi só, 2 tojás, 3 evőkanál tej, 25 dkg liszt, 1 zacskó vaníliaízű pudingpor, 3 csapott teáskanál sütőpor, 10 dkg ét tortabevonó, 10 dkg Koronás porcukor, 1 evőkanál citromlé

A csokoládét felaprítjuk. A vajat a kétféle cukorral és a sóval krémesre kikeverjük. Egyenként beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a tejet, a lisztet, a pudingport és a sütőport, végül beleszórjuk a csokoládét. Sütőpapírral kibélelt tepsibe 2 evőkanállal nyolc halmot rakunk, előmelegített sütőbe toljuk, és 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) 15 - 20 percig sütjük.
Rácsra téve kihűtjük. A darabokra tördelt ét tortabevonót forró vízfürdőben megolvasztjuk. A porcukrot a citromlével és 2 evőkanál vízzel csomómentesen elkeverjük. A tallérok sima alsó felét a mázzal és a tortabevonóval megkenjük.
Tetszés szerint a puha masszába tortafésűvel vagy villával hullámokat húzunk.

Daratallérok szilvalekvárral
Hozzávalók a tésztához:
1,25 dl tej, 10 dkg dara, 1 tojás, 8 dkg vaj vagy margarin, 2 ek cukor, csipetnyi só, a sütéshez 6 dkg margarin vagy vaj
Hozzávalók az öntethez:
5 dkg vaj, 2,5 dkg frissen darált mák

Forralja fel a tejet kb. egy evőkanál zsiradékkal, a cukorral és a sóval. Szórja bele a darát és hagyja megduzzadni. Ha szobahőmérsékletűre hűlt, keverje bele a tojást. Forrósítson egy serpenyőben kevés zsiradékot, és süssön a tésztából kb. 5 centis átmérőjű tallérokat. Az öntethez olvassza meg a vajat egy serpenyőben, szórja bele a mákot, pirítsa egy percig, majd öntse a tallérokra.
Szilvalekvárral tálalja.

Diós tallér
Hozzávalók kb. 60 db-hoz:
100 g őrölt mogyoró, 125 g őrölt dió, 200 g porcukor, 100 g reszelt keserű csokoládé, 1-1 jókora csipetnyi őrölt fahéj és szegfűszeg, 2 tojásfehérje, 1 ek cseresznyepálinka
A beleforgatáshoz:
2-3 ek kristálycukor
Előkészítés: 30 perc
Pihentetés: 2 óra
Sütés:
kb. 8 perc sütőlemezenként

Elkészítés:
A diót és a mogyorót keverjük össze a porcukorral, a csokoládéval és a fűszerekkel. A tojásfehérjét verjük fel könnyű habbá. Adjuk hozzá a cseresznyepálinkát és a többi hozzávalót, és az egészet gyúrjuk össze kemény tésztává.
A tésztából formázzunk 3 db kb. 3 cm átmérőjű tekercset, majd forgassuk meg cukorban, utána göngyöljük fóliába, és 2 órára tegyük hideg helyre.
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra (gáznál 5-ös fokozat), a sütőlemezt pedig béleljük ki sütőpapírral. A tekercseket szeleteljük fel 1 cm vastag szeletekre, és tegyük őket a sütőlemezre. Sütőben kb. 8 percig süssük.
A kész süteményt a sütőlemezről levéve hagyjuk kihűlni.

Fekete-fehér tallér
Hozzávalók:
25 dkg liszt, 1 tojás, 8 dkg margarin, 8 dkg porcukor, 1 ek tej, 1 ek kakaó, 1 tk sütőpor, 1 cs vaníliás cukor, néhány csepp rumaroma

A lisztet a margarinnal, 5 dkg cukorral, a tojással, sütőporral, vaníliás cukorral omlós tésztává gyúrjuk. A tésztát kétfelé osztjuk, az egyik felébe belekeverjük a kakaót, a tejet és a rumaromát. Folpackba csomagolva fél órára hűtőszekrénybe tesszük. A tésztát külön-külön, két fólia között 3 mm vastagra nyújtjuk. A világos tésztát a sötétre fektetjük, és hosszában szorosan feltekerjük. Folpackba csomagolva 10 percre mélyhűtőbe tesszük, majd kb. 3 mm-es szeletekre vágjuk.
A korongokat sütőpapírral kibélelt tepsire fektetjük és 180 C-os sütőben, 8-10 percig sütjük.

Gabonatallér
Elkészítése kb. 50 percet vesz igénybe
Almapürével kínáljuk.
Hozzávalók:
150 g vegyes gabonapehely, 400 ml almalé, 60 g darált mogyoró, 2 ek méz, 1/2 tk fahéj, 3 friss tojás, 50 g sütőmargarin

Tegyük egy edénybe a gabonapelyheket, keverjük össze almalével, mogyoróval, mézzel é fahéjjal. Forraljuk fel, majd mérsékeljük a hőfokot, és főzzük az egészet kb. 1 órát. Verjük habosra egy edényben a tojásokat, keverjük bele a gabonamasszát.
Formáljunk tallérokat a masszából.
Forrósítsunk adagonként sütőmargarint egy serpenyőben, süssük a tallérokat mindkét oldalukon 2-2 perc alatt ropogósra, pirosra.

Gesztenyés tallér
Hozzávalók - A tésztához:
70 g vaj, 70 g porcukor, 1 tojás, 1 cs. Dr. Oetker vaníliás cukor, 250 g gesztenye, 40 g liszt.
A díszítéshez:
cseresznye.

A vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral kihabosítjuk. Hozzáadjuk a tojást, a gesztenyét és jól kikeverjük. A lisztet belekeverjük, majd papírral fedett sütőlemezre nyomózsákból tallérokat formázunk.
Közepére cseresznyét teszünk és így tesszük a sütőbe, kb. 10 percig 180°C-on.

Gríztallér meggykompóttal
Hozzávalók:
1 kávéskanál vaj, 2 dl tej, 1 evőkanál cukor, 4 evőkanál búzadara, 2 evőkanál vagdalt mandula, 1 üveg magozott meggykompót, 1 darab fahéj, 2 kávéskanál étkezési keményítő

Elkészítése:
A tejet felforraljuk a vajjal és a cukorral. Folyamatosan keverve beleöntjük a búzadarát. Ha besűrűsödött, a tűzről levéve hagyjuk kicsit kihűlni. Eközben a meggyet, a levével és a fahájjal felforraljuk. A keményítőt 2 evőkanál vízzel simára keverjük, és a meggyhez adjuk. Jól összekeverve 1-2 percet rotyogtatjuk. A tejbegrízből 2 evőkanál segítségével nagy galuskákat szaggatunk, és beleforgatjuk a vagdalt mandulába. Felforrósított vajon mindkét oldalukat 2-2 percig sütjük.
A tányéron meggykompótból alapot készítve tálaljuk.

Gyors sajtos kenyértallér
Hozzávalók:
szikkadt kenyér, 5 dkg vaj, 10-10 dkg reszelhető sima és füstölt sajt, 5 dkg vaj, pirospaprika, őrölt bors

A másnapos-harmadnapos kenyérszeletekből pogácsaszaggatóval szúrjon ki kb. 25 darab vékony korongot. Vajazza ki a sütőlapot, erre tegye rá a kenyértallérokat, majd olvasztott vajjal kenje meg őket. A sajtokat reszelje le, a füstöltet ízesítse pirospaprikával, a simát őrölt borssal. A megvajazott korongokat szórja meg sajttal, és forró sütőben süsse őket pirosra.
Még forrón, fogpiszkálóra tűzve tálalja.

Hagymás tallér
Hozzávalók: - A tésztához:
20 dkg liszt, 1 kk őrölt köménymag, 1 kk fűszeres só, 1 mk őrölt bors, 3 ek olaj, 1 dl joghurt, 1 db hagyma, 1 gerezd fokhagyma
A díszítéshez:
1 db tojás sárgája, 1 ek víz, hagyma

A lisztet összekeverjük a fűszerekkel. A hagymát apróra reszeljük, a fokhagymát péppé törjük, és elegyítjük az olajjal és a joghurttal. Sima tésztát gyúrunk, majd 30 percet pihentetjük. Vékonyra nyújtjuk a tésztát, és kb. 4 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle. A korongokat kizsírozott tepsibe helyezzük kis távolságra egymástól, és tetejüket megkenjük vízzel elkevert tojássárgájával, majd megszórjuk apró hagymakockákkal.
Hideg sütőbe tesszük, majd erős lángon sütjük 25 percig.

Kelt sonkás tallér
Hozzávalók:
30-30 dkg burgonya és liszt, 4 evőkanál tej, 2 dkg élesztő, 1 dl tejföl, 20 dkg sonka, só, olaj a sütéshez.

A főtt burgonyát áttörjük, összegyúrjuk a liszttel,a langyos, cukros tejben felfuttatott élesztővel, egy evőkanál olajjal, és annyi langyos tejjel, hogy kemény tésztát kapjunk. Enyhén megsózzuk, és jól kidolgozzuk. Langyos helyen, letakarva megkelesztjük. Kb. fél cm vastagra kinyújtjuk, majd a tészta egyik felére - egymástól 4-5 cm távolságra - tejföllel összekevert, darált sonkát halmozunk. Ráhajtjuk a tészta másik felét, kicsit lenyomkodjuk, majd fánkszaggatóval kiszaggatjuk úgy, hogy a töltelék a kiszúró közepére kerüljön.
15-20 percig letakarva pihentetjük, majd bő, forró olajban kisütjük.

Kelt tejfölös tallér
Hozzávalók:
60 dkg liszt, 2 dl tej, 3 dkg élesztő, 4 tojás,1,5 dl tejföl, 10 dkg vaníliás porcukor, só, olaj a sütéshez.

Az élesztőt 1 dl langyos tejben felfuttatjuk, majd összedolgozzuk a liszttel, a tojásokkal, a tejföllel, és enyhén megsózzuk. A tésztát letakarva kelesztjük, majd fél cm vastagságúra kinyújtjuk. Kerek formával kiszaggatjuk, és bő, forró olajban kisütjük.
Jól lecsepegtetjük, és még melegen vaníliás porcukorban megforgatjuk.

Kókusztallérok koktélcseresznyével
Hozzávalók:
10 dkg kókuszreszelék, 10 dkg mazsola, 2 kis üveg piros koktélcseresznye, 3 dkg apróra vagdalt mandula vagy mogyoró, 15 dkg cukrozott tej

A sütőt 200°C-ra bekapcsoljuk. 5 dkg kókuszreszeléket, a mazsolát és az apróra vágott mandulát vagy mogyorót tálba tesszük.
A koktélcseresznyét leszűrjük. 10 szemet félreteszünk, a többit apróra összevágva a kókuszos keverékhez a tálba tesszük. Ráöntjük a sűrített tejet, és kézzel alaposan összegyúrjuk. Ha nagyon lágy a massza, adunk még bele kókuszreszeléket. Utána 20 darab diónyi golyót formálunk belőle. A golyókat a kókuszreszelékben meghempergetjük, és a két tenyerünk között szétlapítjuk. A kerek kókusztallérokat tapadásmentes tepsibe tesszük, és mindegyik közepébe nyomunk 1 - 1 félbevágott, piros koktélcseresznyét. Előmelegített sütőbe toljuk, és 10 - 15 percig sütjük, amíg a tallérok szélén a kókusz barnulni kezd. A lágy tallérokat lapátkanállal vagy tompa késsel kiszedjük a tepsiből, és deszkára rakva kihűtjük.
Ha nincs tapadásmentes bevonatú tepsink, akkor sütőpapírral kibélelt tepsiben süthetjük a tallérokat.

Mandulás csokitallérok koktélcseresznyével
Hozzávalók:
30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 tojás, 2 csapott evőkanál kakaó, 10 darált mandula, 15 dkg mandulaforgács, 15 dkg étcsoki, 10 dkg margarin, 1 kis üveg koktélcseresznye

A liszthez hozzávegyítjük a kakaót, majd a hűtőből kivett vajat gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk benne. Hozzáadunk 1 tojást, és pár pillanat múlva belegyúrjuk a darált mandulát is. A tésztát hűtőbe tesszük egy fél órára, a sütőt közben 200°C-ra felmelegítjük. A hűtőből kivett tésztát lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagra kinyújtjuk. Pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, és sütőlemezre rakjuk, 10 perc alatt ropogósra sütjük. Miután a kekszek kihűltek, az étcsokit mikróban megolvasztjuk, és olvasztott margarinnal elkeverjük. Mindegyik keksz tetejére kenünk a masszából, és manduladarabokat nyomkodunk rájuk. A maradék olvasztott csokit papírtölcsérbe tesszük, és a mandulás kekszekre körkörösen vékony csíkokat rajzolunk. Mindegyikbe egy-egy koktélcseresznyét ültetünk.
Az üres kekszek sokáig elállnak hűtés nélkül is, a csokis - mandulások a vaj miatt hűtést igényelnek.

Marcipános tallér
(DEMELS BÉCSI CUKRÁSZAT)
Hozzávalók:
350 g liszt, 250 g vaj, 2 tojássárgája, 120 g porcukor, 20 g kakaó, 500 g marcipánmassza, 250 g porcukor (összegyúrni a marcipánnal), nutella, baracklekvár.

A porcukrot, vajat, sárgáját gyúrjuk össze, tegyük hozzá a kakaót is. Nyújtsuk ki a tésztát, kerek formával szúrjuk ki, 160 fokon 14 percig süssük a tallérokat. A kekszeket Nutellával ragasszuk össze. A marcipánmasszát gyúrjuk össze a porcukorral, nyújtsuk ki, és ugyanazzal a formával, mint amivel a kekszeket is készítettük, szúrjuk ki.
A már összeragasztott kekszek tetejét vékonyan kenjük be sárgabaracklekvárral, és fedjük be a marcipántallérokkal.

Mogyorós rizstallér
Hozzávalók 4 személyre:
1 dkg vaj vagy margarin, 20 dkg Riceland Barna rizs, 1/2 l zöldségerőleves (kockából), 10 dkg nem sózott földimogyoró, 20 dkg sárgarépa, 1 csokor metélőhagyma, 1 savanykás alma. 2 evőkanál citromlé, 20 dkg félzsíros tehéntúró, 3 dl zsírszegény joghurt, 4 tojás, 1 evőkanál liszt, 6 dkg reszelt sajt, 3-4 evőkanál olaj, só, bors, a díszítéshez salátalevél, petrezselyemzöld, alma

Elkészítés:
A Riceland Barna rizst a megolvasztott vajon kb. 5 percig pirítjuk. A zöldséglevessel felöntjük, majd a csomagoláson meghatározott módon és ideig főzzük. Belekeverjük a durvára felaprított mogyorót, és hűlni hagyjuk.
Közben a sárgarépát lekapargatjuk, megmossuk és lereszeljük. A metélőhagymát felaprítjuk. Az almát négyfelé vágjuk, magházát eltávolítjuk, húsát lereszeljük, és citromlével azonnal megöntözzük. Az előkészített hozzávalókat a túróval és a joghurttal összekeverjük. Csipetnyi sóval ízesítjük.
A rizst a tojásokkal, a liszttel és a reszelt sajttal összedolgozzuk. A masszát ízlés szerint megsózzuk, megborsozzuk, majd két evőkanál segítségével adagonként a felhevített olajba szaggatjuk. A halmokat lelapítjuk, és 4-5 perc alatt megsütjük. Közben egyszer megfordítjuk. A mogyorós rizstallérokat salátalevelekkel kibélelt tálra szedjük, és petrezselyemzölddel, almaszelettel díszítjük. A mártással fogyasztjuk.
Elkészítési idő kb. 1 óra
Ha túl sok rizst főztünk, a felesleget különítsük el, majd hidegen tegyük hűtőszekrénybe. Akár egy hétig is eláll. Felhasználás előtt csészénként számított 2 evőkanál vízzel öntözzük meg, majd melegítsük fel.
Fogyni vágyók figyelmébe: egy nagy adag (nyersen 6 dkg) rizs 200 kalóriát tartalmaz, zsírt pedig alig.

 

Mogyorós tallér
Hozzávalók kb. 50 darabhoz:
12,5 dkg darált mogyoró, 22,5 dkg liszt, 10 dkg lágy vaj,10 dkg cukor, fél teáskanál őrölt gyömbér, 2 tojássárgája, 1 citrom reszelt héja

Előkészítés:
A mogyorót összedolgozzuk a liszttel, a vajjal, a cukorral, a gyömbérrel, a tojássárgájákkal, a citromhéjjal és egy csipet sóval. Cipót formázunk belőle, fóliába csomagoljuk, és egy órára betesszük a hűtőbe. Elkészítés: Kedvünk szerint készítjük el a kekszeket.
Variációk:

Narancsmázas
A tésztát lisztezett deszkán kb. 5 mm vastagságúra kinyújtjuk, és köröket vagy más formákat szaggatunk ki belőle. Sütőpapírral kibélelt tepsire rakosgatjuk, és 180 fokon (gázsütő 2. fokozat) kb. 15 percig sütjük. Elkeverünk 15 dkg átszitált porcukrot 2 evőkanál narancslével és 1 evőkanál narancslikőrrel. Ecsettel a formákra kenjük, minden formára 3-4 fél mogyorót nyomunk, hagyjuk megszáradni.

Cukrozott gyümölcsös
A fent leírtak szerint kinyújtjuk a tésztát, kiszaggatjuk, és megsütjük. Elkeverünk 15 dkg átszitált porcukrot 1 evőkanál forró vízzel, és 1 evőkanál rummal. A formák közepére cseppentünk egy keveset, rányomunk egy-egy darabka cukrozott gyümölcsöt és egy fél mogyorót.

Rumos
A tésztából nagyobb diónyi golyókat formázunk, és mindegyikbe 6-6 szem mogyorót nyomunk. A sütőben 180 fokon (gázsütő 2. fokozat) kb. 15-18 percig sütjük, teljesen kihűtjük. Összekeverünk 10 dkg porcukrot 2 evőkanál rummal, és a golyókra csorgatjuk. Elhagyhatjuk a mázat, és vastagon megszórjuk a golyókat porcukorral. Sütés előtt golyók közepébe nyomhatunk egy-egy szem rumos meggybefőttet.

Pesti sajtos zellertallérok
Hozzávalók:
80 dkg zeller, 10 dkg sajt, tojásfehérje, zsemlemorzsa, olaj, só

A tisztított zellereket egészben, sós vízben puhára főzzük. Hagyjuk kihűlni a levében. Ha kihűlt, fél centi vastag szeletekre vágjuk. Két egyforma szelet zeller közé akkora méretű sajtszeleteket teszünk, hogy ne lógjon túl a zeller peremén. Fehérjébe, majd zsemlemorzsába bundázzuk, és forró olajban ropogósra sütjük.

Rokfortos tallér
15 dkg rokfortot összekeverünk 14 dkg liszttel meg 1 tojással. Alaposan összegyúrjuk és kb. 3 cm átmérőjű hengerré formáljuk. Hűtőben kicsit megkeményítjük (főleg ilyen meleg időben) és fél cm-es korongokat vágunk belőle. Ezeket lapjával sütőlapra tesszük és megsütjük.

Ropogós csokitallér
Kb. 60 db
Tészta:
2 tojás fehérje, 10 dkg reszelt tejcsokoládé, 20 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 késhegynyi fahéj, 20 dkg darált mogyoró
Bevonat:
félédes bevonó-csokoládé

A tojásfehérjéből kemény habot verünk. A többi hozzávalót elkeverjük a reszelt csokoládéval. A keveréket fokozatosan a felvert habhoz adjuk, és sima tésztává keverjük. A gyúródeszkát meghintjük cukorral, rátesszük a tésztát, és rudat formálunk belőle. Hideg helyen 2 órát pihentetjük. A rúdból vágott szeleteket sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük. 200 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük. A kész tallérokat a sütőlemezről levéve hűtjük ki.
Bevonat: megolvasztjuk a csokoládét, a tallérokat félig belemártjuk, majd rácsra helyezve hagyjuk kihűlni.

Sajtos tallér 01.
Hozzávalók:
1/2 kg liszt, 1 tojás, 1 sütőpor, 1 ráma, 1 púpos teáskanál só,

Ezeket összegyúrni. 5 részre osztani, téglalap alakúra nyújtani kevés tejjel hígítani ha nem áll össze.
Töltelék:
1 rámát 25 dkg reszelt sajttal kikavarjuk 1/2 teáskanál sót adunk hozzá.
A téglalapokat kinyújtjuk, és rétegenként megkenjük a töltelékkel, és együtt feltekerjük. Kis időre hűtőbe tesszük, ha jól lehűlt vékony szeletekre vágjuk, kivajazott sütőtepsiben pirosra sütjük.

Sajtos tallér 02.
Hozzávalók kb. 40 db-hoz:
1 tojás, 15 dkg liszt, 7 dkg darált mandula, 20 dkg reszelt parmezán sajt, 20 dkg vaj, 4 dkg egész mandulaszem

A tésztát előző nap kell elkészíteni: A tojást kettéválasztjuk. A lisztet összekeverjük a darált mandulával és a reszelt parmezán sajttal. Hozzáadjuk a tojássárgáját, apróbb darabokban a vajat, és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk, majd cipóvá formázzuk. Fóliába csomagoljuk, és egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap kb. 5 mm vastagra kinyújtjuk a tésztát, tallérokat szaggatunk ki, és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk őket. Kb. 10 percre hidegre tesszük.
A sütőt 200 C fokra előmelegítjük. A tojásf ehérjével (esetleg összekeverjük 1-2 evőkanál vízzel) megkenjük a tallérokat, és mindegyik közepébe 1-1 szem mandulát nyomunk.
A sütőben kb. 10 perc alatt aranybarnára sütjük.

Sajtos tallér 03.
Hozzávalók:
1 kg liszt, 2 tojás sárgája, 1 ráma margarin, 1 kanálfej zsír, 2 tejföl (4 dl), 25 dkg sajt trappista, 1 púpozott evőkanál só, 1 cs sütőpor

A lisztbe belekeverem a sütőport, a zsiradékkal elmorzsolom, sajtot belereszelem, a tejfölbe teszem a sót, hozzáadom a tojások sárgáját, összedolgozom. Nem pihentetem, mert mire kigolyózom, addig pihen eleget. Kb. 200 db lesz belőle.
Egyszerre 4 db-ot szoktam az ostyasütőbe rakni.

Sajtos tallér 04.
Hozzávalók:
75 dkg liszt, 20 dkg reszelt sajt, 2 dl tejföl, 1 sütőpor, 1 margarin, 2 egész tojás, só

A legelső sütéskor a sütőt be kell kenni, nehogy leragadjon. Gázon 5 percig kell előmelegíteni, Villanyon 10-15 percig.
Sistergésig sütni utána elengedni és tovább sütni.

Soproni tallér
Hozzávalók:
25 dkg cukor, 25 dkg liszt, 2 tojás, 1 csomag sütőpor, 1 csapott mokkáskanál fahéj.

A tésztához valókat összegyúrjuk, ha kell, egy kevés hideg vizet dolgozzunk bele, majd kilisztezett gyúródeszkán vékonyra nyújtjuk. Derelyevágóval vagy más formákkal kiszúrjuk, tepsire fektetjük, végül előmelegített sütőbe tolva erős lánggal aranybarnára sütjük.
Ez egy olyan soproni különlegesség, ami borba mártva az igazi.

Tutti-frutti tallérok
Hozzávalók:
15 deka liszt, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 doboz színes tortadara (8 deka), 1 narancs, 10 deka puha vaj, 15 deka cukor, 1 tojás

Elkészítés:
Bekapcsolom a sütőt 190 C-ra (gázsütőn x-es fokozat), és 2 nagy tepsit kibélelek sütőpapírral. Ez után előveszek a tésztához 2 tálat, hogy az egyikbe a „száraz”, a másikba pedig a „nedves” alkotóelemeket teszem. Az elsőben összekeverem a lisztet, a szódabikarbónát és a színes tortadarát, aztán belereszelem a narancs héját. A másik tálban a puha vajjal indítok. A vajhoz hozzászórom a cukrot, és robotgéppel összehabosítom. A cukros vajhoz ezután géppel hozzádolgozom a tojást, és jöhet bele a narancslé. A megreszelt narancs egyik felének kifacsarom a levét, aztán 3 evőkanálnyit hozzákeverek a cukros-tojásos vajhoz. Ezzel kész a tészta „száraz” és „nedves” része, már csak össze kell kevernem őket. A vajas tálba apránként beleszórom a lisztes egyveleget, és közben fakanállal jól összeforgatom a tarkabarka színű masszát.
A kész tésztából 41 centi átmérőjű, csapott evőkanálnyi tésztahalmokat rakok ki egymástól viszonylag távol a tepsikre, mert sütés közben a tallérok eredeti átmérőjüknek a duplájára nőnek. Mielőtt az egyik tepsit a másik után betolnám 9-10 percre a sütőbe, ujjammal kicsit megformázom a halmokat, hogy a félgömbökből szabályos tallérok legyenek sütés után.
Az aranybarna szélű tallérok melegen még puhák, de miközben kihűlnek, megkeményednek, és ettől jó ropogósak lesznek.
18-20 tallér lesz belőle.

Forrás:
ÉDESSÉGEK - SÜTEMÉNYEK - TALLÉROK, SÓSAK, ÉDESEK
Szerző:
FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.