Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA 19. - TORTÁK ANANÁSZBÓL

2016.08.16

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

ANANÁSZOS TORTA
Hozzávalók:
1 db karikákra vágott ananász (konzerv is lehet), 4 db tojás, 10 dkg liszt, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 db citrom reszelt héja, fél csomag sütőpor, 1 evőkanál kakaópor, 2 evőkanál olvasztott Rama margarin, 0.5 liter habtejszín, 25 dkg tehéntúró, 8 dkg cukor, 1 csomag zselatin

Elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájukhoz hozzáadjuk a 15 dkg cukrot, a vaníliás cukrot, a citromhéjat és négy evőkanál vizet, majd alaposan kikeverjük. Ezután hozzáadjuk a liszttel elkevert sütőport, az olvasztott Rama margarint és egy evőkanál kakaóport. Jól összedolgozzuk, majd a keményre felvert tojásfehérje habot óvatosan belekeverjük.
Margarinnal kikenjük, majd kilisztezzük a kapcsos tortaformát, beleöntjük a tésztát és előmelegített sütőben, 180°C-on, 20 percig sütjük.
Az ananászkarikákat lecsepegtetjük és megfelezzük. A tejszín kétharmadát felverjük. A túrót áttörjük, cukorral, citromhéjjal és vaníliás cukorral ízesítjük, ezután a maradék tejszínnel elkeverjük. A zselatint felfőzzük, dermedés előtt a túrókrémhez adjuk, majd óvatosan hozzákeverjük a felvert tejszint.
A megsült és kihűlt tortát három lapra vágjuk. Az első lapot a krémmel vékonyan megkenjük, körkörösen ráfektetjük az ananász-szeleteket, és újra krémet kenünk rá. Ráhelyezzük a második tortalapot, megismételjük az előző folyamatot és beborítjuk a harmadik lappal. A tetejét díszíthetjük tejszínhabbal és ananászdarabokkal, vagy 10 dkg étcsokoládéból készített csokoládémázzal. Jól behűtve tálaljuk.
Tipp:
ha a tortát forró vízbe mártott, vékony pengéjű, éles késsel szeleteljük, nem törik meg a csokoládémáz.

ANANÁSZTORTA 01.
Hozzávalók:
7 1/2 dkg liszt, 12 1/2 dkg cukor, 2 1/2 dkg kukoricakeményítő, 4 tojás, 2 tk citromhéj, egy citrom leve, 5 gr sütőpor, kis só
Krém:
1/2 l tejszínhab, 2 ek porcukor, 2 ek cseresznyepálinka, 30 dkg ananász (jól lecsöpögtetve), 7 1/2 dkg reszelt csokoládé

Elkészítése:
A tojásokat feltörjük, a sárgáját kikeverjük a cukorral, citromlével, citromhéjjal. Addig keverjük, amíg sima masszát nem kapunk. A tojás fehérjéket késhegynyi sóval keményre verjük.
Óvatosan összekeverjük a tojás sárgával.
Összekeverjük a lisztet, kukoricakeményítőt, sütőport és belekeverjük a tojás sárgájás masszába, majd a kikent formába öntjük. Az előmelegített sütőben körülbelül 30 percig sütjük (a sütő ajtaját nem szabad kinyitni). Ha a sütemény elkészült eloltjuk a gázt, és még 5 percig a sütőben hagyjuk. Ha kihűlt kiszedjük a formából, és vízszintesen 3 részre vágjuk.
Az ananászt lecsöpögtetjük és feldaraboljuk. A tejszín egy részét felverjük a cukorral és a cseresznyepálinkával, az ananászdarabokat és a reszelt csokoládét belekeverjük. A tejszínes keveréket elosztjuk a torta három lapján. Egymásra rakjuk a lapokat és díszítjük a maradék tejszínhabbal, csokoládéval és ananászdarabokkal. 2 órára a hűtőbe tesszük, és utána daraboljuk fel.

ANANÁSZTORTA 02.
Hozzávalók - A tésztához
10 dkg margarin, 20 dkg liszt, 1 tojás sárgája, csipetnyi só, 1 teáskanál cukor,
Töltelékhez
egy fél kg-os konzerv ananászbefőtt, 2 dl tejszín, fél citrom leve és reszelt héja, 2 dl tej, 5 dkg vaj, 1 zacskó vaníliás pudingpor, néhány szem kimagozott meggy vagy cseresznye

Elkészítése:
A lisztet, a szétmorzsolt margarint, a sót és a cukrot annyi tejföllel gyúrom össze, hogy jól nyújtható, rugalmas tésztát kapjak. Egy órányi pihentetés után kerek lappá nyújtom és kibélelek vele egy tortaformát, hogy legalább háromujjnyi magas pereme is legyen. Ezután az előmelegített, forró sütőben szép sárgára megsütöm, és a formában hagyom kihűlni. Közben az ananászbefőttet leszűröm. Néhány szép karikát félreteszek a díszítéshez, a többit pedig nagyon apróra vágom, vagy turmixgépben pépesre zúzom. A tejbe belekeverem a pudingport, 2 dl ananászlevet felforralok, majd hozzákeverem a pudingos tejet és a vaníliás cukrot. (Megkóstolom, ha nem elég édes, kevés cukrot is keverek hozzá) Ízesítem a reszelt citromhéjjal és a citromlével, majd hagyom kihűlni. Ezután hozzáadom a vajat, a pépesre zúzott ananászt, és ha teljesen kihűlt, habverővel jól felverem. (Elektromos keverőgéppel könnyen, jól fel lehet habosítani.) Végül óvatosan beleforgatom a közben keményre vert tejszínhabot. A kisült és kihűlt tésztaüreget megtöltöm a gyümölcsös krémmel, majd a tetején szépen elosztom az épen hagyott ananászkarikákat. Mindegyik karika közepébe rakok egy-egy szem meggyet vagy cseresznyét. A hűtőszekrényben alaposan lehűtöm, csak azután tálalom.

CSOKOLÁDÉS ANANÁSZTORTA
Hozzávalók:
1 doboz (50 dkg-os) ananászbefőtt, 1 kerek piskótalap (készen vásárolt vagy otthon sütött), 1 zacskó vaníliás pudingpor, 2 evőkanál kakaópor, 5 dkg étcsokoládé, 4 dl tej, ízlés szerint porcukor, 8 dkg vaj vagy margarin, csipetnyi só

Elkészítése:
A tejet felforralom, majd a pudingport belekeverve, a cukorral sűrűre főzöm. Még melegen hozzáadom az apróra vágott, levétől leszűrt ananászbefőttet. A piskótát három lapba vágom, és egyenként meglocsolom az ananászlével. A krémmel megkenve egymásra rakom. A tetejét nem kenem be, mert arra teszek egy csokoládés-ananászos bevonatot. A kakaóra, annyi ananászlevet öntök, hogy jó sűrű legyen, majd kevés porcukorral, csipetnyi sóval ízesítve belekeverem a megreszelt csokoládé felét és felforralom. Állandó keverés közben sűrűre főzöm. Ha langyosra hűlt, belekeverem a vajat, és az egészet jó habosra keverem. Ezt a krémet rákenem a torta tetejére, és a sütemény oldalát is bevonom vele.
Legalább egy napig hagyom a hűtőszekrényben, csak ezután kínálom.

KALIFORNIAI TORTA
Hozzávalók:
4 egész tojás, 15 dkg darált mandula, 15 dkg étcsokoládé, fél dl rum, 10 dkg ananászdzsem, 5 dkg hámozott egész mandula, 2 szem őrölt szegfűszeg, késhegynyi őrölt fahéj, csipetnyi só

Elkészítése:
2 egész tojást és 2 tojás sárgáját 10 dkg cukorral és a rummal fehéredésig keverek, majd hozzáadom a fűszereket és a darált mandulát. A maradék 2 tojásfehérjét kemény habbá verem a maradék porcukorral, és óvatosan beleforgatom a mandulás masszába. Egy papírral bélelt tortakarikába belesimítom, és mérsékelten meleg sütőben megsütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy megsült-e. Ha a torta kihűlt, deszkára borítom és az oldalát meg a tetejét egy kevés vízzel hígított, ananászdzsemmel megkenem, majd 2 evőkanál vízzel felolvasztott csokoládéval bevonom a tetejét. Hűtőszekrényben kicsit dermesztem, ez után beleszúrom a szálkásra vágott mandulákat, hogy úgy nézzen ki, mint egy sündisznó. Legalább fél napig hagyom hűlni, csak azután kínálom. Aki nem félti a vonalait, tejszínhabot is tálaljon mellé.

TÚRÓS ALMATORTA
Elkészítése:
Összegyúrunk 15 dkg lisztet, 10 dkg RAMA margarint, 5 dkg porcukrot, 1 tojássárgáját, 1 csomag vaníliás cukrot, kevés sót, és 1 óráig hideg helyen tartjuk. Kibélelünk vele egy tortaformát. Simára keverünk 50 dkg túrót 15 dkg kristálycukorral, 3 tojássárgájával, hozzáadjuk a habbá vert fehérjét, mazsolát szórunk bele. 2 evőkanál zsemlemorzsával megszórjuk a tésztát, és ráöntjük a masszát, tetejére fél kg megtisztított, vékony szeletekre vágott almát teszünk, és forró sütőben megsütjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA- TORTÁK
Szerző:

 
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.