Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA 22 - AZ ALMA 69 ARCA 1.

2016.08.20

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

ALMA BESAMELMÁRTÁSSAL
Elkészítése:
1 kg meghámozott, fölszeletelt almát 2 dl cukros fehérborban puhára párolunk, 15 dkg vajból, 4-5 ek lisztből, 5 dl tejből folyékony, pépszerű masszát főzünk. Amikor kissé kihűlt, belevegyítjük 4 tojás sárgáját, 8 dkg porcukrot, 1 citrom reszelt héját és a tojások kemény habbá vert fehérjét. vajjal kikent tűzálló tálba beleteszünk egy réteget a besamelből, tetejére egy sor almát, majd megint besamelt és így tovább. Legfelül besamel legyen cukorral meghintve. 30 percig sütjük a sütőben.

 

ALMA BUNDÁBAN (ZSÍRBAN SÜLT TÉSZTÁK)
Elkészítése:
5 dl langyos tejbe 1 ek cukrot teszünk, és 2 dkg élesztőt morzsolunk. Adunk hozzá egy tojást, kevés sót és annyi lisztet, hogy jó sűrű palacsintatészta legyen. Kétszeresére kelesztjük. A meghámozott almák magházát eltávolítjuk, és karikákra vágjuk. Az almaszeleteket a tésztába mártjuk, forró zsírban vagy olajban mindkét oldalát megsütjük, és fahéjas cukorral meghintjük. Tartalmas leves után jó ebédétel.

ALMA JÓASSZONY MÓDRA (VEGYES ÉDESSÉGEK)
Elkészítése:
8 közepes nagyságú almát meghámozunk. magházukat kiszedjük és az üregükkel felfelé az almákat kivajazott tűzálló tálba egymás mellé "ültetjük". Az üregekbe néhány szem jól megmosott mazsolát és valamilyen pikáns gyümölcsízt - málnát vagy meggyet - teszünk, erre egy borsónyi vajdarabkát. Forró sütőbe toljuk, és alma minőségétől függően 10-15 percig sütjük. Közben simára keverünk 2 tojássárgáját 3 ek. porcukorral, 1 csomag vaníliás cukorral, 1 ek. liszttel meg 5 dl tejjel. Gőzön krémmé főzzük. A gőzről levéve, 2 evőkanálnyi rummal ízesítjük, és azonnal, forrón az almákra öntjük, melegen tálaljuk.

ALMA PONGYOLÁBAN (ZSÍRBAN SÜLT TÉSZTÁK)
Elkészítése:
Nagy, borízű almákat meghámozunk, és kerek szeletekre vágunk. Cseresznye vagy meggy-ében, esetleg likőrben megforgatjuk, cukorral meghintjük, majd a megszokottnál valamivel sűrűbb palacsintatésztába mártjuk, és forró olajban szép világosbarnára sütjük. fahéjas cukorral meghintve, melegen tálaljuk.

ALMA TEPSIBEN
Hozzávalók 4 személyre:
2 db közepes nagyságú savanykás alma, 1 db tojás, 20 dkg liszt, 2.5 dl tej, 3 ek porcukor, 5 dkg margarin, 1 tk sütőpor, 1 mk őrölt fahéj, 1 mk só

Elkészítése:
Először a tésztát készítjük el. A tojást habosra verjük, hozzáadjuk az olvasztott, de már nem meleg margarin kétharmad részét, a porcukrot, a sót, a sütőport, valamint a fahéjat, majd a tejjel és a liszttel simára keverjük. Egy kisebb tepsit vagy szögletes tűzálló tálat kikenünk a megmaradt margarinnal, és kevés zsemlemorzsával meghintve a hűtőszekrényben jól lehűtjük. A tésztát a tepsibe öntjük. Az almát megmossuk, kicsumázzuk, és karikákra vágjuk. A karikákat szépen elrendezzük a tésztán. Ebbe azok bele is süllyednek. Előmelegített, forró sütőbe toljuk a tepsit, és közepes lángon addig sütjük, amíg a beleszúrt hurkapálca már nem tapad a masszából. A megsült tésztát kiborítjuk, és kockákra vágva tálaljuk.

ALMATORTA
Elkészítése:
12 deka vajat habosra keverünk, s azután hozzáadunk egyenéint 3 tojássárgáját, 12 deka cukrot és 14 deka lisztet. Ha jól elkevertük, a három tojás fölvert habját is hozzáadjuk még, evvel is jól elvegyítjük, s e tömegből, három egyforma tortalapot sütünk. 1 kiló almát megtisztítunk, vékony szeletekre vágunk, s egy lábosban 20 deka cukorral kásává főzünk. A kihűlt lapokat baracklekvárral megkenjük s megtöltjük- az alma kásával. 3 deci tejszínt fölverünk, megcukrozzuk, az egész tortát bevonjuk a habbal s kis kockákra vágott 30 fillér ára citronáddal megszórjuk.

ALMA, CSŐBEN SÜTVE
Hozzávalók:
1 kg alma, fél liter tej, 20 dkg liszt, 1 kávéskanál vaj, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 3 db tojás, 2 evőkanál fahéj, 3 evőkanál cukor, 2 evőkanál porcukor, csipetnyi só

Elkészítése:
Az almát lehámozzuk, magházát kivájjuk, és kb. fél cm-es karikákra vágjuk. A tepsit kivajazzuk, morzsával megszórjuk, és ráterítjük az almát. A tejet lassú tűzön feltesszük főni, majd habverővel állandó keverés mellett hozzáadjuk a lisztet, és sűrűre főzzük. Hozzáadjuk a cukrot és a sót, majd hagyjuk, hogy langyosra hűljön. Ekkor belekeverjük a tojássárgákat és a kemény habbá vert fehérjéket. Ezt a masszát az almára simítjuk, majd meleg sütőben, kb. 20 percig sütjük. Ezután megszórjuk a porcukros fahéjjal és langyosan tálaljuk.

ALMAFÁNK (ÉDES APRÓSÜTEMÉNYEK)
Elkészítése:
1,5 dl vizet felforralunk 10 dkg Ráma margarinnal. Állandóan kevergetve beleszórunk 15 dkg réteslisztet. A tűzön tovább keverjük. Amikor a tészta az edénytől elválik, levesszük a tűzről, és langyosra hűtjük. Egyenként beledolgozunk 3 egész tojást. Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és nyolc egyforma négyzetet vágunk ki belőle. Amíg a tészta hűl, megtisztítunk 8 közepes almát, magházukat kifúrjuk. Az üregekbe baracklekvárt csepegtetünk. Minden tésztanégyzetre teszünk egy lekvárral töltött almát, és a tészta négy csücskét összefogva, egyenként becsomagoljuk. Kivajazott tepsibe egymás mellé helyezzük, előmelegített sütőbe tesszük. Öt percig teljes lángon, majd takarékon szép pirosra sütjük. Még melegen meghintjük fahéjas cukorral. Kitűnő meleg édesség.

ALMAFÁNK 01.
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt, 50 dkg savanykás, tisztított, reszelt alma, 1 zacskó szárított élesztő, 1 evőkanál porcukor, 5 dl tej, 4 dkg margarin, 2 egész tojás, 1 mokkáskanál só, olaj a sütéshez

Elkészítése:
A sütemény behintéséhez: fahéjas porcukor.1 dl tejben elkeverjük az élesztőt és a porcukrot, majd letakarva, langyos helyen felfuttatjuk. Mély tálba szórjuk az előzőleg átszitált lisztet, és a közepébe egy mélyedést vájunk. Ide öntjük a megkelt élesztőt, a sót, az egész tojásokat és a margarint. Annyi tejjel gyúrjuk össze, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. A cipóvá formált tésztát lisztezett tálba tesszük, a tetejére is szórunk egy keveset, majd tiszta ruhával letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük. Ezután beledolgozzuk a reszelt almát. A 1/2 cm vastagra kinyújtott tésztát közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Bő, forró olajban, fedő alatt sütjük a fánkok alsó felét, majd fedő nélkül a másik felét is pirosra sütjük. Papírtörülközőre vagy itatóspapírra szedjük a megsült fánkokat, hogy az a felesleges olajat felszívhassa. Fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk.

 

ALMAFÁNK 02.
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 50 dkg tisztított, reszelt alma, 5 dl tej, 2 egész tojás, fél dkg élesztő, 3 dkg zsír, 1 evőkanál porcukor, 1 mokkáskanál só, olaj a sütéshez, fahéjas porcukor a sütemény behintéséhez

Elkészítése:
Fél dl tejben elkeverem az élesztőt és a porcukrot, majd letakarva, langyos helyen felfuttatom (vagyis hagyom, hogy a megkelt élesztő "felfusson" a bögre tetejére). Mély tálba beleöntöm az átszitált lisztet, és a közepébe egy mélyedést vájok. Ide öntöm a megkelt élesztőt, a sót, az egész tojásokat, a zsírt és annyi tejjel gyúrom össze, hogy közepesen kemény tésztát kapjak. A cipóvá gyúrt tésztát lisztezett tálba teszem, tetejére is szórok egy keveset, majd tiszta ruhával letakarva, langyos helyen (de nem a tűzhely szélén) duplájára kelesztem. Ezután beledolgozom a reszelt almát, majd kinyújtva egy közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatom a fél centi vastag tésztát. Bő, forró olajban fedő alatt sütöm a fánkok alsó oldalát, majd fedő nélkül a másik felét is pirosra sütöm. Itatóspapírra szedem, hogy az a felesleges olajat felszívja. Fahéjas porcukorral meghintve kínálom.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
DPG RECEPTTÁR
Szerző:

Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.