Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA 25 - AZ EGYLAPOSTÓL A HATLAPOSIG

2016.09.06

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

Egylapos mézes tekercs
Tészta:
6 tojás sárgáját 15 dkg mézzel jó habosra keverjük. Hozzáadunk 8 dkg lisztet, 3 dkg kakaót, 1 sütőport, 1 vaníliát ás a tojások kemény habbá vert fehérjét.
Zsírozott, lisztezett tepsiben, közepes lángon megsütöm. Amikor kész, egy lisztezett konyharuhára borítom, kihűtöm.
Krém:
15 RÁMA és 15 dkg porcukor habosra keverve. Amikor a cukor teljesen elolvadt hozzáadva 1 csomag gesztenyepüré.
A tésztára egyenletesen rákenem a masszát, és a konyharuha segítségével feltekerem.
A tetejét bekenem csokoládémázzal, és jól lehűtöm.

Háromlapos mézes Éva módra
Tészta hozzávalói:
2 tojás, 13 dkg cukor, 7 dkg margarin, 1 kk szódabikarbóna, 1,5 ek méz, 45 dkg liszt A hozzávalókat a liszt kivételével összekeverem, gőz fölött a felfövéstől számított 3 percig főzöm, közben kevergetem. A tűzről levéve hozzáadom a lisztet, jól összedolgozom. A tésztát 3 részre osztom, 1 részbe beledolgozok 1 ek kakaót, és közepes lángon megsütöm.
Barna krém:
1 csokoládé pudingot, 1 ek kakaót, 1 csapott ek liszttel, 10 dkg cukorral, 1 dl hideg tejjel csomómentesre keverek, hozzáadok 2 dl forró tejet és megfőzöm.
Világos krém:
1 vanília pudingot, 1 vaníliás cukorral, 1 csapott ek liszttel, 10 dkg cukorral, 1 dl hideg tejjel csomómentesre keverek, hozzáadok 2 dl forró tejet és megfőzöm. 1 RÁMA margarint 10 dkg porcukorral habosra keverek, kettéosztom, és a még langyos krémekhez keverem.
Az egyik fehér lapra ráteszem a vaníliás krémet, rá a barna lapot és a csokis krémet, majd legfelülre ismét fehér lap kerül és az előző mázak egyike.

Négylapos mézes
Kis ügyességgel azonban lehet belőle hat laposat is készíteni.
Hozzávalók:
15 dkg cukor, 2 kanál méz, 2 kanál tej, 1 egész tojás, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 45 dkg liszt

A cukrot a mézzel, a tejjel, a tojással és a szódabikarbónával gőz fölött 15 percig jó habzásig főzni kell. Még melegen a 45 dkg liszttel összegyúrni, a jól összegyúrt tésztát 4 felé osztani, nyújtani, és laponként kisütni.
A lapokat ki-ki, kedvére való, főzött krémmel töltheti.
Pl. 1 dl darából fél liter vaníliás tejjel sűrű pépet kell főzni és kihűteni. 20 dkg vajat 20 dkg porcukorral jó habosra keverni, és hozzáadni a kihűlt darás pépet, és azzal is jó habosra keverni.
Másnap lehet jól szeletelni, mert a tészta, sütés után törékeny és kemény lesz kihűlés után. A krémtől másnapra megpuhul.

Négylapos mézes krémes
Tészta hozzávalói:
1 tojás, 15 dkg cukor, 5 dkg vaj, 3 ek tej, 2 ek méz, 1 kk. szódabikarbóna, 45 dkg liszt
A hozzávalókat a liszt kivételével összekeverem, gőz fölött a felfövéstől számított 3 percig főzöm, közben kevergetem. A tűzről levéve hozzáadom a lisztet, jól összedolgozom, és 4 lapban, közepes lángon (villanysütőben 4-sen szoktam) megsütöm. (nem szabad sokáig sütni, mert könnyen megszárad!)
Krém hozzávalói:
4 dl tej, 5 ek liszt, 20 dkg vaj, 25 dkg porcukor
A vajat és a porcukrot habosra keverem, a cukor teljes eloldódásáig. A tejet s liszttel csomómentesre keverem és megfőzöm. Amikor kihűlt hozzákeverem a cukros vajat.
A lapokat a következő sorrendben töltöm meg:
LAP / KRÉM / LAP / KAJSZIBARACK LEKVÁR / LAP / KRÉM / LAP / MÁZ

A kajszi helyett bármilyen kissé savanykás lekvár jó.
Máznak vagy tortabevonót olvasztok fel egy kis tejjel és olajjal, vagy 5 ek cukor, 5 ek kakaó, 5 ek víz jól összekeverve, felfőzve, még melegen belekavarva 5 dkg vaj 

Ötlapos mézes
Hozzávalók:
6 ek. olvasztott zsír, 8 ek. tej, 15 dkg méz, 2 tojás, 1 kk. szalalkáli, amennyi lisztet felvesz,
Krém:
1 l tej, 1 tojás sárgája, 3 dkg kakaó, 30 dkg cukor, 3 ek. liszt, vaníliarúd. A hozzávalókból könnyen nyújtható tésztát gyúrunk. 5 darabra elvágjuk, mindegyiket elnyújtjuk, és külön-külön megsütjük. (Célszerű a tepsi külső alján sütni, mert könnyen törhet.) Krém: 1 dl tejben csomómentesre elkeverjük a tojássárgáját, a liszttel összekevert kakaót, hozzáöntünk még 1 dl-nyi tejet.
A többi tejet a cukorral, vaníliarúddal felforraljuk (ha gázon készítjük, alátétet használjunk). Vegyük le a tűzről, keverjük hozzá a lisztes tejet és kis lángon, vagy vízfürdőn, állandóan kevergetve sűrűre főzzük.
A kihűlt krémmel megkenjük a tésztalapokat, és egymásra helyezzük. 1 napig pihentetjük. Tálaláskor porcukorral szórjuk be.

Hatlapos 1.
Hozzávalók - Tészta:
50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 12 dkg cukor, 1 tojás, fél csomag szalalkáli, tej
Krém:
1 csésze cukor, 1 tej 1 csésze liszt, 2 evőkanál kakaó, vaníliás cukor, 10 dkg vaj Ezeket összegyúrjuk annyi tejjel, amennyit felvesz. 6 lapot sütünk belőle tepsi hátán. Ha gáztepsi hátán sütjük, akkor csak 5 lap lesz belőle. A krém elkészítése: 1 csésze cukrot megpirítunk és felengedjük 0.5 liter tejjel. 1 csésze lisztből, 2 evőkanál kakaóból és 1/2 tejből habarékot készítünk, és a pirított cukros tejjel összekeverjük. Állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük. Vaníliás cukrot is tehetünk bele.
Mikor félig kihűlt a krém, 10 dkg vajat keverünk hozzá, és a lapokra kenjük.

Hatlapos 2.
Hozzávalók - A tésztához:
60 dkg liszt, 15 dkg margarin, 2 db tojás, 4 ek. cukor, 1 csg. szalalkáli, tej,
A krémhez:
1 l tej, 1/2 kg cukor, 15 dkg margarin, 8 ek. liszt, 5 ek. kakaó,
A tetejére:
tortadara A szalalkálival elkevert lisztet elmorzsoljuk a margarinnal. A tojást a cukorral felverjük, s hozzáadjuk a liszthez, és annyi tejet, hogy jól gyúrható legyen. Az alaposan összedolgozott tésztát 6 darabra osztjuk, és egymás után 6 lapot sütünk belőle kikent, kilisztezett tepsibe téve, előmelegített sütőben, közepes lángon. A krémet elkészítjük: a tejet feltesszük főni, közben fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, a margarint, a lisztet és a kakaót. Állandó keverés mellett sűrű, kenhető, csomómentes masszává főzzük. A kisült lapokat rétegesen megtöltjük a krémmel, egyenletesen elkenve azt a lapok között. Az utolsó lap tetejére is simítunk a krémből, és megszórjuk tortadarával.

Hatlapos 3.
2 dkg szalalkálit, 2 tojást, 1 csésze tejfölt, 7 dkg zsírt, csekélyke sót annyi liszttel összegyúrunk, amennyit fölvesz. Vékony lapokat készítünk belőle, amelyeket tepsi hátán világos sárgára sütünk meg. Nagyon nehéz számokat mondani, de elég vékonyra, kb. egy milliméteresre nyújtja, mert sütés közben feljön olyan 2-3 milliméteresre.
Krém:
1/4 kg cukrot megpirítunk, 1/2 liter tejjel feleresztjük, elkeverjük. (Vagy: 1/2 kg cukrot pirítunk, és 1 liter tejjel eresztjük fel.). 3 dkg kakaót és 3 kanál lisztet elhabarjuk kevéske kihűlt karamellás tejjel, majd az egészet összeöntjük. Nagyon lassú tűzön az egészet krémmé főzzük fel, másnapig állni hagyjuk. Hogy jobban kenhető legyen, és jobban kössön a krém, csekélyke, kb. 2 dkg zsírt tegyünk hozzá.
Amikor összeraktuk a sütilapokat 6 rétegben, közöttük a krémmel, enyhén nyomassuk le kis időre.

Hatlapos 4.
Hozzávalók - Tészta:
60 dkg liszt, 25 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 2 db tojás, 1 cs (20 g-os) szalalkáli, tej, vagy tejföl, hogy jól nyújtható tészta legyen. Krém:
1 l tej, 25 dkg cukor, 1 púpos ek kakaó, 10 ek liszt, 1 cs vaníliás cukor, 15 dkg vaj. A margarint elmorzsoljuk a liszttel, hozzátesszük a két tojást, a kevés tejben feloldott szalalkálit, és annyi tejet, vagy tejfölt, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. Tepsitől függően, 3 (ekkor a tepsiben félbe vágjuk) vagy 6 részre osztjuk, vékonyra kinyújtjuk, és páronként, ill egyenként, világos zsemleszínűre sütjük a hat lapot. A krém hozzávalóit, habüstben, szárazon összekeverjük, hozzátesszük apránként a tejet, majd vízfürdőn sűrű krémet főzünk belőle. Ha elkészült, belekeverjük a margarint. Még melegen (langyosan) vastagon (kb. 0,5 cm), megkenjük a lapokat, majd tetejét, és az oldalát is.
Másnapra a kemény lapok megpuhulnak.

Hatlapos 5.
Hozzávalók: - Tészta:
60 dkg liszt, 2 tojás, 6 dkg zsír, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál cukor, 1 csomag szalalkáli.

Krém: 1 liter tej, 60 dkg cukor (amit megpirítunk), 4 dkg kakaó, 6 dkg liszt, 6 evőkanál olvasztott zsír.

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit jól összedolgozzuk, és 6 cipót formálunk belőle. Kinyújtjuk, és gáztepsi hátulján megsütjük egyenként a lapokat. A krém elkészítésénél a megpirított cukorhoz hozzáadjuk a többi hozzávalót, kis láng fölött kevergetjük (megsűrűsödik), és már lehet is kenni a kihűlt tésztalapokra. A tetejére porcukrot szitálunk.

Hatlapos 6.
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 7 dkg kristálycukor, 10 dkg margarin, 2 db tojássárga, 2,5 dl langyos tej,1 csomag szalakáli, 1 l tej, 8 ek liszt, 20 dkg kristálycukor, 2 dkg kakaópor

Elkészítése: A lapok elkészítése:
A lisztet, cukrot, margarint, tojássárgát, tejet, szalalkálit jó alaposan összegyúrom. 6 egyenlő méretű gombócra osztom, és gáztepsi nagyságúra nyújtom (kb. 1,5-2 mm vastagságúra). A tepsi hátlapját vékonyan bekenem margarinnal, a sütőt előmelegítem. Közepes hőfokon sütöm. Nagyon hamar sül (5-10 perc), és könnyen törik.

A krém elkészítése
Tejet, lisztet, cukrot, kakaót összefőzöm, amíg kellően be nem sűrűsödik (kb. mézsűrűségű legyen). A tűzről levéve belekeverem a kemény habbá vert 2 tojás fehérjét, és esetleg 2 csomag vaníliás cukorral megbolondítom. A lapok közé töltöm a krémet, majd hűvös helyre teszem. Csak másnap szabad szeletelni, mert ennyi idő kell, hogy kellően megpuhuljon a lap.
A 'hatlapos' /kávés/ változatához az alábbiak közül bármelyik jó:

Kávépuding
Hozzávalók:
10 dkg vaj, 10 dkg liszt, 10 dkg cukor, fél liter tej, 5 db tojás, erős feketekávé. Megmelegítjük a vajat, hozzáadjuk a lisztet és a cukrot, és péppé keverjük. Meleg tejjel felöntjük, és a tojások sárgájával, a feketekávéval habsora keverjük, és belevegyítjük a tojások habját. Jól kivajazott formában, cukorral meghintve 1 órát főzzük.

Kávékrém I.
Végy 5 dl tejet, 4 tojás sárgáját, 15 dkg cukrot, 7 dkg lisztet és 2 evőkanálnyi Nesscaffe-t. A tejet forrald fel a kávéval, majd hagyd langyosra hűlni. Közben a tojássárgákat keverd habosra a cukorral és a liszttel, majd folyamatos keverés mellett szűrd bele a langyos tejet. Ezután lassan melegítsd (teheted gőzfürdőbe is), s változatlanul kevergesd, amíg be nem sűrűsödik.

Kávékrém II.
Hozzávalók:
1 tasak Dr. Oetker Zselatin, 6 evőkanál hideg víz, 500 ml (1/2 l) tej, 5-6 enyhén púpozott teáskanál instant kávé, 100 g cukor, 1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor, 400 g lehűtött tejszín, 50 g csokireszelék Elkészítés:
A zselatint a hideg vízzel elkeverjük, és körülbelül 10 percig duzzadni hagyjuk. A tejet az instant kávéval egy edényben felmelegítjük. Majd levesszük a tűzről és hozzáadjuk a cukrot, a vanillincukrot és a megduzzadt zselatint és egy kézi habverővel addig keverjük, amíg egynemű masszát nem kapunk. A masszát egy tálba szedjük, és 1-2 órára a hűtőbe helyezzük, amíg zselésedni nem kezd (állás közben többször keverjük meg).

Kávékrém III.
Hozzávalók:
2 csésze/500 g édes tejszín, 2 csésze/500 ml hideg feketekávé, 4 evőkanál/60 ml kakaókrém, 4 evőkanál/60 ml vodka Elkészítés:
A hozzávalókat keverőtálban keverjük össze és töltsük a kisütött piskótalapok közé.

Hatlapos karamellás
A tésztához:
50 dkg liszt, 2 egész tojás, 12 dkg LIGA margarin, 1 mokkáskanál só, 3 evőkanál cukor, 1,5 dl tejjel elkevert 1 cs. szalalkáli, 2 dl tejföl.
A töltelékhez:
25 dkg cukor, 1 l tej, 3 evőkanál liszt, 1 evőkanál kakaó, 10 dkg RAMA margarin. A tészta hozzávalóit összeállítjuk. 6 részre osztjuk, és tepsi hátán világosra sütjük.
Töltelék: A cukrot megpirítjuk, felöntjük a tejjel. A pirított cukros tejhez keverjük a lisztet és a kakaót, csomómentesre, besűrűsödésig.
Amikor levesszük a tűzről, hozzáadjuk a margarint is.

Hatlapos márványos szelet
Hozzávalók:
60 dk liszt, 15 dk zsír 15 dk porcukor, 1 db tojás, 1 cs sütőpor, kb. 2 dl tej, pici só. A lisztet elmorzsoljuk a zsírral. Beleütjük a tojást, hozzáadjuk a porcukrot, a sütőport, a sót, meglocsoljuk annyi langyos tejjel, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. 6 egyforma cipóra osztjuk, vékonyra nyújtva meglisztezett tepsi fenekén sütjük.
30 dk cukrot megpirítunk, a tűzről levéve 2 dl feketekávéval felöntjük, visszatesszük a lángra, és addig kavarjuk, míg a cukor felolvad.
4 dl tejben 4 kanál lisztet simára keverünk, beleöntjük a kávéba, és közepes sűrűségű krémmé főzzük.
30 dk vajat 20 dk porcukorral kikeverünk, és a kihűlt krémmel apránként habosra keverjük. Ezzel megtöltjük a lapokat. A legfelső lapra a következő mázt készítjük el. 1 tojásfehérjét 10 dk porcukorral fehéredésig keverünk, amikor sűrűsödni kezd, rákenjük a sütire. 1 kanál kakaót 1 kanál porcukorral és 1 kanál vízzel összekeverünk, majd kis halmokat rakunk a tojás fehérjére, és villával széthúzogatjuk, amitől márvány mintás lesz.
Másnap szeleteljük, mert frissen nagyon törékeny.

Koldustorta, avagy hatlapos Cintia módra
Hozzávalók:
60 dkg liszt, 8 dkg margarin, késhegynyi szódabikarbóna, 1 tojás, 14 dkg cukor, 2-3 dl tej. Összegyúrjuk, közepesen kemény tésztát kell kapnunk. 6 lapot sütünk belőle Krém: 40 dkg kristálycukrot megolvasztunk, míg teljesen folyékony nem lesz. 1,5 l tejjel felöntjük, és felforraljuk. 7 evőkanál lisztet, 5 evőkanál kakaóval összekeverünk, felöntjük fél liter tejjel, és belekeverjük a karamellbe. Ha felforrt, levesszük a tűzről, és még belekeverünk 25 dkg margarint.
Rögtön megtöltjük a lapokat.

Forrás:
SÜTEMÉNYEK - EGYLAPOSTÓL A HATLAPOSIG
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.