Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA 37 - A RAFFAELLÓK 1.

2016.10.18

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

A RAFFAELLÓK
ERDÉLYI RAFFAELLO SZELET

Hozzávalók - Fehér tészta:
5 tojás fehérje, 15 dkg cukor, 15 dkg kókuszreszelék, 2 kanál liszt, 1 csomag sütőpor, kis citromlé

Barna tészta:
5 tojás fehérje, 15 dkg cukor, 15 dkg darált dió/Dejó, mandula vagy mogyoró, 3 kanál kakaópor (nem cukrozott), 2 kanál liszt, 1 csomag sütőpor
Krém:
10 tojás sárgája, 20 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag vaníliás pudingpor (amit főzni kell), 3 dl tej, 25 dkg margarin + csokireszelék és kókuszreszelék a szóráshoz

Elkészítése:
A fehér tésztát elkészítjük előbb, a tojásfehérjéből kemény habot verünk, a végén a cukrot is belekeverjük. A kókuszreszeléket a liszttel és a sütőporral összekeverjük, a cukros habba keverjük óvatosan (a hab ne törjön össze), citromlevet csepegtetünk bele. Egy nagy tepsit kikenünk margarinnal, liszttel megszórjuk, és a masszát beleöntjük. Előmelegített sütőben, közepes lángon (180 fok) kb. 15 perc alatt megsütjük.
Míg megsül, elkészítjük a barna tésztát. A tojás fehérjét habbá verjük, a végén a cukrot is hozzáadjuk. A diót (mogyorót) a kakaóval, a liszttel és a sütőporral összekeverjük, a habba keverjük. Ugyanúgy sütjük, mint a fehér tésztát.
Jöhet a krém:
A tojás sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral jól kikeverjük. Először a pudingport és a tejet adjuk hozzá, majd folytonos keverés mellett sűrű krémmé főzzük. Ha kihűlt, hozzákeverjük a margarint.
A krém nagyobb részét a fehér tésztára kenjük. Erre tesszük a barna tésztát, amit a maradék krémmel megkenünk.
A tetejére csoki és kókusz reszeléket szórunk.
Kockára vágva tálaljuk!

HAMIS RAFFAELLO (FEHÉR KÓKUSZGOLYÓ)
Hozzávalók
25 dkg kristálycukor, 150 ml víz, 25 dkg vaj, 40 dkg tejpor (nem azonos a kávé-krémporral), 10 dkg kókuszreszelék Magozott meggybefőtt, koktélcseresznye vagy vékonyra szelt mandulaszemek a közepébe.
További kókuszreszelék a hempergetéshez.

Elkészítése:
A cukorból és a vízből főzz egy sűrű szirupot. Hagyd gyöngyözve forrni, majd húzd félre a tűzről, keverd bele a vajat és a kókuszreszeléket. Alacsony hőfok felett kevergesd tovább, amíg a vaj jól elkeveredik benne. Ekkor szórd bele a tejport, és kézi habverővel vagy fakanállal keverd csomómentesre. Zárd el a gázt, és tedd félre hűlni. Amikor már kihűlt, tedd be a hűtőszekrénybe dermedni. Egy-két óra után egy fagylaltmérő kanál segítségével mérj ki kisebb adagokat a masszából, és a tenyereddel formázd gömb alakúra, majd forgasd meg a kókuszreszelékben.
Töltheted meggyszemekkel vagy koktélcseresznyével is; ebben az esetben a kivett massza közepére tedd a gyümölcsöt, és úgy formázz golyót belőle, majd jöhet a kókuszfürdő.
Nyomkodhatsz bele egy kevés hántolt mandulát is, így ropogósabb lesz.

RAFFAELLO 01.
Hozzávalók:
1/2 kg kókuszreszelék, 32 dkg margarin, 40 dkg kristálycukor, 20 dkg tejpor, amerikai mogyoró, 1.2 dl víz

Elkészítése:
40 dkg kókuszreszeléket és a tejport összekeverjük. A vizet és a cukrot sziruppá főzzük, lehűtjük, és hozzáadjuk a kókuszos keveréket, valamint a margarint. 1 órára hűtőbe tesszük. Apró golyókat formálunk belőle, s a belsejébe 1 - 1 mogyorót teszünk.
Beleforgatjuk a maradék kókuszreszelékbe.

RAFFAELLO 02.
Hozzávalók:
Másfél deci víz, 35 dkg cukor, 40 dkg tejpor, 20 dkg kókuszreszelék (plusz még valamennyi a hempergetéshez), 1 Ráma, hámozott mandula

Elkészítése:
A cukrot a vízben felfőzzük, majd félig lehűtve belekeverjük a tejport és a reszeléket. Amikor lehűlt, hozzáadjuk a margarint, jól összedolgozzuk keverővel, és egy órára jégszekrénybe tesszük.
Úgy formázunk belőle egyforma golyókat, hogy a közepébe tesszük a mandulát.
Kókuszreszelékbe hempergetjük.

RAFFAELLO 03.
Hozzávalók:
2 dl víz, 40 dkg cukor, 25 dkg margarin, 30 dkg tejpor, 30 dkg kókusz + mandula

Elkészítése:
A cukrot a vízzel simára keverjük, és simára főzzük. Langyosra hűtjük, és belekeverjük a margarint, majd a kókuszt és végül a tejport. Kis golyókat formálunk belőle, és kókuszba forgatjuk.
A közepébe mandulát teszünk.

RAFFAELLO 04.
Elkészítése:
30 dkg kristálycukor, 1,5 dl víz - ezeket felmelegítjük. Ha kihűlt, beleteszünk 24 dkg kókuszreszeléket, 27 dkg zsíros tejport, 25 dkg margarint, 1 csomag vaníliás cukrot, 1 csomag ostyalapot (ezt apróra kell törni vagy darálni).
Belülre pirított mogyorót, kívülre kb. 12 dkg kókuszreszeléket. 1 óra

Forrás:
ÉDESSÉGEK - SÜTEMÉNYEK - A RAFFAELLÓK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.