Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYES VEGYESTÁL 1.

2020.02.02

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

A porhanyós kis kifli
Elkészítése:
Tegyünk deszkára negyed kiló lisztet, 12 deka tört czukrot, 10 deka irósvajat.
10 deka hámozott tört mandulát, 4 keményre fõtt tojássárgáját szitán áttörve, és négy egész nyers tojást; ezeket gyúrjuk jól össze, azután nyújtsuk ki késfoknyi vastagságúra, majd vágjunk belöle apró koczkákat.
E koczkákat töltsük meg dióval, melyet elõbb czukor-szirupban megforgattunk, azután hajtsuk össze kis kifli alakban.
A kifliket kenjük meg felül tojássárgájával és süssük meg gyors tüznél halvány rózsaszinûre.

Almás kosárkák
Hozzávalók:
30 dkg nyers linzertészta, (otthon készített magy gyorsfagyasztott), 2 savanykás alma, 2 tojás, fél dl tej, 2 csapott evokanál liszt, 1 evokanál olaj, 1 csapott evokanál porcukor, 1 mokkáskanál orölt fahéj, csipetnyi só.

Elkészítése:
A tojásokat a tejjel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, az olajat, a sót, a fahéjat és a porcukrot. Híg palacsintatésztaszerű masszának kell lennie.
A linzertésztát nagyon vékonyra kinyújtjuk, és kicsi kosárka formákat kibélelünk vele.
(Legalább 12 darabot készítsünk.)
Elomelegített, közepesen meleg sütőbe toljuk, és halványsárgára, vagyis félig megsütjük.
Amíg a tészta sül, az almákat héjastól szeletekre vágjuk, és a szeleteket felcsíkozzuk.
A félig sült kosárkákat megtöltjük az almacsíkokkal, majd a palacsintamasszával felöntjük.
A sütőbe visszatesszük, és addig sütjük, amíg a folyékony masszából szilárd nem lesz, vagyis a beleszúrt tűre (hurkapálcára) már nem tapad a masszából.
A kosárkákat a sütolapon hagyjuk kihulni, majd óvatosan leszedjük, és tálra rakjuk.
Csak hidegen fogyasztjuk.
Alma helyett készíthetjük körtével, esetleg banánnal, kimagozott és lecsöpögtetett meggyel vagy cseresznyével.
Legkésőbb másnapig el kell fogyasztani, illetve a kész sütemény mélyhűtőben tárolható.

Almás-vaníliás szelet
Hozzávalók:
1 kg alma, 40 dkg kristálycukor, 3 csomag vaníliás pudingpor, 40 dkg négyzet alakú háztartási keksz, 1/2 margarin, 20 dkg étcsokoládé, 3 dl hideg víz.

Elkészítése:
A meghámozott és magházától megtisztított almát feldaraboljuk, majd a cukorral sűrűre főzzük.
A vaníliás pudingporokat elkeverjük a 3 dl hideg vízzel, hozzáadjuk az almához, és jó sűrűre összefőzzük.
Az egyik csomag kekszet tepsibe lerakjuk, ráöntjük az almakrémet.
A még forró krémre rárakjuk a másik csomag kekszet.
A tetejére a margarinból és a csokoládéból készült mázt kenjük.
Hűtőbe tesszük, és csak másnap fogyasztjuk.

Bundás virsli
Hozzávalók:
1 mélyhűtött vajastészta, személyenként 1-2 virsli, 1 tojás

Elkészítése:
A mélyhűtött vajastésztát fölengedjük, majd vékonyra nyújtva kb. másfél újjnyi széles csíkokat vágunk belőle.
Személyenként egy vagy két virslit számítva, a tésztacsíkokkal úgy tekerjük be, hogy a tészta szélei fél centi szélesen fedjék egymást.
Tojással megkenve, tetejét kevés reszelt sajttal megszórjuk, és forró sütőben addig sütjük, amíg a tészta leveles lesz, és zsemleszínűre pirul.
Általában főzelékekkel, ízlés szerinti mártással, párolt zöldségfélével, petrezselymes, sült burgonyával és salátával tálaljuk, de vacsorára például adhatunk mellé nagy adag salátát, teát, rostos gyümölcslevet vagy tejes turmixot.

Almás rétes
Hozzávalók:
50 dkg lisztből rétestészta, 80 dkg alma, 10 dkg dió, 10 dkg kristálycukor, törött fahéj.

Elkészítése:
A kissé savanykás, borízű, úgynevezett rétesalma a legalkalmasabb hozzá.
Az almát meghámozzuk, megtisztítjuk a magházától és középfinom reszelőn lereszeljük.
A reszelt alma helyett szeletekre vágott almát is használhatunk.
Ha nem rétestésztából, hanem kész réteslapból készítjük, a kinyújtott és zsírral meglocsolt réteslapot megszórjuk egy kevés szitált zsemlemorzsával és darált dióbéllel.
Ez azért szükséges, mert a morzsa és a dió felszívja az alma víztartalmát, és sütés közben nem ázik el a tészta.
Ezután a megreszelt vagy összevágott almát szétterítjük rajta, egyenletesen elosztva.
Megcukrozzuk, megszórjuk törött fahéjjal, felcsavarjuk és megzsírozott tepsibe tesszük.
Tetejét olvasztott zsírral vagy vajjal megkenve sütjük. Sütésnél vigyázzunk, hogy a töltelék jól átsüljön.
A sütőből kivéve 5-10 percig állni hagyjuk, majd kissé rézsútosan vágva, egyenletesen elszeleteljük.
Tetejét porcukorral megszórjuk, és forrón adjuk asztalra.

Anyós szelet
Hozzávalók - Tészta:
1 tojás, 1/2 margarin (vagy 15 dkg vaj), 1 evőkanál cukor, 1 vaníliás cukor, 1/2 liter liszt, egy kevés sütőpor.

Elkészítése:
Összegyúrjuk, kisodorjuk, felét egy kizsírozott, kilisztezett tepsibe tesszük.
Töltelék:
8 tojás sárgáját, 30 dkg cukrot, citrom héját, jól kikeverjük, hozzáadunk 30 dkg diót, 1 evőkanál lisztet (vagy 2 kanál prézlit).
Ráemeljük óvatosan a 8 tojás kemény, felvert habját, és ezt a tepsiben lévő tésztára rákenjük.
Végül ráhelyezzük a megmaradt kinyújtott tésztalapot, és megsütjük.
Lehet csokoládémázzal bevonni, vagy porcukorral megszórni a tetejét.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - SÜTEMÉNYES VEGYESTÁL
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.