Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYES VEGYESTÁL 3.

2020.06.14

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

Búzacsírás kekszgolyó
Hozzávalók:
10 dkg háztartási keksz, 4 evőkanálnyi búzacsíra, 1 dl tej, 1 evőkanál kakaópor, 3 evőkanál kókuszreszelék, 4 teáskanál méz vagy cukor, sütőrum

Elkészítése:
A kekszet daráld le, keverd hozzá a kakaóport, a szárazon megpirított búzacsírát, majd a tejet.
A masszát ízesítsd mézzel vagy porcukorral, valamint egy kis rummal.
Ha kidolgoztad egyenletesre, formálj belőle diónyi golyókat, s azokat forgasd kókuszreszelékbe.
Tálalás előtt 1 órára tedd hűvös helyre.

Császárné pogácsája
Hozzávalók:
20 dkg nyers, kicsontozott sertéshús, 30 dkg főtt burgonya, 5 dkg császárszalonna (nagyon jó hozzá a sliced bacon konzerv), 1 nagy fej vöröshagyma, 1 db egész tojás, 1 közepes nagyságú ecetes uborka, fél dl tej, 4 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só, 1 késhegynyi őrölt gyömbér, 2-3 evőkanál finomliszt.

Elkészítése:
A sertéshúst, a meghámozott főtt burgonyát, a tisztított vöröshagymát, az uborkát és a császárszalonnát nagy lyukú húsdarálón ledarálom, majd az egészet összekeverem a tejjel, a felvert tojással és a fűszerekkel.
Annyi lisztet keverek hozzá, hogy formázható legyen a massza.
(Addig gyúrom, amíg az összes folyadékot felveszi.)
Nedves kézzel pogácsákat formázok belőle és lisztben megmártva, kiolajozott tepsire rakom.
Tetejét is megkenem az olajjal, és az előmelegített forró sütőben mindkét oldalát megsütöm.
Bármilyen köret és saláta illik hozzá.
Elkészítési ideje: kb. 70 perc.

Anyuska mézese
Hozzávalók:
0,5 kg liszt, 15 dkg porcukor, 1 sütőpor, 2 tojás, 4 evő kanál méz, 10 dkg margarin, őrölt fahéj, szegfűszeg.

Elkészítése:
A hozzávalókat kevés tejjel összegyúrjuk, 1 éjszaka hideg helyen pihentetjük.
Másnap 4 részre osztva vékonyra nyújtjuk.
Tepsi hátán megsütjük a 4 lapot világos barnára.
Krém:
2 vaníliás pudingot megfőzünk az előírás szerint hozzákeverünk 15 dkg teavajat, cukrot ízlés szerint.
A kihűlt lapokat megkenjük a pudinggal, közé teszünk apróra vágott ananászt.
Nehezékkel kissé lenyomatjuk.
1-2 óra múlva a tetejét tejcsokoládéval vonjuk be.
Hideg helyen megdermesztjük a csokoládét.
Másnap vékony hosszúkás szeletetekre vágjuk.

Alma pie vagy pite
(amerikai recept)
Hozzávalók - Tészta:
25 dkg zsír vagy, 337 gr sütőmargarin, 33 dkg liszt, 1 tojás + 1 sárgája (a fehérjét megtartom a tészta tetejére), teáskanál só, 3 evő kanál cukor, 50 ml (4 evőkanál) tej vagy hideg víz + 1 evőkanál ecet

 

Gyümölcs töltelék
1 kg hámozott alma nagyon vékonyra szeletelve (ez attól függ, hogy mennyit vesz be az edény (tepsi) mert jól tele kell gyümölccsel tölteni. Én szoktam próbát tenni úgy: hogy a tepsibe teszem a pucolt szeletelt gyümölcsöt; és ha kell hámozok hozzá több almát), 2 evő kanál kukoricaliszt (corn starch) vagy sima fehér liszt, 125 ml cukor, 1 Teáskanál só, 1 teáskanál fahéj, 1 Teáskanál szerecsendió, 1 Teáskanál gyömbér, 1 citrom leve + reszelt héja (savanyú almába csak a fele), 2 evő kanál olvasztott vaj v. margarin

Elkészítése:
Tészta minősége az azon múlik, hogy pontosan betartod a következőket.
Én ezt már kidolgoztam több éven keresztül a legfelső fokig, így neked csupán az tapasztalatom szerint kell elkészítened.
- Előveszed az robotgépedet a keverőszárakkal.
- A lisztet a zsiradékkal, cukorral, sóval egy mély tálban össze vegyíted, hogy úgy nézzen ki ez, mint az apró kis tarhonyás liszt.
- A folyadékokat is össze vegyíted előre egy kis külön edénybe.
- Az robotgéppel amennyire tudod egy pár mozdulattal ezeket össze vegyíted.
Majd a kezeddel, egy pár mozdulattal összedolgozod a tésztát, de semmi képen nem esel neki gyúrni ezt a tésztát!
- Letépsz 2 db. zsírpapírt, és közéje helyezed a fele tészta mennyiséget, és így a 2 papír közt ezt kinyújtod.
A sütő edénybe helyezed az alap tésztát, és ki nyújtod a másik lapot is pont méretre.
Itt most mindent a hűtőbe vagy a fagyasztóba teszel és egy kis időre ill., megvárod, hogy kifagyjon, ez azért fontos, mert ettől lesz a tészta nagyon könnyű és ropogós.
 - Közbe bekevered a gyümölcsöt a fűszerekkel, cukorral, és a lisztel. Az olvasztott vaj itt most kimarad!
 - Kezded a pite süteményt összeállítani
Begyújtod közbe a sütőt, majd utána kiveszed a tésztákat a hűtőszekrényből
Beleöntöd a gyümölcs keveréket. Akkor erre csöpögteted az olvasztott vajat, és betakarod az előre kinyújtott tésztával.
Lehet szép dekoráló karimát ki képezni díszítésül is, de ez el is maradhat.
A maradék tojásfehérjével bekened a tészta tetejét egy tollal nagy mozdulattal a tiszta tenyereddel.
Durva cukorral enyhén beszórod. (lehet kevert cukros diót is szórni a tetejébe, de nem szoktam)
- Sütőbe helyezed és kb. 45 –50 perc alatt ez gyönyörű arany sárgára megsül. Sütési idő 45 – 50 perc Sütő hőmérséklete: 175 – 180 Celziusz
- Sütő edény mérete: nagy kerek pite sütő nagy vastag öntött vas serpenyő cca.22 –25 cm

Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - SÜTEMÉNYES VEGYESTÁL
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.