Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK GRILLEZÉSHEZ 2.

2019.07.20

SZABADTÜZI ÖTLETEK

ALMÁS CSIRKEMÁJ FÓLIÁBAN
Hozzávalók:
60 dkg csirkemáj, 4 db alma, 2 db vöröshagyma, 2 ek olaj, majoránna, bors, só

Elkészítése:
Az almát megmossuk, magházát kivágjuk, és húsát karikára vágjuk. A májat megtisztítjuk, ízlés szerint fűszerezzük. A hagymát fölkarikázzuk. Néhány darab alufólia lapot megkenünk olajjal, ráfektetjük az almát, egyenlően elosztjuk rajta a csirkemájat, beborítjuk a hagymával, majd az alma karikákkal.
A fóliába gondosan becsomagoljuk, és faszén-parázsba süllyesztjük.

Sütési idő kb. 20 perc

ALMÁS GRILLCSIRKE
Hozzávalók:
2 db, grillsütőbe való kis csirke (egyenként 60-70 dkg) 2 savanykás alma, 1 mokkáskanál majoránna, 1-1 késhegynyi őrölt gyömbér és borsmenta, 2 teáskanál olaj, ízlés szerint só és őrölt fehér bors

Elkészítése:
Az almákat meghámozom, kicsumázom és lereszelem. Összekeverem a fűszerekkel, kevés sóval, majd a megtisztított, jól átöblített és lecsöpögtetett csirkék, besózott hasába kenem. A szárnyasokat nyársra húzom, sós olajjal megkenem, és a grillsütőben megsütöm.
Rizibizit kínálok hozzá almakompóttal vagy ecetes szilvával.
Elkészítési ideje: 60 perc

CHATEAUBRIAND
Hozzávalók:
450 dkg dupla bélszín, 1 dl olívaolaj, 8 szem feketebors
A mártáshoz:
1 mokkáskanál őrölt fehérbors, 1 evőkanál tárkony, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál fehér borecet, 1,5 dl fehérbor, 3 tojássárgája, 1 teáskanál mustár, 2 evőkanál hideg víz, 20 dkg vaj

Elkészítése:
A vastagabbra felszeletelt húst kenje meg olívaolajjal és hintse meg a durvára tört szemes borssal. Ízlése szerint süsse meg grillsütőben mindkét oldalukon.
(Eredetileg angolosan készül, tehát nem sütik át teljesen. Így a hús közepe rózsaszín marad.)
Közben állítsa össze a mártást. Kis lábosban keverje össze a borecetet és a bort a finomra vagdalt tárkonnyal, az őrölt fehérborssal és a reszelt hagymával. Alacsony hőfokon forralja össze, hogy a folyadék mintegy negyede elpárologjon. Egy tálat helyezzen gyöngyöző víz gőze fölé, és habverővel keverje ki a tojások sárgáját, a mustárt és a hideg vizet. Amikor kezd habosodni, akkor tegye hozzá a vajat, és dolgozza simára. Végül a gőzről levéve forgassa egybe a két keveréket.
Szükség esetén ízesítse még utólag.
A sült húst a mártással leöntve, párolt gombás rizzsel adja asztalra.

CSÍPŐS PULYKAMELL AVOKÁDÓMÁRTÁSSAL
Hozzávalók:
75 dkg pulykamell-filé, 1-1 teáskanál erős és csemege paprika, 2 mokkáskanál őrölt feketebors, 1-1 teáskanál fokhagymás só és morzsolt kakukkfű, 1 evőkanál vagdalt petrezselyem, 1 evőkanál olívaolaj
A mártáshoz:
1 kisebb fej vöröshagyma, 1 nagyobb chili paprika, 2 db avokádó, 4 teáskanál vagdalt korianderlevél, 2 evőkanál citromlé, 6 evőkanál olívaolaj, ízlés szerint őrölt fehérbors

Elkészítése:
A mellfiléből vágjon négy szeletet, és kissé veregesse ki azokat. Az olívaolaj felében keverje el a szükséges fűszereket, majd ezzel ecsetelje be a húsok mindkét oldalát. Negyedórányi pihentetést követően oldalanként mintegy nyolc perc alatt grillsütőben, vagy előmelegített, forró sütőben süsse pirosra a szeleteket. Közben kisebb tálba reszelje bele a hagymát, adja bele a nagyon finomra vágott chilit, a meghámozott és apróra darabolt gyümölcsöt és az olívaolajat.
Fűszerezze, majd botmixerrel pépesítse.
Tízpercnyi pihentetés után a friss sülttel tálalja.

DAGADÓ KÍNAI MÓDON
Hozzávalók:
70 dkg sertés dagadó
A páchoz: 1,6 dl olaj, 0,6 dl szójaszósz, 3 evőkanál méz, 2 evőkanál vörös borecet, 1 gerezd fokhagyma, 1,5 mokkáskanál őrölt gyömbér, 1 szál újhagyma

Elkészítése:
A zöldjével együtt nagyon finomra vagdalt újhagymát és a zúzott fokhagymát keverje össze a pác többi elemével. Ezzel még előző este minden oldalról alaposan dörzsölje és kenje be a húst. Üveg, vagy porcelán tálba téve hűtőszekrényben érlelje. Másnap grillsütőben közepes hőfokon oldalanként süsse 5-6 percen át.
Ha megsült, tekerje szorosan 10 percre alufóliába, végül kibontva szeletelje fel.

EPRES CSIRKENYÁRSAK ROSTON
Hozzávalók:
1 citrom leve, 1 doboz ananász, só, bors, 2 teáskanál őrölt fahéj, 3 csirkemellfilé felkockázva, 10 dkg vaj, 2 teáskanál barna cukor, 1 teáskanál őrölt szerecsendió, 24 szem nagy eper, ízlés szerint chili vagy garam masala

Elkészítése:
A citrom kifacsart levét, az ananászkonzerv levét, a sóval, borssal, 1 teáskanál őrölt fahéjjal elkeverjük. Ízlés szerint tehetünk bele chilit, vagy garam masalát is.
A marinádba rakjuk a felkockázott csirkemellet, és egy órán keresztül pácoljuk.

FÁCÁN FORGÓNYÁRSON
Hozzávalók 2 személyre:
1 fiatal fácán, só őrölt bors, 1 kiskanál borókabogyó, 6 gerezd fokhagyma, 4 burgonya, 1 cukkini, 2 paprika, 1 dl olaj, 20 dkg angolszalonna

Elkészítése:
A pácból kiemelt fácán hasüregét és testét sóval, őrölt borssal, összetört borókabogyóval bekenjük, majd késsel lyukakat szúrunk a bőrbe, és beledugdossuk a kis szeletekre vágott fokhagymákat. Szalonnával beburkoljuk, nyársra húzzuk, majd gyakran locsolgatva, grillsütőben 45 percig sütjük.
A főtt burgonyákat félbe, a cukkinit és a paprikát karikára vágjuk, majd rostlapon 10 perc alatt megsütjük.

GARNÉLA BURGONYA SPIZ
Hozzávalók:
16 db garnéla farok, 8 db újburgonya, 1 db cukkini, 8 szelet bacon, 4 ek olaj, 2 teáskanál kakukkfű, só, Cayenne bors

Elkészítése:
A burgonyát jól megmossuk, és 15 percig főzzük. A cukkinit felkarikázzuk, a burgonyát félbe vágjuk. A megtisztított garnélát baconba tekerjük. Az olajat, a Cayenne borsot, a kakukkfüvet, és a sót összekeverjük, és ezzel a fűszerezett olajjal megkenjük a cukkinit és a burgonyát.
Majd egymást váltogatva nyársra fűzzük. 8-10 percig grillezzük.

GYÖMBÉRES LAZAC
Hozzávalók:
40 dkg lazacfilé, citrom gerezdek
A páchoz:
2 dl rizsbor, 1,5 dl szójaszósz, só, őrölt fehérbors, reszelt gyömbér, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 evőkanál cukor

Elkészítése:
A cukrot lábosban olvassza halvány zsemleszínre. Öntse fel a borral, és addig keverje, míg teljesen feloldódik. Tegye hozzá a többi alapanyagot, majd amikor teljesen kihűlt pácolja benne a halfiléket 5-6 órán keresztül. Ezután hideg vízzel öblítse le a filéket, és fektesse tűzálló tálba. Evőkanállal öntözzön keveset a húsok köré.
Tegye hűtőszekrénybe pár órára, majd tolja be a tálat a grillsütőbe. 5-6 perc alatt (míg kezd a hal színesedni), süsse készre.
Azonnal tálalja.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
RECEPTEK GRILLEZÉSHEZ
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.