Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SZABAD - TŰZI ÖTLETEK 4

2016.05.11

SZABAD - TŰZI - ÖTLETEK

CSÍPŐS CSIRKEMELL
Hozzávalók:
4 db csirkemell, 1 db erős paprika, 1 ek zsályalevél, olaj, só, bors
Mártáshoz:
2 dl ketchup, Worchester-szósz, póréhagyma

Elkészítése:
A csirkemell bőrét leszedem, kifilézzem, vékony szeletekre vágom. Az erős paprikát karikára, a zsályalevelet apróra vágom, és az olajjal összekeverem. A csirkemell filéket be-leforgatom, és a hűtőszekrénybe egy éjszakát érlelem. Ezután lecsöpögtetem, megsózom és megborsozom. A rostsütő lemezen mind két oldalát megsütöm. Elkészítem közben a mártást is, a ketchupot, a Worcester-szószt, a ka¬rikára vágott póréhagymát összekeverem, és a húst ezzel kínálom.

CSÍPŐS PULYKAMELL AVOKÁDÓMÁRTÁSSAL
Hozzávalók:
75 dkg pulykamell-filé, 1-1 teáskanál erős és csemege paprika, 2 mokkáskanál őrölt fekete bors, 1-1 teáskanál fokhagymás só és morzsolt kakukkfű, 1 evőkanál vagdalt petrezselyem, 1 evőkanál olívaolaj
A mártáshoz:
1 kisebb fej vöröshagyma, 1 nagyobb chili paprika, 2 db avokádó, 4 teáskanál vagdalt korianderlevél, 2 evőkanál citromlé, 6 evőkanál olívaolaj, ízlés szerint őrölt fehér bors

Elkészítése:
A mellfiléből vágjon négy szeletet, és kissé veregesse ki azokat. Az olívaolaj felében keverje el a szükséges fűszereket, majd ezzel ecsetelje be a húsok mindkét oldalát. Negyedórányi pihentetést követően oldalanként mintegy nyolc perc alatt grillsütőben, vagy előmelegített, forró sütőben süsse pirosra a szeleteket. Közben kisebb tálba reszelje bele a hagymát, adja bele a nagyon finomra vágott chillit, a meghámozott és apróra darabolt gyümölcsöt és az olívaolajat. Fűszerezze, majd botmixerrel pépesítse. Tízpercnyi pihentetés után a friss sülttel tálalja.

CSIRKEMÁJ GRILLSÜTŐBEN
Hozzávalók:
40-50 dkg csirkemáj (szív nélkül, ezt később levesbe belefőzöm), 1 evőkanál reszelt vöröshagyma, 1 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál majoránna, csipetnyi törött fekete bors, ízlés szerint só

Elkészítése:
A májról az ereket eltávolítom, majd letörülgetem, és fűszeres olajjal megkenve mindkét oldalukat 5 percig grillezem. A fűszeres olajhoz az összes fűszert és a reszelt vöröshagymát az olajba keverem. A roston sült májat azonnal tálalom, burgonyapürével és párolt almával, vagy sült burgonyával és tejfölös uborkasalátával kínálom. A májat csak a tányéron sózom meg, különben megkeményedik. (Jó, ha sütés előtt egy órán át tejbe áztatom.)
Elkészítési ideje: 30 perc és áztatás

CSIRKEMÁJ ROSTON
Hozzávalók:
50-60 dkg csirkemáj, 15 dkg császárszalonna, 1 teáskanál majoránna, törött fekete bors, só és mustár, ízlés szerint

Elkészítése:
A császárszalonnát hajszálvékony, de akkora szeletekre vágom, hogy egy-egy májdarab beleférjen. A májakat, a szívekről leválasztom, (ez utóbbit levesbe főzöm), egyenként megborsozom, megszórom majoránnával, megkenem mustárral, majd egy-egy szalonnaszeletbe úgy csomagolom be, hogy ne tudjon szétesni (esetleg hústűvel vagy fogpiszkálóval összetűzöm). A felforrósított grillsütő rácsára szorosan egymás mellé teszem a csomagocskákat, majd néhány percnyi sütés után megfordítom. Gázsütőben is elkészíthető, de legalább 10 percig elő kell melegíteni a sütőt. Sok salátával, mártással kínálom. A tányéron sózom.
Elkészítési ideje: 20 perc

CSIRKEMELL PIRÍTOTT KENYÉRREL
Hozzávalók:
45 dkg csirkemell, 15 dkg sonka, 4 szelet rozskenyér, só, őrölt bors, őrölt babér, 10 dkg vaj, 8 db szardínia

Elkészítése:
A szardíniákat csepegtesse le, és alaposan keverje ki a vajjal. Kenje meg vékonyan a kenyereket. A kicsontozott, lebőrözött csirkemelleket sózza, borsozza és ízesítse babérporral. A kenyérszeleteket, a sonkát és a húst vágja egyforma (2x2 cm) kockákra. A Húzza az előkészített anyagokat nyársra, a következő sorrendben: kenyér, hús, sonka, kenyér.
Grillsütőben 20-25 perc alatt süsse pirosra, miközben néhányszor megkenegeti a maradék vajjal.

CSIRKEMELL ROSTON, SÁRGADINNYÉVEL
Hozzávalók:
60 dkg csirkemell filé, 20 dkg sárgadinnye, olaj, grill szárnyas fűszerkeverék

Elkészítése:
A csirkemell filéket szétnyitjuk, sárgadinnye köré hajtjuk. Grill fűszerkeverékkel megszórjuk és olajjal leöntve 24 óráig hűtőben tároljuk. Roston kisütjük.

CSIRKENYÁRS ROSTON
Hozzávalók:
40 dkg csirkemell-filé, 1 fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, fél dl szójaszósz, 2 kávéskanál cukor, 1 kávéskanál liszt, fél citrom leve, só, bors, Erős Pista

Elkészítése:
A húst vágja kockákra, a hagymát és a zöldpaprikát szeletelje fel. A többi hozzávalót keverje alaposan össze. Ebbe a mártásba forgassa bele a csirkehúst, és hagyja benne legalább 10 percig. Ezután készítse nyársakat a hús, a hagyma és a paprika felhasználásával. Fektesse azokat grill rácsra, s időnként megforgatva süsse pirosra 10 perc alatt. Időnként a maradék pácból ecsetelje meg a nyársakat. Amikor elkészültek, még forrón cseppentsen rájuk kevés csípős krémet.

CSIRKE RESZELT KÓKUSSZAL
Hozzávalók:
1 csirke, 1 közepes kókusz bele reszelve (vagy 20 dkg kókuszreszelék áztatva), 1-2 citrom, 1 csomó zöldhagyma, 3 ek tört szárított piros paprika (erős és édes, ízlés szerint keverve), só, tortillák

Elkészítése:
A csirkét süsse meg grillen vagy sütőben, fűszer nélkül, hagyja kihűlni, majd bőrözze le, csontozza ki, vágja apróra. Tegye tálba, keverje hozzá az aprított zöldhagymát, kókuszt, citromlevet, paprikát és sót. Kóstolva hangolja össze az édes, sós és fanyar ízt, addig fűszerezze, míg harmonikusnak nem találja. Jól keverje össze. Meleg tortillákba csavarva fogyasztják.

CSIRKÉS RABLÓHÚS
Hozzávalók:
1 csirkemell, 3 evőkanál olaj, 20 dkg egyforma, kicsi gombafej, 2 vékony szeletre vágott húsos szalonna (10 dkg), 2 húsos zöldpaprika, 20 dkg apró vöröshagymafej, 2 közepes, hosszúkás burgonya, 1 teáskanál mustár, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint törött bors és só

Elkészítése:
Előkészítünk 4 egyforma nagyságú nyársat. (Lehet fém- vagy fanyárs, akár hurkapálca is.).
A csirkemellet kicsontozzuk, és egyforma kis kockákra vágjuk. A megmosott és kicsumázott zöldpaprikát, ugyancsak akkora kockákra vágjuk, mint amekkorára a csirkemellet szabtuk. A szalonnát és a nyers, meghámozott burgonyát ugyancsak felkockázzuk. A gombát és a vöröshagymát megtisztítjuk, de egyben hagyjuk. A nyársakra a következő sorrendben tűzzük fel a hozzávalókat: hagyma, csirkemell, szalonna, zöldpaprika, burgonya, gomba, ismét hagyma. Az olajat, a mustárt, a sót és a borsot összekeverjük, hozzáadjuk a megtisztított és összezúzott fokhagymát, majd bekenjük vele a nyársakon felsorjázott nyersanyagokat.
Előmelegített grillsütőbe vagy a gázsütő rácsára fektetve, közepes lángon minden oldalát megsütjük. Jó, ha alárakunk egy tepsit, amibe belecsuroghat a sülő étel szaftja. Még jobb, ha nagyon vékonyra vágott kenyérszeletkéket rakunk a tepsibe, így az ízes lé rácsurog a kenyérre, ez mindjárt egyben köret gyanánt is szolgálhat. A rablóhús mellé ne felejtsünk el salátát kínálni!

CSŐBEN SÜLT NARANCS (GRATIN D’ORANGES)
Előkészítés: 20 perc - Sütés: 2 perc
Hozzávalók 4 személyre:
6 narancs, 10 cl Curacao vagy Grand Marnier, 100 g tejszín, 40 g sovány túró, 2 tojás, 60 g cukor

Elkészítése:
Hámozzuk meg a narancsokat, szedjük gerezdekre és tegyük egy tálba, locsoljuk meg 5 cl narancslikőrrel és szórjuk meg 20 g cukorral. Hagyjuk állni egy órát. Keverjük össze a porcukorral a tojások sárgáját. Ha már elég krémes, adjuk hozzá a túrót, a tejszínt és a maradék likőrt. A tojásfehérjét verjük kemény habbá és keverjük a krémbe. Osszuk el tűzálló tálakra a narancsot, öntsük le a szósszal és tegyük a forró sütőbe vagy grillbe annyi időre, hogy épp csak megkapja a tetejét.

CSÜLÖK BAJOR MÓDRA
Hozzávalók:
1db nagyobb csülök, 20g grill fűszerkeverék

Elkészítése:
A csülköt megtisztítjuk, megmossuk, leszárítjuk, majd a grill fűszerkeverékkel bedörzsöljük. Aztán rostélyon, lávakövön vagy faszénen grillezzük, időnként megforgatjuk, és ropogós pirosra sütjük. (Amennyiben idősebb állat csülkéből készítjük, célszerű kevés vízben előpárolni.) Savanyú káposztát és hagymás burgonyát adunk mellé.

CUKKINI ROSTON
Hozzávalók:
50 dkg cukkini, 3 ek olaj, kapor, só

Elkészítése:
A cukkinit vastag karikákra szeleteljük, meghintjük só¬val. Olajjal megkenve mindkét oldalát faszénparázson megsütjük. Apróra vágott kaporral megszórjuk tálalás előtt.

 

 

Forrás:
SZABADTÜZI ÖTLETEK
Szerző:


 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.