Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SZABAD TŰZI ÖTLETEK 10.

2016.08.16

SZABAD TŰZI ÖTLETEK

KACSA GRILLEZVE
Hozzávalók: 1 egészen kicsi pecsenyekacsa (legfeljebb 2 kg-os), 1 alma, 1-1 teáskanál majoránna és reszelt citrom- vagy narancshéj, só ízlés szerint

Elkészítése:
Csak nagyméretű forgónyársas grillsütőben készíthető el egészben. A megtisztított, kiöblített és lecsöpögtetett kacsát, megtörülöm, hasüregébe beledörzsölöm a sóval, majoránnával kevert citromhéjat, beleteszem a meghámozott, kicsumázott és gerezdekre vágott almát, ezután nyársra húzom, és a grillsütőben legalább két órán keresztül sütöm. Ha a bőrét bevagdosom, az összes zsír kisül belőle. Kívül ropogós pirosnak, belülről pedig porhanyósnak kell lennie. A legfinomabb kimagozott meggybefőttel vagy narancsszeletekkel és párolt rizzsel. (A kisült, ízesített kacsazsír sokáig eláll a hűtőszekrényben.) Ha nincs nagy forgónyársas grillsütő, darabolva is meg lehet sütni. A grillsütő rácsán először a kacsa bőr nélküli, fűszerezett oldalát sütjük meg, majd megfordítva a bevagdosott bőrös felét pirítjuk.

KALIFORNIAI PULYKANYÁRS
Hozzávalók 4 személyre: 2 gerezd fokhagyma, 50 dkg pulykamellfilé, 2 evőkanál citromlé, 1 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál cukor A mandulaszószhoz: 1,5 dl tej, 3 evőkanál kókuszreszelék, 15 dkg pirított mandulaforgács, 4 evőkanál citromlé, 2 evőkanál cukor, 1 evőkanál szójaszósz, 1 teáskanál (erős) pirospaprikapor, 1 gerezd fokhagyma

Előkészítés:
A fokhagymát meghámozzuk, összezúzzuk. A húst éles késsel hosszú, vékony, kb. 2 cm széles csíkokra vágjuk.

Elkészítése:
A húscsíkokat legyezőszerűen nyársakra vagy hurkapálcikára fűzzük. A nyársakat tálcára tesszük. Összekeverjük a citromlevet a szójaszósszal, az olajjal, a cukorral és a fokhagymával. Ecsettel megkenjük vele a húst, lefedjük, és 1-2 órát pácoljuk a hűtőben. Elkészítjük a mandulaszószt: a tejben felforraljuk a kókuszreszeléket, kihűtjük. Mixerben péppé zúzzuk a mandulaforgácsot a kókuszos tejjel, a citromlével, a cukorral, a szójaszósszal, a paprikaporral és a fokhagymával. Tálkába szedjük, félre tesszük. A húsokat grillre tesszük, és kb. 8 perc alatt, többször megforgatva megsütjük. A mandulaszósszal kínáljuk.

KÁPOSZTÁVAL SÜLT PONTYSZELET
Hozzávalók:
40 dkg savanyú káposzta, 4 db pontyszelet, 2 db paprika, 2 db paradicsom, 1 db vöröshagyma, pirospaprika, bors, só

Elkészítése:
A pontyszeleteket ízlés szerint fűszerezzük, meghintjük a reszelt vöröshagymával, majd, olajozott alufóliára fek¬tetjük. A paradicsomot, és a paprikát, megmossuk, felsze¬leteljük, és a szeleteken egyenlően elosztjuk. Ennek a te¬tejére halmozzuk a káposztát. A fóliát alaposan lezárjuk, és faszénparázsba süllyesztve megsütjük.

KAPROS CSIRKEMELL
Hozzávalók:
2 csirkemell, 1 doboz krémsajt, 2 evőkanál tejföl, 1 nagy csokor friss kapor, ízlés szerint só és törött fehér bors, 2 evőkanál olaj

Elkészítése:
A csirkemelleket kicsontozom, és négy darabba vágom. Húsverő kalapáccsal kissé megveregetem, és az olajjal megkenem. Mindkét oldalát előmelegített, forró grillsütőben megsütöm, majd vastagon bekenem a krémsajt, a tejföl és a finomra metélt kapor keverékével. Jól megsózom, megborsozom, és annyi időre teszem csak vissza a forró grillsütőbe, hogy a krémsajt éppen színesedni kezdjen a tetején. Megpirítani nem szabad. Párolt gyümölcs vagy nem édes befőtt illik hozzá petrezselymes párolt rizzsel. Elkészítési ideje: 45 perc

KARAJ LEERDAMMERREL ÉS SÖRREL
Hozzávalók:
4 db csontos karaj, só, bors, 121/2 dkg reszelt Leerdammer (Trappista), 1 ek mustár, 3 ek sör, paradicsom, galambbegy saláta.

Elkészítése:
Tegyük a sertéskarajt egy edénybe és a vastagságától függően 5-7 percig süssük, amíg megpuhul. Szórjuk meg sóval, borssal ízlés szerint. A reszelt sajtot keverjük össze a mustárral és a sörrel. Ebbe a keverékbe forgassuk bele a húst és tegyük vissza a grillbe, amíg a sajt megpirul. Előmelegített tálba tesszük és köretként paradicsomot, és galambbegy salátát tegyünk mellé.

KELETI NYÁRS
Hozzávalók:
60 dkg pulykamell, 15 dkg füstölt szalonna, 35 dkg ananász, 1 evőkanál ketchup, 1 evőkanál barackíz, 2 evőkanál olaj, csipet curry, Cayenne bors, gyömbér, só

Elkészítése:
A húst vágjuk 2 x 2 centis kockákra. Az olajat keverjük el a ketchuppal, a barackízzel, és ízesítsük curryvel és Cayenne borssal, majd forgassuk bele a húskockákat. Fedjük be a tálat, és tegyük a hűtőbe érlelni legalább 3 órára. A füstölt szalonnát vékonyan szeleteljük, majd kockázzuk fel. Az ananászt daraboljuk a húshoz hasonlóra. Csepegtessük le a húst, majd húzzuk nyársra, felváltva a szalonnával és ananásszal. Helyezzük forró grillrácsra, és állandóan forgatva süssük 15 percig, amíg megpuhul. Ezután sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg gyömbérrel. Kínáljunk hozzá édes-savanyú mártást, vagy sárgadinnyét.

KÓKUSZOS GRILLCSIRKE
Hozzávalók:
2 db grillezni való kis csirke, 2 evőkanál kókuszreszelék, 1 teáskanál currypor, 2 evőkanál olaj, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, késhegynyi őrölt gyömbér, ízlés szerint só és törött fehér bors

Elkészítése:
A kókuszreszelék felét összekeverem 1 evőkanál olajjal, curry porral, sóval, borssal, finomra vágott petrezselyemzölddel, és a megtisztított, átöblített, lecsöpögtetett és belülről besózott csirke hasát, megkenem vele. A nyársra húzott csirkéket megsütöm, majd feldarabolom, és a grillsütő rácsára teszem. Rászórom a maradék kókuszreszeléket, és annyi ideig pirítom, amíg sárgásbarnára nem sül a tetején lévő kókusz. Mazsolával összekevert párolt rizs illik hozzá. Nagyon finom!
Elkészítési ideje: 50 perc

Forrás:
SZABAD-TŰZI ÖTLETEK
Szerző:


 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.