Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SZABAD-TŰZI ÖTLETEK 5

2016.05.17

SZABAD TŰZI ÖTLETEK

EMELETES PULYKAMELL
Hozzávalók:
1 kg pulykamell, 30 dkg gomba, 10 dkg bacon szalonna, 1 cs. petrezselyem, 3 tojás, 1 ek zsemlemorzsa, só, bors, majoránna

Elkészítése:
A pulykamellet akkora adagokra darabolom, hogy "zsebet" tudjak beléjük vágni, ahová később a tölteléket helyezem. A gombát megdinsztelem, és két felvert tojással gombás rántottát készítek. Ha kihűlt belekeverem az apróra vágott petrezselymet, a zsemlemorzsát. Fűszerezem egy csöpp törött borssal és majoránnával. Ezzel a töltelékkel megtöltöm a pulykamelleket. Mindegyiket bacon szalonnával körbetekerem, alufóliába szorosan becsomagolom. Rostrácson, vagy grillsütőben készre sütöm. A sütési idő, percekben a húsadagok súlyának felel meg.

EPRES CSIRKENYÁRSAK ROSTON
Hozzávalók:
1 citrom leve, 1 doboz ananász, só, bors, 2 teáskanál őrölt fahéj, 3 csirkemellfilé felkockázva, 10 dkg vaj, 2 teáskanál barna cukor, 1 teáskanál őrölt szerecsendió, 24 szem nagy eper, ízlés szerint csili vagy garam masala

Elkészítése:
A citrom kifacsart levét, az ananászkonzerv levét, a sóval, borssal, 1 teáskanál őrölt fahéjjal elkeverjük. Ízlés szerint tehetünk bele chilit, vagy garam masalát is. A marinádba rakjuk a felkockázott csirkemellet, és egy órán keresztül pácoljuk.

F
FÁCÁN FORGÓNYÁRSON

Hozzávalók 2 személyre:
1 fiatal fácán, só őrölt bors, 1 kiskanál borókabogyó, 6 gerezd fokhagyma, 4 burgonya, 1 cukkini, 2 paprika, 1 dl olaj, 20 dkg angolszalonna

Elkészítése:
A pácból kiemelt fácán hasüregét és testét sóval, őrölt borssal, összetört borókabogyóval bekenjük, majd késsel lyukakat szúrunk a bőrbe, és beledugdossuk a kis szeletekre vágott fokhagymákat. Szalonnával beburkoljuk, nyársra húzzuk, majd gyakran locsolgatva, grillsütőben 45 percig sütjük. A főtt burgonyákat félbe, a cukkinit és a paprikát karikára vágjuk, majd rostlapon 10 perc alatt megsütjük.

FEHÉRBOROS CSIRKE NYÁRSON SÜTVE
Hozzávalók:
25 dkg csirkemellfilé, 1 tk sárkányfű, 1 ek olaj, 1 ek szójaszósz, 1/2 dl fehérbor, 8 db hideg vízbe mártott fanyárs

Elkészítése:
A csirkemellet megmossuk, darabokra vágjuk. A szószhoz összekeverjük az olajat, a fehérbort, a sárkányfüvet és a szójaszószt. A húsdarabokat nejlonzacskóba tesszük, leöntjük a szósszal, és lezárva 2-3 órára hűvös helyre rakjuk. A húst kivesszük a szószból, nyársakra tűzzük, és grillen vagy a sütőben grillprogramon megsütjük. (Ne hagyjuk, hogy nagyon kiszáradjon!)
Elkészítési idő: kb. 20 perc

FETASAJTOS MARHATEKERCS
Hozzávalók:
4 szelet (60 dkg) marhahátszín, 4 db zöldpaprika, 10 dkg feta sajt, 8 db fekete olívabogyó, 1 db nagy, kemény paradicsom, 2 teáskanál morzsolt bazsalikom, 1 evőkanál olívaolaj

Elkészítése:
A zöldpaprikákat időnként megforgatva, húsz perc alatt süsse feketére. Ekkor tegye azokat nejlonzacskóba és szorosan lezárva hagyja kihűlni. A hideg paprikákat hosszában vágja ketté, a csumájukat dobja ki és késsel húzza le a fekete héjukat. A hússzeleteket klopfolja ki, de vigyázzon, hogy ne szakadjanak ki. Mindegyikre fektessen sült paprikát. Erre feta szeleteket, végül vékony paradicsom karikákat helyezzen. Hintse meg a finomra vagdalt bazsalikommal, rendezzen el rajta felkarikázott olívabogyókat. Tekerje fel, és hústűvel tűzze meg, majd kevés olívaolajjal kenje meg a roládokat. Grillsütőben 8-10 perc alatt süsse barnára a tekercseket. Friss kenyérrel kínálja.

FOKHAGYMÁS BÁRÁNYSZELET
Hozzávalók:
12 db bárányszelet, 1 db citrom, 1 db tojássárgája, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl olaj, zsálya, rozmaring, bors, só

Elkészítése:
Az olaj, a citromlé és a zúzott fokhagyma felét összekeverjük és rákenjük a hús szeletekre. Rászórjuk a rozmaringot, a zsályát, sót, borsot és egy pár órán keresztül állni hagyjuk. Közbe elkészítjük a fokhagymás majonézt, a maradék fokhagymát és a tojássárgáját összeturmixoljuk, vékony sugárba csurgatva hozzáadjuk az olajat, és a maradék citromlevet. A hússzeleteket a pácléből kivéve lecsöpögtetjük, s mindkét oldalát grillen megsütjük, és a majonézzel együtt tálaljuk.

FOKHAGYMÁS BUGGYANTOTT TOJÁS
Hozzávalók:
2 tojás, 1 teáskanál olaj, 6 gerezd fokhagyma, 5 dl csirkeleves, fél teáskanál pirospaprika, csipet őrölt bors, 2 szelet kenyér, 5 dkg parmezán sajt, 4 szál újhagyma

Elkészítése:
Közepes lábasban, langyos hőfokon melegített olajban folyamatosan keverve párolja világosbarnára a zúzott fokhagymát. Öntse fel a fűszerekkel elkevert csirkelevessel, és forralja fel. Fedő alatt gyöngyöztesse negyed órán keresztül. Egyenként üsse bele a tojásokat a levesbe, de a fehérjét kanállal hajtsa rá az egyben lévő sárgájára. Négy-öt perc alatt főzze keményre. Ekkor szűrőkanállal emelje a kissé megpirított kenyérszeletekre a tojást. Szórja meg a reszelt sajttal. Tegyen rá díszítésként néhány karika újhagymát. Grillsütőben olvassza rá a szeletekre sajtot. Merje tányérba a forró levest, és tálaláskor óvatosan fektesse a tojásos kenyeret a tetejére.

FOKHAGYMÁS BUSA ROSTON
Hozzávalók:
80 dkg busa (4 szelet), 4 gerezd fokhagyma, 2 ek olaj, tej

Elkészítése:
A halszeleteket zúzott fokhagymával bedörzsöljük, fűszerezzük. Edénybe rakjuk, és annyi tejet öntünk rá, amennyi ellepi. Egy éjszakán át, állni hagyjuk. Másnap a szeleteket a tejből kiemeljük. Lecsepegtetjük, majd mindkét oldalát megkenjük kevés olajjal, és rostélyon kisütjük.

FOKHAGYMÁS CSIRKEMELL-FILÉ FRISS SALÁTÁVAL
Hozzávalók:
4 db csirkemell filé, 4 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 4 evőkanál ketchup, cukor, 1 pirospaprika, durva bors, só, vagy fokhagymás grillpác fűszerkeverék
Salátához:
1 lolo-rosso saláta, 1 marék galambbegy saláta, 2 paprika, 2 koktélparadicsom, 1 pohár joghurt, kapor, só, borskeverék, 8 dkg feta sajt kockára vágva

Elkészítése:
A pác összetevőit keverjük össze. A pácba ne tegyünk sót! A csirkemell filéket bekenjük a páccal, majd a húst két órára hűtőbe rakjuk. Végül a pácból kivéve sózzuk a húst, majd 8-10 percig grillezzük. Friss salátával tálaljuk.

FOKHAGYMÁS GRILLCSIRKE
Előkészítési idő:
60 perc + 2 óra érlelés + grillezés
Hozzávalók 4 személyre:
1 konyhakész csirke, 1,5 dl fűszeres páclé, 2 egész fej fokhagyma, 2 ág friss kakukkfű, fűszersó

Elkészítése:
A csirkét kettévágjuk, megmossuk, és bedörzsöljük a fűszersóval. Meglocsoljuk a páclével, és 2 órán át hideg helyen érleljük. A fokhagymát felszeleteljük, megtűzdeljük vele a kissé bevagdosott csirke bőrét. A csirkéket 35 percig grillezzük, közben többször megforgatjuk. A maradék fokhagymát alufóliába csomagoljuk, rácsepegtetünk a pácléből, és 15 percre a grillbe tesszük. A grillről levéve megszórjuk a kakukkfűvel. Fehér kenyérrel, és fokhagymával kínáljuk. Paradicsomos uborkasaláta, parasztkenyér és száraz fehérbor illik hozzá.

FÓLIÁBAN SÜLT BORJÚCSÜLÖK
Előkészítési idő: 80 perc + 30 perc pácolás Hozzávalók 4 személyre: 2 db borjúcsülök, 2 dl olaj, 3 gerezd fokhagyma, ízlés szerint pirospaprika, őrölt fehér bors, só

Elkészítése: A borjúcsülköt megmossuk és szárazra töröljük. A fokhagymát pépesítjük, összekeverjük sóval, borssal és pirospaprikával, majd bedörzsöljük vele a csülköket. Fél órát pihentetjük, majd olajjal lekent alufóliába csomagoljuk. Forró grillrácsra tesszük, és a grillezés befejezése előtt 20 perccel kivesszük a fóliából. Grillroston minden oldalán megpirítjuk, majd felszeleteljük.

FORGÓNYÁRSAS GRILLSÜTŐS GYROS
Hozzávalók: 60 dkg birkalapocka (helyettesíthető más tetszőleges hússal is), Kotányi görög fűszerkeverék, olaj, só

Elkészítése: A hússzeleteket besózom, megszórom görög fűszerkeverékkel, és megfelelő méretre vágást követően nyársra húzom. A forró grillsütőben kb. 20 - 25 percig forgatva elkészül a gyros. Onnan levéve, a nyársról lehúzva éles késsel gyorsan kb. félcentis csíkokra szeletelem. Tehetem pitába, vagy tányérra. Hozzá, illetve mellé görög saláta, tzaziki, görög mártás, illetve hasábburgonya dukál.

FÜSTÖS NYÁRS
Hozzávalók: 25 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja, 5 dkg füstölt szalonna, 15 dkg nem száraz füstölt kolbász, 1 marék apró lila hagyma, 1 marék apró gombafej (konzerv is lehet), 2-3 zöldpaprika (gyorsfagyasztott is jó), mustár, törött bors, só

Elkészítése: A sonkát, a kolbászt és a zöldpaprikát egyenlő nagyságú érmékre vagdaljuk, a hagymát és a gombát megtisztítjuk, de egészben hagyjuk. (A gomba szárából készülhet a másnapi leves vagy gombamártás.)
A grillsütő nyársára (nyársaira) a következő sorrendben húzzuk a falatokat: sonka, hagyma, szalonna, gomba, paprika, kolbász. Megkenjük mustárral, beszórjuk törött borssal, és a grillsütőben megsütjük. Ha gáz- vagy villanysütőben sütjük, akkor hurkapálcákra fűzhetjük fel a hozzávalókat, és előmelegített, forró sütőben sütjük úgy, hogy egy kisebb tepsire fektetjük fel a hurkapálcákat. (Vagy a rácsra helyezzük a nyársakat, de akkor is tegyünk alá tepsit, hogy a szaft lecsuroghasson.)
A tepsibe rakhatunk héjában főtt burgonyát vagy párolt rizst, a lecsurgó mártástól finom ízt kap. Salátával és hideg mártásokkal kínáljuk.

FŰSZERES BUSASZELET
Hozzávalók:
80 dkg busa, 1 db vöröshagyma, 4 ek citromlé, 1 ek ételízesítő por, 3 ek olaj, 2 gerezd fokhagyma, grill fűszerkeverék, bors, só

Elkészítése:
A halszeleteket egy tálba egymás mellé fektetjük, és ízlés szerint fűszerezzük. Rárakjuk az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, és az ételízesítőt, meglocsoljuk citromlével, és olajjal. Hűtőben lefedve egy napon át, érleljük. A pácból kiemelve lecsepegtetjük, majd faszénparázson mindkét oldalát kisütjük, miközben a páclével öntözgetjük.

FŰSZERES DAGADÓ
Hozzávalók:
1 kg dagadó, 1 ek chili mártás, 1 ek citromlé, 2 ek paradicsompüré, 1 kk ételízesítő por, 1 gerezd fokhagyma, 0,5 dl szójaszósz, 3 dl víz

Elkészítése:
A vizet az ételízesítő porral felforraljuk, a húst belerakjuk, és lefedve kis lángon fél órán keresztül főzzük. Miután kihűlt lecsepegtetjük, tálba tesszük. A többi hozzá-valót összekeverjük, és a húsra tesszük. 4- 5 órára hűtőben lefedve érleljük, majd roston kisütjük.

FŰSZERES GRILLCSIRKE
Hozzávalók:
2 db kicsi, grillezni való csirke, 1-1 szál kapor, petrezselyemzöld, lestyán, tárkony, 1 mokkáskanál majoránna, ízlés szerint só és törött fehér bors, 1 evőkanál olaj

Elkészítése:
A csirkék megtisztított, átöblített belsejébe sót, majoránnát és a finomra vágott zöld fűszerek felét szórom. A csirkéket nyársra húzom. A fűszerek maradékával elkevert sós olajjal bekenem és megsütöm. Bármilyen köret és saláta illik hozzá.
Elkészítési ideje: 50 perc

FŰSZERES HAL
Hozzávalók:
4 db (1 kg) pisztráng, 4 evőkanál citromlé, 4-4 szál friss kakukkfű és rozmaring, 20 dkg vaj, 1 csokor kapor, 1 francia kenyér (bagett), fokhagyma

A halat pucolja meg, kívül-belül dörzsölje be sóval, és csepegtesse meg citromlével. A vajat keverje ki a finomra vagdalt kaporral. Minden hal belsejébe tegyen egy-egy szál zöld fűszert, valamint egy evőkanál kapros vajat. Egyenként csomagolja alufóliába a pisztrángokat. Fektesse grillrácsra, és mindkét oldalukon 10 percig grillezze. Míg a hal sül, a felszeletelt kenyereket szárazon pirítsa zsemleszínűre, és kissé dörzsölje be fokhagymával. Az elkészült sültet pirított kenyérrel és friss salátával kínálja.

FŰSZERES HÚSGOMBÓCOK MÉZES ALMÁVAL
Hozzávalók: - A húsgombóchoz:
50 dkg borjúhús, 3 tojás, zsemlemorzsa, 1 vöröshagyma, só, bors, olaj, 2 gerezd fokhagyma
A mézes almához:
4 alma, 3 evőkanál méz, 2 evőkanál olvasztott vaj

Elkészítése:
A borjúhúst megdaráljuk, a hagymákat megtisztítjuk, és finomra vágjuk, és a darált húsra szórjuk. A fokhagymát présen átnyomva adjuk bele.
Három nyers tojással összeforgatjuk, közben sóval, borssal fűszerezzük. Végül annyi zsemlemorzsával gyúrjuk össze, hogy se túl kemény, se túl lágy ne legyen a massza. Az almákat megmossuk, szárazra töröljük, majd közepesen vastag gerezdekre vagdaljuk. A mézet elkeverjük olvasztott vajjal.
Sütés előtt a húsmasszából diónyi gerezdeket formázunk, és az almákkal váltakozva nyársakra tűzzük. A húsgombócokat olajjal kenjük meg, az almaszeleteket mézes vajjal. Forró grillre tesszük, majd ötpercenként negyedeket forgatva 20 perc alatt készre sütjük.
JÓ TANÁCS:
A húsmassza összeállítás után azonnal süthető. Vastagabb nyársakra nehéz feltűzni a húsgombócokat, ezért mindegyiket szúrjuk keresztül hústűvel.

FŰSZERES NYÁRS
Hozzávalók:
1 ek olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1-1 ek őrölt koriander és köménymag, 2-2 tk. csilipor és őrölt kurkuma (sáfrány), 4 csirkemellfilé

Elkészítése:
Egy nagy tálban összekeverjük az olajat, az összezúzott fokhagymát és a fűszereket. Beletesszük a kockára vágott csirkehúst, és átforgatjuk, hogy mindenütt bevonja a pác.
Lefedve néhány órára, de a legjobb egy éjszakára, hűtőszekrénybe tesszük. A csirkekockákat nyársra (hurkapálcára fűzzük). Grillben vagy serpenyőben felhevített olajon aranybarnára sütjük.

 

 

Forrás:
SZABADTÜZI ÖTLETEK
Szerző:
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.