Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SZABAD-TŰZI ÖTLETEK 6

2016.05.19

SZABAD TŰZI ÖTLETEK

GARNÉLA BURGONYA SPIZ
Hozzávalók:
16 db garnéla farok, 8 db újburgonya, 1 db cukkíni, 8 szelet bacon, 4 ek olaj, 2 teáskanál kakukkfű, só, Cayenne bors

Elkészítése:
A burgonyát jól megmossuk, és 15 percig főzzük. A cukkinit felkarikázzuk, a burgonyát félbe vágjuk. A megtisztított garnélát baconba tekerjük. Az olajat, a Cayenne borsot, a kakukkfüvet, és a sót összekeverjük, és ezzel a fűszerezett olajjal megkenjük a cukkinit és a burgonyát. Majd egymást váltogatva nyársra fűzzük. 8-10 percig grillezzük.

GARNÉLA SZALONNÁBAN, TEJFÖLÖS MÁRTÁSSAL
Hozzávalók:
16-20 nagyobb garnéla megtisztítva, 16-20 szelet húsos szalonna, 3 ek vaj, 1 limet finomra reszelt héja, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 csili kimagozva és apróra vágva, 2 ek finomra vágott koriander, 2 újhagyma vékony karikákra vágva, só, bors, 1-2 kiskanál limetlé
A mártáshoz
1,5 dl tejföl, 2-3 gerezd zúzott fokhagyma
A díszítéshez
friss koriander, limet karikák

Elkészítése:
A rákok köré tekerjük a szalonnacsíkokat, és fogpiszkálóval rögzítjük. A vajat megolvasztjuk, belekeverjük a reszelt limet héj felét és a fokhagymát. Meglocsoljuk vele a szalonnába csomagolt garnélákat. Egy tálban alaposan összekeverjük a tejfölt, a fokhagymát, a csilit, a koriandert, az újhagymát, a maradék limet héjat és a limet lét. Megsózzuk, borsózzuk. A garnélákat előmelegített grillsütőben 4 percig sütjük, közben egyszer megfordítjuk.
Kivesszük a fogpiszkálókat, és eldobjuk. A kész rákokat tányérokra osztjuk, és friss korianderrel és limet karikákkal díszítjük. A mártást külön tálkában kínáljuk.

GESZTENYÉS CSIRKEMÁJ
Hozzávalók:
50 dkg csirkemáj (szív nélkül), 15 dkg császárszalonna, 10 dkg gesztenyemassza, kevés tej a csirkemáj áztatásához, késhegynyi őrölt fekete bors és őrölt gyömbér, ízlés szerint só

Elkészítése:
Előző nap annyi tejet öntök a csirkemájra, hogy éppen ellepje, majd letakarom, és hűtőszekrényben tartom felhasználásig. Másnap a tejből kiveszem, lecsöpögtetem. A gesztenyemasszát kevés tejjel kenhetővé keverem, majd hozzáadom a gyömbért, a törött borsot és megsózom. A császárszalonnát nagy szeletekre, de a lehető legvékonyabbra vágom. Egy-egy szalonnaszeletet megkenek a gesztenyés krémmel és ráteszek egy májdarabot. Összetekerem, fogvájóval megtűzöm, majd grillsütő rácsára teszem a kis göngyölegeket. Addig sütöm, míg a szalonna, ropogóssá válik, akkor megfordítom, és a másik oldalát is megsütöm. (Aláteszek egy tálcát, megrakom főtt, karikára vágott, sózott burgonyával, így az ízes pecsenyelé rásül, és a köret egyszerre készül el a májjal.) Sütőben is megsüthető, ám akkor elő kell melegíteni a sütőt. Salátát kínálok mellé.

GESZTENYÉS KACSASÜLT
Hozzávalók:
1 fiatal kacsa, fél kg szelídgesztenye, 1 fej hagyma, 3 dkg vaj, 25 cl felfőzött leveskocka, tárkony, turbolyalevél, kakukkfű, majoránna, só, bors

Elkészítése:
Szedjük le a gesztenye héját. Dobjuk forrásban lévő vízbe. 3 perc múlva szedjük ki, csöpögtessük le, és hámozzuk le a második héját. Pirítsuk meg vajon a vékonyra vágott hagymát. Ha már üveges, húzzuk félre, adjuk hozzá a gesztenyét, az apróra vágott fűszereket, és egy kevés sót, borsot. Öntsük a felfőzött, leveskocka-lébe, főzzük 10 percig, majd hagyjuk kihűlni. Töltsük meg a kacsát a gesztenyével, majd varrjuk össze. Kívülről szórjuk meg sóval, borssal. Szúrjuk nyársra, és grillsütőben, 175°C-on süssük egy óra hosszat.

GOMBÁS TOJÁS
Hozzávalók:
8 db tojás, 20 dkg vargánya, 1 fej vöröshagyma, vaj, fél csokor petrezselyem, bors, só, 2 gerezd fokhagyma, 8 szelet kenyér

Elkészítése:
Az alaposan megmosott gombákat vékonyra szeleteljük. A hagymát és a petrezselymet apróra vagdaljuk. Egy serpenyőt kikenünk vajjal. Beletesszük a gombát és a hagymát. Ráhintjük a petrezselymet, ízlésünk szerint fűszerezzük. Fedő alatt 5 percig pároljuk, végül a felvert tojást ráöntjük. Újabb 3-4 percig sütjük, mialatt kocsonyás lesz. Közben a kenyérszeleteket kissé megfokhagymázzuk. Elosztjuk rajta a rántottát, majd a szeleteket 2 perc alatt készre sütjük a forró grillsütőben.

GRILL ARANYKÁRÁSZ KERKENNI MÁRTÁSSAL
Hozzávalók:
1 db 1,5 kg-os kárász,
A kerkenni mártáshoz:
4 db paradicsom, 4 zöldpaprika, 2 fej hagyma, 5-6 mentalevél, petrezselyem zöldje, 1 zellergumó, fél citrom leve, 3 evőkanál olívaolaj, só, őrölt bors, harissza (észak-afrikai csípős fűszerkeverék, püréformában), 1 gerezd fokhagyma.

Elkészítése:
Belezzük ki a halat, de ne pikkelyezzük le. Parázs fölött vagy grillsütőben süssük meg, 5 percenként megforgatva. Forrázzuk le és húzzuk le a paradicsom héját. Vágjuk apró kockákra a többi zöldséget. Olajjal pároljuk meg, majd a végén ízesítjük. Tálalás előtt vegyük le a kárász bőrét, és tegyük mellé a kerkenni mártást.

GRILLBEN SÜLT BÁRÁNYMÁJ
Hozzávalók:
1 kg 4 cm szélesre és 2 cm vastagra vágott báránymáj, 2 ek olvasztott vaj, zsemlemorzsa, só, bors, 0,5 citrom leve

Elkészítése:
Tegyük a májdarabokat 1 percre lobogó forró vízbe. Szűrőben csorgassuk le.
Keverjük össze a vajjal, mártsuk a morzsába. Húzzuk fel grillpálcákra, tegyük előmelegített forró grillbe. Süssük 8-10 percig.
Tegyük körbe egy melegített tálon. A citromlevet kis tálban rakjuk a nagy tál közepére, ebbe mártsuk a sült májdarabokat.

GRILLBEN SÜLT HÚSGOMBÓC
Hozzávalók:
0,5 - 0,5 kg darált bárány-, borjúhús, 1 mk őrölt kömény, 1,5 ek pirospaprika, 1 késhegynyi törött bors, só, 1 ek finomra vágott petrezselyem, 3 ek apróra vágott vöröshagyma, 3 ek salátaolaj, csipetnyi reszelt citromhéj

Elkészítése:
Keverjük össze a hozzávalókat, hagyjuk állni 1 órát. Készítsünk belőle tojásnyi, lapos gombócokat. Forró grillben mindkét oldalát süssük barnára.
Azonnal tálaljuk ketchuppal vagy egyéb paradicsomos mártással.

GRILLBEN SÜLT MAJONÉZES ŐSZIBARACK (MEXIKÓI KÖRET)
Hozzávalók:
6 hámozott, kimagozott, kemény őszibarack, 0,5 mk csilipor, 3 ek majonéz, 3 ek reszelt parmezán

Elkészítése:
Tegyük szalvétára a fél őszibarackokat, hagyjuk kicsorogni. Szórjuk be csiliporral, hagyjuk állni 5 percig. Mártsuk bele a majonézbe, szórjuk be a sajttal.
Tegyük forró grillbe, süssük, míg megpirul.
Tálaljuk forrón. Grillben sült szárnyasok és marhasültek mellé való.

GRILLCSIRKE CHILI SZÓSZBAN (NEPÁLI)
Hozzávalók:
70 dkg csirkemell, 3 szárított erős paprika, 1/2 cm gyömbér, 5 friss chilipaprika, 20 dkg hagyma, 25 dkg paradicsom, 1 kk bors, 1 kk őrölt kömény, 1 kk őrölt koriander, 1/2 kk kurkuma, 3-4 zöldhagyma, só, 2 ek mustárolaj, 2,5 dl csirkeleves
A páchoz:
2,5 dl joghurt, 1 ek citromlé, 2 ek szójaszósz, 10 dkg hagyma, 1 kk őrölt kömény, 1 kk szemes bors, 1 kk szecsuani bors, 2 friss csilipaprika, 2 ek mustárolaj

Elkészítése:
A csirkét bőrözze le, csontozza ki, a fokhagymát törje át, a gyömbért és hagymát vágja finomra, a paprikát keskeny csíkokra, a paradicsomot kis kockákra, a zöldhagymát 2-3 cm hosszra.
A pácot turmixolja sima péppé, nagy tálban öntse a csirkére, forgassa meg a húst jól, pácolja hűtve legalább 4 órát, de inkább 1 éjt, időnként forgatva. Lehúzva a pácot, süsse grillen vagy roston kb. 7 percig, közben egyszer megfordítva. Vágja fel 2-3 cm-es csíkokra. Lábasban hevítsen 2 ek olajat, süsse rajta a szárított egész paprikát míg színe sötétre vált. Szórja rá a kurkumát, süsse keverve 15 mp-ig. Tegye rá a hagymát, süsse közepes hőn míg megbarnul. Adja hozzá a fokhagymát, gyömbért, csilit, köményt, koriandert, borsot, sót, süsse 1/2 percig. Öntse fel a húslevessel és tegye bele a paradicsomot, vegye lejjebb a hőt és párolja 10 percig. Tegye bele a csirkét, jól keverje meg, főzze még 10 percig, míg a lé mártássá sűrűsödik, közben a húst forgassa benne. Sózza és borsozza ízlés szerint. Körítse zöldhagymával és rizzsel vagy lángos kenyérrel.

GRILLCSIRKE KOREAI MÓDRA
Hozzávalók:
1 kis csirke, 3-3 ek szezámmag, kukoricaolaj, szójaszósz és sötét kukoricaszirup. 1 kis hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 kk bors, 1 kk gyömbérpor

Elkészítése:
A csirkét vágja bontási darabokra, a hagymát szeletelje, a fokhagymát törje át. Mély tálban keverje össze a pácadalékokat: a csirke kivételével mindent. Forgassa bele a csirkét, fóliázza és tegye hűtőbe legalább 3 órára. Lehúzva a pácot, süsse a csirkét szabad tűzön, faszénen vagy más grillen vagy roston kb. 50 percig, forgatva és kenegetve a páccal. Megjegyzés: a kukoricaszirup egyszerű szőlőcukoroldat, használjon vízbe kevert szőlőcukrot, folyékony cukrot, vagy répacukrot.

GRILLCSIRKE MENADOI MÓDRA (INDONÉZ)
Hozzávalók 4-5 személyre:
1 fiatal csirke, 1 citrom, 1 1/2 ek só, 5 ek olaj; fűszerpéphez: 8 kis hegyes erős pirospaprika, 10 cseresznyepaprika, 1 gyömbér 2 cm hosszú, 1 levél citromfű (vagy 1 kk reszelt héj, vagy 1 gerezd citrom), 2 citromlevél, 2 paradicsom

Elkészítése:
A csirkét negyedelje, pácolja az 1 citrom levébe kevert 1 1/2 ek sós lében legalább 30 percig, majd grillezze szabad tűzön, vagy sütőben, vagy süsse roston, mérsékelt hőn félkészre. Wokban hevítsen 5 ek olajat középmagas hőre, rajta a turmixolt fűszerpépet süsse kevergetve, míg az illat felszáll, öntse rá a maradék páclevet, keverje meg, majd kenje meg vele a csirkét. Grillezze a csirkét újra, közben gyakran kenje a fűszerpéppel, míg abból szinte semmi nem marad; így süsse készre azt.

GRILLCSIRKE OLASZOSAN
Hozzávalók:
2 db kicsi csirke, 1 teáskanál paradicsompüré, 2 teáskanál olaj, 1 evőkanál reszelt vöröshagyma, 1-1 mokkáskanál törött fekete bors, rozmaring, kakukkfű, bazsalikom, 1 szál friss zeller-zöld, 10 dkg reszelt parmezán (jellegű) sajt, ízlés szerint só

Elkészítése:
A paradicsompürét, a finomra vágott zeller-zöldet, a vöröshagymát és a többi fűszert összekeverem az olajjal, meg; sózom, majd a megtisztított és átöblített csirke hasát belülről bekenem vele. A csirkét nyársra húzom, kívülről is megsózom, majd pirosra sütöm. Ezután feldarabolom, rászórom a reszelt sajtot. Addig grillezem a tálcán, amíg a sajt rá nem olvad, egybefüggő réteget nem alkot. Sok salátával és szalmaburgonyával kínálom. Elkészítési ideje: 50 perc

GRILLCSIRKE SÁRGA FŰSZERREL (INDONÉZ)
Hozzávalók 3-4 személyre:
1 csirke, 5 dl kókusztej, 1 levél citromfű (vagy 1 kk reszelt héj, vagy 1 gerezd), 3 citromlevél, 2 szegfűszeg, 1 kk kardamom, 1 ek tamarind szósz, 3 ek olaj
A fűszerpéphez:
3 gerezd fokhagyma, 8 kis hagyma, 10 dkg dió, 3 ek koriander, 1 ek bors, 1 kk ánizs, 2 kk kömény, 2 kk szerecsendió, 1 gyömbér 3 cm hosszú, 2 ek kurkuma, 1 ek só

Elkészítése:
A csirkét negyedelje. A fűszerpép alkotóit turmixolja péppé (ha kímélni akarja a gépet, a kemény alkotókat előbb őrölje vagy darálja meg), majd hevítse a 3 ek olajat és süsse kevergetve rajta a pépet 1-2 percig, tegye bele a citromfüvet, citromlevelet, szegfűszeget és kardamomot, süsse még 1 percig. Tegye rá a csirkét, süsse kevergetve félkészre. Öntse rá a kókusztejet és tamarind szószt, főzze, míg a csirke csaknem jó és a szósz besűrűsödött. Vegye ki a csirkét, kenje meg a szósszal, grillezze szabad tűzön, vagy sütőben, vagy süsse roston készre, közben párszor kenje meg a fűszeres péppel.

GRILLEZETT ALMACSEMEGÉK
Hozzávalók:
4 db alma, 20 dkg csiperkegomba, 10 dkg kajszibarack, 20 dkg csirkemáj, 5 dkg bacon, 10 dkg sajt, 1 dl olaj, 1 kiskanál Knorr Delikát fűszerkeverék, morzsolt majoránna, őrölt bors

Elkészítése:
Az almákat megmossuk, félbevágjuk, magházukat eltávolítjuk. A gombát megpucoljuk, alaposan megmossuk, kisebb cikkekre vágjuk. A kajszibarackot meghámozzuk, magtalanítjuk, felszeleteljük. Az apró kockákra vágott szalonnát kevés előhevített olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a megtisztított, megmosott, felkockázott csirkemájat. Ízesítjük a fűszerkeverékkel, morzsolt majoránnával, őrölt borssal. Betöltjük az almakoronákba, meghintjük reszelt sajttal, majd sütőben aranysárgára sütjük.

GRILLEZETT ALMAKORONÁK
Hozzávalók:
4 db nagyobb alma, 15 dkg csiperkegomba, 15 dkg kajszibarack (lehet befőtt is), 15 dkg füstölt sajt, 3 dkg vaj, só, őrölt fahéj

Elkészítése:
A megmosott almákat korona alakúra félbefaragjuk, magházukat eltávolítjuk. A barackokat szintén megmossuk, héjukat lehúzzuk, magjukat eltávolítjuk, és kisebb darabokra vágjuk. A gombát megtisztítjuk, alaposan megmossuk, felszeleteljük. Kevés előhevített vajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a barackot is. Enyhén megsózzuk, ízesítjük őrölt fahéjjal. Betöltjük a kivájt almákba.
Meghintjük reszelt, füstölt sajttal és grillsütőben aranysárgára sütjük.
Elkészítési idő: 45 perc

GRILLEZETT BAB
Hozzávalók:
90 dkg konzerv bab (levével), 2 evőkanál víz, 2 evőkanál kukoricakeményítő, 1,2 dl ketchup, 0,8 dl ecet, 0,6 dl barna cukor, 2 evőkanál vagdalt hagyma, 1 teáskanál mustár, késhegynyi csili por, negyed-negyed teáskanál só és durvára őrölt fekete bors, 15 felcsíkozott főtt hús (bacon)

Elkészítése:
Melegítse elő a sütőt 185 fokra. Öntse levével együtt a babot az edénybe. Keverje hozzá a vízben feloldott keményítőt. Adja hozzá a többi alkotórészt, és takarja le. Tegye a sütőbe legalább 90 percre, míg a bab megfő, és kellően besűrűsödik az étel. (Közben félóránként keverje meg.) Ha kész, vegye ki a sütőből, és tálalás előtt hagyja 5-10 percet fedő nélkül hűlni.

GRILLEZETT BAJOR CSÜLÖK
Hozzávalók:
4 db kisebb, nyers csülök (nem füstölt!), zöldségleves, malátasör, só, bors, babérlevél, szegfűszeg, borókabogyó

Elkészítése:
A csülköket zöldségleves és malátasör keverékébe tesszük, s babérlevél, szegfűszeg, borókabogyó, só és bors hozzáadásával körülbelül 1-1,5 óra alatt majdnem puhára főzzük. A főzőlevet beforraljuk. A csülköket rácsra tesszük, alájuk tepsit helyezünk. A beforralt főzőlével, illetve a lecsurgó pecsenyelével, majd malátasörrel kenegetve sütőben sütjük ropogós-pirosra. Bajor káposztával és burgonyagombóccal tálaljuk. Egy jó korsó sör illik hozzá.

GRILLEZETT BÉLSZÍN
Hozzávalók:
60 dkg bélszín, 3 ek mustár, 1 dl olaj, fűszerkeverék, bors, só

Elkészítése:
A bélszínről a hártyát lehúzzuk, a húst megmossuk. Só¬val, borssal, mustárral bedörzsöljük. Hűtőben, letakarva legalább egy napig érleljük. Sütés előtt az olajból kivesszük és lecsöpögtetjük, szeletekre vágjuk, és kiverjük, ízlés szerinti mártást készítünk hozzá, és a kisült hússal együtt tálaljuk.

GRILLEZETT BORJÚKARAJ GOUDÁVAL
Hozzávalók:
4 szelet borjúkaraj (kb. 16-18 dkg), 20 dkg Gouda sajt, 4 dkg vaj, 4 dkg liszt, 3 dl tej, 1 dl tejszín, 1 zacskó grill fűszerkeverék, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl olaj, currypor, reszelt szerecsendió, só

Elkészítése:
A megmosott borjúszeletek mindkét oldalát meghintjük grill fűszerkeverékkel, kevés olajjal átkenjük, majd grillsütőben aranysárgára sütjük. Közben világos, vajas rántást készítünk, tejjel kiforraljuk, belereszeljük a Gouda sajtot, kevés curry porral, reszelt szerecsendióval, az áttört fokhagymával, és kevés sóval ízesítjük. Tejszínnel dúsítjuk, alaposan kiforraljuk. Ezzel a mártással vonjuk be tálaláskor a borjúkarajokat. Zöldséges penne tésztával körítjük.
Elkészítési idő: 65 perc

GRILLEZETT BORJÚSZELET GORGONZOLA-MÁRTÁSBAN
Hozzávalók:
4 szelet borjúhús (egyenként 2 cm vastag, összesen 700 g), 2 evőkanál olaj só, 175 ml borjúhús alaplé vagy tyúkhús alaplé, 100 g 20% zsírtartalmú tejföl, 1/8 l tejszín, 75 g gorgonzola sajt, frissen őrölt fekete bors
Előkészítés: 5 perc
Főzés:12 perc

Elkészítése:
A kiadós borjúszelethez rizs vagy fóliás burgonya illik friss salátával.
A grillt közepes hőmérsékletre előmelegítjük. A borjúszeletekről leszedjük a hártyákat, inakat és a zsíros részeket, majd mindkét oldalon egyenletesen megkenjük olajjal. A borjúszeleteket a rácsra helyezzük, majd mintegy 4-5 percig mindkét oldalon grillezzük, és csak utána sózzuk meg. A sült szeleteket tálra helyezve, lefedve melegen tartjuk. Közben a borjúhús alaplét, a tejfölt, tejszínt és gorgonzolát kis edényben összekeverjük, majd felforraljuk. Alacsony hőmérsékleten 3 percig főzzük. Sóval és borssal ízesítjük. Az így elkészült borjúszeleteket 4 tányérra tesszük, ráöntjük az ízletes sajtos mártást, és azonnal tálaljuk.

GRILLEZETT BROKKOLI
Elkészítése:
A brokkolit rózsáira bontva sós vízbe félpuhára főzöm. Leszűröm. Egy jénai tálat kivajazok (olajozok) és megszórom zsemlemorzsával. A brokkoli rózsákat szépen elrendezem a tálon, 1-2 pohár tejfölt összekeverek 1-2 tojás sárgájával, pici sóval, szerecsendióval. (Attól függ, milyen mennyiséget készítek.)
A tetejét bőven megszórom reszelt sajttal, majd a grillsütőben szép pirosra sütöm.
Nagyon finom.

GRILLEZETT BURGONYA
Hozzávalók:
1 kg (24 db) kisebb burgonya, 8 db hideg vízbe mártott fanyárs, 2 tk olaj/margarin, ízlés szerint só

Elkészítése:
A burgonyát megmossuk, alaposan megtisztítjuk, enyhén sós vízben félpuhára főzzük, majd lecsepegtetjük. A burgonyákat rászúrjuk a nyársakra, bekenjük olvasztott margarinnal/olajjal, és ízlés szerint megsózzuk. A nyársakat grillen vagy sütőben grillprogramon megsütjük.

GRILLEZETT BURGONYASALÁTA
Hozzávalók:
4 db burgonya, 1 db vöröshagyma, 1 kicsi padlizsán, 1 piros húsú paprika, 1 kicsi cukkíni, 1 citrom leve és reszelt héja, 3 evőkanál olívaolaj, 1 kávéskanál fűszerkeverék

Elkészítése:
A burgonyát félig főzze meg, majd a többi zöldségfélével együtt vágja karikákra. Sütőlapot melegítse fel a grillsütőn, kissé olajozza meg, és rendezze egymás mellé rá a zöldségkarikákat. Picit permetezze meg olívaolajjal, és süsse aranysárgára valamennyit. Közben egyszer fordítsa meg a karikákat. Amikor szépen megsültek, szedje tálba, szórja meg a fűszerkeverékkel és a citromhéjjal. Öntözze meg a citrom levével, és letakarva tegye félre érni, legalább 10 percre. A langyosra hűlt salátát tálaláskor spriccelje meg olívaolajjal.

GRILLEZETT CSIRKE (CHICKEN BBQ)
Hozzávalók:
1 egész csirke, 2,4 dl csirkeleves, 3 evőkanál ketchup, 2 evőkanál Worcestershire szósz, 2 evőkanál borecet, 1 kávéskanál grill-fűszer, 1 mokkáskanál curry por

Elkészítése:
A konyhakész csirkét negyedelje el. A többi hozzávalót kisebb lábosban keverje ki. Forralja fel, majd tegye félre, hogy kihűlhessen. Fektesse a csirkedarabokat tűzálló tálba. Locsolja rá az előfőzött mártást. Lefedve helyezze hűtőszekrénybe legalább két órára. Ezután az előmelegített grillsütőbe helyezze a pácolt húsokat, és közepes hőfokon süsse ropogós barnára. Természetesen párszor fordítson a húsokon, és kenegesse meg a szafttal. Sült krumplival és friss zöldsalátával tálalja.

GRILLEZETT CSIRKECOMBOK PADLIZSÁNÁGYON
Hozzávalók:
6 db csirkecomb, 2 db padlizsán, 10 dkg csiperkegomba, 10 dkg paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 2 fej vöröshagyma, 1 dl étolaj, 1 evőkanál szárnyas fűszerkeverék, só, csipet gyömbérpor

Elkészítése:
A csirkecombokat félbevágjuk, megmossuk, lecsepegtetjük. Bedörzsöljük a fűszerkeverékkel, a grillrácson sütjük. Közben elkészítjük a zöldségragut: a finomra vágott vörös- és fokhagymát előhevített olajon lepirítjuk, rádobjuk a megmosott, felkockázott padlizsánt, gombát, paradicsomot. Enyhén megsózzuk, meghintjük a gyömbérporral. A kész grillcombokat erre a zöldségtalapzatra tesszük, snidlinges rizzsel körítjük.
Elkészítési idő: 55 perc

GRILLEZETT CSIRKEDARABOK BABSALÁTÁVAL
Hozzávalók 4 személyre:
12 db csirkeszárny, 4 csirke alsócomb, (kb. 10 dkg-osak), 2-3 gerezd fokhagyma, 4 dl ketchup, 2 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál Worcester-mártás, 2 evőkanál borecet, szárított piros erős paprika, 1 doboz, (425 ml) csemegekukorica, 1 doboz, (425 ml) vesebab. 1 fej főzőhagyma, 1 fej tépősaláta, 6 evőkanál almaecet, 4 evőkanál olaj, 1 teáskanál cukor, só, bors, a díszítéshez citrom, és petrezselyemzöld, alufólia

Elkészítése:
A csirkeszárnyakat és combokat megmossuk, megtöröljük. A páchoz a fokhagymát présen átnyomjuk, majd elkeverjük a ketchuppel, a borecettel, a szója- és a Worcester-mártással. Sóval, borssal, erőspaprika-darabokkal ízesítjük. Az előkészített csirkedarabokat a páccal megkenjük, és lefedve, hűvös helyre tesszük. Legalább 30 percig állni hagyjuk.
Közben a salátához a kukoricát és a vesebabot leöblítjük, lecsöpögtetjük. A főzőhagymát félbevágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. A megmosott salátaleveleket lecsöpögtetjük, és falatnyi darabokra tépjük. A Vinaigrette mártáshoz az almaecetet 2 evőkanál vízzel elkeverjük. Hozzáadjuk az olajat, és sóval, borssal, cukorral ízesítjük. Beletesszük a kukoricát, a babot, a hagymát és a salátát, majd állni hagyjuk. Közvetlenül fogyasztás előtt, még egyszer utánízesítjük. A csirkedarabokat alufóliára fektetve, időnként megforgatva grillen kb. 10-18 perc alatt, megsütjük. Citrommal és petrezselyemzölddel díszítve kínáljuk.

GRILLEZETT CSIRKEMELL BURGONYÁVAL
Hozzávalók:
4 közepes burgonya, 2 csirkemell, étolaj
A páchoz:
0,6 dl szójaszósz, fél citrom leve, 0,6 dl olívaolaj, 1 kávéskanál oregánó, 2 gerezd fokhagyma, őrölt bors, só

Elkészítése:
A kikevert páclében pihentesse a nagyobb darabokra vágott csirkemelleket legalább egy órán keresztül. A burgonyát súrolja meg, héjával együtt vagdalja fel 2 centis kockákra, majd sós vízben főzze meg félig. Készítsen nyársakat a hozzávalókból, majd grillrácson kezdje sütni azokat. Sütés közben kenegesse a visszamaradt páclével, és forgassa a nyársakat. Tíz-tizenöt perc alatt ropogósra sül. Friss salátával kínálja.

GRILLEZETT CSIRKEMELL ZÖLDBABOS, CSÜLKÖS, SZALONNÁS RAGUVAL
Hozzávalók:
70 dkg csirkemell filé
A raguhoz:
zöldbab 40 dkg, csülök 15 dkg, baconszalonna 15 dkg, paradicsompüré 5 dkg, liszt, olaj, só, bors, fokhagyma, majoránna ízlés szerint

Elkészítése:
Először a ragut készítjük el. A kockára vágott szalonnát és csülköt lepirítjuk, hozzáadjuk a zöldbabot és megpároljuk. Ha félig megpuhult lepirítjuk a paradicsompürét és lisztszórással sűrítjük. Felöntjük vízzel, ízlés szerint fűszerezzük és az egészet készre pároljuk. A csirkemelleket kiverjük, sózzuk, és lisztbe forgatva megsütjük. Tálaláskor leöntjük a raguval. Köretnek sonkás rizst és röszti tallért adhatunk mellé.

GRILLEZETT CSIRKENYÁRS (BARBECUE DE BRAZIL)
Hozzávalók:
4 db csirkemell filé, 2 gerezd fokhagyma, 0,9 dl zöld citrom leve, 45 dkg marha hátszín, 25 dkg csípős kolbász, 30 dkg gomba
Szükség szerint:
olaj, só, bors

Elkészítése:
A csirke- és marhahúst vágja 3-4 centis, egyenlő méretű kockákra. Tegye keverőtálba. Forgassa össze a zúzott fokhagymával és ízlése szerint adagolt fűszerekkel. Locsolja meg a citromlével, majd letakarva tegye legalább négy órára hűtőszekrénybe. Közben többször forgassa át. A megtisztított gombát kockázza fel. Olajozza be a nyársakat. Felváltva tűzze rá a csirkehúst, a gombát, a kolbász karikákat és a marhahúst. Az elkészült nyársakat kenje le olajjal, hintse meg a fűszerekkel. Végül a parázsló tűz felett elhelyezett grillrácson rendszeresen megforgatva, süsse ropogós pirosra.
Tálaláskor a nyársról lehúzva, friss zöldség-, vagy gyümölcssalátával adja asztalra.

GRILLEZETT CSIRKESZELETEK KAPROS-JOGHURTOS SALÁTÁVAL
Hozzávalók:
4 csirkemell-szelet, 4 paradicsom, 1 kígyóuborka, 1 fejessaláta, 4 paprika, 4 retek, 2 sárgarépa, szezámmag, 2 pohár joghurt, kapor, olívaolaj, só;

Elkészítése:
a paradicsomot kockázzuk fel, az uborkát szeleteljük fel, a salátát tépkedjük kis darabokra, (ne vágjuk), a paprikát és a retket is kockázzuk, a sárgarépát pedig, vágjuk hosszú csíkokra. Keverjük jól össze a zöldségeket egy tálban és öntsük rá a joghurtot, amit előzőleg összekevertünk apróra vágott kaporral.
Zsiradék nélkül egy serpenyőben pirítsuk meg kissé a szezámmagot, és szórjuk meg a salátát.
Amíg a saláta összeérik, egy serpenyőben, ami lehetőleg teflon, minimális olívaolajon süssük át a csirkeszeleteket, melyeket előzőleg bekentünk szárnyas fűszerkeverékkel.

 

GRILLEZETT FÁCÁN SÜLT ALMÁVAL ÉS BURGONYAPÜRÉVEL
Hozzávalók:
2 konyhakész (egyenként kb. 1 kg-os) fácán

Elkészítése:
A fácánt folyó hideg vízzel leöblítünk, leitatjuk, sóval, frissen őrölt borssal, hagymaporral, 6-8 szétnyomott borókabogyóval kívül-belül bedörzsöljük, és egymás után grillnyársra tűzzük, az előmelegített grillbe helyezzük. Grillezési idő: kb. 45 perc. A sült almához 4 almát megmosunk, leszárítjuk, mindegyik tetejét levágjuk és az almákat lapos, vajjal kikent tűzálló tálban a sütőbe tesszük. A kész fácánokat az almával együtt tálra helyezzük, minden almára 4 evőkanál vörösáfonya-kompótból elvett 1-1 evőkanálnyi kompótot teszünk, a fácánokat kék szemű szőlővel, petrezselyemmel díszítve tálaljuk. Felső/alsó hőfok: 200-225 °C (előmelegítve), légkeverős sütőnél: 180-200 °C (előmelegítés nélkül), gázsütőnél:
3-4-es fokozat (előmelegítve), sütési idő: 35-45 perc. A püréhez 1 kg lisztesre fövő burgonyát meghámozunk, megmossuk, feldaraboljuk, sós vízben kb. 20 perc alatt puhára főzzük, leszűrjük, burgonyanyomón azonnal átnyomjuk, 75 g vajat 250 ml (1/4 I) forró tejet hozzáadunk, az edényt a tűzhelyre tesszük, és a pürét addig keverjük, amíg sima masszát kapunk, sóval reszelt szerecsendióval fűszerezzük.

 

Forrás:
SZABADTÜZI ÖTLETEK
Szerző:


 
 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.