Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SZABAD TŰZI ÖTLETEK 9

2016.08.02

SZABAD TÜZI ÖTLETEK

HAGYMÁS BÁRÁNYSÜLT
Hozzávalók:

25 dkg bárányhús, 1 1/2 tk méz, 1 gerezd fokhagyma, 1 1/2 tk almaborecet, 1 tk rozmaring és kakukkfű keverék, 16 db mogyoróhagyma, 4 tk olaj, 4 tk szójaszósz, 8 db hideg vízbe mártott fanyárs

Elkészítése:
A bárányhúst kockára vágjuk. A fokhagymát felaprítjuk. A rozmaringot és a kakukkfűkeveréket, a fokhagymát, az olajat, a szójaszószt, a mézet, az almaborecet és fél tk. sót összekeverjük. A húsdarabokat egy kisebb nejlon zacskóba rakjuk, ráöntjük a szószt, és lezárva legalább 2 órára hűvös helyre tesszük. A húst kivesszük a szószból, és a mogyoróhagymával felváltva a nyársakra tűzzük. A nyársakat szabadtéri grillen vagy a sütőben grill programon megsütjük.

HALNYÁRS CURRYMÁRTÁSSAL
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg tengeri halfilé (esetleg folyami hal), 12 dkg húsos, füstölt szalonna, 24 dkg hosszú szemű rizs, 1 közepes fej vöröshagyma, 4 közepes paradicsom, 1 kis üveg, (375 ml) konzerv bébikukorica, 2.5 dl húsleves, 2.5 dl száraz fehérbor, 2.5 dl tejszín, 1 evőkanál étkezési búzakeményítő. 2 evőkanál vaj, vagy főzőmargarin, 3 evőkanál citromlé, 1 csokor metélőhagyma, 3 evőkanál curry, só, hurkapálca

Elkészítése:
A rizst a szokásos módon, sós vízben megpároljuk. A halfilét megmossuk, majd nagyobb kockákra vágjuk. Citromlével meglocsoljuk, és állni hagyjuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra felkockázzuk, majd a vajjal vagy a főzőmargarinnal együtt üveg-vagy kerámiatálba tesszük, és lefedve, 600 watton 1,5 percig pároljuk. Felöntjük a levessel és a fehérborral. Lefedve, 600 watton, további 3 percig pároljuk. A tejszínben csomómentesre keverjük az étkezési búzakeményítőt. Sóval és curryvel ízesítjük, majd a levesbe öntjük. Lefedve, ugyanazzal a teljesítménnyel további 3 percig pároljuk, közben egyszer megkeverjük. A paradicsomot megmossuk, négyfelé vágjuk, magját kiszedjük. A húsos, füstölt szalonnát nagyobb kockákra vágjuk. A konzerv bébi kukoricát lecsöpögtetjük, és vastagabb karikákra vágjuk. A halfilét megtöröljük, sóval, borssal ízesítjük, majd a szalonnával, a paradicsommal és a kukoricával felváltva hurkapálcára húzzuk. A nyársakat a curry mártásba merítjük, és visszatoljuk a mikrohullámú készülékbe. Lefedve, 600 watton 4 percig sütjük. A halakat kevés mártással együtt tányérra helyezzük, párolt rizzsel körítjük. Frissen vágott metélőhagymával meghintjük.

A maradék-mártást külön kínáljuk hozzá. 

HAMBURGER HÚS
Hozzávalók:
1 kg darált marhahús, 2 db vöröshagyma, 1 db tojás, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek chili mártás, 1 kk currypor, bors, só

Elkészítése: A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk, a tojást kikeverjük, és az összes hozzávalóval együtt egy tálba kikeverjük. Húspogácsákat formálunk belőle (8 db). Pár órára a hűtőbe tesszük, majd mindkét oldalát rostra fektetve kisütjük.

HÁTSZÍN NYÁRSON
Hozzávalók:
50 dkg marhahátszín, 2 fej vöröshagyma, 2 db paprika (színes), 1 kávéskanál csípős mustár, 2 evőkanál olaj, ízlés szerint só, őrölt bors és pirospaprika

Elkészítése:
A lehártyázott húst kockázza fel 2-3 centis darabokra. Forgassa össze a mustárral összekevert fűszerekkel, és jól lezárva tegye egy éjszakára hűtőszekrénybe. Másnap húzza felváltva nyársra a húsdarabokat, a felkarikázott vöröshagymát és a kockákra darabolt paprikákat. A megmaradt pácot keverje össze kevés olajjal, majd ecsetelje be vele a nyársakat. Forró olajban vagy kerti grillsütőn süsse ropogósra.

Héjában sült burgonyát és friss salátát adjon hozzá.

HAWAII PULYKANYÁRS
Elkészítése: A pulykamellből 3 cm-es kockákat vágok, amelyeket legalább egy órára beleteszek a mustárból, olajból, ketchupból, borsból és ételízesítőből álló marinádba. A kockákat egyenként Bacon szalonna szeletbe, csomagolom és a hasonló méretű ananászkockákkal váltakozva, felhúzom a nyársakra. Utána grillezem.

HERING BUNDÁBAN SÜTVE
Hozzávalók:
12-18 db hering (nagyságtól függően), 10 dkg vaj, 1 citrom, 10 dkg liszt, 1 pohár mustár

Elkészítése:
Pikkelyezzük le, belezzük ki és mossuk meg a frissen vásárolt halat, majd itassuk le róla a vizet. Keverjük össze a mustárt a liszttel, majd mártogassuk meg benne a heringeket és tegyük a sütő rácsára. Tálaláskor adjunk hozzá olvasztott vajat és citromszeleteket.

HÚSGOMBÓC JUSZUF MÓDRA
Hozzávalók:
1 kg kétszer átdarált bárányhús, 10 gerezd fokhagyma, 0,5 ek őrölt koriander, bors, só

Elkészítése:
Keverjük össze a hozzávalókat. Készítsünk tojásnyi gombócokat. Tenyerünkkel nyomjuk laposra. Olajozzuk be a grillrácsot, süssük barnára a húst.
Salátákkal, mártásokkal tálaljuk.

HÚSPOGÁCSÁK GOUDA SAJTTAL
Elkészítési idő: 70 perc
Hozzávalók 4 személyre:
5 dkg füstölt, főtt sonka, 5 dkg Gouda sajt, 2 tojás, 65 dkg darált sertéshús, 10 dkg zsemlemorzsa, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 mokkáskanál őrölt bors, 1 kk. majoránna, 3-4 ek olaj, só

Elkészítése:
A sonkát és a sajtot apró kockákra vágjuk, összedolgozzuk a darált hússal, a tojásokkal és a zsemlemorzsával. Megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, sózzuk, borsozzuk és majoránnával fűszerezzük. Jól összekeverjük és 8 darab húspogácsát formázunk belőle.
Mindegyiket megkenjük olajjal és forró grillroston mindkét oldalán megsütjük.

I
ILLATOS CSIRKE BURGER

Előkészítési idő: 60 perc + grillezés
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg lebőrözött, kicsontozott csirkehús (Gondolom: csirkemell) 5 – 6 szál újhagyma, őrölt bors, 1 tojás, 1 csokor friss kakukkfű, só, vagy flekkenfűszer keverék

Elkészítése:
A húst darabokra vágjuk, majd finomra daráljuk. Összekeverjük a feldarabolt újhagymával, a kikevert tojással, az apróra vágott kakukkfűvel, és a borssal. megsózzuk, és jól összegyúrjuk. Egyforma húspogácsákat formázunk belőle, majd parázs fölé állított roston 3-5 perc alatt megsütjük.

INDONÉZ, GRILLEZETT CSIRKE (AYAM BAKAR)
Hozzávalók 3-4 személyre:
2 csirkemell és 2 comb, 4 kis hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1/2 ek koriander, 1/2 ek köménymag, 10 dkg dió, 2 babérlevél, 2 szál citromfű (vagy 2 kk reszelt citromhéj, vagy 2 gerezd citrom). 1 db gyömbér (kb. 2 cm), 4 citromlevél, 1 1/2 liter kókusztej (helyette pár dkg kókuszreszelék és 2 ek tejszín vízzel elkeverve jó), 1 ek édes szójaszósz, só, bors

Elkészítése:
A koriandert és köményt pirítsa szárazon 1 percig, majd a hagymával, fokhagymával, dióval, citromfűvel és gyömbérrel turmixolja péppé. Hevítsen 3 mm olajat lábasban, rajta a péppel megkent csirkét süsse míg a fűszerillat felszáll, öntse rá a kókusztejet, tegye bele a babért, citromlevelet, sózza-borsozza ízlés szerint és főzze míg a kókusztej elpárolog. Vegye ki a csirkét, kenje meg az édes szójaszósszal és süsse grillen aranybarnára.

ÍZLETES NYÁRSAK BABBAL (BROCHETTES D’ ABATS ET HARICOTS BLANCS)
Előkészítés: 15 perc - Főzés: 1 óra
Hozzávalók 4 személyre:
200 g marhavese, 200 g marhaszív, 200 g birkamáj, 2 piros paprika, 2 hagyma, 8 paradicsom, 200 g fejtett bab, 2 gerezd fokhagyma, 2 babérlevél, só, bors

Elkészítése: Az éjszakára beáztatott babot keverjük össze a paradicsommal, fokhagymával, sóval, borssal, babérlevéllel. Öntsünk rá vizet, hogy ellepje, és főzzük egy órán keresztül kis lángon.
Tűzzük a nyársakra felváltva a megtisztított húsokat, paprikát és hagymát, süssük meg grillsütőben.
Tálaljuk a megfőtt babbal.

J
JUHÁSZ PECSENYE

Hozzávalók:
50 dkg báránycomb, só, bors, 1 citrom, 1 dl olaj, Worcester mártás

Elkészítése:
A szeleteket sózzuk, borsozzuk, citromlébe mártjuk, majd olajban 2 órát érleljük. Mustárt, olajat, Worcester mártást összekeverünk, ebbe mártjuk a szeleteket, majd megforgatjuk zsemlemorzsában, és grillsütőben pirosra sütjük.

Forrás:
SZABADTÜZI ÖTLETEK
Szerző:
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.