Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SZABADTŰZI ÖTLETEK- 11

2016.08.29

SZABAD TŰZI ÖTLETEK

LAZACGRILL PETREZSELYMES VAJRÓZSÁKKAL
Előkészítési idő: 60 perc + érlelés + grillezés
Hozzávalók 4 személyre:
4 lazactörzs, 1 citrom szűrt leve
A petrezselymes vajhoz:
1 kávéskanál reszelt citromhéj, fél csokor petrezselyem, ízlés szerint só, őrölt bors, olívaolaj, citrom, 10 dkg vaj

Elkészítése:
A petrezselyem leveleit lecsipkedjük a szárról, és finomra aprítjuk. A vajat megolvasztjuk, majd kikeverjük a reszelt citromhéjjal, a citrom levével, és petrezselyemmel.
Sóval, borssal ízesítjük, és csillagvégű habzsába töltjük. Egy tálcát letakarunk sütőpapírral, a vajból rózsákat nyomunk rá, és hűtőbe tesszük. A lazacok mindkét oldalát megkenjük citromlével és kevés olajjal, lefedjük fóliával, majd 10 percig pihentetjük. Enyhén sózzuk, borsozzuk, és grillrácson mindkét oldalon átsütjük. A lazacszeletekre vajrózsát rakunk, és citromkarikával díszítve, grillezett főtt burgonyával kínáljuk.

LAZAC, RÁK, KAGYLÓ NYÁRSON
Hozzávalók 4-5 személyre:
1 kg lazacfilé, 0.5 kg garnélarák, 20 dkg fagyasztott vagy konzerv füstölt kagyló, 1 dl olívaolaj, só, törött bors

Elkészítése:
A filézett halat vágjuk fel 2-3 centiméteres kockákra úgy, hogy közben a hal bőrét ne vágjuk át, hanem amikor bevagdaltuk, egy éles késsel egyszerre vágjuk le a bőrről, a farkától a feje felé haladva. A rákot megtisztítjuk, a kagylót kiolvasztjuk, illetve lecsöpögtetjük. Hurkapálcikára vagy fémnyársra felváltva feltűzzük a haldarabokat, rákokat, kagylókat, egy-egy személyre két nyársat számítva. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és 1-2 órára betesszük a hűtőbe, majd sütés előtt olajjal vékonyan átkenjük. Süthetjük előmelegített, 250°C-os sütőben, ekkor mindössze 3-4 perc kell az elkészítéséhez, de grillezhetjük is. Párolt zöldségekkel, zöld salátával tálaljuk.

LAZACSZELETEK
Hozzávalók:
4 db lazacszelet, 2 ek olaj, prézli, kapor, bors, só

Elkészítése:
A szeleteket megmossuk, és konyharuhával jól leitatjuk. Sózzuk, borsozzuk. Vékonyan beolajozzuk, majd meg¬szórjuk prézlivel. A halszeleteket rostélyra helyezzük, meghintjük kaporral, és mindkét oldalát kisütjük,

LECSÓS CSIRKECOMBOK
Hozzávalók:
10 dkg füstölt szalonna, 4 db csirkecomb, 4 db paprika, 4 db paradicsom, 1 db vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, pirospaprika, só

Elkészítése:
A csirkecombokat megtisztítjuk, bedörzsöljük pirospaprikával és sóval, majd egyenként az olajjal megkent alufóliákra tesszük. A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk, és összekeverjük a kockára vágott paradicsommal, paprikával, és a szalonnával, ezután a csirkékre halmozzuk. A fóliát gondosan lezárjuk, kevés levegőt hagyva benne. Faszénparázsba süllyesztve kisütjük.
Sütési idő kb. 25 perc

LEGENDÁS GYÜMÖLCSÖS (FABULOUS FRUIT KABOBS )
Hozzávalók:
10 dkg vaj, 1 dl juharszirup, 1 evőkanál finomra vagdalt menta, 1 db ananász, 2-2 db körte és alma

Elkészítése:
Keverje simára a szoba hőmérsékletű vajat a sziruppal és a mentával. Hámozza meg, majd darabolja nagyobb kockákra az ananászt. Héjastul vágja cikkekre a magházuktól megfosztott almákat és körtéket. Húzza a gyümölcsöket nyársra, majd alaposan ecsetelje be a vajas krémmel. A közepes hőmérsékletű grillsütőben 3-5 perc alatt süsse pirosra. (Közben forgassa a nyársakat, és a maradék vajas krémmel kenegesse meg.) Forrón kínálja.

LEPKEFORMÁJÚ KÓKUSZOS CSIRKE ACEHI MÓDRA (INDONÉZ)
Hozzávalók 4 személyre:
2 kis csirke (kb. 60 dkg-ak), 4 kis hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek őrölt koriander, 3-7 kis hegyes erős pirospaprika, 2 cm friss gyömbér, 1 kk kurkuma, só, 2 ek citromlé, 5 dl kókusztej, 2 levél citromfű vagy 1 gerezd citrom

Elkészítése:
A csirkét vágja fel végig has oldalon és terítse ki síkban lepkeformára. A hagymát szeletelje vékonyra, a fokhagymát törje át, a paprikát és gyömbért szeletelje A csirkét süsse grillen vagy roston 3-3 percig oldalanként, majd tegye félre. Készítsen pácpépet a hagyma, fokhagyma, koriander, paprika, gyömbér, kurkuma, só, citromlé és 1,2 dl kókusztej sima péppé turmixolásával, tegye bele a csirkét 15 percre, közben forgassa meg. Tegye a csirkét nagy lábasba, közepes hőn párolja 10 percig fedetlenül, majd adja hozzá a maradék kókusztejet és a citromfüvet, fedje le és párolja még kb. 30 percig, időnként megkeverve, míg a csirke megpuhul és a lé csaknem elfő.

Forrás:
SZABADTÜZI ÖTLETEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.