Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SZABADTŰZI ÖTLETEK 13.

2016.09.18

SZABADTÜZI ÖTLETEK

NAGY FALAT
Hozzávalók:
45 dkg darált marhatarja, 8 db szezámmagos zsemle, 8 db salátalevél, 8 szelet füstölt sajt, só
Az öntethez:
0,6 dl majonéz, 2 kávéskanál torma, 2 evőkanál ketchup, víz

Elkészítése:
Kis tálkában keverje ki az öntet összetevőit simára, majd felhasználásig tegye félre. A darált húsból készítsen a zsemle méretével megegyező nyolc darab húslepényt. A félbevágott zsemlék vágott felületét pirítsa világosbarnára. A sütőpapírra helyezett húspogácsákat grillezze aranybarnára. Ha elkészült, állítsa össze a szendvicseket. Először a zsemlék alsó felét öntözze meg a mártással. Erre fektesse a sült húsokat, majd a sajtot és a salátalevelet. Tegye rá a tetejüket, és 1-2 percre tegye forró sütőbe. Azonnal kínálja.

NARANCSOS, ROSTON SÜLT CSIRKE
Hozzávalók:
6 dkg vaj, 1 db csirke, 1 db narancs, 1 dl fehérbor, só

Elkészítése:
A megtisztított csirkét négyfelé vágjuk, sózzuk, megkenjük vajjal, és a bőre alá két gerezd narancsot rakunk. Meglocsol¬juk a narancs kifacsart levével, és az édes, fehérborral. Vajjal megkent alufóliába csomagoljuk, és faszénparázson kisütjük.

NYÁRSON SÜLT GALAMB GRILLBEN
Hozzávalók:
4 db galamb, só, bors, majoránna

Elkészítése:
A galambokat egészben hagyva jól besózzuk, borsozzuk, majoránnázzuk, és a villákra felszúrva pirosra sütjük.

NYÁRSON SÜLT PISKÓTAKOCKA (KUBA)
Hozzávalók:
0,5 csésze narancslé, 1 tk citromlé, 3 ek porcukor, 1 piskóta tortalap, 2-3 ek felmelegített narancslekvár, 0,5 csésze kókuszreszelék

Elkészítése:
Keverjük össze a narancs-, citromlevet a cukorral! Vágjuk a tortalapot 5 cm-es kockákra. Mártsuk egyenként gyorsan a narancslébe, majd a lekvárba, szórjuk be a kókuszreszelékkel! Húzzuk fel a grillpálcákra, forró grillbe tegyük, és addig süssük, míg a kókusz kissé megbarnul.

NYÁRSONSÜLT SAINT-JACGUES KAGYLÓK
Hozzávalók:
60 dkg Saint-Jacgues kagyló, 50 dkg fekete kagyló, (Moule) 20 dkg gomba, 5 dkg vaj, 1 dl olaj, 1 dl fehérbor, só, őrölt bors

Elkészítése:
Tegyük a kagylókat héjastul fehérborba. Adjunk hozzá egy kevés vajat és borsot. Ha szétnyíltak, kaparjuk ki. Forraljuk fel az áztatólét, 2 percre dobjuk bele a Saint-Jacgues kagylókat. Tűzzük a kagylókat egymással váltogatva a nyársra. Az elejét és a végét egy-egy gombafejjel zárjuk le. Locsoljunk rá olajat. Közepes fokozatra állított grillsütőben forgassuk 3 percig. Ha már kezd pirulni, kenjük rá a maradék vajat és fűszerezzük meg.

NYÁRSON SÜLT SZÁRNYAS-MÁJ, ÉS GOMBA
Hozzávalók:
60 dkg csirke-vagy kacsamáj, só, 1 kávéskanál szemes bors, 20 dkg füstölt szalonna, 40 dkg csiperke-gomba, 3 fej vöröshagyma

Elkészítése:
A szárnyas májat alaposan megmosom, lecsöpögtetem, megsózom, és durvára őrölt borssal meghintem. A nagyobbakat több szeletre vágom. A füstölt szalonnát 5 x 5 x 2 cm-es szeletekre vágom. A gombát megtisztítom, és felszeletelem 1 cm-es szeletekre, vigyázva, hogy nyársra húzható legyen. A vöröshagymát is 1 cm-es vastag karikákra vágom.
A nyársra egymás után felhúzok egy karika hagymát, egy szelet szalonnát, egy májdarabot és egy szelet gombát. Ebben a sorrendben a nyársakra húzom az előkészített anyagokat, majd állandóan forgatva grillsütőben kisütöm.
Kellemessé teszi a vendéglátást, ha a vendégek faszénparázs felett maguk sütik ki a saját adagjukat, és a tálalóra kirakott salátafélékből ízlés szerint választanak köretet.

OLASZ DRESSINGBEN SÜLT CSIRKE
Hozzávalók 6 személyre:
6 csirkemell, 2,5 dl olasz dressing, 8 zöldhagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2 friss erős vagy édes paprika 45 dkg rákhús, 10 dkg vaj, só, bors, erős paprikapor
Olasz dressing:
5 ek vörösborecet, 3 ek víz, 3 ek olívaolaj, 1 kk oregánó - bazsalikom keverék, 1 kk cukor, 1/2 kk só, 1/4 kk bors keveréke.

Elkészítése:
A csirkét bőrözze le, csontozza ki, szórja só, bors és paprika keverékével, öntse fel az olasz dressinggel, süsse előmelegített sütőben, közepesnél erősebb hőn félkészre, majd kivéve a léből grillezze, vagy süsse roston oldalanként 7 percig. Olvassza meg a vajat, süsse rajta az aprított zöldhagymát, friss paprikát, hagymát sózva-borsozva, közepes hőn 20 percig, tegye hozzá az áttört fokhagymát, süsse még 5 percig, majd az aprított rákhússal még 10 percig. A csirkét melegítse meg a sütőben hagyott dressigben, tálalja a dressinget a csirkére öntve, mellé a sült zöldféléket, adjon hozzá salátát.

ÖRDÖGI GRILLCSIRKE
Hozzávalók:
1,2 kg csirkemell és comb, 6 evőkanál olvasztott vaj, 2 evőkanál olaj, 6 evőkanál dijoni mustár, 1 csomó újhagyma, fél-fél teáskanna kakukkfű, bazsalikom és tárkony, csipet őrölt- és Cayenne bors, 5 dl zsemlemorzsa

Elkészítése:
Melegítse elő közepes hőmérsékletre a sütőt. Olvassza össze a vajat és az étolajat, és ezzel kenje be kívül-belül a leszárított csirke húsokat. Helyezze a grillsütőbe, úgy, hogy legalább 10-12 centi távolságban legyen a sütő oldalaitól és a fűtőszálaktól is. Tíz-tíz percig süsse minden oldalukat, miközben ötpercenként meglocsolja a keletkezett saját lével. Addig süsse, míg enyhén kezd barnulni. Sózza meg. Keverje össze a mustárt a reszelt hagymával és a morzsolt fűszerekkel. Cseppenként adjon hozzá a pecsenyeléből, és addig keverje, míg majonéz sűrűségű keveréket kap. Ezzel kenje be a csirkedarabokat, majd azokat forgassa bele a zsemlemorzsába. Végül tegye a panírozott húsokat a sütőrácsra, és lassú tűzön süsse mintegy tíz perc alatt minden oldalukon szép barnára. Időnként a pecsenyeléből csepegtessen egy picit a húsokra.

ŐSZIBARACKOS LAZACNYÁRS (BROCHETTES DE SAUMON AUX PECHES)
Előkészítés:
15 perc - Főzés: 3 perc Hozzávalók 4 személyre:
400 g friss lazac, 2 őszibarack, 150 g vaj, 2 kávéskanál apróra vágott hagyma, 1 kávéskanál gyömbér, 1/2 kávéskanál currypor, 10 cl húsleves, turbolya, malibu, vodka, só, bors

Elkészítése:
Egy kis vajon pároljuk meg a hagymát, tegyük bele a fűszereket és a beforralt húslevest. Tegyük bele a végén a malibut és a vodkát, szórjuk meg turbolyával. A lazacot vágjuk 2-3 cm-es kockákra. A nyársakra felváltva tűzzük a lazacot és a barackot. Gőzöljük 3 percig, tálaljuk a szósszal.

Forrás:
SZABADTÜZI ÖTLETEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.