Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SZABADTŰZI ÖTLETEK 8.

2016.07.23

SZABAD TŰZI ÖTLETEK

GRILLEZETT HAL (GRILLED FISH)
Hozzávalók:
4 db hal, 1 fej vöröshagyma, 1-1 kk őrölt bors és só, 6 evőkanál földimogyoró olaj, 2 db citrom

Elkészítése:
A finomra vagdalt vöröshagymát keverje össze a sóval és borssal. A halakat készítse konyhakészre. Lecsepegtetve irdalja be a halakat mindkét oldalukon. Dörzsölje a bevágásokba és a hasüregbe a fűszeres pépet. Fél órára tegye félre a halakat, majd olajjal kenje meg azokat. Grillsütőben, vagy barbecue-n oldalanként 10 perc alatt süsse ropogósra. Félbevágott citrommal, forrón kínálja.

GRILLEZETT HALFILÉ SPENÓTKRÉMMEL
Hozzávalók:
60 dkg tengeri halfilé, 20 dkg spenótpüré, 2 evőkanál tejföl, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, olívaolaj

Elkészítése:
A halfiléket éles késsel hasítsa fel, mint a dagadónál szokta. Kívülről mindkét oldalukat dörzsölje be sóval, borssal. A spenótot olvassza fel, keverje hozzá a tejfölt, a zúzott fokhagymát, majd kissé forralja össze. Hagyja kihűlni, és ezzel a krémmel töltse meg a filéket. Szükség esetén kösse át azokat. Kenje be olívaolajjal, végül grillrácson süsse ropogósra minden oldalukon. Héjában sült krumplival tálalja.

GRILLEZETT HALSZELETEK
Hozzávalók:
3 evőkanál olaj, 4 evőkanál száraz fehérbor, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 2 evőkanál citromlé, 1 evőkanál aprított petrezselyemzöld, 1 teáskanál szárított kakukkfű, morzsolt, 4 kardhal-, foltos tőkehal- vagy tonhal-szelet, kb. 2 cm vastag (175-175 g) só
Előkészítés: 25 perc - Sütés: 8 perc

Elkészítése:
Tipp:
A kardhal tömör, nagyon ízletes húsú halfajta, igen alkalmas pácolásra. Mivel a pác savas a marinírozáshoz feltétlenül üveg- vagy porcelánedényt használjunk, semmiképpen sem fémből készültet!
A grillt vagy a sütőt felső lángon 250°C-ra előmelegítjük. Közben lapos tálban összekeverjük az olajat, bort, reszelt citromhéjat és citrom- levet, a petrezselymet és kakukkfüvet. Belerakjuk a halszeleteket, majd megforgatjuk a folyadékban. Ezután lefedjük, és 20 percig szobahőmérsékleten marinírozzuk.
A halszeleteket lecsepegtetjük, majd hőálló sütőformában egymás mellé rendezzük. A sütő legfelső részébe helyezzük, és 3 percig grillezzük. Ekkor a sütőformát kivesszük, a halszeleteket megsózzuk és meg- fordítjuk, majd ismét a sütőbe tesszük. További 5 percig grillezzük, amíg a hal villával megszúrva könnyen szét nem esik. A kész halszeleteket 4 tányérra rendezzük, és azonnal tálaljuk.

GRILLEZETT KOLBÁSZKÁK
Hozzávalók:
1 kg főtt marhahús, 1 kg főtt sertéshús, fokhagyma, vöröshagyma, só, bors, őrölt kömény, ízlés szerint

Elkészítése:
A fentieket ledaráljuk, és a fűszerekkel együtt apró rudacskákat formázunk belőle. Parázs felett lassan megpirítjuk.

GRILLEZETT KRUMPLISALÁTA
Hozzávalók:
4 nagy burgonya, 1 evőkanál borecet, 2 evőkanál olívaolaj, 1 mokkáskanál kurkuma, 1 teáskanál rozmaring, só, őrölt bors, 1 teáskanál köménymag

Elkészítése:
Keverje össze a borecetet, a kurkumát, a rozmaringot, a borsot és a sót, majd tegye félre. Alaposan mossa meg a burgonyákat, majd szúrja nyársra, és a grillsütőben 5 perc alatt süsse félpuhára. Tegye félre kihűlni, majd 1 centi vastagra karikázza fel. Egymás mellé fektesse a karikákat kiolajozott tepsire. Kenje meg azokat a fűszeres keverékkel. Hagyja állni fél órát (miközben még egyszer bekeni a karikákat), hogy beszívhassák az aromát, majd szórja meg köménymaggal. Végül süsse 180 fokra előmelegített sütőben 20 percet, vagy grillsütőben, oldalanként 5-5 percig. Grillhúsok mellé kitűnő köret.

GRILLEZETT LAZAC
Hozzávalók:
8 db lazacfilé, 0,6 dl mogyoróolaj, 4 evőkanál szójaszósz, 4 kávéskanál balzsamecet, 4 szál újhagyma, 3 teáskanál barnacukor, 2 gerezd fokhagyma, 1,5 teáskanál reszelt gyömbér, 2 teáskanál bors, 1 teáskanál szezámolaj, fél teáskanál só

Elkészítése:
Kisebb keverőtálban habverővel dolgozza egybe a mogyoróolajat, a szójaszószt, a balzsamecetet, a finomra vagdalt újhagymát, a barna cukrot, a zúzott fokhagymát, a durvára darált borsot, a sót és a szezámolajat.
Fektesse a halfiléket lapos tűzálló tálra. Locsolja rá a fűszeres keveréket. Egy éjszakára, vagy legalább 4 órára tegye letakarva a hűtőszekrénybe. Gyújtsa be a grillsütőt. A rácsot legalább 10 centire helyezze a hőforrástól, és ecsettel kissé olajozza be, mielőtt ráfekteti a pácolt filéket. Tíz-tíz percig süsse a húsok mindkét oldalát. (Félidőben lapos fakanállal óvatosan fordítsa meg a szeleteket.) Friss kenyérrel, majonézes salátával tálalja.

GRILLEZETT LAZAC PAPRIKÁS MÁRTÁSSAL
Hozzávalók:
2 piros húsú paprika, 1 fej vöröshagyma, 1 kis fokhagymagerezd, 1 evőkanál olívaolaj, 60-70 g vaj, 1/8 l fehérbor, 1/8 l tyúkhúslé, 1/8 l tejszín, só, frissen őrölt bors, cayenne-i bors, 1 evőkanál szárított kakukkfű, 4 lazacfilé (180-200 g egyenként), 1 citrom
Előkészítés:12 perc - Főzés:33 perc

Elkészítése: A grillt előmelegítjük. A paprikát megmossuk, szárazra töröljük, fél- bevágjuk, a magokat és az ereket eltávolítjuk. A felezett paprikákat úgy tesszük a grillre, hogy a héja legyen felül. Amint hólyagos lesz, ki- vesszük a sütőből és hideg vízzel hirtelen, leöntjük. Lehúzzuk a héját, majd felkockázzuk a paprikát.
A vöröshagymát és a fokhagymát meghámozzuk; a hagymát felkockázzuk, a fokhagymát szétnyomkodjuk. Ezután az olajat felforrósítjuk egy edényben, 40-50 g vajat teszünk hozzá, és ebben pároljuk meg a hagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát és a paprikát. Tetszés szerint néhány paprikakockát félretehetünk a mártáshoz.
A megdinsztelt paprikakockákat borral és hús alaplével feleresztjük, 2 percig lassan forraljuk, majd hozzáadjuk a tejszínt. Sóval, borssal, cayenne-i borssal és kakukkfűvel ízesítjük, további 3 percig forraljuk, majd pürésítjük. A félretett paprikakockákat beletesszük a szószba, és ezt még 3 percig főzzük.
Közben a lazacdarabokat megmossuk, és szárazra töröljük. A citromot kifacsarjuk, a filékre rácsepegtetjük a levét; sózzuk, borsozzuk.
A sütő rostélyát alufóliával lefedjük, a lazacdarabkát erre helyezzük rá, majd a maradék vajat elosztjuk a halakon. A lazacot összesen 7 percig grillezzük, de félidőben megfordítjuk. A kész filéket a paprikás mártással együtt tálaljuk.

GRILLEZETT MARHASZELET
Hozzávalók:
1 vöröshagyma, 1 citrom, 1 csokor petrezselyem-zöld, 1 teáskanál fekete bors, 1 teáskanál reszelt szerecsendió, 1 teáskanál őrölt szeg-fűszeg, 2 késhegynyi szegfűbors, 8 szelet marhahús, bélszín, 1/8 l olívaolaj

Elkészítése:
A hagymát megtisztítjuk, és apróra kockázzuk. A petrezselymet megmossuk és szárazra töröljük, majd összevágjuk. A citrom héját lereszeljük, és a levét kifacsarjuk. A hagymából, petrezselyemből, citromhéjból és léből a fűszerekkel és az olívaolajjal együtt pácot készítünk, a bélszínszeleteket legalább 30 percig állni hagyjuk benne. A grillsütőt előmelegítjük. A hússzeleteket kb. 20 cm távolságra helyezzük el a grill hőforrása alatt, majd mindkét oldalról 1-2 percig grillezzük. A kész szeleteket tányérokra tesszük és azonnal tálaljuk.

GRILLEZETT MÉZES-MUSTÁROS CSIRKE
Hozzávalók:
4 csirkemell filé, 1/3 bögre Dijoni mustár, 1/4 bögre méz, 2 evőkanál majonéz, 1 teáskanál steak szósz

Elkészítése:
Keverjük össze a mustárt, a mézet, a majonézt és a szószt. Tegyük a megmosott filéket egy tálba, és fedjük be a massza felével. Hagyjuk egy kis ideig a hűtőben állni.
Előmelegített,
olajozott grill-lapon süssük meg a filéket - mindkét oldalukat kb. 10-10 percig -, közben fokozatosan adjuk hozzá a massza másik felét, ügyelve arra, hogy le ne égjen.
Tálaljuk pirítóssal és az előre elkészített Garden salátával!

GARDEN SALÁTA
Hozzávalók:
1 kis fej saláta, 1-1 zöld, sárga és piros kaliforniai paprika, 1 kígyóuborka; a dresszinghez: 4 evőkanál olívaolaj, 4 evőkanál citromlé, 2 teáskanál mustár, 1 teáskanál barna cukor

Elkészítése:
A hozzávalókat mossuk meg, a salátát tépjük apró darabokra, a többit pedig vágjuk csíkokra. Tegyük a zöldségeket egy tálba. Készítsük el a dresszinget: az alapanyagokat tegyük egy üvegbe, és jól rázzuk össze. Öntsük a zöldségekre, keverjük össze, és hagyjuk a hűtőben 1-2 órát állni, hogy jól összeérjen.

GRILLEZETT PADLIZSÁN
Hozzávalók:
4 db padlizsán, 6 ek citromlé, 10 ek olaj, 8 gerezd fokhagyma, petrezselyem, bazsalikom, citromfű, kakukkfű, őrölt bors, só

Elkészítése:
Az olajat a citromlével, az összes fölaprított zöld-fűszerrel, és a zúzott fokhagymával összekeverjük, sózzuk, borsozzuk. A padlizsánok végét levágjuk, majd kettévágjuk.
Megkenjük a fűszeres olajjal, alufóliába csomagoljuk, és hűtőbe tesszük egy pár órára. Forró flekkensütőn, mindkét oldalát kisütjük, ezután a fóliából kibontjuk, és még két percre a sütőlapra tesszük.

GRILLEZETT PARADICSOM 01.
Hozzávalók:
4 db paradicsom, 2 ék olaj, 2 gerezd fokhagyma, bazsalikom, kakukkfű, őrölt bors, só

Elkészítése:
A paradicsomokat megmossuk, lecsumázzuk, és kereszt¬be a közepükig behasítjuk. Sóval, borssal meghintjük. Az olajat a zúzott fokhagymával, a fölaprított bazsalikommal, kakukkfűvel összekeverjük, majd bekenjük vele a paradicsomot. Forró flekkensütő lapon megsütjük, miközben a fűszeres olajjal kenegetjük.

GRILLEZETT PARADICSOM 02. (GRILLED CILANTRO TOMATOES)
Hozzávalók:
4 nagy paradicsom, 2 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál morzsolt koriander, ízlés szerint só és őrölt bors

Elkészítése:
Vágja félbe a paradicsomokat. A magokat távolítsa el belőlük. Locsolja meg olívaolajjal. Fektesse alufóliával letakart szenes grillrácsra. Letakarva süsse 10 percen át.
Végül fűszerezze, és sültek mellé forrón tálalja körítésként.

GRILLEZETT PISZTRÁNG (INDIAI)
Hozzávalók:
4 pisztráng megtisztítva (kb. 25 dkg-osak; friss makrélából is készíthetjük), só, 6 evőkanál olvasztott vaj, 1-2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 friss zöld csilipaprika kimagozva és felaprítva (vagy 1 kiskanál konzerv darált csili), diónyi friss gyömbér finomra vágva, 1-1 kiskanál köménymag, garam masala és őrölt kömény, 1 citrom finomra reszelt héja, 2 citrom Ieve, korianderágak és citromkarikák a díszítéshez

Elkészítése:
Éles késsel óvatosan három nem túl mély, átlós bevágást ejtünk a pisztrángok mindkét oldalán. Fűszerezzük, majd egy enyhén kizsírozott serpenyőbe tesszük őket. Egy kisméretű lábosban lassú tűzön megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a fokhagymát, a csilipaprikát, a gyömbért valamint a fűszereket, és nagyon óvatosan, állandóan kevergetve fél percig sütjük. Levesszük a lábost a tűzről, és a keverékhez adjuk a citromhéjat és a citromlevet. A keverék felét a pisztrángokra kanalazzuk, és közepesen meleg grillsütőben 5-8 percig sütjük, amíg egyik oldaluk teljesen átsül. Ezután megfordítjuk őket, ráöntjük a maradék keveréket, és további 5-8 percig sütjük, időnként megkenegetve a lével. Az elkészült pisztrángokat elrendezzük egy előmelegített tálalóedényen, rájuk kanalazzuk a citromos lét, és korianderágakkal, valamint citromkarikákkal díszítjük. Forrón tálaljuk.

GRILLEZETT SERTÉSBORDA
Hozzávalók:
60 dkg sertésborda, 1 evőkanál olaj, só és őrölt bors
Az mártáshoz:
5 dkg mazsola, 1 alma, 1 narancs, 2 evőkanál barna cukor, 1 kávéskanál gyümölcs ecet, 1 mokkáskanál menta

Elkészítése:
Áztassa meleg vízben 10 percig a mazsolát. Csepegtesse le, majd keverje össze az apróra vagdalt almával, naranccsal, cukorral, ecettel és a mentalevéllel. A húst kenje be az olajjal, sózza, borsozza. Előmelegített grillsütőben mindegyik oldalán süsse 5 percen át. Akkor sült meg, amikor a kést beleszúrva nem nedvezik már a borda. Szeletelje fel, és a gyümölcssalátával tálalja.

GRILLEZETT SERTÉSKARAJ GYÜMÖLCSÖKKEL
Hozzávalók 4 személyre:
8 szelet kicsontozott sertéskaraj, 1 friss ananász, 4 kemény banán, a páchoz: 3 evőkanál méz, 3 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál olaj, kétcsipetnyi őrölt Cayenne bors, só

Elkészítése:
Ha van, hagyjuk rajta a karajszeleteken, a szélein lévő vékony zsírréteget, de éles kés hegyével vagdossuk be, hogy sütés közben a hús ne ugorjon össze. Keverjük össze a mézet, a szójaszószt, az olajat és a Cayenne borsot, és ebben a pácban forgassuk meg a hússzeleteket. Tegyük előmelegített, forró grillre és süssük 4-5 percig. Ezután újra kenjük át a páccal a húst, és megfordítva ugyancsak süssük 4-5 percig. A második fázisban tegyük fel sülni a háromszög alakra vágott ananász-szeleteket és a hosszában kettévágott banánokat, amelyek tetejét szintén kenjük be a mézes- szójás-olajos páccal. A húst sütés közben enyhén sózzuk, s ízlés szerint tehetünk még rá borsot is. Ha nincs Cayenne borsunk, használjunk őrölt fekete borsot. A tálalásnál a hús és a gyümölcs mellé adhatunk párolt rizst és minél több zöld féléből készült salátát.

GRILLEZETT STRUCCHÚS, ERDEI GOMBÁVAL MUSTÁROS GYÖNGYHAGYMA SZÓSZBAN
Hozzávalók 4 személyre:
4 db 180 gr-os zsenge strucc pecsenye szelet, kevés vaj
Erdei gombához valók:
60 dkg kedvünkhöz való vegyes erdei gombák, 2 db gyöngyhagyma apróra vágva, 3 gerezd fokhagyma, törve, 1.5 dl fehérbor, 2 tk kakukkfű, apróra vágva, kevés vaj
Mustáros gyöngyhagyma szószhoz:
2 dl fehérbor, 4 db gyöngyhagyma, apróra vágva, fél friss babérlevél, 1 ek kakukkfű, apróra vágva, 2 ek Dijon-i mustár, 3 dl pirított darált vadhús, 1.5 dl tejföl, kevés vaj

A mustáros gyöngyhagyma szósz elkészítése:
Pirítsuk meg a gyöngyhagymát vajon. Adjuk hozzá a fehérbort, a fűszereket és a mustárt. Adjuk hozzá a darált vadhúst és hagyjuk sűrűsödni. Keverjük fel a tejföllel.
Az erdei gomba elkészítése:
Dinszteljük meg a gyöngyhagymát és a gombát, pirítsuk meg, majd adjuk hozzá a fokhagymát, és a fehérbort. Besűrítjük. A strucc előkészítése:
Pirítsuk meg a hús szeleteket. A pirított gombát helyezzük előmelegített tányér közepére, szeleteljük fel a húst és osszuk el a gomba körül, majd öntsük le a szósszal.

GRILLEZETT SZARVAS-RAGU
Hozzávalók:
45 dkg szarvascomb, 10 dkg paradicsompüré, 2 gerezd fokhagyma, 40 dkg zöldbabkonzerv, 1 teáskanál Tabasco-mártás, 2 teáskanál mustár, 1 teáskanál Worcestershire-mártás, 1 teáskanál füstízű só, 5 db burgonya

Elkészítése:
A nagyobb kockákra vágott húst hirtelen süsse pirosra. Forgassa össze a paradicsompürével és a zúzott fokhagymával. Állandóan keverve pirítsa pár percet. Ízesítse a mustárral és a mártásokkal. Adja hozzá a leszűrt zöldbabot és a meghámozott, felkockázott burgonyát. Letakarva főzze puhára. Vegye le a fedőt, szórja meg a füstízű sóval, és tegye 10-15 percre az edényt grillsütőbe, amíg az étel teteje kissé megpirul. Frissen sült sörkenyérrel kínálja.

GRILLEZETT SZŰZPECSENYE
Hozzávalók:
2 db szűzpecsenye, 1 db vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 ek olaj, 2 ek szójaszósz, 2 dl ketchup, 1 dl ecet, 1 dl méz, őrölt gyömbér, őrölt bors, só

Elkészítése:
Mindkét szűzpecsenyét hosszában kettévágjuk. A hagy¬mát apróra vágjuk, és az olajba rakjuk. Hozzátesszük az összes többi ízesítőt, és fűszert. A húst megkenjük vele, rostélyra fektetjük, és faszénparázs fölött kisütjük, miközben a páclével folyamatosan kenegetjük.

GRILLEZETT TARJA, VAGY BÁRÁNYKARAJ CSONT NÉLKÜL
Hozzávalók személyenként:
két szelet hús, melyet az alábbi páclével, hűtőben 2-3 napig pácolunk
A pácléhez:
3 dl étolaj, 3 kanál mustár, 1 ek majoránna, 2-3 db babérlevél, 1 kk. kömény, 1 kk. bors, 5-8 szem szegfűbors, 2-3 gerezd fokhagyma és egy kisebb vöröshagyma

Elkészítése:
A húsokat gyengén klopfoljuk, szélein az inaknál bevagdossuk. A pácléhez a fűszereket kávédarálón leőröljük, és a fokhagymával, és a vöröshagymával, mixerrel pépessé keverjük. Ez előre is elkészíthető, melyet hűtőben tárolhatunk.
E keverékkel a húsokat minden oldalukról bekenjük, és hűtőben minimum egy napig érleljük. A parázson, melybe néhány szem borókabogyót dobunk, mindkét oldalukról aranybarnára sütjük.
Friss kenyérrel, és Murfatlár borral, Alexander vagy Murfatlár konyakkal kínáljuk.

GRILLEZETT ZÖLDSÉGEK
Hozzávalók:
3 db cukkíni, 2 db padlizsán1 db csípős paprika, 1 ek provancei fűszerkeverék, 2 dl olíva olaj, 2-3 gerezd fokhagyma, kapor, 2 pohár joghurt, só, bors, 1 db citrom, grill zöldség mediterrán fűszerkeverék

Elkészítése:
Az apróra vágott csípős paprikát az olíva olajjal, a provancei fűszerkeverékkel összekeverjük. A cukkinit és a padlizsánt 1 cm vastag szeletekre vágjuk, és az olajos pácba rakjuk, majd a hűtőben pihentetjük legalább egy óráig. A fokhagymát és a kaprot apróra összevágjuk, elkeverjük a citromlével, sóval, borssal. A zöldség szeleteket 3-5 percig grillezzük. Kapros joghurttal tálaljuk.

GRILLGOMBÓCOK
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg darált marhahús, 30 dkg darált sertéshús, 1 kisebb fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 tojás, 2 púpozott evőkanál zsemlemorzsa, 50 dkg apró csiperkegomba, 2-3 evőkanál tej, só, bors, pirospaprika, olaj

Elkészítése:
A hagymát egészen finomra vágjuk vagy lereszeljük, a fokhagymát szétnyomjuk, összekeverjük a darált hússal, a tojással, tejjel és a zsemlemorzsával. Sóval, borssal fűszerezzük, és egy kis ideig állni hagyjuk, hogy a zsemlemorzsa megszívja magát. Vizes kézzel a masszából apró, kb. 2 cm átmérőjű gombócokat formálunk, és az egészen apró gombafejekkel felváltva nyársra tűzzük. Megkenjük olajjal, és forró grillsütőben vagy faszénparázson az előzőekben ismertetett módon megsütjük. Szezonban tűzhetünk fel zöldpaprikaszeleteket is. A gombával sütött húsgombócokhoz igazából más körítés nem nagyon kell, de ehhez a mediterrán ételhez jól illik egy nagy tál feta sajtos görög saláta, és kiadósabbá is teszi az egészet.

GRILLSÜTŐS GYROS
Hozzávalók:
60 dkg birkalapocka (helyettesíthető más tetszőleges hússal is), Kotányi görög fűszerkeverék, olaj, só

Elkészítése:
A hússzeleteket besózom, megszórom görög fűszerkeverékkel és a forró grillsütőben oldalanként 2,5 -3 percig grillezem. Onnan kivéve éles késsel gyorsan félcentis csíkokra szeletelem. Tehetem pitába, vagy tányérra. Hozzá, illetve mellé görög saláta, tzaziki, görög mártás, illetve hasábburgonya dukál.

GRILLSZELET FŰSZERES HAGYMÁVAL
Hozzávalók:
4 szelet tarja, 1 evőkanál olívaolaj
A körítéshez:
2 evőkanál olívaolaj, 3 nagyobb ezüsthagyma, só, őrölt bors, 1 teáskanál kakukkfű

Elkészítése:
Serpenyőben forrósítson fel két evőkanál olajat. Tegye rá a vékonyan felkarikázott hagymát, és gyakori kevergetés mellett párolja közepes hőfokon 10 percet. Vegye a legalacsonyabb hőfokra, fűszerezze ízlése szerint, és további 5-10 percet párolja. Ne hagyja a hagymát megbarnulni! Közben a hússzeletek mindkét oldalát forró grillsütőben 2-3 perc alatt süsse készre.
A fűszeres hagymára téve tálalja.

GY
GYÖMBÉRES LAZAC

Hozzávalók:
40 dkg lazacfilé, citrom gerezdek
A páchoz:
2 dl rizsbor, 1,5 dl szójaszósz, só, őrölt fehérbors, reszelt gyömbér, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 evőkanál cukor

Elkészítése:
A cukrot lábosban olvassza halvány zsemleszínre. Öntse fel a borral, és addig keverje, míg teljesen feloldódik. Tegye hozzá a többi alapanyagot, majd amikor teljesen kihűlt pácolja benne a halfiléket 5-6 órán keresztül. Ezután hideg vízzel öblítse le a filéket, és fektesse tűzálló tálba. Evőkanállal öntözzön keveset a húsok köré. Tegye hűtőszekrénybe pár órára, majd tolja be a tálat a grillsütőbe. 5-6 perc alatt (míg kezd a hal színesedni), süsse készre. Azonnal tálalja.

GYÖMBÉRES SERTÉSMÁJ
Hozzávalók:
50 dkg sertésmáj, 10 dkg vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 3 ek olaj, pirospaprika, őrölt köménymag, gyömbér, bors, só

Elkészítése:
A sertésmájat csíkokra vágjuk. A vöröshagymát apró darabokra vágjuk, és a zúzott fokhagymával együtt a májhoz keverjük, majd ízlés szerint fűszerezzük. Hozzáadjuk a reszelt gyömbért, és az őrölt köménymagot. Négyfelé osztjuk, és külön - külön olajjal megkent alufóliába csomagoljuk. Faszénparázs felett kisütjük.

GYÜMÖLCSÖS CSIRKENYÁRS
Hozzávalók:
60 dkg csirkemellfilé, 6 evőkanál olaj, 4 db érett sárgabarack, 2 evőkanál méz, 4 db magvaváló szilva, 2 evőkanál citromlé, 2 db őszibarack só, őrölt bors

Elkészítése:
A csirkemellfilét falatnyi kockákra vágjuk. A gyümölcsöket megtisztítjuk, kimagozzuk, a sárgabarackot cikkekre szeljük. A gyümölcsöket a befűszerezett húsdarabokkal váltakozva nyársakra húzzuk. Az olajat a citromlével és a mézzel elkeverjük. Az előkészített nyársakat a mézes olajjal megkenjük, és faszénparázs felett sütjük. Közben sűrűn forgatjuk, és kenegetjük a maradék olajjal, míg készre nem sül.

GYÜMÖLCSÖS SZŰZÉRMÉK KÖNTÖSBEN
Hozzávalók:
60 dkg sertés szűzpecsenye, 1 doboz ananászkarika, 10 dkg szeletelt baconszalonna, 1 dl étolaj, 1 evőkanál grill fűszerkeverék, zsályalevelek

Elkészítése:
A lehártyázott szűzpecsenyét lemossuk, leszárítjuk. 3-4 dkg-os érméket vágunk belőle. Megszórjuk grill fűszerkeverékkel, ráteszünk egy ananászkarikát és a lemosott zsályaleveleket. Vékonyan szeletelt baconszalonnába göngyöljük.
Előhevített grillrácson, rendszeres forgatás mellett kb. 15-20 percet grillezzük. Tejszínes curry-mártással és burgonyaropogóssal tálaljuk.
Elkészítési idő: 60 perc

Forrás:
SZABADTÜZI ÖTLETEK
Szerző:
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.