Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A "Birodalom" haditengerészeti központja

2016.02.07

TÁJAK, VÁROSOK

Portsmouth (helyi kiejtés szerint: p ɔ ː t s m ə θ ), a délkelet-angliai régióban fekvő Hampshire megye második legnagyobb városa.
A város az Egyesült Királyságon belül arról nevezetes, hogy nemcsak félszigeten hanem egy kis részben szigeten (a Portsea szigeten) is fekszik, az összterület 40,25 négyzetkilométer.

Így a város 103 kilométerre fekszik Londontól délnyugati irányban, és 31 kilométerre délkeletre Southamptontól.
Mint jelentős hadi kikötő, Portsmouth ad otthont a világ legrégebbi, még használatban lévő tengeralattjáróinak, valamint otthont ad még néhány olyan híres csatahajónak, mint az HMS Warriornak, és a Lord Horatio Nelson hadvezér által irányított zászlós csatahajónak, az HMS Victorynak is. Bár virágkora a 19. században véget ért, attól még továbbra is az ország tengerészeti központja maradt, itt székelt továbbra is a Brit Királyi Haditengerészet, valamint itt álltak továbbra is nagy és jelentős hajógyárak.

A város labdarúgócsapata a Portsmouth Football Club

Portsmouth - Spinnaker Tower from Gosport
Portsmouth kikötői látképe éjszaka, előtérben a 170 méter magas Spinnaker Tower épülete

Pompey
Pompey a város és a futballklub beceneve is egyben.
A korabeli hajózási térképeken a kikötőbe vezető keskeny átjárót (Spice Island) nevezték Portsmouth Point-nak de a térképeken csak rövidítve szerepelt mint Pom. P. Portsmouth ma az egyetlen olyan angol város, amelynek nagyobb a népsűrűsége mint a fővárosnak és egyben a legnagyobb városnak, Londonnak (Portsmouth népsűrűsége 4639 fő/km², míg Londoné 4562 fő/km²).

A városi kerületek tartalmazzák Farehamet, Portchestert, Gosport és Havant is, így Portsmouth a 14. legnagyobb területű város az Egyesült Királyságban, becslések szerint a város lakossága megközelítőleg 500 ezer fő. A város agglomerációt alkot néhány környező várossal, például Bognor Regis és Salisbury városával is, mellyel így össz-népességük meghaladja a másfél milliót, így az Egyesült Királyság nyolcadik legnépesebb települése.

Kategória:
- Anglia városai

wikipédia
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.