Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A berlini olimpia óta, a téli sportok Mekkája

2016.05.08

TÁJAK ÉS VÁROSOK

Garmisch-Partenkirchen bajorországi télisport központ és üdülőhely, Garmisch-Partenkirchen körzet közigazgatási központja.

Fekvése
A város Felső-Bajorország régióban, Ausztria határán fekszik, 700–710 m tengerszint feletti magasságban. A Bajor-Alpok hegyei veszik körül: Wank (1870 m), Eckbauer (1239 m), Kreuczeh (1652 m), Alpspitze (2626 m). A közelében van Németország legmagasabb hegycsúcsa, a Zugspitze (2962 méter). A város két korábbi város egyesítésével jött létre. A nyugati Garmischon folyik át a Loisach folyó, a keleti Partenkirchenen a Partnach patak, amely a Loisachba ömlik bele.

 

 

Története
Garmisch és Partenkirchen sokáig különálló települések voltak.
Partenkirchent először az i. sz. 15-ben említik, mint a római kori Partanum városát, amely a Velence–Augsburg kereskedelmi út mentén feküdt. A város mai főutcája, a Ludwigstrasse az eredeti római utat követi.
Garmischt a 9. században említik először Germaneskau néven, ami a teutonok településére utal a völgy nyugati végén.
A vidék Freisink püspök befolyása alá került, és Werdenfels várából igazgatta a pfleger, azaz a püspök megbízottja. A 16. században a terület a kereskedelem visszaesése, a nehezen megmunkálható ingoványos föld, az állattenyésztést nehezítő vadállatok nagy száma miatt évszázados gazdasági válságba került, amit még fokoztak a gyakori járványok.
Ugyanakkor boszorkányhisztéria is terhelte a helyzetet, 1589 és 1596 között 63 „boszorkányt” – a lakosság több mint tíz százalékát – végeztek ki. A kivégzések miatt kialakult ellenszenv, sőt rettegés miatt a Werdenfels várat az 1750-es években lebontották, köveiből épült a barokk Neue Kirche (Új templom) a Marienplatzon, mely 1752-re készült el. A közelben már állt az eredetileg pogány templom alapjain épült Alte Kirche (Régi templom), amit ezután raktárként és fegyvertárként használtak, de azóta újból felszentelték.
Garmischt és Partenkirchent 1935-ben egyesítették Hitler parancsára, az 1936. évi téli olimpiai játékok miatt.
A két város lakói még ma is szeretik megkülönböztetni egymástól magukat, a partenkircheniek egyenesen sérelmezik, amikor – főleg a külföldiek – csak Garmischként emlegetik a települést. A külső szemlélő számára feltűnhet, hogy Partenkirchen régiesebb, míg Garmisch modernebb hangulatú és kinézetű.

Garmisch-Partenkirchen

Közlekedés
A város a 2-es gyorsforgalmi úton közelíthető meg, amely a 95-ös autópálya folytatása.
Vasúton München felől a München–Garmisch-Partenkirchen-vasútvonalon, Innsbruck felől a Mittenwaldbahn vonalon, Kempten felől a Außerfernbahn vasútvonalon közelíthető meg. Távolsági autóbuszjáratokon is elérhető, utóbbiakat szezonális járatokkal sűríteni szokták. A városból indul a híres Bayerische Zugspitzbahn is.

Sport
Garmisch-Partenkirchen volt az 1936-os téli olimpia helyszíne, amikor először szerepelt az alpesisí az olimpia műsorán. Azóta is kedvelt síközpont, északi- és alpesisí világversenyek és a hagyományos síugró Négysáncverseny január 1-jei helyszíne. Az alpesisí világbajnokságok közül itt rendezték az 1978. és a 2011. évi rendezvényt. Garmisch-Partenkirchen pályázott a 2018-as téli olimpia megrendezésére. Sístadion, jégstadion, három síugró sánc, bobpálya van a városban, illetve a környéken.
A város nemcsak a versenysportok számára nyújt helyszínt, de az amatőr sportkedvelők (sí, hódeszka, hegymászás, turisztika) számára is kedvelt hely. Van itt golfpálya is, és itt található Európa legnagyobb, 20 000 négyzetméter vízfelületű fürdőkombinátja.

Híres emberek
- Michael Ende, író
- Magdalena Neuner, olimpiai és világbajnok, világkupa-győztes biatlonista
- Miriam Gössner, biatlonista
- Maria Riesch, alpesisíző
- Susanne Riesch, alpesisíző
- Hans-Joachim Stuck, autóversenyző
- Richard Strauss, zeneszerző
- Karl Popper, filozófus
- Felix Neureuther, alpesi síző

Jegyzetek
- Ugrás fel ↑ Amtliches Ortsverzeichnis für Bayern (1991), 99

Források
- Magyar Nagylexikon 8. Magyar Nagylexikon Kiadó, Budapest, 1999. 488 old. ISBN 963-85773-9-8
- Síelők.hu – Garmisch-Partenkirchen
- Sítv.hu – Garmisch-Partenkirchen a 2011-es alpesi sí világbajnokság házigazdája

Fordítás
- Nemzetközi katalógusok
- WorldCat VIAF: 143085917 LCCN: n82036457 GND: 4019275-1 BNF: cb146461009
- Németország
- Németország-portál
- Földrajz F
- öldrajzportál
- Olimpia
- Olimpiaportál

Kategóriák:
- Garmisch-Partenkirchen
- Németország télisport-központjai

wikipédia

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.