Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TÁJAK ÉS VÁROSOK - A Schimmel hangszergyár és Gauss

2016.07.10

TÁJAK ÉS VÁROSOK

Braunschweig (ónémet nyelven Brunswiek) nagyváros Észak-Németországban, Alsó-Szászország keleti felében. Kb. 245 000 lakosával Hannover után a második legnagyobb város Alsó-Szászországban. 1918-ig a Braunschweig-Lüneburgi hercegség székhelye volt.
A legközelebbi nagyvárosok: északkeleti irányban 26 km-re Wolfsburg, 56 km-re nyugatra Hannover, illetve 80 km-re keletre Magdeburg.

Története
A város eredete és fejlődésének korai szakasza nehezen leírhatók, mivel nem egy településről van szó, hanem ötről:
- Altewiek,
- Altstadt,
- Hagen,
- Neustadt és
- Sack, amelyeket egymástól függetlenül alapítottak, majd az idők folyamán egy várossá olvadtak össze.
A legenda szerint, amelynek első írásos említése 1290-ből származik (Braunschweigische Reimchronik), az első várat ezen a helyen 861-ben alapította a liudolfingi nemzetségből származó Brúnó herceg. A vár neve akkor még Dankwarderode volt.
A „Braunschweig“ név első dokumentált említése 1573-ból ered. A jelentése „Bruno erődítménye”. A kedvező földrajzi fekvése miatt a település gyorsan fejlődött. Akkoriban az Oker folyó még hajózható volt, így a város a tengeri kereskedelembe is be tudott kapcsolódni, azon kívül, hogy fontos szárazföldi utak csomópontjában is feküdt.

Oroszlán Henrik herceg (*1129/30, † 1195. augusztus 6.) idejében a város hatalmassá nőtt, mivel ez volt a hercegi székhely. Henrik kibővítette Dankwarderode várát, és a régi templom helyén dómot építtetett. A Szent Blasiusnak, Keresztelő Szent Jánosnak és Becket Tamásnak szentelt dóm röviddel Henrik halála előtt készült el. Oroszlán Henrik 1166-ban címerállatává oroszlánt választott és egy bronz oroszlánt öntetett, amelyet a vár főterén állíttatott fel.
Ma ez a város jelképe.
A 13. századtól kezdve Braunschweig a Hanza-városok szövetségébe tartozott.

Oroszlán Henrik halála után a Braunschweig-Lüneburg-i hercegség megszűnt és a Braunschweig-Wolfenbüttel-i hercegség részévé vált. A 14. században Braunschweig városa függetlenné vált és a hercegség székhelye Wolfenbüttelbe került. A késői középkorban Braunschweig az egyik legnyugtalanabb város volt Gent és Párizs mellett, újra és újra polgárháborúk dúlták fel.

Braunschweig 1550 körül
Braunschweig 1900 körül

1671-ben a város ismét a hercegi fennhatóság alá került, majd 1753-ban visszakerült ide a hercegi székhely. Ebben a korszakban épült a braunschweigi kastély. 1806-ban Karl Wilhelm Ferdinand braunschweigi herceg, porosz tábornok, halálos sebet kapott a jénai csatában. Az ezt követő tilsiti békében Braunschweig francia kézre került és 1807–1813 között a Napóleon által alapított Vesztfáliai királyság Oker megyéjének része volt.

A bécsi kongresszus után 1814-ben ismét megalakult a braunschweigi hercegség; 1871-ben a hercegség önként csatlakozott a német birodalomhoz. Miután Wilhelm, az utolsó braunschweigi herceg, 1884-ben gyermektelenül hunyt el, Braunschweig a porosz királyság igazgatása alá került.

A második világháborúban több légitámadás érte Braunschweigot (a legsúlyosabb 1944. október 15-én), amelynek következtében a középkori hangulatú óváros 90%-a lerombolódott.

1946-ban megkezdődött a háborús károk helyreállítása és 1963-ban fejeződött be.
A törmelék mennyiségét 3 670 500 m³-re becsülték.

A város jelképei
A város címere ezüst pajzson balra forduló vörös oroszlán. A heraldikai ábrázolás tekintetében az 1438. évi ábrázolás az irányadó. A város jelképe a braunschweigi oroszlán. A város színei: vörös és fehér.

Gazdaság és infrastruktúra
A második világháborúig Braunschweig konzervipari és gépipari központ volt. A háború után a súlypont az autóipar irányába tolódott el. Itt volt ugyanis a Büssing Automobilwerke székhelye, amely 1972-ben beolvadt a MAN AG cégbe. A MAN gépjárműveknek ma is egy stilizált braunschweigi oroszlán díszíti a hűtőrácsát. Ezeket a gépjárműveket a 20 km-re levő Salzgitter-ben gyártják.

Braunschweig a német hangszerkészítés egyik központja is. Itt van többek között a Wilhelm Schimmel Pianofortefabrik GmbH, a legnagyobb német zongoragyártó székhelye is. A város hagyományosan cukoripari központ is; jelenleg itt van a több cukoripari cég egyesüléséből létrejött Nordzucker AG (a második legnagyobb német cukorgyártó) központja. A braunschweigi Műszaki Egyetem a cukoripari kutatásra évtizedek óta külön intézetet tart fenn.
A város másik jelentős munkaadója a Siemens. Elsősorban a cég vasút és metró automatizálási feladatok számára létesített kutató központot, ahol számos magyar mérnök is dolgozik. Itt tervezik és ellenőrzik többek között a nürnbergi metró automata vezérlését és irányítórendszerét.

Múzeumok
- Braunschweigisches Landesmuseum
- Vasútmúzeum
- Friedrich Gerstäcker múzeum
- Koncentrációs tábor emlékhely Schillstraße
- Gramofon-múzeum
- Haus Salve Hospes
- Herzog Anton Ulrich Múzeum (Középkori gyűjtemény).
- Raabe-emlékház
- Landtechnik-Museum Braunschweig
- Állami Természetrajzi Múzeum
- Várostörténeti múzeum
- Fényképmúzeum
- Riddagshausen kolostor, Cisztercita múzeum

Braunschweig Kohlmarkt

Műemlékek
- Dóm
- Régi városháza
- Kastély
- Dankwarderode vár
- Gewandhaus
- Régi pályaudvar
- Színház
- Alte Waage a második világháborúban teljesen elpusztult, 1991–94 között részletes pontossággal a régi helyére visszaépítve
- Braunschweigi oroszlán – a vár főterén álló szobor 1166-ból, a város jelképe
- Lessing-emlékmű
- Oroszlán Henrik szökőkút
- Gauss-emlékmű
- Eulenspiegel-szökőkút

Híres személyek - Díszpolgárok

Carl Friedrich Gauss matematikus

- Otto von Bismarck kancellár
- Adolf Hitler, 1946-ban a címet visszavonták
- Hermann Göring, 1946-ban a címet visszavonták
- Baldur von Schirach, 1946-ban a címet visszavonták

Itt születtek
- Richard Dedekind (1831. október 6. - 1916. február 12.), matematikus
- Carl Friedrich Gauss (1777. április 30. - 1855. február 23.), matematikus, csillagász, fizikus
- Charles Petri (magyarosan Petri Károly) (1826. július 27. – 1887. november 11.) német származású amerikai szabadságharcos (1861-1865).
- Ricarda Huch (1864. július 18. - 1947. november 17.), írónő
- Norbert Schultze (1911. január 26. - 2002. október 14.), zeneszerző (többek között a „Lili Marleen” szerzője)

Itt éltek
- Till Eulenspiegel
- Hoffmann von Fallersleben, költő, a német himnusz szerzője

Jegyzetek
- Jump up ↑ Gemeinden in Deutschland nach Bevölkerung am 31.12.2011 auf Grundlage des Zensus 2011 und früherer Zählungen (német nyelven). Statistisches Bundesamt. (Hozzáférés: 2013. október 30.)

Források
- A város honlapja
- Térkép
- Történet
- Térkép Kalauz – Braunschweig
- Commons
- A Wikimédia Commons tartalmaz Braunschweig témájú médiaállományokat.

Fordítás
- Ez a szócikk részben vagy egészben a Braunschweig című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. - Németország
- Németország-portál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap

Kategória:
- Alsó-Szászország települései
- Hanzavárosok

 

wikipédia
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.