Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TÁJAK ÉS VÁROSOK - A TELEPÜLÉS MÁR A TIHANYI ALAPÍTÓLEVÉLBEN IS EMLÍTÉST KAP

2017.06.04

TÁJAK ÉS VÁROSOK

Balatonszemes község Somogy megyében, a Siófoki járásban.

Fekvése
Balatonszemes a Balaton déli partján, Balatonlelle és Balatonszárszó illetve Balatonőszöd között fekszik.
Vasúton a Budapest-Nagykanizsa vonalon, közúton a 7-es főúton, illetve az M7-es autópályán közelíthető meg (távolsága Budapesttől 130 km).
A Külső-Somogyi dombvidék északi, Balatonra néző lejtőire települt, melyek a község területén majdnem mindenütt meredek letöréssel mennek át a part menti fél-egy km széles síkságba.

Neve
Első említése Samas alakban írva a Tihanyi Alapítólevélből való, majd a Villa Scemes elnevezés tűnik fel II. Endre idejéből.
Később – egészen 1912-ig – Faluszemesnek nevezték, valószínűleg megkülönböztetésül a közelben, Balatonföldvártól délre fekvő Pusztaszemes községtől.
A mai név első tagja a tó közelségére utal, második tagja a szem szóval függ össze.
A szemes minden bizonnyal őrhely szerepére utal, ugyanis az ókortól itt haladt a Balaton déli partját követő kereskedelmi és hadi út, melyet figyelni kellett

 
Története
 Az őskor óta lakott terület.
A mai temetőben található hatalmas halomsír vaskori eredetű, melybe minden bizonnyal egy előkelő személy hamvait temették.
Az ókorból maradt régészeti leletek bizonyítják, hogy éltek itt kelták és rómaiak is.
A honfoglalástól kezdve magyarok lakták.
Itt távolodott el a Balaton partjától délnyugatnak a Dunától az Adria felé tartó fontos főútvonal, s így mint kitüntetett és jól védhető pont a régi időktől fogva megerősített hely volt. A mai Bagolyvár helyén még a középkorban is földvár állt (Bolondvár néven), mely a török időkben a végvári láncolat részét képezte, s mint ilyen hol a magyarok, hol a törökök kezére került, többször lerombolták, majd újra megerősítették. (A jelenlegi „Bagolyvár” nevű épület 1898-ban mint az első szemesi nyaraló épült az egykori erősség helyén.)
Műemlék templomának legkorábbi részei a 12. századból származnak, romanikus stílusúak.
1325 körül kibővítették, ebből az építési korszakból mára a gótikus szentély maradt fenn.
A templom értékes nevezetessége a hazánkban ritkaságnak számító 16. századi reneszánsz pastoforium (szentségtartó fülke), mely a szentélyben található.
A török időkben romossá vált templomot végül a települést birtokló Hunyady-család 1740 körül barokk stílusban újjáépíttette; az épület többi része e korból való, de az 1972-ben elkészült helyreállítás rekonstruálta a korábbi maradványokat.
A falutól délnyugatra, Rád-puszta határában 13. századi templom romjai állnak.
A községtől délre, a Bagó-dombi kemping közelében feltáratlanul rejtőznek egy 14. századi pálos kolostor romjai.
A 18.-19. században, 1790-től 1861-ig postakocsi lóváltó-állomás is működött a községben, mely ekkoriban a déli part jelentős településének számított.
A Hunyadyak által a család kastélya közelében építtetett, ma is álló barokk postaépületben ma Postamúzeum működik.
Történelmi nevezetesség, hogy a magyar szabadságharc ellen támadó Jellasics horvát bán 1848. szeptember 21-én a faluban ütötte fel főhadiszállását.
Itt kívánt személyesen találkozni István nádorral, aki a Kisfaludy gőzhajóval akart kikötni Szemes partjánál, ez a szándéka – s így a találkozás – azonban az alacsony vízállás miatt meghíúsult. A község lakossága eredetileg mezőgazdasággal és halászattal foglalkozott. Balatonszemes fürdőhelyként az 1880-as évektől kezdett számításba jönni.
A főleg budapesti nyaralók eleinte a falusiak szobáit bérelték ki az üdülőidényben, majd 1895-től a parthoz közelebb eső részek parcellázásával megkezdődött a felső- és alsó üdülőtelep (az utóbbi neve Hunyady-telep az eredeti birtokos család neve után) kiépülése, ami újabb lendületet kapott, amikor 1913-ban megépült a hajókikötő.
A szocializmus éveiben a Hunyady-telep parkjának helyén jött létre a Balaton-part nagy szovjet gyermek-üdülőtábora, melynek jelenléte némiképp rányomta bélyegét az üdülőhely hangulatára, mint az is, hogy a parti sávban való közlekedést kelet (Balatonőszöd) felől szinte teljes szélességben gátolta a Minisztertanács ott felépített, jól őrzött üdülője.
A vasútállomás közelében érte a halál – az általa olyannyira tisztelt József Attilának a szomszédos Balatonszárszón bekövetkezett halálára tragikusan rímelő módon – 1976. június 4-én a Szemeshez egyébként családilag kötődő Latinovits Zoltánt, akinek sírja a község temetőjében azóta mintegy zarándokhellyé, síremléke nevezetességgé vált.
A rendszerváltás óta Balatonszemes mint üdülőhely igyekszik visszanyerni a 20. század első felében kialakult polgári, középosztályhoz kötődő, családias arculatát.

Nevezetességei
Műemlék uradalmi magtár

Római katolikus templom
Hunyady-kastély
Uradalmi magtár a 18. századból.
Postamúzeum
Postás-emlékmű a múzeum udvarán
Bagolyvár
Sapkadomb (vaskori halomsír a temetőben)
Eötvös Károly nyaralója
Latinovits Zoltán Múzeum
Melocco Miklós Latinovits Zoltán-szobra
Aurelius Respectus síremléke (Árnyas fasor 1.)

Képek

 

Légi felvétel a balatonszemesi strandról
Légi felvétel a balatonszemesi strandról
A Bagolyvár utcai kápolna

Híres emberek
Szőllősy Ferenc (1897–1977) újságíró, lapszerkesztő, MTI kirendeltségének vezetője
Reich Károly (1922–1988) grafikus, illusztrátor
Latinovits Zoltán (1931–1976) színművész
Angyal Pál (1873-1949) büntetőjogász
Csonka Márta (1952. dec. 21 – 2008. jún. 9.)

Wlassics Gyula-díjas művelődésszervező, 29 éven át a balatonszemesi művelődési ház igazgatója, az 1994 óta évente megrendezett Latinovits Zoltán Vers- és Prózamondó Találkozó megindítója.

Balatonszemes az irodalomban

Balatonszemes az egyik, érintőlegesen említett helyszíne Örkény István Irodalom és szerelem című egyperces novellájának.

Források
Bunovácz Dezső: (szerk.) Magyarország régiói – Dél Dunántúl – Somogy megye Ceba Kiadó, 2004.

Jegyzetek
- Balatonszemes települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Nemzeti Választási Iroda, 2014. október 12. (Hozzáférés: 2016. január 26.)
- Magyarország közigazgatási helynévkönyve, 2015. január 1. (magyar és angol nyelven). Központi Statisztikai Hivatal, 2015. szeptember 3. (Hozzáférés: 2015. szeptember 4.)
- Portré Csonka Márta balatonszemesi népművelőről állami kitüntetése alkalmából
- Szemesi szezonnyitó és versmondó találkozó

További információk
Balatonszemes
Balatonszemes a Startlapon
Balatonszemes bemutatása - Balcsi.net
Balatonszemes az Irány Magyarország.hu honlapján
Térkép Kalauz – Balatonszemes
Légi felvételek Balatonszemesről
Balatonszemes - híd

Kapcsolódó szócikkek
Somogy megye települései
A Siófoki járás települései
Magyarország
Magyarország-portál
Földrajz
Földrajzportál
Balaton
Balaton-portál

Kategória:
Somogy megye települései
Balaton-parti települések, településrészek

 

wikipédia
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.