Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A RÁNTOTTÁK 7.

2019.11.30

TOJÁSOK KÖNYVE

Kertészrántotta
Hozzávalók:
30 dkg kelkáposzta, olaj, vöröshagyma, 5 tojás, só, őrölt bors

Elkészítése:
Az olajon megpirítjuk a nagyon finomra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk az apróra vágott kelt, és megsózva addig pároljuk, míg a kel a saját levét el nem főtte.
Ekkor zsírjára sütjük, megborsozzuk, és ráöntjük az előzőleg elhabart tojásokat.
Kocsonyásra sütjük, villával állandóan kevergetve.
Ugyanezt készthetjük kel helyett megtisztított, 2 mm vastagra szelt nyers spárgából is.

 

 

Krémes rántotta
Hozzávalók:
3 tojás, 1 evőkanál tejszín, csipet só és bors, 5 dkg főtt sonka, 5 dkg gomba, 1 gerezd fokhagyma, 1-1 kávéskanál krémsajt és vaj, kevés koriander

Elkészítése:
Keverje össze simára a tojásokat a tejszínnel. Ízesítse sóval és borssal.
Serpenyőben a vajon pirítsa meg a vékonyra szelt gombát és a zúzott fokhagymát.
Erre öntse a tojás keveréket, és süsse készre.
Vegye le az edényt a melegről.
Kenje el rajta a krémsajttal, korianderrel és az összevágott sonkával kikevert krémet.
Takarja le, és fedő alatt tartsa 4-5 percig a melegen.
Friss kenyérrel tálalja.

Krémsajtos rántotta
Hozzávalók:
12 tojás, 2 dl tejszín, 15 dkg krémsajt, 1 teáskanál só, csipet őrölt bors, 2 dkg vaj, 1 gerezd fokhagyma, csipet pirospaprika

Elkészítése:
A vaj kivételével alaposan keverje egyneművé a többi összetevőt.
Egy deka vajjal kenjen ki egy serpenyőt.
Öntse bele a keveréket, és közepes hőmérsékleten süsse addig, míg teljesen megszilárdul, kezd felhólyagosodni, és a teteje is világosbarna lesz.
Ekkor csúsztassa tálra, és még forrón kenje meg a tetejét a zúzott fokhagymával elkevert maradék vajjal.
Díszítésként csipetnyi pirospaprikával hintse meg és forrón tálalja.

Különleges rántotta
Elkészítése:
Különleges ízű rántottát készíthetünk, ha a felvert tojásba egy-két kávéskanál finomra vágott petrezselyemlevelet is teszünk.
Süthetjük reszelt vagy apró kockára vágott sajt hozzáadásával is.

Magyaros rántotta 1.
Hozzávalók:
8 tojás, 20 dkg húsos szalonna, 2 fej hagyma, 4 zöldpaprika, 4 paradicsom, só

Elkészítése:
A felszeletelt, megpirított szalonnához először a karikákra vágott hagymát adom.
Amikor a hagyma már megfonnyadt, hozzákeverem a hosszában felszeletelt zöldpaprikát.
Az egészet átpirítom, majd hozzáadom a cikkekre vágott paradicsomot, és még egy kis ideig tovább pirítom.
Megsózom.
Végül ráöntöm a felvert, megsózott tojásokat.
Amíg a rántotta meg nem sül, két-háromszor összehúzom a szilárduló tojást.

Magyaros rántotta 2.
Hozzávalók:
16 dkg kolozsvári szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 paradicsom, 8 tojás, 6 zöldpaprika, só, marinírozott piros paprika, fejes saláta levelek

Elkészítése:
A csíkokra vágott kolozsvári szalonnát kissé kiolvasztjuk, majd beletesszük a hagyma és zöldpaprika szeleteket, megfonnyasztjuk és a paradicsomgerezdeket hozzáadva, együtt kissé megpirítjuk.
Végül ráöntjük a felvert megsózott tojásokat. 2-3-szor átkeverjük, s ízlés szerinti keménységre sütjük.
Fejéssaláta levéllel, marinírozott paprikával díszítjük.

Forrás:
TOJÁSOK KÖNYVE - A RÁNTOTTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.