Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A TOJÁSOK KÖNYVE - A RÁNTOTTÁK 5.

2017.06.04

TOJÁSOK KÖNYVE

Gombás tojásrántotta 1.
Hozzávalók: 6 db tojás, 2 evőkanál olaj, 40 dkg gomba, egy kis fej vöröshagyma, só, bors, petrezselyemzöld.

Elkészítése:
A tojásokat alaposan felverjük, és forró olajon vékony lepényeket sütünk belőle. A gombát és a hagymát megtisztítom, és apróra vágom. A hagymát kevés olajon megfonnyasztom, hozzáteszem a gombát. Kevés sóval, borssal fűszerezem, fedő alatt párolom. Utána elpárologtatom a levét. A lepényeket és a tölteléket tortaszerűen egymásra rétegezem.
A torta tetejét kevés gombával és összevágott petrezselyemzölddel díszítem.
Tortaszeleteket vágok belőle.

Gombás tojásrántotta 2.
Elkészítése:
Tojásonként 1,5 dg megmosott gombát vagy ehető gombaszárat szeleteljünk fel, és személyenként 1 evőkanál étolajon pirítsuk meg. Üssünk fel fejenként 2-3 tojást, sózzuk meg, keverjünk bele tojásonként 1 dg olvasztott vajat, és jól felverve öntsük a teljes lángon felhevített pirított gombára. Keverjük össze, és lassú tűzön süssük, amíg megkocsonyásodik. Sütés közben a külső, korábban megszilárduló részeket villával finoman húzkodjuk befelé, nehogy leégjen. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, mert akkor meggumisodik.
Akkor lesz a legfinomabb, amikor a teteje kissé nyers, mivel a tojásrántotta a tűzről levéve még egy ideig tovább sül.
Melegen tálaljuk.
Gomba helyett használhatunk tojásonként 1 dg reszelt parmezán vagy juhsajtot is.
Ebben az esetben a sajt felét keverjük az olvasztott vajjal dúsított felvert tojáshoz, a másik felét pedig szórjuk a kész rántottára. A személyenként 2-3 tojást tehát tojásonként 1 dg olvasztott vajjal, 0,5 dg reszelt sajttal, és kevés sóval kell felverni. A sütéshez most személyenként 1 kávéskanál olajat használjunk. A felvert tojást ez esetben is csak akkor öntsük az olajra, ha felforrósodott, különben leragad, és sütés közben finoman keverjük át, hogy ne égjen le az alja. Ha nagyon sós sajtot használunk, akkor a tojást külön már ne sózzuk.
Mielőtt levennénk a tűzről, szórjunk a tetejére tojásonként 0,5 reszelt sajtot.
Fogyókúrázók tojásonként 0,5 dg vajjal is készíthetnek gombás, illetve
Sajtos rántottát, ebben az esetben azonban a leégés elkerülése érdekében teflon bevonatú serpenyőt használjunk a sütéshez.

Forrás:
TOJÁSOK KÖNYVE - A RÁNTOTTÁK
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.