Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜLT TOJÁSOK 7.

2019.12.16

TOJÁSOK KÖNYVE

Sárgarépában sült tojás
Hozzávalók:
5 nagy tojás, 60 dkg sárgarépa, 3 dkg margarin, 2 púpozott evőkanál finomliszt, 3 dl tej, 1 kávéskanál szárított majoránna, 1 teáskanál mustár, 1 mokkáskanál törött fehérbors, ízlés szerint só, 1 kicsi fej vöröshagyma, 5 dkg reszelt sajt.

Elkészítése:
4 tojást keményre főzök, majd meghámozva félbevágom, és a sárgájukat kiszedem.
Összekeverem mustárral, sóval, borssal, és visszatöltöm a fél tojásokba.
A sárgarépát tisztítás után egyforma kis kockákra aprítom.
A megtisztított vöröshagymát nagyon finomra metélem.
A margarint felforrósítom, ráteszem a vöröshagymát, kissé megfonnyasztom, ezután rászórom a lisztet, és együtt pirítom még egy percig.
Ha a liszt habzani kezd, akkor felöntöm a tejjel, beleszórom a majoránnát, a sót, a borsot, és folytonosan kevergetve sűrűre főzöm.
Ezután belekeverem a nyers sárgarépakockákat, és a masszát kikent kis tepsibe vagy tűzálló tálba öntöm úgy, hogy a töltött fél tojásoknak kis fészket mélyítek.
A tojásokat is beletéve rászórom a reszelt sajtot, és az edényt befedem.
Előmelegített, forró sütőben húsz percig párolom, végül a fedőt levéve, világosbarnára sütöm a tetejét.

Sonkában és borjúhúsban sült tojás
Elkészítése:
Hat személyre 6 tojást számítunk.
Ehhez veszünk 25 deka nyers sonkát és 60 deka borjúszeletet.
A tojásokat keményre főzzük, meghámozzuk, és egyenként begöngyöljük őket egy-egy szelet sonkába és kivert, megsózott borjúhúsba.
Vékony zsineggel átkötjük a göngyölegeket, vajban hirtelen kisütjük, és kevés vizet öntve hozzá, födő alatt 30-40 percig pároljuk.
Mikor kihűlt, hosszában kettévágjuk, és sűrű majonézmártással körítve, zöldpetrezselyemmel díszítve tálaljuk.

Sonkában sült tojás
Hozzávalók:
20 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja, 8 tojás, 5 dkg vaj, 20 dkg reszelt parmezán sajt, 2 dl tejföl, só és törött fekete bors, ízlés szerint

Elkészítése:
A vaj felével vastagon kikenünk egy lapos tűzálló tálat.
A füstölt sonkát vékony csíkokra vágjuk, és a felét beleszórjuk a tál aljába.
Egyenletesen elterítjük, majd a reszelt sajt felét rászórjuk úgy, hogy mindenhova jusson.
1 dl tejföllel meglocsoljuk, megsózzuk, megborsozzuk, majd sorban egymás mellé ráütjük a tojásokat (ügyeljünk arra, hogy egyben maradjanak).
A tojások tetejét megszórjuk a maradék sonkával, a reszelt sajttal, borsónyi vajdarabkákkal, és a tejföllel lelocsoljuk.
Forró sütőben vagy előmelegített grillsütőben addig sütjük, amíg a tojás megkocsonyásodik.
(Egy villát vagy hurkapálcát beleszúrunk, és ha már nem ragad, akkor kész az étel.)
Tálaláskor cikkekre vagy kockákra szeleteljük, és salátával kínáljuk.

Sörben sült fürjtojás
Hozzávalók:
16 db fürjtojás, 1 db tyúktojás, 8-10 dkg finomliszt, 1,5 dl világos sör, 1 gerezd fokhagyma, mokkáskanálnyi őrölt gyömbér, 1 mokkáskanál törött fekete bors, késhegynyi sütőpor, 1 púpozott mokkáskanál só

Elkészítése:
Kis tálkába üssük a fürjtojást, ügyelve, hogy a tojás héja ne kerüljön bele.
Másik edényben a tyúktojást habosra keverjük.
Ráöntjük a sört, beleszórjuk a fűszereket és a zúzott fokhagymát, majd annyi lisztet adunk hozzá, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk.
Forró olajba mártott kicsi merőkanálba öntsünk egy evőkanálnyi tésztát, tegyük rá a feltört fürjtojást és nagyon óvatosan csúsztassuk bele a 170 fokra felhevített olajba úgy, hogy a tojás lehetőleg a tésztán maradjon.
A tészta azonnal körülfogja a tojást!
Ezután másik fürjtojást feltörve, az egész műveletet megismételjük.
Csak addig süssük, amíg világosbarna nem lesz.
Lehetőleg kettesével, hármasával süssük, hogy úszhassanak az olajban.
A leszűrt, melegen tartott sült tojáshoz sajtos rizst kínáljunk.
Munkaigényes, ügyességet kívánó, hosszadalmasan készíthető, de különleges étel.

Sült tojás pácolt hallal
Hozzávalók:
4 tojás, 1 nagy vagy 2 kicsi pácolt hagymás hal, 3 dkg vaj, 1 csokor snidling, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 2 dl tejtől

Elkészítése:
A hal gerincét eltávolítjuk, és a halat apróra vagdaljuk.
1 dl tejfölt 4 kivajazott porceláncsészébe vagy egyéb kisebb formába osztunk el és megsózzuk.
Mindegyikbe beleütünk egy-egy tojást, és rátesszük a haldarabokat.
Rászórjuk a finomra vagdalt snidlinget, a zsemlemorzsát, a maradék tejföllel lelocsoljuk, és vajdarabkákat teszünk rá.
Letakarva, vízgőzben pároljuk, amíg a tojás meg nem kocsonyásodik.
A formákból nagyon óvatosan előmelegített tányérokra borítjuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
TOJÁSOK KÖNYVE - A SÜLT TOJÁSOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.