Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TOJÁSOK KÖNYVE - A SÜLT TOJÁSOK 3.

2017.05.01

TOJÁSOK KÖNYVE

Krumpliban sült tojás
Hozzávalók 4 személyre:
8 nagyobb burgonya, 8 tojás, 8 szelet sajt, 10 dkg vaj, petrezselyem, bors, só

Elkészítés:
A krumplit alaposan mosd meg és főzd meg a héjában, de ne hámozd, mert a héjában sütöd tovább. A tetejéről hosszában vágj le egy vékony szeletet, s vájd ki úgy a burgonyát, hogy beleférjen egy tojás. Az üregbe tegyél egy mogyorónyi vajat, sót, borsot és egy-egy szelet sajtot, majd üss bele egy tojást, de úgy hogy a sárgája egyben maradjon.
Vajazz ki egy tűzálló tálat, ebbe állítsd a burgonyákat és szórd közéjük a krumpli-forgácsot. Előmelegített sütőben, közepes tűznél süsd, amíg a tojás meg nem kocsonyásodik. Ha kész, szórd meg petrezselyemmel.
Ementáli vagy eidami sajttal a legjobb megpróbálni.

Paradicsomban sült tojás 01.
Elkészítés:
4 db szép nagy, tömött húsú paradicsomot megmosunk - kis hegyes késsel kifúrunk és a belsejét gyengén megsózva, borsozva, megszórjuk egy kevés finomra vágott zöldpetrezselyemmel. Ezután fél dl tejszínt vagy édes tejfelt elosztunk bennük, és mindegyikbe beleütünk egy egész tojást. Ezt is megsózzuk, megszórjuk egy kis reszelt sajttal. Közben 8 dkg rizsből a szokásos módon párolt rizst készítünk, és ha megpuhul, összekeverjük 20 dkg vajban párolt zöldborsóval (3 dkg vaj elég ehhez). Ezt megsózzuk, gyengén borsozzuk és finomra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük. Most egy megfelelő nagyságú tűzálló tálat vagy zománcozott sütő-tepsit vajjal megkenünk és egyik oldalára a paradicsomokat a másik felére a zöldborsós rizst helyezzük el ízlésesen. A rizst meghintjük 4 dkg reszelt sajttal és az egészet közép meleg sütőben kb. 10-12 pere alatt megsütjük úgy, hogy a tojás megsüljön a paradicsomban és az étel teteje kissé megpiruljon.
Frissen, forrón tálaljuk, fejes salátát adhatunk hozzá.

Forrás:
TOJÁSOK KÖNYVE - A SÜLT TOJÁSOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.