Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TOJÁS A KONYHÁBAN 4.

2020.04.17

TOJÁSOK KÖNYVE

Májpüré-leves
Elkészítése:
Személyenként, 1/2 doboz konzerv májpástétomot simára keverünk 2 dl vízzel, vágott zöldpetrezselyemmel, ízesítjük kevés sóval, törött borssal és kb. 10 percig forraljuk.
Egy tojássárgáját elkeverünk 2-3 evőkanál tejjel vagy tejszínnel, és tálalás előtt a már nem fövő levesbe öntjük.
Pirított zsemlekockát adhatunk mellé.
Egy adag 220 kalóriát tartalmaz.

Tojásos töltött paradicsompaprika
(4 személyre)
Elkészítése:
Egy doboz vagdalthús-konzervet összekeverünk 2-3 db - tejbe áztatott, és kifacsart - zsemlével, 2 db apróra vágott főtt tojással, 2 nyers tojással, egy kis fej reszelt vöröshagymával és ízesítjük sóval, törött borssal, majoránnával.
Nyolc db közepes nagyságú paradicsompaprikát kicsumázunk, és púposan megtöltjük töltelékkel.
Egy tűzálló tálba 2-3 evőkanál olajat öntünk, egymás mellé beletesszük a megtöltött paprikákat, a töltelék tetejére egy-egy karika paradicsomot teszünk, megöntözzük egy kiskanál tejföllel és beborítjuk egy szelet füstölt szalonnával.
Előmelegített forró sütőben nagy lángon addig sütjük, amíg a paprika megpuhul, és a szalonna megpirul.
Sós vízben főtt burgonyát adhatunk mellé.
Egy adag 320 kalóriát tartalmaz.

Sonkás töltött tojás
Elkészítése:
Személyenként 2 keményre főzött, megtisztított tojás hegyesebb végének kb. egyharmad részét levágjuk, a tompa végéből is levágunk egy szeletkét, hogy a tojás a tálon el ne dőljön.
A tojások sárgáját kikaparjuk, a fehérjéket megreszeljük, mindkettőt villával eldolgozzuk 1 dkg vajjal, 3 dkg darált sonkával, és egy kanálka tejföllel, de vigyázzunk, hogy a töltelék ne legyen túl puha.
A tálra tett tojásfehérjéket úgy töltjük meg, hogy a töltelék jó magasan, és kissé csúcsosan álljon.
Egy-egy kis paradicsom szár felőli egyharmad részét levágjuk, a nagyobb rész belsejét kissé kikaparjuk, és mint egy kalapot a töltelékre illesztjük.
Egy adag 270 kalóriát tartalmaz.

Narancshab
Elkészítése:
Két narancs és egy citrom héját 15-18 szem kockacukron ledörzsöljük.
Habüstben 6 egész tojást elkeverünk a cukorral, és hozzáöntünk - állandó keverés közben - ¼ liter forró bort, majd a narancsok, és a citrom, kifacsart levét.
Gyenge tűzön addig verjük habverővel, amíg sűrű lesz.
A tűzről levéve tovább verjük, amíg langyosra hűl.
Ekkor poharakba töltjük, és ha teljesen kihűlt, a hűtőbe tesszük.
Tálaláskor a tetejét narancsgerezdekkel, esetleg tejszínhabbal díszítjük.
Az egész mennyiség 1000 kalóriát tartalmaz.

Tojásos limonádé
Elkészítése:
Személyenként 1 tojássárgáját habosra keverünk 2 dkg cukorral, egy fél citrom szűrt levével és fogyasztáskor felspricceljük 2 dl szódavízzel.
Egy adag 140 kalóriát tartalmaz.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
DPG
Szerző:
Pelle Józsefné munkája alapján
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.