Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TOJÁS A KONYHÁBAN 5.

2020.05.09

TOJÁSOK KÖNYVE

Hideg tojás pikáns mártással
(4 személyre)
Elkészítése:
Nyolc tojást keményre főzünk, mikor kihűlt megtisztítjuk, karikára vágjuk, és tálba tesszük.
Két tojássárgáját kikeverünk egy evőkanál mustárral, majd állandó keverés közben csöpögtetünk bele 2 evőkanál olajat, és teszünk bele apró kockára vágott 2 savanyú uborkát.
A 2 tojásfehérjét egy kevés olajban megsütjük, apró kockákra vágva ezt is belekeverjük, megsózzuk, és ½ citrom levével, savanyítjuk.
Az egészet jól elkeverjük, és a tojásszeletekre öntjük. Salátalevéllel díszítjük.
Egy adag 220 kalóriát tartalmaz.

Sajtos tojásleves
Elkészítése:
Személyenként egy kávéskanál vajban halványra pirítunk ugyanannyi lisztet, beleteszünk egy késhegynyi vágott zöldpetrezselymet, egy kávéskanálnyi ételízesítőt, felöntjük 1 dl vízzel, simára keverjük, hozzáöntünk ½ dl tejet, és felforraljuk.
Egy tojássárgáját elkeverünk 2 evőkanál hideg tejjel, és tálalás előtt a forró levesbe keverjük.
Ízlés szerint sózzuk és száraz reszelt sajttal bőven megszórva tálaljuk.
Egy adag 170 kalóriát tartalmaz.

Tojásgulyás - zöldbabbal
(4 személyre)
Elkészítése:
Egy nagy fej apróra vágott hagymát két evőkanál zsírban megfonnyasztunk, meghintjük egy kávéskanálnyi pirospaprikával, feleresztjük, 1/2 dl vízzel, és addig forraljuk, amíg a hagyma teljesen szétfő.
Két evőkanál Pritamint elkeverünk 1 dl tejföllel, 1/2 kávéskanál sóval, és a pörköltléhez adjuk.
Hat tojást keményre főzünk, megtisztítunk, és karikára vágva a mártásba tesszük, de nem keverjük, csak a lábost rázogatjuk.
Közben, 1/2 kg zöldbab konzervet megforrósítunk, leszűrjük, és a babot a tojásgulyáshoz adjuk.
A lábost rázogatva együtt jól átforrósítjuk.
Kevés tejföllel meglocsolva, és vágott zöldpetrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Egy adag 280 kalóriát tartalmaz.

Fehér piskóta
(maradék tojásfehérje felhasználására)
Elkészítése:
Egy tojásfehérjéhez 2 dkg cukrot, 3 dkg lisztet, 1.5 dkg vajat és kevés vaníliát vagy citromhéjat veszünk.
A lehűtött tojásfehérjékből kemény habot verünk, hozzáadjuk a cukrot, amivel tovább verjük, amíg egészen kemény, és fényes massza lesz.
Apránként hozzákeverjük a lisztet, végül a langyosra olvasztott vajat és kevés reszelt citromhéjat vagy elkapart vaníliát.
Kivajazott, liszttel beszórt tepsiben, félujjnyira szétterítjük a tésztát, és közepes tűznél megsütjük. Még a tepsiben kis pogácsákat szúrunk ki belőle.
A maradék tésztát elmorzsoljuk, megöntözzük kevés rummal és tejjel - ne legyen lucskos, csak nedves -, darált diót, rumba áztatott mazsolát keverünk közé, jól összedolgozzuk, és ezzel a töltelékkel 2-2 piskótapogácsát összeragasztunk.
Egy tojásfehérjéből készült adag 320 kalóriát tartalmaz.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
DPG
Szerző:
Pelle Józsefné munkája alapján
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.