A TOJÁSOS ELŐÉTELEK 1.

A tojás (elavult nevén mony egyetlen petesejtből és az azt körülvevő tartalék tápanyagokból és védőrétegekből áll. A petesejt, illetve megtermékenyülés után a zigóta a tojás sárgája; ezt a tápanyag raktárként működő tojásfehérje veszi körül. A tojást burkolatok védelmezik, amelynek fő alkotó eleme általában a mész. Ennek köznyelvi neve a tojáshéj.
A tojás mint emberi élelemforrás

A tojás az emberiség létének hajnalától az egyik legjelentősebb táplálékforrás. Ennek oka, hogy általában könnyebben megszerezhető volt, mint például a hús. Tápértéke a húséval vetekszik mind fehérje, mind zsírtartalmát tekintve.
Az emberi étkezésben a tyúktojás fogyasztása a legelterjedtebb.
Az átlagos tyúktojás jellemzői
Szabályosság:
- a tojás az egyik végén hegyesedő, a másik végén nem teljesen kerek, és nincs elnyúlva sem.
Héjának a színe lehet fehér vagy barna, ami a minőséget a szakirodalom szerint nem befolyásolja.
Méretek: a jó minőségű, közepes nagyságú tyúktojás súlya 50-60 gramm között van.
Súlyarányok: átlagosan a tyúktojás külső fehér héja a súlyának 12 százalékát teszi ki, míg a fehérje 58, a sárgája 30 százalékát adja.
Osztályozása:
A tyúktojásokat méretük szerint hét osztályba sorolják, míg frissességük szerint három (A, B, C) besorolás létezik. Az A minőségű tojás a legfrissebb, a C besorolású már csak ipari felhasználásra alkalmas.

Vitamintartalma: a tojásban jelentős mennyiségű az A-, a B2-, a D- és az E-vitamin-, valamint a karotintartalom. "A jó minőségű tojássárgájában egy felnőtt ember napi A-vitamin-szükségletének egyharmada halmozódik fel, D-vitamin-tartalma pedig a tőkehalmáj után a legnagyobb."

Tojáslikőrök
- Advocaat (Belgium, Hollandia)
- Rompope (Latin-Amerika északi része, különösen Mexikó)
A kereskedelmi forgalomba kerülő tyúktojás jelzése

A szám a tyúk tartásának körülményeire utal, utána következik az országkód (Magyarországon HU)
- 0 – "biotojás" – a tyúkokat hagyományosan tartották, és a takarmány is vegyszermentes volt - 1 – a tyúkokat hagyományosan tartották, ám esetenként gyógyszeres-vegyszeres táppal kezelték
- 2 – csarnokban, mély alomban, rudakon tartott állatok, csőrlevágással
- 3 – ipari körülmények között tartott tyúkok, csőrlevágott állatok, vegyszeres táppal és gyógyszerekkel etetve
A tojás a kereskedelemben az egész világon hasonló módon, csomagolásban kerül forgalomba.

A tojás mint kultikus tárgy
A tojás minden nemzet kultúrájában kiemelkedő jelentőséggel bír, a termékenységet, a megújuló életet szimbolizálja. Általában a tavaszhoz, a tavaszi napéjegyenlőséghez kötődő ünnepek idején előszeretettel használják a tojást ajándékozásra, díszítésre. A keresztyén kultúra is megőrizte a piros tojás használatát a húsvéti ünnepek során, a 12. századtól a parasztházaknál tojásszentelést tartottak. Mai napig elterjedt pl. Magyarországon is a tojás festése, ami egy kultikus cselekedet. Az ortodox vallásban a halottkultuszban is szerepet játszik a tojás (a halottak sírjára teszik).
A tojáshoz fűződő hiedelmek

A tavaszi hímes tojás gyűjtéséhez kapcsolódó hiedelem a szaporodással, fajfenntartással kapcsolatos. A tojások a megszületendő életeket szimbolizálják. A hímes tojásokat jóslásra is használták a ráfestett szimbólumok értelmezésével. A lakásban a barkaágakra akasztott kifújt hímes, festett tojások tojásfa néven ismeretesek. A népi hiedelem szerint fiatal házasoknak a tojásfa alatt csókolózni bőséges gyermekáldást jelent. „Egyes vidékeken a felszentelt tojást – a karácsonyi almához hasonlóan – annyi részre osztották, ahány tagja volt a családnak, hogy az összetartozók mindig mindenhonnan visszataláljanak egymáshoz.”
A magyar vidékeken is elterjedt patkolt tojásnak rontáselhárító hatást tulajdonítottak.
Érdekességek
1999 őszétől a tojásnak október második péntekén világnapja van.
Az easter eggek (angol kifejezés a húsvéti tojásra) rejtett üzenetek vagy funkciók, melyeket filmekben, DVD-ken, könyvekben vagy CD-ken találhatunk meg.
Ha a tojást túl sokáig főzik, a benne található vas és kéntartalom miatt a sárgája zöldes bevonatot kap.
Jó tanácsok
A tojást szellős, hűvös helyen érdemes tárolni még a hűtőszekrényben is. Megmosni csak közvetlenül felhasználás előtt szabad. A nyers tojással készült ételek egészségesek a magasabb vitamintartalom miatt. Ennek ellenére óvakodjanak a nyers tojás fogyasztásától a kisgyermekek, a terhes nők, az idősek és a betegek.
Képtár


Milánó, Galleria di Brera. Szűz Mária feje felett, az
apszis kagylódíszére egy strucctojás van felfüggesztve, amely
egyaránt szimbolizálhatja az univerzum négy elemét, a teremtést és a szeplőtelen fogantatást is


Forrás
- http://www.patikamagazin.hu/index.php?cikk=2
- http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/2-1459.html
- http://www.ofe.hu/teka/t1/pipi2.1.1.htm
- http://www.terebess.hu/tiszaorveny/tojas.html
- http://www.elelmezesvezetok.hu/szamok/07/03/12.htm
Könyvek
- ’’Recept’’ Főszerkesztő: Csaba Emese: Gyógyító ételek, ártalmas ételek. Nyomdai előkészítés: Alinea Kft.,Bp. 1. magyar nyelvű kiadás. Budapest: Reader's Digest Kiadó Kft. 1996. ISBN 9638475234, ISBN 9789638475084
- ’’Recept’’ Dr.Fövényi József - Papp Rita: Cukorbetegek új diétáskönyve. 4. kiadás. Budapest: Medicina Könyvkiadó. 1998. ISBN 9632425049, ISBN 9789632425047 74. oldal
Hivatkozások
- Rácz, J. (2000.). „Agármony és bakszakáll”. Magyar Nyelvőr 124 .
- Patika Magazin
- F. Várkonyi Zsuzsa – Kalo Jenő – Popper Péter – Sári László: Gyors élet, lassú halál? A fogyasztói társadalom csapdái. Saxum Kiadó – Affarone, Budapest, 2007 ISBN 978-963-7168-92-5
- Tojás, sonka, locsolkodás - orvosiLexikon.hu
- 1001 Unbelievable Facts, p 154
További információk
- Vegagyerek: Áruld el nekem, a kakasok hova tűntek?!
- Vegán Állatvédelem: MI A BAJ A TOJÁSSAL?
- Lét-tudatos táplálkozás: Tojáshelyettesítés
Kategória:
- Gasztronómia
- Tojás


AMERIKAI TOJÁSLEPÉNY
Hozzávalók:
4 tojás, 10 dkg angolszalonna, 1 evőkanálnyi darált sós mogyoró (vagy sótlan mogyoró és 1 púpozott késhegynyi só), 2 közepes nagyságú ecetes uborka, törött fekete bors és só ízlés szerint
Elkészítése:
Az angolszalonnáról levágjuk a zsírréteget, és nagyon apróra vagdalva kisütjük. Rátesszük az almareszelőn lereszelt uborkát meg a vékony csíkokra metélt angolszalonna húsos részét. Pár percig együtt pirítjuk, majd ráöntjük a tejföllel habosra vert, megsózott és megborsozott tojást. Keverés nélkül addig sütjük, míg az alja pirosra nem sült. (Palacsintasütőben vagy teflonbevonatú serpenyőben a legjobb készíteni)
A serpenyőből tálra csúsztatjuk, megszórjuk a darált mogyoróval, megsózzuk (feltéve, ha nem sós mogyorót használunk), és azonnal felcsavarjuk, mint a palacsintát szokás. Vékonyra felkarikázzuk és a serpenyőbe egy-két percre visszatéve, forrón, sör mellé kínáljuk.

ANANÁSZOS-BANÁNOS OMLETT (OMLETTE FORT-DEFRANCE)
Hozzávalók:
6 tojás, 4 dkg vaj, 2 érett banán, 2 körszelet ananász (lecsurgatott befőtt is megfelel), 3 ek kristálycukor, 2 ek kubai fehér rum
Elkészítése:
A meghámozott gyümölcsöket karikára, ill. apróbb darabokra vágjuk, és púpozott kk. vajon hirtelen megsütjük.
A feltört tojásokat megcukrozzuk, beleöntjük a rumot, felverjük.
Nagyobb serpenyőben felolvasztjuk a maradék vajat, beleöntjük a tojást. Mielőtt teljesen átsülne, ráöntjük a gyümölcsöt. Előmelegített tálcára csúsztatjuk, kettéhajtjuk. Forrón tálaljuk.
Ital:
édes vagy félédes fehérbor.

ASZTÚRIAI TÖLTÖTT TOJÁS (HUEVOS RELLENOS)
Hozzávalók:
8 kemény tojás, 25 dkg (konzerv) tonhal saját levében, 25 dkg marinírozott piros paradicsompaprika, 3 evőkanál majonéz, 2 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál pirospaprika, egy kevés só, törött bors, néhány fejes salátalevél, esetleg néhány szem olajbogyó
Elkészítése:
A megtisztított kemény tojásokat hosszában kettévágjuk. Sárgájukat óvatosan kiszedjük, és tálban összedolgozzuk a levétől lecsepegtetett tonhallal, a paradicsompaprikával, a zúzott fokhagymával, a majonézzel és a pirospaprikával. Ízlés szerint megsózzuk, és megborsozzuk. A masszából a tojásfehérjék üregébe kis halmokat rakunk. A tálalótálat beszórjuk a metéltre vágott salátalevelekkel, ezek tetejére helyezzük a töltött tojásokat. Díszíthetjük olajbogyó darabkákkal. Fogyasztható előételként (a fele mennyiségből készítve) vagy önálló fogásként.

TOJÁSOK KÖNYVE - A TOJÁSOS ELŐÉTELEK



