Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ELŐÉTELEK - TOJÁSOS ELŐÉTELEK 2.

2017.03.11

TOJÁSOK KÖNYVE

 


BROKKOLI-KRÉMMEL TÖLTÖTT TOJÁS
Hozzávalók:
1 fej brokkoli, 4 db keményre főtt tojás, 8 dkg vaj, só, őrölt bors, őrölt szerecsendió, citromlé, reszelt citromhéj, szódabikarbóna

Elkészítése:
A brokkolit megmossuk, a rózsáikat leszedjük róla, majd a brokkoli szárakat késsel vékonyan meghámozzuk. Sóval reszelt citromhéjjal, citromlével ízesített vízben előbb a szárakat főzzük 8-10 percig, majd hozzáadjuk a rózsákat, és az egészet puhára főzzük.
A főzővízbe tegyünk egy késhegynyi szódabikarbónát, hogy a szép zöld színét megőrizze. Ha kész, leszűrjük, melegen átpasszírozzuk. A tojásokat hosszában kettévágjuk, sárgájukat kiszedjük. Az áttört tojássárgáját, és a habosított vajat, hozzádolgozzuk a brokkolihoz. Simára kikeverjük, közben sóval, borssal, szerecsendióval és citromlével ízesítjük.
A keményre főzött tojások fehérjébe beletöltve tálaljuk.

 

BUGGYANTOTT TOJÁS, PEZSGŐVEL
Hozzávalók:
1 üvegnyi pezsgő, 4 tojás, 2 tojássárgája, 4 szelet kenyér, 4 evőkanál kukoricakeményítő, só, bors

Elkészítése:
A pezsgő 1/4 részében 4 percig buggyantsuk a tojást. Pirítsuk meg a kenyeret. Szűrőkanállal emeljük ki a tojásokat és helyezzük őket a pirítósokra. A meleg pezsgőhöz adjuk hozzá a sót, borsot, a tejfölt, a tojássárgákat és a kevés hideg vízben feloldott kukoricakeményítőt. Folyamatos keverés mellett főzzük besűrűsödésig. Ne forraljuk. Az így nyert mártással vonjuk be a tojásokat.
A megmaradt pezsgővel azonnal tálaljuk.

BUNDÁS TOJÁS, SÜTŐBEN (OEUFS AU FOUR EN CHEMISE)
Hozzávalók 4 személyre:
4 nagy tojás, 50 g vaj, 4 evőkanál tejszín, 4 evőkanál parmezán, só, bors
Előkészítés: 10 perc
Sütés: 8-10 perc

Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 210 fokra (7-es fokozat).
Válasszuk szét a tojások sárgáját a fehérjétől. A fehérjét verjük fel nagyon keményre egy nagy csipet sóval, majd nagyon óvatosan keverjünk hozzá egy kis borsot.
4 kis kerámiatálkát vagy más alkalmas edényt vajazzunk ki, osszuk el bennük a tojásfehérjét.
Egy evőkanállal nyomjunk mélyedést minden tálka közepébe, s tegyük bele a tojássárgáját.
Minden tojássárgája köré csurgassunk tejszínt, a fehérjét szórjuk meg reszelt parmezánnal.
Csúsztassuk a tálkákat a sütőbe.
Addig süssük, míg a fehérje felfúvódik és megbarnul, ám a sárgája még folyékony.
Azonnal tálaljuk.

Forrás:
TOJÁSOK KÖNYVE - A TOJÁSOS ELŐÉTELEK br> Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.