Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ELŐÉTELEK - TOJÁSOS ELŐÉTELEK 3.

2017.04.11

TOJÁSOK KÖNYVE

 


BURGONYA OMLETT
Hozzávalók:
vaj 3 dkg, sült és áttört burgonya 3-4 kanál, tojás 3 db, tejszín 1.5 dl, liszt 2 ek
Töltelék:
Velő 1/2, tojás 2 db, vaj 5 dkg, (esetleg sonka 15 dkg), gyömbér, só 1-1 késhegynyi

Elkészítése:
Vajat habosra keverünk, 3 tojás sárgáját, 3-4 kanál sült és áttört burgonyát, másfél dl forralt hideg tejszínt és egy késhegynyi finomra törött gyömbért adunk hozzá. Mikor mindezt jól kikevertük, hozzáadjuk a 3 tojás jól felvert habját, utoljára 2 kanál lisztet és sót. Jól kikent és lisztezett tepsiben szép pirosra sütjük. Velővel, vagy finomra vágott sonkával egyik felét megtöltjük, másik felét ráborítjuk, és csinos hosszú szeletekre vágjuk.
A tölteléket a burgonyafánk tölteléke szerint készítjük.

 

BURGONYA OMLETT SAJTTAL
Hozzávalók:
Tojás 4 db, vaj 10 dkg, burgonya 6 db, parmezán 5 dkg, só késh.

Elkészítése:
Négy tojás sárgáját a vajjal jól kikeverjük, 6 db főtt, áttört burgonyát, sót, és a 4 tojás habját tesszük bele, hájjal kikent és morzsával megszórt tepsiben kisütjük, és parmezánnal megszórva adjuk fel.

BURGONYÁS HAGYMÁS OMLETT (TORTILLA)
Hozzávalók 4-6 személyre:
2 nagy szem burgonya, 2 közepes fej apróra vágott hagyma, 4 tojás, 3 evőkanál olívaolaj, 1/4 teáskanál őrölt, édes pirospaprika, 1/4 teáskanál só

Elkészítése:
2 evőkanál olajat vastag falú serpenyőben felmelegítünk, majd beletesszük a kb. 1,5 cm-s kockákra vágott burgonyát és a hagymát. Közepes tűzön aranysárgára pirítjuk. Kis lángon, lefedve 5-6 percig pároljuk, amíg a burgonya megpuhul. Időnként megkeverjük. A serpenyőből kivesszük a hagymás burgonyát, a felesleges zsiradékot leitatjuk. A tojást a sóval és a pirospaprikával együtt tálban felverjük, majd óvatosan a megsült hagymás burgonyához keverjük. A maradék olajat tiszta serpenyőben felforrósítjuk, beleöntjük a burgonyás tojást, és lefedve, közepes tűzön 15-20 percig sütjük, amíg a lepény megszilárdul. Megfordítjuk, és a másik oldalát is megpirítjuk. Forrón vagy hidegen, cikkekre vágva tálaljuk. Egyszerű salátát adunk mellé.
Az omlett akkor sikerül, ha lassú, egyenletes tűzön sütjük, ezért van szükség vastag falú serpenyőre. Esetleg teflonbevonatú sütőt is használhatunk, mivel az omlett így nem ragad le.
Ilyenkor az olaj mennyiségét a felére csökkenthetjük.

Forrás:
TOJÁSOK KÖNYVE - A TOJÁSOS ELŐÉTELEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.