Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ELŐÉTELEK - TOJÁSOS ELŐÉTELEK 4.

2017.05.06

TOJÁSOS ELŐÉTELEK


BURGUNDI TOJÁS (OEUFS Á LA BEAUJOLAISE)
Hozzávalók:
8 tojás, 6 dkg vaj, 1 gerezd fokhagyma, 1 cs. fűszerzöldség (1 száras kakukkfű, babérlevél, 1 szál zeller-zöld), 1 póré feje, 2 ek. liszt, 5 szem bors, 1 kk. só, 7 dl burgundi vörösbor

Elkészítése:
A hagymát apróra vágjuk, megdinszteljük 3 dkg vajon, beleöntjük a bort, beletesszük a borsot, fűszercsomót, fokhagymát, megsózzuk. 20 percig lassú tűzön főzzük.
3 dkg vajból, 2 ek lisztből kis pogácsát gyúrunk, félretesszük pihenni.
Átszűrjük a bort, és ismét főzzük. A hagymakarikákat tányérra szedjük. A tojásokat egyenként a forrásban lévő borba ütjük. Egyszerre csak 4 tojást főzzünk - 4 percig. Szűrőkanállal kiszedjük, lecsöpögtetjük, lefedhető, előmelegített tálcára tesszük.
A pogácsát állandó kevergetés közben a borba morzsoljuk, beleöntjük a hagymát is. Többször megkeverjük, hagyjuk kissé besűrűsödni. A tojásokra öntjük a mártást.
Fokhagymával bedörzsölt vagy vajas pirítóssal fogyasztjuk.
Ital:
burgundi vörösbor.

 

CSÍPŐS TOJÁS
Indiai előétel
Hozzávalók:
Hat főtt tojás, 10 dkg ghí (vízmentesre főzött leszűrt vaj) vagy vaj, három csemegehagyma, két gerezd fokhagyma, egy paradicsom, egy-egy piros és zöld csípős paprika, 2-3 kanál kókuszos tej, egy-egy kávéskanál őrölt koriander, köménymag, kurkuma, curry, garam masala, só

Elkészítése:
A vajban az összezúzott fokhagymával üvegesre pároljuk a vékony karikára vágott hagymát, majd kiszedjük és félretesszük. A köményt, kurkumát, koriandert és curryt a vajon egy-két percig pirítjuk, majd hozzáadjuk az apró kockára vágott paradicsomot és paprikát, megsózzuk, és körülbelül negyed óráig főzzük.
Hozzákeverjük a kókuszos tejet, beletesszük a félbevágott tojásokat, és további tíz percig főzzük.
Nant (joghurtos kenyérféle) vagy pirítóst, illetve gyümölcs csatnit (ízesítő) kínálunk hozzá.

Forrás:
TOJÁSOK KÖNYVE - A TOJÁSOS ELŐÉTELEK br> Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.