Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TOJÁSOK KÖNYVE - TOJÁSOS ELŐÉTELEK 8

2019.01.13

TOJÁSOS ELŐÉTELEK

FŰSZEREZETT TOJÁSFALATOK
Hozzávalók:
8 tojás, 4 evőkanál olaj (ha van, olívaolaj), 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál ketchup, 1 púpozott teáskanál szardellapaszta, 1 evőkanál reszelt vöröshagyma, 1 teáskanál citromlé, bors, kevés cukor

Elkészítése:
A tojásokat keményre főzzük, és meghámozva nyolcadokba vágjuk. Az olajat elkeverjük a ketchuppal, a szardellapasztával, a reszelt vöröshagymával, a pépesre zúzott fokhagymával, a citromlével és ízlés szerint cukorral. Lapos üvegtálra tesszük a tojásgerezdeket, és rácsorgatjuk a fűszeres mártást.
Jól lehűtve kínáljuk.
Leginkább barna sör illik hozzá.

FÜVES TOJÁS
Hozzávalók adagonként:
Két tojás, egy kávéskanál finomra vágott zöld fűszer (petrezselyem, zeller, snidling, zsálya, mustárlevél, korianderlevél, sóskalevél, vagy ízlés szerinti keverék, amelybe kakukkfüvet, rozmaringot, bazsalikomot is tehetünk), csipetnyi őrölt fehérbors és szerecsendió, só

Elkészítése:
A tojásból lágy tojást főzünk, előmelegített csészébe ütjük, hozzákeverjük a sót, borsot, szerecsendiót, tetejére szórjuk a zöld fűszert.
Forrón tálaljuk.
Kitűnő előétel, de reggeli- vagy uzsonnaételnek is adhatjuk.

JUHSAJTTAL TÖLTÖTT TOJÁSLEPÉNY
Hozzávalók:
6 tojás, 10 dkg sós juhsajt, 2 gerezd fokhagyma, 5 dkg kolozsvári füstölt szalonna, mokkáskanálnyi törött fekete bors, só, 1 teáskanál olaj

Elkészítése:
A füstölt szalonnát nagyon vékony csíkokra metéljük, majd üvegesre pirítjuk. Mikor langyosra hűlt, belekeverjük a habosra vert tojásba, amelyhez még hozzáadjuk a megtisztított, pépesre zúzott fokhagymát és a törött borsot. (Mielőtt megsóznánk, érdemes megkóstolni, mert a füstölt szalonna nagyon sós.) Kiolajozott tojássütőben 4 tojáslepényt sütünk, majd még forrón megtöltjük a lereszelt juhsajttal és felcsavarjuk, mint a palacsintát.
Egy percre visszatesszük a serpenyőbe, mindkét oldalán megpirítjuk, és ezután kínáljuk.

KASZINÓTOJÁS
Hozzávalók:
4 tojás, 2 dl tejszín, mustár, szardellapaszta

Elkészítése:
A főtt tojásokat alsó felükön levágjuk, a sárgákat hegyes késsel kiszedjük, az áttört tojássárgáják felét tejszínnel, mustárral, szardellapasztával, sóval, csipetnyi cukorral elkeverjük, ezzel a fehérjéket megtöltjük. Tehetünk a töltelékbe húsvagdalékot is.

KEMÉNY TOJÁS ELŐÉTEL
Hozzávalók: személyenként
1 tojás, só, olaj, tojásonként 1 ek kölescsíra

Elkészítése:
A tojásokat megfőzzük, megtisztítjuk és félbevágjuk. A tojássárgáját óvatosan kiszedjük, villával összetörjük, sóval, olajjal és köles-csírával ízesítjük, és a kész krémmel megtöltjük a tojásfehérjéket.

KEMÉNY TOJÁS RIZZSEL
Hozzávalók:
3 ek olaj, 1 gerezd fokhagymapép, 2 tk paradicsompüré, 1 csipet szurokfű, 0,5 tk borecet, só, 6 főtt tojás, 4 csésze főtt rizs, 1 ek olaj, 6 fejes saláta levél, 6 egyforma, forró vízzel kiöblített teáscsésze

Elkészítése:
Tegyük a fazékba a 3 ek olajat, fokhagymát, paradicsompürét, szurokfüvet, ecetet, sót, 6 ek forró vizet. Lassú tűzön pároljuk, míg felére fő. Öntsünk a mártásból minden csészébe, ezután tegyünk mindegyikbe 2 ek. rizst, állítsunk a közepébe 1-1 tojást a csúcsos végével lefelé, majd rakjuk a tojások köré a megmaradt rizst, és körös-körül nyomkodjuk le. Helyezzük forró vízzel félig telt tepsibe a csészéket, fedjük le egy másik tepsivel, és forró sütőben pároljuk 10 percig. Ha kész, tegyük a salátaleveleket lapos tányérokba, és vigyázva borítsuk rájuk a rizses tojást.
Adhatunk mellé paradicsomsalátát vagy ketchupot.

KOCSONYÁZOTT TOJÁS MUNKÁCSY MÓDRA
Hideg előétel
Névadója Munkácsy Mihály, (1844-1900) világhírű magyar festőművész.
Hozzávalók - A halsalátához:
250 g bármilyen főtt hal, 200 g friss paradicsom, 120 g gomba, 200 g zellergumó, Remoulad mártás*, 12 db bevert tojás, tárkonylevelek, 600 g halaszpik

Elkészítése:
A főtt, szálkamentes halat, a meghámozott paradicsomot, a főtt gombát és a főtt zellert kis kockákra vágjuk és elkeverjük kevés olvasztott aszpikkal, valamint a Remoulad-mártással*. Utóbbihoz 1 tojás sárgájából és 1,75 dl olajból a 16. recept szerint majonézt készítünk és azt tejszínnel, mustárral, sóval, borssal, cukorral, caprival, szardellapasztával és apróra vágott, hámozott ecetes uborkával, metélőhagymával és tárkonylevelekkel ízesítjük, és jól lehűtjük. A forrásban lévő sós, ecetes vízbe ütött bevert tojások sárgája lágy maradjon, azért csak 3 percig főzzük. Kiemelve, hideg vízzel leöblítjük, és rongyos széleit levágjuk. Közben 12 kis kerek bádogforma aljára vékony rétek aszpikot fagyasztunk, tárkonylevelekkel díszítjük, majd minden formába egy tojást teszünk, és langyos aszpikkal kiöntjük, majd kifagyasztjuk.
Tálalásnál a formákat meleg vízbe mártva a tartalmukat kiborítjuk, egy kerek üvegtálra tálalt fenti halsalátára rendezzük, aszpikkal és salátalevelekkel díszítjük.

Remoulad mártás:*= Remulard mártás (Sauce Remoulade)
Hozzávalók:
3 dl majonéz, 2 dkg mustár, 1 dl tejszín, 1 csomó snittling, 1 ecetes uborka, 1 dkg capri, tárkonylevél, petrezselyem zöldje, só, bors, cukor.

Elkészítése:
A majonézhez hozzáadjuk a tejszínt, mustárt és kevés citromlevet. A meg­hámozott ecetes uborkát, a caprit, a megmosott sidlinget, tárkonyt és petre­zselyem-zöldet finomra összevágjuk, és a mártásba keverjük.
Utána ízesítjük, és ha van szardellapasztánk, azt is keverhetünk hozzá, mert jó ízt ad a mártásnak.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK - TOJÁSOS ELŐÉTELEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.