Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


OMLETTEK 5

2019.05.15

TOJÁSOK KÖNYVE

Burgonyás hagymás omlett (Tortilla)
Hozzávalók 4-6 személyre:
2 nagy szem burgonya, 2 közepes fej apróra vágott hagyma, 4 tojás, 3 evőkanál olívaolaj, 1/4 teáskanál őrölt, édes pirospaprika, 1/4 teáskanál só

Elkészítése:
2 evőkanál olajat vastag falú serpenyőben felmelegítünk, majd beletesszük a kb. 1,5 cm-es kockákra vágott burgonyát és a hagymát. Közepes tűzön aranysárgára pirítjuk. Kis lángon, lefedve 5-6 percig pároljuk, amíg a burgonya megpuhul. Időnként megkeverjük. A serpenyőből kivesszük a hagymás burgonyát, a felesleges zsiradékot leitatjuk. A tojást a sóval és a pirospaprikával együtt tálban felverjük, majd óvatosan a megsült hagymás burgonyához keverjük. A maradék olajat tiszta serpenyőben felforrósítjuk, beleöntjük a burgonyás tojást, és lefedve, közepes tűzön 15-20 percig sütjük, amíg a lepény megszilárdul. Megfordítjuk, és a másik oldalát is megpirítjuk.
Forrón vagy hidegen, cikkekre vágva tálaljuk.
Egyszerű salátát adunk mellé.

Jó tudni:
Az omlett akkor sikerül, ha lassú, egyenletes tűzön sütjük, ezért van szükség vastag falú serpenyőre.
Esetleg teflonbevonatú sütőt is használhatunk, mivel az omlett így nem ragad le. Ilyenkor az olaj mennyiségét a felére csökkenthetjük.

Burgonyás omlett Ínyesmester módra
Elkészítése:
Fél kg burgonyát meghámozva megfőzünk és áttörjük. Elkeverjük az omletthez készített tojássárgájával, és utoljára hozzáadjuk a tojások felvert habját. Palacsinta- vagy rántottasütőben, tűzálló tálban, fonó zsírban, vagy vajban pirosra sütjük mindkét oldalát. Fordításnál vigyázzunk. mert könnyen törik.
Meghinthetjük reszelt sajttal is.

Családalapító omlett
Hozzávalók:
4 db tojás, 1 db avokádó, 10 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg főtt marhahús, 2 dkg vaj, só, csipet kurkuma, őrölt fehérbors

Elkészítése:
A megmosott tojásokat felütjük, felverjük, enyhén megsózzuk, megsütjük. Közben a megtisztított gombát, vöröshagymát, a magtalanított avokádót, kockákra vágjuk, és kevés előhevített vajon lepirítjuk. Ízesítjük őrölt fehérborssal, csipet kurkumával, sóval. Hozzáadjuk a kockázott, főtt marhahúst.
A kisütött omlettet ezzel a csábító raguval töltjük meg.
Forrón tálaljuk.
Tipp:
reszelt sajttal is meghinthetjük.
Elkészítési idő: 45 perc

Csípős-savanyú omlett
Hozzávalók:
4 tojás, 2 evőkanál víz, 1 kávéskanál citromlé, 1 teáskanál mustár, 1 evőkanál margarin, 1 evőkanál méz, 2,5 dl mexikói zöldségkeverék, 1 chili-paprika, só

Elkészítése:
A felforrósított vajon párolja puhára a zöldségkeveréket. Ha puha, locsolja rá a mézet, a citromlevet és a vizet. Húzza félre a melegről, amíg a tojásokat habosra felveri a mustárral és a sóval. Tegye vissza a serpenyőt a melegre, és öntse rá a tojást a zöldségekre. Fedő alatt süsse addig, míg a tojás megszilárdul.
Csúsztassa az elkészült omlettet tányérra, és szórja a tetejére az apróra vágott chili paprikát.
Forrón tálalja.

Csokoládés omlett
Hozzávalók:
tojás 8 db, cukor 14 dkg, csokoládé 14 dkg, tejszín 2.5 dl, vaníliás cukor 5 dkg.

Elkészítése:
A 8 tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, teszünk hozzá 14 dkg puhított csokoládét, ezzel még tovább keverjük, majd hozzáadjuk a 8 tojás kemény habját.
Papírral kibélelt, vajazott tepsiben kisütjük, cukrozott deszkára borítjuk, és hűlni hagyjuk.
Ha kihűlt, vaníliás tejszínhabbal vastagon megkenjük, késsel felhajtjuk, és habbal bevonjuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
TOJÁSOK KÖNYVE - AZ OMLETTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.