Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


OMLETTEK 6.

2019.12.07

TOJÁSOK KÖNYVE

Dán omlett
Hozzávalók:
50 dkg burgonya, 10 dkg hagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 8 tojás, só, bors, kakukkfű, bazsalikom, pirospaprika, 4 virsli, 4 szelet sonka, 1 paradicsom, zöldpetrezselyem, metélőhagyma, tejszín.

Elkészítése:
A kockára vágott szalonnát kiolvasztjuk, meg pirítjuk benne a finomra vágott hagymát, és a kockára vágott főtt burgonyát, és fűszerezzük.
A tojásokat összekeverjük a tejszínnel és a burgonyával, és négy omlettet sütünk a masszából.
A virsliket egy-egy sonkaszeletbe csavarjuk, és forró zsírban kisütjük.
Fogvájóval az omlettekre szúrjuk.

Diós omlett
Hozzávalók:
4 egész tojás, 2 dl tejföl, 5 dkg darált dió + 2 evőkanál darált dió, 4 dkg vaj, 10 dkg kristálycukor, 1 evőkanál liszt, csipetnyi só.

Elkészítése:
A tojássárgákat fehéredésig keverem a cukorral és a sóval, majd az 5 dkg darált diót és a lisztet is hozzákeverve, óvatosan beleforgatom a tojásfehérjékből vert kemény habot.
Teflonserpenyőben vagy palacsintasütőben megforrósítok 1 dkg vajat, és negyedrésznyi omlettmasszát öntve rá, megsütöm.
Csak az alsó felét sütöm, majd ha már szilárd, rászórok kevés darált diót, és félbehajtva teszem a tányérra.
A másik három omlettet ugyanígy készítem el.
Azonnal tálalom, mert csak melegen jó igazán.

Egyszerű omlett: habart tojás Ínyesmester módra
Elkészítése:
A tojásokat bögrébe ütjük, megsózzuk, kevés nyers tejszínt vagy tejet öntünk hozzá, főzőkanállal vagy habverővel "összesprudlizzuk", (összekeverjük, felverjük) a rántottasütőben forrósított vajra vagy zsírra öntjük, s folytonos keverés közt lágyra sütjük. köríthetjük főtt vagy pirított borjúvelővel, szárnyasmájjal, spárgafejekkel stb.

Epres omlett
Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg eper, 4 tojás, 8 dkg cukor, csipetnyi só, 4 dkg vaj, porcukor

Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük.
Közben a tojássárgáját 4 dkg cukorral habosra keverjük.
A négy tojásfehérjét két deka cukorral és csipetnyi sóval kemény habbá verjük, és a masszához adjuk.
A vajat egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk, a masszát a serpenyőbe öntjük, és három percig sütjük.
Az omlettet ezután a sütő alsó részére tesszük, és körülbelül negyedóráig sütjük, amíg a teteje megszilárdul.
A megmosott, leszárított epret kis darabkákra vágjuk, összekeverjük a megmaradt cukorral, és az omlett egyik felére rakjuk, a másik felével betakarjuk.
Porcukorral meghintve azonnal tálaljuk.

Finom gyümölcsomlett
Hozzávalók:
8 tojás, 1 pohár joghurt, 100 g liszt, 4 kávéskanál cukor, olaj a sütéshez, 1 gyümölcsjoghurt, 300 g friss fekete áfonya vagy szamóca (lehet kompót is), porcukor a díszítéshez

Elkészítése:
A tojásokat kikeverjük a liszttel és a joghurttal. Hozzáadjuk a cukrot és a sót, és megsütjük.
A kész omlettre rátesszük a joghurtot, melyben szétnyomkodjuk a gyümölcsöt.
Félbehajtjuk, és melegen cukrozzuk.

Frankfurti tojásomlett
Személyenként 1 pár virslit megfőzünk, majd lehúzzuk a bőrét.
Felkarikázzuk, és teflonserpenyőbe tesszük
Minden pár virslihez, 2 tojást számítunk.
Felütjük a tojásokat, 1 evőkanál tejföllel, sóval - ízlés szerint ketchuppel - jól elkeverjük, és ezt a masszát a virslikre öntjük.
Rántottához hasonlóan, keményre sütjük, majd omlett formában tálaljuk.

Főzelékes omlett Ínyesmester módra
Elkészítése:
Omlettet sütünk apróra vágott snidlinggel a szokásos módon.
Forró tálra borítjuk, tetejét sűrűn meghintjük sós vízben főtt spárgafejekkel vagy ugyancsak sós vízben főtt, kis darabokra vagdalt feketegyökérrel, esetleg vajon párolt zöldborsóval, vagy szeletekre vágott, meghámozott, nyers paradicsommal.
Az omlettet összehajtjuk és vajmártással leöntve, apróra vágott petrezselyem zöldjével meghintve tálaljuk.
Fejes salátát is adhatunk mellé.

Füstös omlett
Hozzávalók:
20 dkg főtt füstölt hús, 8 tojás, 2 evőkanál liszt, 5 dkg reszelt füstölt sajt, 1 dl tej, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál tejföl

Elkészítése:
A habosra vert tojásokat összekeverjük a tejjel, a tejföllel, a liszttel és egy csipetnyi sóval.
A főtt füstölt húst húsdarálón ledaráljuk és hozzákeverjük a tojásos masszához, végül beledolgozzuk az olajat is.
Teflon serpenyőben vagy palacsintasütőben 4 omlettet sütünk belőle.
Még a serpenyőben rászórjuk a reszelt sajtot, majd meleg tálra csúsztatva kínáljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
TOJÁSOK KÖNYVE - AZ OMLETTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.