Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


OMLETTEK 7.

2019.12.23

TOJÁSOK KÖNYVE

Gombás göngyöleg
Hozzávalók - Az omletthez:
4 tojás, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál tej, olaj a sütéshez, só, bors.
A töltelékhez:
20 dkg gomba, 2 zsemle, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 tojás, 2 evőkanál olaj, 1 csomó zöldpetrezselyem, só, bors, pirospaprika.

Elkészítése:
A tojásokat a liszttel, a tejjel jól összekeverjük, sóval, borssal ízesítjük és palacsintasütőben, kevés olajban négy vékony omlettet sütünk.
Apróra vágjuk a hagymát és a gombát, majd együtt gyakran kevergetve olajban átsütjük, amíg a hagyma aranyszínű nem lesz.
Ezután hozzáadjuk a beáztatott, nyomkodott zsemléket, a tojást, az apróra vágott zöldpetrezselymet, sóval, borssal, pirospaprikával ízesítjük, és nagyon jól elkeverve átsütjük.
Végül a kihűlt töltetet elosztjuk a négy omletten, összegöngyöljük, és jól kihűlve éles késsel 2-3 cm-es szeletekre vágjuk.
Végül egy jénai tálon a szeleteket felállítva csigaszerűen helyezzük el.
Tálalás előtt negyed órával előmelegített sütőben lassú tűzön átmelegítjük.
Párolt rizst adjunk hozzá.

Gombás omlett 1. Ínyesmester módra
Elkészítése:
A megtisztított gombát megfőzzük, és apróra vagdaljuk.
Omlett módjára megsütjük. 2-3 deci tejfölt 3-4 dkg vajjal elkeverünk, fölforraljuk és a lepényhez tálaljuk.

Gombás omlett 2. Ínyesmester módra
Elkészítése:
15 deka vargánya- vagy sampinyongombát meghámozva, felszeletelve kevés vajon megpirítunk, miközben egy kanálnyi tokajit vagy valamilyen egyszerűbb édes bort öntünk alája.
Omlettet készítünk a rendes módon, és mielőtt összehajtanók, ráhelyezzük a pirított gombát.
Összehajtjuk, leöntjük azzal a boros lével, amiben a gomba párolódott és forrón tálaljuk.

Gombás omlett 3. Ínyesmester módra
Elkészítése:
6-8 deka vajat felolvasztunk, beleteszünk 4-5 szelet füstölt szalonnát, belehelyezzük, a nagy darabokra vágott 30 deka gombát, apróra vagdalt zöldpetrezselymet, 1/2 fej reszelt vöröshagymát ez el is maradhat és kellő mennyiségű sót, 1/2 óráig pároljuk födő alatt.
Közben a tojást elhabarjuk, s ráöntjük a megpárolódott gombára; villával kevergetjük, míg laza nem lesz.
Tetejét megszórhatjuk pirospaprikával.

Gyors lekváros omlett
Elkészítése:
Személyenként 3 tojást számítunk.
Ahány tojássárgáját használunk, annyiszor 4 dkg porcukorral kikeverjük, és a fehérjéket kemény habbá verjük.
Óvatosan, hogy a hab ne törjön össze, elvegyítjük a kikevert tojássárgákkal, és hozzákeverünk személyenként 3 dkg lisztet is.
Egy serpenyőt vajjal kikenünk, vékonyan meglisztezzük, majd belehelyezzük a tésztát.
Középmeleg sütőben kb. 6-8 percig, sütjük.
Amíg a tészta a sütőben van, lekvárt melegítünk. A készre sült tésztát tálra bontjuk, hosszában kettévágjuk.
Az egyik lapot megkenjük a krémszerűvé vált lekvárral, a másik lapot ráhelyezzük.
Porcukorral meghintjük és melegen tálaljuk.
Lekvár helyett csokoládékrémmel Is tölthetjük.

Habos omlett
Elkészítése:
Készíthetjük üresen és töltve is.
Ha töltve készítjük, először a zöldségeket készítjük el. Borsót, apró gombát, vékonyra szelt vöröshagymát, apróra kockára vágott sárgarépát, cukkínit párolunk.
Kevés vajat teszünk egy üvegedénybe és 1 perc alatt 600 W-on megolvasztjuk.
A zöldséget hozzáadjuk, és kb. 2 percig 500 W-on lefedve megpároljuk.
Három tojás sárgáját elkeverünk 2 evőkanál tejszínnel, és sóval ízesítünk.
A tojás fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a sárgájához keverjük.
Egy lapos tálban 1 dk vajat olvasztunk, beleöntjük a tojás masszát, és 3 percig pároljuk, ráöntjük a zöldségeket, és készre pároljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
TOJÁSOK KÖNYVE - AZ OMLETTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.