Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


OMLETTEK 9.

2020.07.26

TOJÁSOK KÖNYVE

Kacsamáj-omlett
Hozzávalók:
1 kacsamáj szívvel együtt, 6 tojás, 6 csapott evőkanál liszt, 6 dl tej, 1 mokkáskanál majoránna, 4 teáskanál olaj (vagy ugyanannyi kacsazsír), 5 dkg reszelt sajt, ízlés szerint só és törött fekete bors.

Elkészítése:
A kacsamájat a szívvel együtt kevés forrásban lévő vízbe dobom, és 5 percnyi forralás után leszűröm.
Ezután ledarálom, és ha teljesen kihűlt, összekeverem a tojások sárgájával, a liszttel, a tejjel, sóval, borssal, majoránnával.
A tojások fehérjéből nagyon kemény habot verek, és óvatosan a májas masszához keverem.
Egy-egy teáskanál zsiradékon négy omlettet sütök belőle, amit a serpenyőből kicsúsztatva palacsinta-formájúra tekerek.
Meleg tálra teszem, rászórom a reszelt sajtot és salátával kínálom.
Remek vacsoraétel.
Készíthető úgy is, hogy az omletteket egyenként megszórom a reszelt sajttal, összecsavarom, és pár percig sütőben megmelegítem.
Elkészítési ideje: 30 perc

Karlsbadi omlett
Hozzávalók:
tojás 5 db, cukor 7 dkg, liszt 2 dkg, vaj 3 dkg.

Öt tojás keményre vert habjába teszünk egyenként öt tojássárgáját, 7 dkg cukrot, 2 dkg lisztet.
Forró, kivajazott tepsiben kisütjük.

Káposztás omlett
Hozzávalók:
50 dkg fehér káposzta, 6 tojás, 15 dkg főtt füstölt hús, 8 dkg vaj, só, olaj

A káposztát leveleire szedve sós vízben 5 percig főzzük, majd lecsurgatjuk.
Közben a vaj feléből és a tojásokból puha omlettet készítünk.
Tűzálló tálat a zsiradékkal kikenünk, aljára terítjük a puha káposztalevelek felét, meghintjük a csíkokra vágott, főtt füstölt hússal, ráterítjük az omlettet és lefedjük a megmaradt káposztalevelekkel.
A tetejére tesszük a maradék vajat, a sütőben éppen csak átmelegítjük.

Kedvenc omlett
Hozzávalók:
1/2 pohár szója granulátum, só, bors, 2 tojás, csipet curry, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor zellerzöld, 1 evőkanál olíva olaj, 5 dkg sajt, csemege uborka.

A szóját fűszerezzük sóval, borssal, majd annyi vízben, ami épp ellepi, néhány percet forraljuk.
A vizet lefőzzük teljesen róla.
A tojásokat felverjük sóval, curryval, zúzott fokhagymával ízesítjük, adunk hozzá apróra vágott zeller levelet.
Elkeverjük a megpárolt szójával.
Evőkanál olajat forrósítunk, a masszából kerek omlettet sütünk, lapáttal megfordítva mindkét oldalán.
Reszelt vagy kis darabos sajtot szórunk rá.
Csemege uborka karikákkal díszítve forrón tálaljuk.

Kemencében sült tojás sajttal és csirkehússal
Hozzávalók:
csirkemell 25 dkg, vöröshagyma 5 dkg, vaj 6 dkg, póréhagyma 8 dkg, zöldpetrezselyem 1/2 cs., Göcseji 12 dkg csemege sajt, zöldborsó 8 dkg, tojás 8 db, tejföl 1 dl, liszt 5 dkg, Pannónia sajt 10 dkg, egész bors, borsikafű, só

Elkészítése:
A kicsontozott csirkemellet kevés vízben feltesszük főni.
Sóval, egész borssal fűszerezzük és hozzáadjuk a vöröshagymát.
Amikor a hús megfőtt, bőrét eltávolítjuk, és apró kockákra vágjuk.
Serpenyőben vajat hevítünk, beletesszük a vékony karikákra szelt póréhagymát, és üvegesre pirítjuk.
Hozzáadjuk a húst, sóval, borsikafűvel, apróra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük, végül hozzákeverjük a kisebb darabokra vágott Göcseji csemege sajtot és a főtt zöldborsót.
A ragut további felhasználásig félretesszük.
A tojások sárgáját a tejföllel és a sóval simára keverjük, hozzáadjuk a lisztet és a habbá vert tojásfehérjéket.
Egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk a vajat, ráöntjük a tojást, és forró sütőben 3-4 percig sütjük.
A sütőből kivéve az omlett közepére halmozzuk a ragut, és szorosan összegöngyöljük.
Meglocsoljuk olvasztott vajjal, és gazdagon megszórjuk reszelt Pannónia sajttal.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
TOJÁSOK KÖNYVE - AZ OMLETTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.