Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TOJÁSOK KÖNYVE - A TOJÁSOS OMLETTEK 1.

2017.03.18

A TOJÁSOK KÖNYVE

Az omlett-készítés trükkjei 1.
Mit tegyünk, hogy az omlett ne ragadjon le? A legtöbb háztartásban van olyan serpenyő, amelyet csak tojássütésre, omlett készítésre használnak. A legjobban úgy kímélhető meg az edény a leégéstől, ha használat előtt felolvasztunk az edényben egy darabka vajat, és hagyjuk benne kihűlni. Ez után biztosan nem fog elégni a tojásos étel.

Kocsonyás maradjon, vagy teljesen süssük át?
A kevert omlettek általában elég nagy lángon, gyorsan sülnek, szép sárgára pirulnak, és a végén gyakran elég szárazak lesznek. Hogy ezt megelőzzük, a tojás felverése előtt adjunk hozzá egy kevés tejet, vizet vagy egy kis darabka szétmorzsolt vajat. A hagyományos rántottában nincsen más hozzávaló, ezért az, világos és kellően lágy marad sütés után is.

Hogyan tálaljuk az omlettet?
A kész omlettet összehajtogatva vagy kiterítve is tálalhatjuk. A sima tojásrántottát általában összegöngyölve szokták tálalni. Az ízesített omletteknél az adalék szabja meg a formát, úgy tálaljuk, ahogy jobban mutat. A kész omletteket bátran fűszerezzük friss fűszernövényekkel, körítsük sajttal, sonkával, zöldséggel, rizzsel, pirítóssal.

Ananászos-banános omlett(Omlette Fort-deFrance)
Hozzávalók:
6 tojás, 4 dkg vaj, 2 érett banán, 2 körszelet ananász (lecsurgatott befőtt is megfelel), 3 ek. kristálycukor, 2 ek. kubai, fehér rum. Elkészítése:
A meghámozott gyümölcsöket karikára, ill. apróbb darabokra vágjuk, és púpozott kk. vajon hirtelen megsütjük. A feltört tojásokat megcukrozzuk, beleöntjük a rumot, felverjük. Nagyobb serpenyőben felolvasztjuk a maradék vajat, beleöntjük a tojást. Mielőtt teljesen átsülne, ráöntjük a gyümölcsöt.
Előmelegített tálcára csúsztatjuk, kettéhajtjuk.
Forrón tálaljuk.
Ital:
édes vagy félédes fehérbor.

Ananászos omlett (Tanzánia)
Hozzávalók:
3 ek. apróra darabolt ananász (konzerv), 1,5 ek. vaj, 1 hegyes csípős paprika aprítva, 6 tojás, 3 ek. tej, só. Elkészítése:
Csorgassuk le az ananász levét. Lassú tűzön pároljuk vajba a paprikát, míg megfonnyad. Tegyük hozzá az ananászt, pároljuk még 1-2 percig. Adjuk a tejet a felvert tojásokhoz, sózzuk, öntsük rá az ananászra.
Lassú tűzön, csak a szélét emelgetve süssük meg.

Forrás:
TOJÁSOK KÖNYVE - AZ OMLETTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
  
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.